
Ir redzēti un ēsti arī tādi asari, kuri ir kūpināti bez tīrīšanas un ķidāšanas. Sūdzēties nebija par ko. Ātrai apēšanai der, un ja ir svaigi uz kūpināšanas brīdi.
Varbūt kāds var padalīties kā pareizi būtu kūpināt asarus? Ir doma šovasar pamēģināt, bet lielas skaidrības nav. Vairāk interesē tieši pats zivju sagatavošanas process - vai labāk ir iekšas un žaunas tīrīt arā jeb likt pa taisno kāds nācis no upes? Vēl jautajums vai kūpināt var tikai svaigas zivis jeb arī var sasaldēt (pakrāt apjomu pa vairākām copes reizēm), tad atsaldēt un kūpināt?
Un garšvielas likt pirms pašas kūpināšanas vai pāris h, lai savelkas? Paldies jau iepriekš!
Mundo, 8.jūnijs 2022, 23:18
Vai ir atšķirība, ja kūpina ar slapju alksni vai sausu alksni?
gunarsb, 10.maijs 2022, 14:55
Alksnim maz kaloriju. Ja kūpina ar slapju alksni, tad process būs garāks, zivs sanāk tāda kā vārīta, sutinata un jēla. No lielām zivīm grūti dabūt prom lieko šķidrumu. Es lieku parasti sausu koku malku. Mitro malku piemetu dūmiem un krāsai. Pamatā man ir ābele, ķirsis, tad alksnis, jasmīns, ceriņš un īpašiem gadījumiem arī mazliet kadiķis.
Praviets, 10.maijs 2022, 16:00
Willy [54m]: Praviets [7m]: Alksnim maz kaloriju. Ja kūpina ar slapju alksni, tad process būs garāks, zivs sanāk tāda kā vārīta, sutinata un jēla. No lielām zivīm grūti dabūt prom lieko šķidrumu. Es lieku parasti sausu koku malku. Mitro malku piemetu dūmiem un krāsai. Pamatā man ir ābele, ķirsis, tad alksnis, jasmīns, ceriņš un īpašiem gadījumiem arī mazliet kadiķis.Smiltsērkšķi neesi mēģinājis?man ir liels koks sazāģēts..Kad nav bijis kadiķis, esmu licis arī mazliet tūjas..... Ar smilšu ērkšķi gan neesmu ņēmies..... :).
Praviets, 10.maijs 2022, 16:09
Willy [10.05.22]: Praviets [7m]: Alksnim maz kaloriju. Ja kūpina ar slapju alksni, tad process būs garāks, zivs sanāk tāda kā vārīta, sutinata un jēla. No lielām zivīm grūti dabūt prom lieko šķidrumu. Es lieku parasti sausu koku malku. Mitro malku piemetu dūmiem un krāsai. Pamatā man ir ābele, ķirsis, tad alksnis, jasmīns, ceriņš un īpašiem gadījumiem arī mazliet kadiķis.Smiltsērkšķi neesi mēģinājis?man ir liels koks sazāģēts..Kad nav bijis kadiķis, esmu licis arī mazliet tūjas..... Ar smilšu ērkšķi gan neesmu ņēmies..... :).
Praviets [10.05.22]: Alksnim maz kaloriju. Ja kūpina ar slapju alksni, tad process būs garāks, zivs sanāk tāda kā vārīta, sutinata un jēla. No lielām zivīm grūti dabūt prom lieko šķidrumu. Es lieku parasti sausu koku malku. Mitro malku piemetu dūmiem un krāsai. Pamatā man ir ābele, ķirsis, tad alksnis, jasmīns, ceriņš un īpašiem gadījumiem arī mazliet kadiķis.Smiltsērkšķi neesi mēģinājis?man ir liels koks sazāģēts..
Vai ir atšķirība, ja kūpina ar slapju alksni vai sausu alksni?
gunarsb, 10.maijs 2022, 14:55
Pašlaik man ir divas kūpinātavas, paštaisītā no mucas, tieši apakšā kurtuve no 4. rindām ķieģeļu un Abas. Vecā no mucas bija ierakta zemē, kurtuve bija ķieģeļu un sildīja vairāk zemi. Tagad uzmūrēta uz betona plāksnes un patērē mazāk malkas, visi atzīst, ka sanāk ļoti labi un garšīgi,
Abas, viss sanāk pārāk pelēks-melns, garša sliktāka noteikti, tas dūms cirkulē visu laiku iekšā un pēc izskata sanāk neglītas. Toties vajag daudz mazāk malkas. Varbūt, ka daru kaut ko nepareizi, jājautā Willy??
Abās kūpinu gan zivis, gan vistas.
Vistām ir laba marinādes recepte, ko iepriekš daudz gatavojot esmu pierakstījis un atradis par labu esam. Interneta receptēs ir copy paste un noteikti par daudz etiķa un sāls. Sastāvdaļas tagad vienmēr sveru, agrāk pēc garšas gatavoju. Vairāk kā desmit vistas gan neesmu gatavojis, parasti 4-6 pašpatēriņam.
Tas tā Hecs7 pārdomām.
Brex, 28.oktobris 2021, 13:00
Man ar Abas 200L sanāk līdzīgi, pārāk daudz dūma, pārāk tumši viss sanāk - pat tāds skābs rūgtums veidojas. Tad piešāvos celt augstāk temperatūru un vairāk cept dūmos nevis kūpināt un ir normāli, bet tas ar sausu malku-šķilām un īsu laiku. Vecā sadales kastē kur kurtuve ir atsevišķi un pa vidum skārta ventilācijas caurule rezultāts ir daudz labāks. Pa ziemu būvēšu pēc usa parauga "offset smoker" - tad redzēšu kas sanāks.
snitraM, 28.oktobris 2021, 14:43
edzuss2 [28.10.21]: Willy [11m]: edzuss2 [4m]: Willy [4m]: edzuss2 [5m]: Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!Aš skumīgi paliek!:)
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….Vai ta Jānim bij cūkas?;DNesmej…bij un ne tikai cūkas!
Šis Janka nekūpināja…otrs kūpināja.
Bet laiki mainās…cilvēki mainās….pats ar Abu kūpini, kas ir tālu no senchu metodes.
Siltas atmiņas, ko mums nesasniegt.Nja!...ne tāda gaļa,ne kūpiņš tāds!un Veču mūsdienās ar tik izturīgu nav!Piekrītu katram Tavam vārdam!!
Bet skaties no otras puses…ko bērni teiks par Tavu kūpiņu, kuri iespejams nav garšojuši senchu kūpinājumu. Tavs ir bijis super-duper un pec 20 gadiem mēģinās atveidot tevi :) A huju izdosies, jo būs citas kūpinātavas, citas metodes utt. :))
Willy [28.10.21]: edzuss2 [4m]: Willy [4m]: edzuss2 [5m]: Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!Piekrītu katram Tavam vārdam!!
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….Vai ta Jānim bij cūkas?;DNesmej…bij un ne tikai cūkas!
Šis Janka nekūpināja…otrs kūpināja.
Bet laiki mainās…cilvēki mainās….pats ar Abu kūpini, kas ir tālu no senchu metodes.
Siltas atmiņas, ko mums nesasniegt.Nja!...ne tāda gaļa,ne kūpiņš tāds!un Veču mūsdienās ar tik izturīgu nav!