Sausām skaidām? Tās uzreiz nesadega? Liec vai nu svaigas vai iemērc ūdenī uz nakti. Rūgts var būt, ja zivis nav kārtīgi iztīrītas, jāatceras žaunas izņemt.
Sveicināti spečuķi! Samontēju karsto kūpinātavu... kūpināju breksi 1.5kg ar sausām ābeles skaidām, rezultātā zivs skaista pēc izskata,bet pēc garšas ļoti rūgta! Kāpēc, kur vaina???
Gudrīši,sarēķiniet,cik malkas sadeg un darvo,kūp,utt ? Slēgtajā ir saujiņa ābeles skaidu ! Ir jau tas cepeškrāsns variants,bet,ja notver pareizo momentu,zivtiņa ir gatava līdz kaulam,sulīga un galvenais ātri-no 40min-1h .
Tunelī pēc gada kūpināšanas sakrājies tik daudz, jo tam ir liels kopējais virsmas laukums, uz kā kondensējas un sakrājas darvas ar sodrējiem u.c. sadegšanas produkti. Tāpēc tos tu vari tur labi aplūkot. Ja tunelis nav, vai ir īss, tad lielākais šo uzkrājumu daudzums kopā ar dūmu nonāk atmosfērā. Tunelis pats par sevi nefilrē un nesamazina to vielu daudzumu, kas nonāk uz produkta. To, kas nonāk un cik daudz paliek uz produkta nosaka virkne citu faktoru, kas ir saistīti ar temperatūras režīmu, izmantoto kurināmā veidu, laiku - cik ilgi produkts ievietots kūpinātavā apstrādei, kā arī ar pašu kūpinājuma materilālu.
Manā kūpinātavā krāsots dūms netiek klāt,jo man ir visu lamātā slēgtā,bet arī to ar krāsotiem dēļiem nekarsēju,tāpec ka smird...Kurinu ar tīru malku,skujkoku vai lapu,vienalga...Slēgtajā kūpinātavā zivis lieku veselas,nepārgrieztas,tāpēc kaitīgums nolobās ar ādu,bet pārgrieztajām zivīm Jūs kancerogēnus apēdat,vienalga no kāda kuriņa....
cops67, cik garš tik plats :)
Manuprāt garais tunelis vairāk paredzēts dūmu dzesēšanai nevis kaitīgo vielu atdalīšanai?
Jo vēsāki dūmi, jo lielākai jābūt to caurplūdei lai uzturētu vajadzīgo temperatūru...
AndrisABC, 24.augusts 2017, 12:07
Esi kādreiz pēc kāda gada kūpināšanas pameģinājis iztīrīt dūmvadu, tad redzēsi kas tur ir sakrājies un kā tu domā kur tas viss paliek.
cops67, 25.augusts 2017, 15:36
OK, piemēram paņem krāsotu malku, kā domā kas nodarīs pāri vairāk veselībai ja tajā malkā kūpināsi karstu kūpinājumu vai aukstu?
Izgarojums 4m nav pat ņēmā vērams
cops67, cik garš tik plats :)
Manuprāt garais tunelis vairāk paredzēts dūmu dzesēšanai nevis kaitīgo vielu atdalīšanai?
Jo vēsāki dūmi, jo lielākai jābūt to caurplūdei lai uzturētu vajadzīgo temperatūru...
AndrisABC, 24.augusts 2017, 12:07
Esi kādreiz pēc kāda gada kūpināšanas pameģinājis iztīrīt dūmvadu, tad redzēsi kas tur ir sakrājies un kā tu domā kur tas viss paliek.
Ko sakat par tādu? Tikai lūdzu godīgi un patiesi...
http://silts.lv/K%C5%ABpin%C4%81tavas/id/233
banans, 23.augusts 2017, 14:40
Nu ja godīgi, tad es uzskatu ka tā ir cepeškrāsns, nevis kūpinātava, jo ja dūmi no skaidām nāk pa taisno uz produkta tad tas nav tas labākais, tomēr ir vajadzīgs tunelis kur nosēžās vismaz daļa no kaitīgām vielām, bet tās ir tikai manas domas, es pats sev uztaisīju kūpinātavu ar tuneli 4 metri.
cops67, 23.augusts 2017, 15:47
jā nav nekāda sakara ar kaitīgām vielām, vienkārši karsti kūpināts vai auksti kūpināts. (pietam veselības ziņā veselīgāk būs ēdiens uz oglēm(grills šašliks) tad karstais kūpiņš(bez tuneļa) un tad tik aukstais.
Tai pašā lapā spiedienkatls no nerūsošā tērauda,ņem un uztaisi restes,būs kūpinātava līdz mūža beigām...
cops67, cik garš tik plats :)
Manuprāt garais tunelis vairāk paredzēts dūmu dzesēšanai nevis kaitīgo vielu atdalīšanai?
Jo vēsāki dūmi, jo lielākai jābūt to caurplūdei lai uzturētu vajadzīgo temperatūru...
Ko sakat par tādu? Tikai lūdzu godīgi un patiesi...
http://silts.lv/K%C5%ABpin%C4%81tavas/id/233
banans, 23.augusts 2017, 14:40
Nu ja godīgi, tad es uzskatu ka tā ir cepeškrāsns, nevis kūpinātava, jo ja dūmi no skaidām nāk pa taisno uz produkta tad tas nav tas labākais, tomēr ir vajadzīgs tunelis kur nosēžās vismaz daļa no kaitīgām vielām, bet tās ir tikai manas domas, es pats sev uztaisīju kūpinātavu ar tuneli 4 metri.
Kūpinātavas lielumam arī ir nozīmeMums mājās ir par lielu,tātad vajag vairāk malkas likt,lai nodrošinātu to temperatūru,tā nu toreiz neiedomājāmies taisīt mazāku,kāda ir,tāda ir.Vēl gan nav saķerts tik daudz zivju ar makšjeri,ka varētu kūpināt,tik cik pirktās reņģiites,cūkgaļa,vistiņu stilbiņi kūpinātiBaigi gribētos savas zivis izkūpināt.
Lūdzu padomu:
1. Vai atšķras ar ko kūpina baltalksnis vai melnalksnis?
2. Kūpinot gaļu temperatūras amplitūda no 80 C - 110 C ?
3. Kādēļ gaļas speķis sanāca tāds kā "miltains" (kad kūpināju iepriekš tā nebija)?
4. Kā garšos ja izmantos tikai ābeli?
Paldies!
80-110 gr ir daudz par daudz gaļai, manuprāt. Es kūpinu max 60-70, un sanāk dikti garda un sulīga. Pie lielākiem grādiem tauciņš iztek un gaļa paliek sausāka.
91ernis, 14.jūlijs 2017, 08:28
Galīgi nē. Ir civilizētāki veidi kā un no kā "uzbūvēt" kūpinātavu.
Tu par mucu? Nu nezinu, manuprāt, ar to mucu tas dioksīns toč sanāk pereborā. Labāk tomēr vectēvu metode - caurplūsma. Bet nu, katram savas metodes savas veselības čakarēšanai :D
Ko jūs te jemās? Nedaudz izdomas, tas ja abas rokas nav kreisās, un ap ... eināriem sanāk kūpinātava, kura pat nav jāvaktē!
Varbūt malciņš par sausu? Man kūpinātavai līdzīgi parametri, bet nav nekādu problēmu noturēt temprīču. Pirms kūpināšanas malciņu nedaudz pamērcēju, ja nav pieejama nesen gāzta....