gapp.precīzi nepateikšu,bet esu redzējis ka ~šādi;samalta zivs masa 50%,speķis 20%,mērcēta baltmaize 20%,pārejie 10% garšvielas+sīpoli,ķiploki.esot vēlams visu masu kopā sajaukt un vēlreiz caur gaļasmašinu izlaist.
Kā taisa līdaku kotletes?
Ideālu nezinu,bet pats daru tā;Pārgriež zivi pa muguru gareniski,galvu ar.Tad izņem iekšas un ar salveti,vai marli izslauka.Sataisu maisījumu-sāls 3daļas,cukurs1,pipari un tamlīdzīgi ar to apkaisu zivju atvērtos vēderus.Saspiežu ķiplokus veselu bļodiņu,var savādāk smalcināt un ar tiem ierīvē kārtīgi,ķiploki paliek uz gaļas.Ierīvējas ari tas sāls maisījums.Kūpinātavā uz sietiem virsū,kurinu ar zaļu alkšņu malku,lapas ar pa vidu lai dūmo.Laiks katrai kūpinātavai būs savādāks.Jā,kad saliek uz sieta,tad no sākuma netaisu ciet -lai pavējo min 10-15.Nekad neesmu marinējis šķidrumos un kūpinājis.Ir kūpinātas reizē iepriekšējā dienā apstrādātas ar garšvielām un tiko-atšķirība maza.Labākais zivju lielums~0.8-1.5kg,lielās jau ilgāk vajag.Mazākās jau pirmās zacenei,kamēr pārējās gatavojas.Ideāli jau ja lielumi ir vienādi,bet ir jau katrai kūpinātavai vietas kur fiksāk tomēr gatavojas.Vilkme,siltums un tt.Vēl ar vīnu un tam līdzīgu var apslakstīt pirms beigām.
Sveicināti, kurš ieteiktu ideālāko karpu kūpināšanas recepti, sākot no marinādes un beidzot ar kūpināšanas ilgumu, kādu koku lietot, un cik ilgi kūpināt visu no A-Z. Paldies
Nu būs jāprovē,paldies veči!
Es griežu visas baltās zivis un līdakas, taču ne šahā, bet smalki strīpiņas uz muguras :)) Nevienas muguras asakas. Vimbas pavasarī bija ļoti labas vienkārši uz pannas izceptas :))
Es grižu visas baltās zivis un līdakas, taču ne šahā, bet smalki strīpiņas uz muguras :)) Nevienas muguras asakas. Vimbas pavasarī bija ļoti labas vienkārši uz pannas izceptas :))
Tos sānus vimbai sagriež ne jau smukuma pēc, bet gan sagriez mazās asakas , jagriež šķērsām zivij , kā šaha galdiņš ....
1)ņem iztīra vimbu, ar nazi šaha galdiņā iegriež sānos,apber arpipariem utt., iespērē krējumu un majonēzi , dilles, lokus pa virsu ..
2) viss tas pats , tikai necepj veselu bet sagriež gabalos , izvārta miltos un pirms izcepšanās pieliek majonēzi ar krējumu un pasautē...
3) ne tikai miltos, bet arī ola vel izvārta, zivs ir sulīgāka ...
Nu veči uzrakstiet kādu garšīgu recepti, kā uzcept vimbu un lielu breksi!?
paldies par atsaucību sen tāda nbija redzēta uz maniem jautājumiem :))))
Es padsmit zušus esmu tikai pa teļuku redzējis. Filma laikam saucās '"Kroņa numurs". ;)
vienu notīri ar smilti vai granti otru uz mirkli ieliec karstā ūdeni redzēs kurš gļotu atdalīšanas veids tev labāk patiks ??? Manā gadījumā vajadzīgs karsts ūdens un ass nazis.Ja ir jānotīra padsmit zušu tad tā grants čakare ātri apniks
paļdes vobler.a to es visu laiku ar sāli cīnijos :)))
Līņus un zušus pirms ķidāšanas noberžu ar sausu smilti vai smalku granti.Paliek tīri no gļotām,ka gurkst rokās.Varbūt kādam noder.
Ja Aigar gribās ļoti tās līdaku zivtiņas cept, notīri, sagriezi gabalos un paturi uz nakti pienā, tad varēsi cept, ja no sākuma pirms cepšanas miltos un tad olā izvārta , tad zivs ir sulīgāka....
šnabim nav tikai rituāla raksturs ,bet gan noteikts ķīmisks process ,Arī zupas dzēšanai ar izdegušu pagali ir sava būtiska ķim reakcija .Nu kurš zina kādas ir šis reakcijas ????
Jā , jo dažādakas zivis zupā, jo labāk , ja Aigar Tu būtu pilngadīgs ieteiktu šnabi arī beigās pieliet klāt ...
Pilnīga taisnība Rolis jo vairāk zivju jo labāka zupa.Der pat 2 vai 3 x vārīt zivis,mana recepte uz spanni zivju spannis ūdens garšīga būs gana .:)))))
nu nav tādu vienotu recepšu .Laba recepte ir fantāzijas auglis un ķīmijas pamatzināšanas >piemēram citrons gaļu sausina turpretīm Laima sula tai atvar poras un gaļa uzņem ātrāk visu garšvielu buķeti.Paliek sulīga un pikanta.Labākā zivju zupa/uha/ sanāk nelietojot dārzeņus.Lai iegūtu specifisku buķeti ir vajadzīgas 3-4 zivju sugas.parasti lietoju .līdaka asaris breksis.Vai breksis līnis līdaka.Ja pieliek zuti zupim ir pavisam cits smeķis.Un ja nu var sadabūt ķisi tad tā zupa ar jebkuru citu zivi/ pat mazāk smeķīgu/ ir varena.