Manuprāt visvienkāršākā kūpinātava, kādu zinu. Ideja ļoti vienkārša - izrakt taisnstūrformas bedri, pēctam pēc šiem pašiem izmēriem saskrūvēt kasti, kurā pa vidu jānovieto siets zivīm. Bedrē kārtīgi izkurina malku (ieteicams alsknis, kauliņkoki) tā, lai ir ritīgas ogles. Kad ogles ir gatavas, tad noklājam tās ar zaļiem lapu pilniem alkšņa zariem . Uzreiz sāks dūmot - tikmēr ātri jāliek virsū bildē redzamā uzparikte un jāapklāj ar kādu slapju audumu - te nu nezinu kuri ir vislabākie tieši, bet man ir tīrs vecas telts audums. Tas arī viss - ja ir labi sagatavotas ogles, tad 18 minūtes un zivis gatavas - arī līdakas līdz 2kg, lielākām nedaudz vairāk laika vajadzēs. Esmu dzirdējis, ka var oglēs samest čiekurus, bet neesmu mēģinājis pats vēl šo metodi. šī metode labi strādā ja dodies pie draugiem uz karpu copi, iemet kasti mašīnā un pēctam viss, ko vajg - ir izrakt atkal bedri un izkurināt. Protams aliņš un sāls, ķiploki :) Ceru, ka kādam noderēs. Cik esmu pārliecinājies, tad garša ir tāda patik kā lielajās kūpinātavās, tikai šis ir vienkāršāks variants.
Kasti neliek uz oglēm protams. Neesmu gan mērījis, bet ir savi 50 cm virs oglēm šīs zivis. Bet ir arī jāskatās atstatums, jo ja būs pārāk maz - zivis apdegs. Ja pārāk daudz - ilgāk kūpināsies un vairāk karstumu vajadzēs (ogles).
Akella - protams, visu ko daru ir ar sirdi un prieku, tad arī sanāk vislabākais rezultāts! :))
Dimkin - ja ir caurule, tad karstums kamēr nonāk pa to līdz zivij ir diezgan liels ceļš ko iet, šeit ir tieši virs oglēm ,tāpēc ir lielāks karstums + intensīvāki dūmi. Protmas, šis viss ir eksperiments, bet nudien labi garšo :)
Apraksti vairāk savu kūpinātavu.
Speceni studijā ;)
Manuprāt visvienkāršākā kūpinātava, kādu zinu. Ideja ļoti vienkārša - izrakt taisnstūrformas bedri, pēctam pēc šiem pašiem izmēriem saskrūvēt kasti, kurā pa vidu jānovieto siets zivīm. Bedrē kārtīgi izkurina malku (ieteicams alsknis, kauliņkoki) tā, lai ir ritīgas ogles. Kad ogles ir gatavas, tad noklājam tās ar zaļiem lapu pilniem alkšņa zariem . Uzreiz sāks dūmot - tikmēr ātri jāliek virsū bildē redzamā uzparikte un jāapklāj ar kādu slapju audumu - te nu nezinu kuri ir vislabākie tieši, bet man ir tīrs vecas telts audums. Tas arī viss - ja ir labi sagatavotas ogles, tad 18 minūtes un zivis gatavas - arī līdakas līdz 2kg, lielākām nedaudz vairāk laika vajadzēs. Esmu dzirdējis, ka var oglēs samest čiekurus, bet neesmu mēģinājis pats vēl šo metodi. šī metode labi strādā ja dodies pie draugiem uz karpu copi, iemet kasti mašīnā un pēctam viss, ko vajg - ir izrakt atkal bedri un izkurināt. Protams aliņš un sāls, ķiploki :) Ceru, ka kādam noderēs. Cik esmu pārliecinājies, tad garša ir tāda patik kā lielajās kūpinātavās, tikai šis ir vienkāršāks variants.
to kasti taču neliek uz oglēm? tā laikam ir biku lielāka par bedri vai kā?
Janc, paldies par pieredzi.. atliek piebilst - " garšīgi sanāk tam, kas cep "Ar sirdi.."..
Nu jā, tīri normāli, tāda portatīva žāvētava. Es uztaisīju stacionāru ar kurtuvi un keramikas cauruli...
Man gan kilogramīgs līnis žāvējās/kūpēja kādas 2 stundas.
Kasti neliek uz oglēm protams. Neesmu gan mērījis, bet ir savi 50 cm virs oglēm šīs zivis. Bet ir arī jāskatās atstatums, jo ja būs pārāk maz - zivis apdegs. Ja pārāk daudz - ilgāk kūpināsies un vairāk karstumu vajadzēs (ogles).
Akella - protams, visu ko daru ir ar sirdi un prieku, tad arī sanāk vislabākais rezultāts! :))
Dimkin - ja ir caurule, tad karstums kamēr nonāk pa to līdz zivij ir diezgan liels ceļš ko iet, šeit ir tieši virs oglēm ,tāpēc ir lielāks karstums + intensīvāki dūmi. Protmas, šis viss ir eksperiments, bet nudien labi garšo :)
Paldies par aprakstu :)