sagittario ņebzdi ir pārtikas grodi :DDD
Tie cimenta garaiņi napatik ,ko ??
P.s. Pats grodā nekūpinu un nekūpināšu, bet zinu, ka vīri to dara (viens netāls kaimiņš un Bebrs arī, ja atmiņa neviļ).
Bums- prieks dzirdēt gardēža viedokli!
:)))
Jebkura kūpinātava ir labāka par nekādu!!!:DDD
Jā -kladē pierakstāma aksioma :DDD galvenais ,ka teikts ir sulīgi un ar dziļu domu....;DD
Nesaprotu, kāpēc grods būtu jārok zemē??? Varbūt jāsiltina no ārpuses, tas gan. Vispār jau tā- katrs ar ar to arklu, kas viņam ir un pēc tam skatās, kas no tā sanāk...
P.s. Jebkura kūpinātava ir labāka par nekādu!!!
Sveiki! Gribu uzbūvēt kūpinātavu. Man ir viens akas grods un 3.5m. metāla caurule. Vai ir vērts taisīt no šiem materiāliem? Ja ir tad grods jārok zemē vai nē? Iepriekš pateicos par varbūtējām atbildēm..
Es kūpinu primitīvi, bet ar principu! :D
Iesākuma karstumam un oglei der pat kokogle, uz kuras seko ābeles koksne naturālā. Pārējais- djelo tehņiki. Rezultāts? Tīros ābeles dūmos pagatavots produkts. Garšīgs un ar labu krāsu, protams!!! Mmmm...
Kūpinātava laba Atsita atmiņa kad pirtiņās pa melno kūpināja gaļu -iznāca garšīga un labi nokūpināta Ar akmeni dabū to temperatūras vienmērīgumu Praktiski šajā gadījumā var kūpināšanas procesu beigt nedaudz agrāk -produktus atstājot iekšā kuriņā -akmeņi izdarīs savu pietāti ;DD
Atklāšu varbūt kādam savu noslēpumu kā es kūpinu un šoreiz 1x mēģināju ar "ābeli" ...
Garšīgi sanāca tik un tā... marinādaes recepte stingri pieturoties Buma k-nga marinādei...
Divos vārdos par kūpinātavu-
Pati kūpinatava meistarota no elektriskā skapja ar durtiņām un apakšā stāv laukakmeņi uz armatūru, tālāk jau truba 3 metri un pati kurtuve. Man reāli 1 stunda lai izkurinātu kūpinātavu (darba temp.) un pēc tam 3 stundas kūpināšani lēnā garā skatoties termometrā, kurš melo kā "suns", ja rāda 60C, tad reāli ir 90C grādi ( 100x pārbaudiju ar dzīvsudraba termometru)...
vasarā kūpinātavu nav iespējams redzēt, jo ir dekoratīvais žogs...
"melis" termometrs...
kūpinātavas akmeņi...
virsū rupja maisa drēbe...
3 minūtes līdz beigām ar "ābeli"...
Ja ir ļoti delikāts kūpinājums kļavas lapas lieku apakšā zem gaļas Vienīgais kūpināšanas laikā gaļa ir pāris reizes jāapgroza.
Lai nebūtu jādedzina kadiķis iesaku pie gaļa kūpinājumu marinādes likt klāt samaltas kadiķu ogas Efekts būs labāks -ar garantiju Ziemas svētku un jaunā gada zoss cepetim bez kadiķa ogas vispār nevar iztikt :DD
Es parasti kādas 10-15 minūtes pirms beigām piešauju čiekurus, kadiķi vai biežāk zaļas kļavu lapas. Aromāts jūtams. Domāju, ka ja būtu ābeles pagales, tad ar tām to procesu jānobeidz. Arī man ir akmeņi, bet vienmērīgākā un vismazāk staigājoša temperatūra kļuva pēc tam, kad iestājoties vēsākam laikam kūpinātavu ietērpu trijniecē akmens vatē ar foliju. Temperatūra stabilāka un malku prasa mazāk nekā vasarā bez drēbītēm :-).
Vai kāds var paskaidrot, man ir standart kūpinātava ar 2.5m garu trubu. Kūpinu visu laiku ar sausu alksni. No sākuma kartīgi izkarsēju (vienalga vista vai zivs) un tad pie attiecīgas temp. 85 va 75C kūpinu lēnā garā. Sanāk zeltaini brūnas.
Palasot šo sadaļu rodas jautājums, kurā brīdī jāiemet tās pāris pagales ābeles kurtuvē un vai vispār kaut ko tas dos?
p.s. ja nu kādam šis padoms noder, kūpinātavas apakšā man ir laukakmeņi caur kuriem iet dūmi, kas sakarstot uztur samērā vienmērīgu temperatūru.
tontons7
Ir gan vērts pie tam tik liela izmēra zivij cita lieta ja to neprot vai vienkārši slinkums krāmēties bet kurš tad asakas ēd....
es vienreiz kūpinātas karpas tā pārēdos, ka nevarēju vairs alu iedzert :( un pirms tusiņa liekot bērnus gulēt pats aizmigu. toties otrā rītā salīdzinoši ar kolēģiem jutos ekselenti :)
Izskatās, ka mugurkaulu ar izrāvis ārā! Domāju, ka naf vērts...
Pulverīti Tu vēl neesi dabūjis , tas vēl Tev priekšā .
-laikam jau tavs pulverītis sāk iedarboties...:D