atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu
Sacensības 09.07.24
 

Baļotē startē PČ karpu makšķerēšanā sievietēm un U22 (TT)

0 2877

Portāls Copes Lietas nodrošina saviem lietotājiem teksta un foto tiešraidi no ceturtā Pasaules Čempionāta karpu makšķerēšanā sievietēm un pirmā Pasaules Čempionāta karpu makšķerēšanā jauniešiem, kas no devītā līdz trīspadsmitajam jūlijam norisinās Latvijā, Jēkabpils novadā, Baļotes ezerā.

15.00 Trešās svēršanas rezultāti un tiešraides turpinājums šeit:

14.35. Ingai ar Loretu vēl viena zivs ir noķerta īsi pirms svēršanas. Viņu galvenās konkurentes šobrīd ir lietuvietes.

14.30 Mirklis fotosesijai sanācis arī Maijai ar Zani.

14.15. Ir zivtiņa arī Darjai ar Lauru nosvērta. 3,57 kg

14.10 B zonā no nulles nosprukušas Anglijas un Itālijas komandas

13.30 ir zivtiņa mūsu puišiem A zonā. B joprojām uz nulles.

13.05 Puišiem Ričards ar Artjomu raujas vadībā savā C zonā. Viņiem jau sestā zivs. Izvadīšanai Ričards sākumā kāpj augstāk pa kāpnēm, tas palīdz turēt zivi augstāk.

Daudz copes un daudz zivju maisos ir labākā atbilde uz noteikumu pārkāpumiem. Cerēsim, arī citiem mūsu pāriem izdosies šo izpildīt.

12.50 Vislielāko ingnoranci sektoru robežu ievērošanā redzam rumāņu jauniešu izpildījumā. Arī te attēlā skaidri redzams, ka labā kāta aukla iet stipri ārā no sektora. Līdzīgi rumāņi darbojas arī pārējos sektoros. Mūsu tiesneši cenšas ar šo cīnīties, arī pārējie regulāri norāda uz neatļauto barošanu un makšķerēšanu ārpus sektora robežām. Taču no komandas puses redzam samērā nekaunīgu ignoranci. Diemžēl līdzīga attieksme no šīs valsts sportistu puses visaugstākās raudzes mačos ir redzēta arī iepriekš. Gaidām dzeltenās kartiņas.

12.40 B zonā veidojas saspringta cīņa par uzvaru starp mūsu un lietuviešu meitenēm. Sasutes tikušas pie trešās zivs. Turam īkšķus par Ingu un Loretu, katra zivs ir ļoti būtiska.

12.35 Precizēti brišanas noteikumi. Ūdenī nedaudz virs ceļa drīkst brist gan sportists ar tīkliņu, gan arī tas, kas darbojas ar kātu, taču ne abi reizē. Tas atvieglo izvadīšanu tādos sektoros, kuros zāles ir dziļi no krasta. Abi reizē var atrasties ūdenī tikai dupleta gadījumā. Diemžēl tieši šī punkta dēļ mūsu puiši vakar pazaudēja zivi B zonā. Ja izvadošais sportists būtu varējis ieiet ūdenī, viņam izdotos izdabūt zivi no zālēm

12.30 Sektori pēc FIPSed noteikumiem ir samērā lieli, dažviet tos nācies izvietot tā, ka apkārt tiem apiešana jau ir uz alpīnisma robežas. Kapteiņiem, spoteriem un preses pārstāvjiem zināms izaicinājums sanāk.

12.20 B zonā mūsu meitenēm Ingai ar Loretu viss notiek. Šobrīd 4 zivis maisos, kaimiņos lietuvietēm 2 zivis, otrā pusē rumānietēm viena.

11.45. Zanei ar Maiju turpinās cīņa ar samērā nepatīkamo sektoru, tajā uz gultnes ir daudz ķērāju, zāļu un visādu netīrumu. Turklāt jo tālāka distance, jo biezāks mēslu slānis. Tādēļ meitenes strādā tuvākā distancē, ar maksimāli viegliem sviniem, cenšoties prezentēt ēsmas pēc iespējas augstāk. Labā ziņa ir tā, ka ir atrastas ejošās ēsmas un copes nāk. Ne visas izdodas realizēt, bet divas zivtiņas uz šo brīdi ir maisos. Darbiņš turpinās.

11.00 Laikapstākļi Baļotes ezerā šobrīd ir ļoti patīkami, karstums ir mazliet mazinājies un visu rītu pūš vējiņš. Tas arī karpām patīk un tās pa kādai nonāk ar sportistu maisos. Taču uz pēcpusdienu solītais negaiss raisa zināmu satraukumu. Mēs visi zinām, cik postošas mēdz būt vētras mūsu pusē.

10.00. Puišu krastā aktīvi tiek darbināts zigrigs. Tas arī saprotams, karpas šajā siltajā laikā te ķeras uz zigrigu praktiski visās sacensībās. Tiek eksperimentēts gan ar ēsmām, gan zigriga garumiem (dziļumiem), gan barošanas sastāviem. Skaidri ejošas formulas pagaidām nav nevienam, taču var nojaust, ka gan Francijas, gan Rumānijas puiši šo metodi pārvalda pietiekoši labi. Cita lieta, ka arī Baļotes ezers pagaidām ir mūsu pusē, dodot francūžiem A1 sektorā uz zigriga pieklājīgu līdaku.

9.50. Puišiem A zonā Dāvim ar Robertu nav izdevies tikt pie zivs pa nakti, joprojām nulle tabulā, kamēr visi konkurenti pa kādai savilkuši. B zonā Rainers ar Robertu arī bez zivīm, bet C zonā Artjoms ar Ričardu ir vadībā ar 3 zivīm kopā (tabulā ir kļūda). Līdz ar to izlasei pēc punktiem šobrīd 3. vieta tabulā.

Ceturtdiena 9.30. Noslēgusies rīta svēršana abās grupās. Sieviešu grupā Mums A zonā Darjai ar Lauru izdevies tikt pie vienas četrnieces, kas dod trešo vietu zonā. B zonā Ingai ar Loretu vēl viena zivs pa nakti, kopā trīs un tas dod otro vietu zonā. C zonā Maijai ar Zani no ļoti grūtā sektora izdevies tikt pie divām zivtiņām, kas dod 5. vietu. Kopvērtējumā izlasei līdz ar to šobrīd ar 10 punktiem 3. vieta.

23.00. Ir Ingai ar Loretu otrā zivtiņa, burtiski 10 minūtes pēc kaimiņos esošajām rumānietēm

22.00. Ir zivis ukraiņu meitenēm C zonā un Rumānijas meitenēm B zonā.

20.20 Rezultāti pēc pirmās svēršanas

19.15 arī B5 Ungārijas meiteņu pārim 2.42 kg zivtiņa. Visbeidzot C zonā 1.91 kg zivtiņa Rumānijas meitenēm. Ar to arī šovakara svēršana beigusies.

19.10. Mūsu puišu C1 sektorā zivtiņa 3.19 kg

19.05. Lietuviešu meitenēm B8 sektorā zivs ir lielāka par mūsējo - 4.91 kg. Sanāk, leišu sasutes (māsiņas) ir čempionāta vadībā.

18.55. Ingai ar Loretu zivtiņa nosvērta. 3.41 kg. Ceram uz turpinājumu!

17.40 Ir zivs arī Ingai ar Loretu! Tas ir B9 sektors, kas pēc tradicionālās numerācijas ir 44. Tā potenciāls ir samērā atkarīgs no vēja, kura šobrīd nav. Svēršana plānojas uz septiņiem-astoņiem.

16.50 Mūsu meitenēm A6 sektorā, kas ierasti skaitās 35. sektors, pirmās pāris stundas sanākušas nervozas. Tas arī saprotams, Darjai ar Lauru tomēr šis ir pirmais starts PČ formātā. Situāciju smagāku padara nepieciešamība pēc tāla metiena šajā sektorā. Taču pamazām darbs ieiet ritmā. Te par treneri ir Vadims, ar pietiekoši lielu pieredzi gan darbam Baļotē, gan starptautiska mēroga mačos. Sektorā ir izdevies atrast arī ļoti perspektīvu punktu tuvā distancē, varbūt kādu nakti tur kaut kas liels pienāk. Cits sarežģījošs faktors ir labajā pusē esošās ukrainietes, kas ir spēcīga komanda. Toties mums ir boilas, kas pēdējā LČ sevi apliecinājušas kā ļoti labi strādājošas. Turam īkšķus!

16.05. Slovākijas puišu komanda esot sakomplektēta pēdējā brīdī, kad izrādījies, ka jaunāki par 18 gadiem jaunieši netiek pielaisti. Arī mūsu izlasei šī bija problēma, mums Latvijā ir potenciāli spēcīgi puiši, kam vēl nav 18 gadi.

Izlases komplektācija un atlase mūsu komandā bija ilgstoša un maksimāli objektīva. Tika ņemti vērā gan puišu rezultāti sacensībās, gan tālmetiena un metienu uz precizitāti rādītāji. Tāpat ir būtiski visiem iemācīties strādāt kā vienotai komandai, respektēt trenerus un komandas kapteiņus.

16.00 Joprojām Baļotes ezers šajā karstumā ir kluss. Mūsu puiši C1 sektorā Artjoms ar Ričardu pamazām baro, ar domu par nakti. Viņu aptuveni trijniece joprojām ir vienīgā zivs puišu krastā

15.00 Mūsu pārim B2 sektors ir vidējs pēc zivīguma, toties čaļiem ir gana pieredzes darbam tieši te. Ir skaidrība ar taktiku, Iļja kā kapteinis diriģē procesu ar pietiekošu pārliecību. Tikmēr meitenēm B8 sektorā ir paliela zivs.

14.45 Francijas puišu pāris A1 sektorā vizuāli šķiet gana dinamisks

14.40 Slovāku čaļiem ar gaumi viss kārtībā

14.25 Anglijas pāris C4 sektorā iesācis lēni, bet nu ir gatavs pirmajai copei. Arī viņu arsenālā viens kāts ar metrīgu zigu

14.15. Pie mūsu meiteņu sektora C3 visvairāk spiegotāju. Toties pats sektors, kas ir 82. pēc mums ierastās numerācijas, diez ko perspektīvs nav. Te veiktie uzlabošanas un rakšanas darbi agrāk tik zivīgo sektoru ir pabojājuši

14.10. C zonā ar augstāku profesionalitātes līmeni izceļas Francijas pāris. Viņām arsenālā arī divmetrīgos zigs. Viņām arī iepriekšējā čempionāta zelts.

14.05. Taktikas komandu izpildījumā redz dažādas. Nīderlandes meitenēm C1 sektorā, piemēram, tikai viena makšķere ūdenī

13.20 Ir pirmā zivs! Un tā ir Artjomam ar Ričardu! Maisam gals vaļā.

12.45 Rīts nav pagājis bez domstarpībām. Vakardienas kapteiņu sapulcē dotā atļauja marķēties (pētīt sektora gultni) no 10.30 izrādījusies pretrunā ar noteikumiem. Tad nu daudzas komandas ir sākušas marķēties jau no 10.30, kamēr pēc tiesnešu lēmuma precizēšanas process apturēts līdz 12.30. Jezga sanākusi paliela, bet nu beidzot viss ir mierā ar šo.

12.30 Ir dots starts un 72 stundu maratons sācies. Ūdenī lido spombi, citi darbina kobras. Laiks ir karsts, tas atstās iespaidu gan uz sportistiem, gan karpu uzvedību. Nesen tepat notikušā LČ trešā posma pirmās dienas tabulas pildījās pavisam lēni. Lielākajai daļai nācās gaidīt pirmās copes līdz naktij. Vai šī programma šodien atkārtosies? Sekojam līdzi.

11.00 Kamēr komandas pošas startam, varam pafilozofēt par mūsu izlašu potenciālu. Šaubu nav, abas izlases ezeru zina labi, šeit ir daudz makšķerēts gan treniņu, gan sacensību režīmā. Vēl labāk ezera karpu kaprīzes dažādos gadalaikos un laikapstākļos pārzina komandu treneri. Piemēram puišu izlasi trenē Vitālijs ar Iļju, kas kā Amigo Carp komanda šeit ir kļuvuši par valsts čempioniem ne vienu reizi vien. Arī paši jaunieši tikko finišējušajā LČ Baļotes ezerā starp pieaugušajiem nostartēja ļoti cienījami. Ričards ar Artjomu pat izcīnīja bronzu kopvērtējumā. Arī mūsu dāmām ir bijušas reizes, kad ar veiksmīgas izlozes palīdzību ir izdevies izģērbt pat pieredzējušus večus. Lai gan, protams, dāmas karpu makšķerēšanā ir cita svara kategorija.

Tomēr ir viens liels un trekns BET. Atšķirībā no pilnīgi visām līdz šim Baļotē notikušajām sacensībām Pasaules Čempionātā dalībniekiem nav atļauts brist līdz neierobežotām dziļumam pakaļ zivij izvadīšanas procesā. Un tā ir MILZĪGA atšķirība! Visiem sektoriem Baļotes ezerā abās pusēs ir plata niedru josla. Paliekot krastā karpiniekiem būs ļoti sarežģīti panākt, ka piecirstā karpa izvadīšanas laikā neieiet zālēs un tur nepazūd. Jāņem vērā, ka vilkšanas process notiek no 100 un vairāk metru distances un ir salīdzinoši ilgs. Šajā laikā zivij ir pastāvīga tendence doties pa labi vai pa kreisi un sportistam ir ļoti sarežģīti kontrolēt šo virzību. Iepriekš tas tika risināts, partnerim ejot pretī pakaļ zivij, taču tagad tas nebūs iespējams.

Kā risināt šo problēmu? Varianti ir. Redzēsim, vai un kā komandām tos izdosies likt lietā.

Trešdiena 9.30.

Zināmi izlozes rezultāti, komandas steidz uz sektoriem iekārtoties cīņai. Mūsu dāmas izloze salikusi šādi:

Darja Ramza un Laura Spēlmane sektors A 6

Inga Pīlādze un Loreta Birzule sektors B9,

Maija Miezīte un Zane Zauere sektors C3

Izlozes rezultāti dāmām

Puiši:

Dāvis Kozlovs un Roberts Krauklis sektors A4 (2. sekt pēc LČ numerācijas)

Roberts Lignickis un Rainers Jirgens sektors B2 (10. sekt pēc LČ numerācijas)

Ričards Milašs un Artjoms Ņečepurenko sektors C1.(17. sekt pēc LČ numerācijas)

Izlozes rezultāti dāmām

Otrdiena. 20.00

Jāteic uzreiz – tik jauku un draudzīgā atmosfērā organizētu PČ atklāšanu Copes Lietām izdevās vērot pirmo reizi. Jēkabpils novada Zīlānos izvietotā pašvaldības estrāde izrādījās izcili piemērota saulainajam otrdienas vakaram. Laicīgi sākusies, kas jau ir nekur iepriekš neredzēts fakts, atklāšana ritēja raiti un kompakti, komandu prezentācijas bija kvalitatīvi izpildītas, oficiālo personu uzrunas īsas un sirsnīgas, bet vietējā novada tautas deju kolektīva priekšnesumi izsauca neviltotu līdz jušanu visu klātesošo izlašu sirdīs. Nebija brīnums, ka Nīderlandes, Anglijas un citu valstu meitenes pat centās dejot līdz, bet noslēgumā kopīgais visu dalībnieku foto izsauca neviltotu pozitīvu emociju uzplūdu visu 12 pārstāvēto valstu komandu dalībniekos.

Čempionāta arēnas - Baļotes ezera - Krusttēvs Ilmārs Luksts

Mūsuprāt, tieši šāda atklāšanas ceremonijas norise ir ļoti būtiska liela mēroga sporta sacensību sastāvdaļa. Tā noņem absolūti dabīgi iekrājušos satraukumu, kāds veidojas pirms starta. Jau šodien no rīta notikušajā kapteiņu sapulcē spriedze bija jūtama ļoti augsta – vismaz treneru un komandu vadītāju līmeni neviens te nav atbraucis uz vienas slidas paslidināties. Visi ir noskaņoti vairāk nekā kaujinieciski, gan attīcībā pret konkurentiem, gan organizatoriem un tiesnešiem. Tādēļ šāds saliedējošs pasākums lieti noder gan pašām komandām salikt savas emocijas pa plauktiņiem, gan vairo sportisku godīgas spēles atmosfēru.

Jēkabpils mērs Raivis Ragainis: "Mūsu novada simbols ir lūsis. Novēlu visiem būt tikpat izveicīgiem!"

Jāuzteic arī Ukrainas izlases meitenes, kas pēc savas komandas prezentācijas aicināja klātesošos uz klusuma brīdi, pieminot vakardienas raķetes triecienu pa bērnu slimnīcu Kijevā. Arī FIPSed ilggadējais prezidents Klaudio Hugo Matteoli savā uzrunā atgādināja, ka pasaulē pietiek karu un šajā sacensību arēnā viņš sagaida draudzīgu cīņu nevis savstarpēju kautiņu.

Klaudio Matteoli: "Lai uzvara tiek gūta draudzīgā cīņā!"
Čempionāta atklāšanā uzstājās VPDK "Solis", SDK "Mārdadzis", VPDK "Zilānietis".

Par to, cik gatavas šai cīņai ir abas mūsu izlases, pagaidām ir pāragri spriest. Likās, pirmsstarta drudzis ir pārvarēts, taču vēl priekšā rīt no rīta plānotā izloze, kad visi komandu pāri uzzinās sektorus, kuros startēt.

Lielāko tiesnešu brigādes daļu veido jēkabpilieši.

Šobrīd zināms mūsu komandu pāru sadalījums pa zonām:

Meitenēm A zonā startēs Darja Ramza un Laura Spēlmane, B zonā Inga Pīlādze un Loreta Birzule, C zonā Maija Miezīte un Zane Zauere. Rezervē paliek Sigita Barkova un Linda Laskovska.

Abas Latvijas izlases kopā ar Jēkabpils mēru Raivi Ragaini un LMSF Prezidentu Māri Bremzi (centrā).

Puišiem A zonā rīt no rīta izies Dāvis Kozlovs un Roberts Krauklis, B zonā Roberts Lignickis un Rainers Jirgens, bet C zonā Ričards Milašs un Artjoms Ņečepurenko.

Otrdiena. 15.00.

Ir vairāk kā ceturtdaļgadsimts apkārt, kopš kāds no latviešiem pirmo reizi centās ar lāpāmadatas palīdzību uzdabūt boilu uz mata. Skaidrs, ka tajos laikos nevienam nevarēja ienākt prātā, ka reiz mūsu valstī norisināsies Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā. Toreiz svarīgi bija atklāt un pēc iespējas dziļi izkost to, kas Vecajā Eiropā jau bija kļuvis par masveida aizraušanos.

Kāre apliecināt savas mums kā ziemeļvalstij pavisam neraksturīgās iemaņas karpu copē arī sportiskā līmenī parādījās pavisam drīz – pirmo reizi sarkanbaltsarkanais karogs starptautiska mēroga karpu mačos parādījās jau 2001. gadā. Kopš tā laika Latvija ir bijusi pārstāvēta šajā copes sporta disciplīnā patiešām plašā ģeogrāfijā - mūsu valsts karogs ir plīvojis atklāšanas un noslēguma ceremonijās Lietuvā, Čehijā, Polijā, Francijā, Anglijā, ASV, Ungārijā, Horvātijā, Portugālē, Spānijā, Itālijā, Ukrainā, Rumānijā un citur. Tieši apziņa, vēlme pārstāvēt savu mazo valsti uz globālās arēnas vienmēr ir kalpojusi par primāro motivāciju braukt tūkstošus kilometru, ieguldīt tūkstošus personisko eiro un nesaskaitāmas stundas, dienas un nedēļas sava laika. Kā pateicība tam visam ir milzīgā pieredze, kas ne par kādu naudu savādāk nav nopērkama.

Latvijas sieviešu izlase

Taču ne tikai par plašo pārstāvniecību, arī par rezultātiem dažāda ranga arēnās varam būt lepni – mums ir uzvaras, medaļas un augstas vietas gan prestižos turnīros, gan PČ formātā. Par tām Copes Lietās allaž esam ziņojuši, kā rezultātā sporta veidam ir izveidojies arī patiešām plašs līdzjutēju pulks.

Latvijas U22 izlase

Domājams, bez augstiem sportiskiem rezultātiem šodienas PČ atklāšanas ceremonija diez vai notiktos Jēkabpilī. Taču ne mazāk svarīgs ir arī mūsu pašu, jo īpaši Jēkabpils (agrāk Krustpils) novada ieguldījums. Daudzu gadu garumā veiktās investīcijas Baļotes ezerā šovakar atmaksājas ar to, ka pie mums ir atbraukušas pasaulē labākās sieviešu un jauniešu izlases, lai cīnītos par augstāko apbalvojumu karpu makšķerēšanas sportā – pasaules čempionu titulu. Šodien 18.00 – atklāšanas ceremonija, bet rīt 12.30 – starts. Turam īkšķus!

 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs