Sveiki!Velos padomu rugta produkta joma.
Zinu, ka sads jautajums seit jau ir uzdots, bet viennozimigu atbildi te ta ari neesmu izlasijusi.
Vakar izmeginaju jaunopirkto Abas 100L kupinatavu, bet vistas sanaca rugtas no arpuses.
Pirms lietosanas izkurinaju kupinatavu 2h ar sausu malku ~200-250C temperatura. Kad temp.nokrita uz ~100C ieliku slapju alksni(ar visu mizu) un gradi nokrita uz kadiem 20C. Ieliku marinetas vistas, uzdzinu ar sauso alksni temp. uz 50C turpinaju kupinat. Temperatura bija konstanta un kupinaju 7h, jo pec ~4-5h vistas vel iekspuse bija ar asinainu sulu.
Ik pa laikam pieliku slapjo alksni un ari skaidas.
Kondensats ari bija redzams.
Kas isti ir pie vainas?Maza temperat., uzpilejusais kondensats,alksnis ar visu mizu vai skaidas?
Arī bez siltināšanas nesvīst...
Pašam arī metāla kūpinatava ( var apskatīt pie bildēm ), sākumā pats arī cīnijos ar kondensātu , izcīniju:) Pirmkārt kūpinātavai nepieciešma ventilācija, otrs temperatūra. Man gan tā kūpinātava paštaisīta, domājams ka tās ko tirgo abas būs piedomājuši. Cena tik tāda paliela :(
tr222, 30.aprīlis 2014, 08:39
Lai bleķiniece "nesvīstu", tā ir jāsiltina.
urmaas, 30.aprīlis 2014, 08:43
Laba lieta ir ja kūpinātavas augšdaļa ir pusaplis, jo ja radīsies kondensāts tas notecēs gar malām nevis uz produkta.
Pašam arī metāla kūpinatava ( var apskatīt pie bildēm ), sākumā pats arī cīnijos ar kondensātu , izcīniju:) Pirmkārt kūpinātavai nepieciešma ventilācija, otrs temperatūra. Man gan tā kūpinātava paštaisīta, domājams ka tās ko tirgo abas būs piedomājuši. Cena tik tāda paliela :(
tr222, 30.aprīlis 2014, 08:39
Lai bleķiniece "nesvīstu", tā ir jāsiltina.
Pašam arī metāla kūpinatava ( var apskatīt pie bildēm ), sākumā pats arī cīnijos ar kondensātu , izcīniju:) Pirmkārt kūpinātavai nepieciešma ventilācija, otrs temperatūra. Man gan tā kūpinātava paštaisīta, domājams ka tās ko tirgo abas būs piedomājuši. Cena tik tāda paliela :(
JIG.LV
Tagad skatos tieši uz 200l abas kūpinātavu, ir doma viņu iegādāties, tik jautājums par to darvas kondesātu, cik lasiju atsauksmēs kūpinot sāk pilēt uz produktiem?
xman120, 28.aprīlis 2014, 11:13
Personīgi nekādu brutāli pilošu kondensātu neesmu manījis, varbūt pa retam kāda pile, bet principā nav... vismaz man... bet nu, kā jau rakstīju, es kūpinu diezgan karsti, ja kāds tur mēģina kaut ko izpildīt 50-60 grādos, tad varbūt arī kaut kas rodas...
Cita lieta ir tas , ka kūpinātava regulāri jātīra (nu es ir slinks, vabūt pēc katras 3 -4 kūpināšanas iztīru) jo nosēdumi/sodrēji uz sieniņām un griestiem veidojas un var sākt krist uz kūpināmā objekta, kā arī katru reizi jāmaina ir ūdens un jāatīra ūdenš šafele no taukiem. Tīrīt visvienkāršāk ar kārčeri, bet var arī ar kaut ko kapļviedīgu...
Man gan topā ir Buma muca, i vietu maz aizņem, i transportējama, i neizmaksā praktiski neko (dārgākais ir ņeržas skurstenis), i kalpo labi, i pats galvenais ņammīte garda! Paldies Bumam par koncepciju un padomiem!
JIG.LV
Tagad skatos tieši uz 200l abas kūpinātavu, ir doma viņu iegādāties, tik jautājums par to darvas kondesātu, cik lasiju atsauksmēs kūpinot sāk pilēt uz produktiem?
Ļoti atkarīgs no kūpinātavas veida... Man pašam ir plaša pieredze ar metāla kūpinātavu "Abas" kurai kā uguns atsitējs kalpo šaufele ar ūdeni. Baigi laba fiška, manuprāt, viss sanāk baigi sulīgs tā kā papildus standarta kūpināšanas procesam notiek apstrāde ar tvaiku...
Esmu kūpinājis gaļu, desas, vistas, pīles, zivis - zuti, lasi, mencu, karpu, foreli, vēja zivi, mož vēl kaut ko aizmirsu...
Par temperatūrām , manuprāt nav tik smalki, sākumā pirmās minūtes 15-20 nelaist augstāk par kādiem 50-60 grādiem, tālāk turēt +/- lai neiet pāri 100...
Gaļai pēdējās 10-15 min var uzmočīt arī vairāk ar kadiķi vtml.
Laiki (vidēji, viss protams arī atkarīgs no kūpināmā biezuma)
zivs - 40min-1h
mazas desiņas - ~1.5-2
vesels putns un lilāka izmēra desas, sīki gaļas gabali - 2-2.5h
lieli gaļas gabali - 4-5h
P.S. Šī nav reklāma un ar ražotāju saistīts neesmu un kūpinātvas netirgoju, man vienkārši sētā tāda jau 2+vus gadus stāv:) Daudzi šī foruma biedri ir ēduši un slavējuši :)
Pēc manas pieredzes karstai kūpināšanai gaļai visoptimālākā temperatūra 87C max. 90C, attiecīgi zivij 70-75C, ar auksto kūpināsanu neesmu saskāries (čakars), bet temperatūrai vajadzētu uz pusi mazāku....
Varbūt kāds pastāstīs par temperatūrām kko ? Aukstā, karstā kūpināšana ? Vista, cūka, speķis ?
Vai tad Bumsa muca nevienam vairs nepatīk ?Var kurināt kaut vai ar akmeņoglēm .
Frenks, 19.aprīlis 2014, 18:34
Tā der tikai karstajai kūpināšanai. Par mazāku t* varat nestāstīt. Kūpināšanā neesmu pionieris.
Vai tad Bumsa muca nevienam vairs nepatīk ?Var kurināt kaut vai ar akmeņoglēm .
Kūpinātājiem.Ja jūs lietojat dūmam bumbieres pagales vai skaidas,varu iedot palielu zaru,ko šodien nozāģēju.Esmu Ādažos,bet otrdien varu aizvest uz Rīgu.
Sveiki,
kāds var padalīties ar kādu recepti,kā kūpināt cūkgaļu?Gribas tuvākajā laikā nokūpināt.Un apm. kādu temp. vajadzētu turēt kūpinot cūku.
neliec aukstā kūpinātavā iekšā zivis bet pirms tam kārtīgi izkurini - kondensāts pazudīs.
Sveicināti!
Vēlējios jautāt kā var tikt vaļā no kondensāta veidošanās bleķa kūpinātavā?
120 mm būs krietni par maz, liec ne mazāk kā 200, un galā grozāmu šīberi. Dūmvada optimālo diametru arī nezini, uzliec lielāku, arī ieliec šīberi, varēsi tad pieregulēt pēc patikas. Aukstā laikā būs problēmas ar bloku uzsildīšanu, vasarā nekas.
Man kūpinātāva ir no akas groda, apmēram 1 kubikmetrs tilpuma. Kurtuvei izmantoju 1/2, pārzāģētu vannu pa vidu, apgāztu otrādi. Eja līdz grodam izmūrēt no ķieģeļiem, tas ir ķieģeļa augstums + garums. Ejas garums 3 m, kur eja ieiet akas grodā virsū uzmests smalks siets lai izklīdina dūmu(vilkmi). 2 režģi, uz katra iet max 8-9 vimbas, pietiek atliektiem galiem.
Man liekas ka pie tādas kubatūras truba par tievu. Kāpēc vajag tik lielu kūpinātavu? Ceri tik daudz zivis saķert? :D