Izklausās, ka zivs i pārkūpināta, un tāpēc sausa. Par rūgtumu droši, ka malka pie vainas vai arī darva, kas uzkrājusies kūpinātavā. Tāpēc man patīk "elpojošas" kūpinātavas kurzemnieku modē.
Pats esmu sapratis, ka katrai sugai nepieciešams savs piegājiens. Visām neder viens algoritms. Jāpierod gan pie kūpinātavas, gan malkas, gan zivs, gan arī gadalaika.
Man savukārt vislielākais izaicinājums ir sāls. Kā dabūt to vienmērīgi sāļu? Ehh, iet visādi, bet kaut kur jau garšīgai patiesībai esmu tuvu. :)
o.
incho [15.05.18]: Kāds var dot padomu!!!
Kā pareizi nokūpināt reņģes!
Man ir ABAS 200l kūpinātava, sākumā turēju ap 40 min ar atvērtām durvīm lai apžūst, pēc tam 2h ar svaigu alksni kūpināju apt 70 grādos! Pēdējās 15min piemetu pāris čiekurus!
No iesmiem nost nekrita, sanāca zeltaini brūnas, bet bija rūgtas, skābas un nedaudz pa sausu!
Esmu kūpinājis citas zivis ar slapju alksni ar visu mizu, nekad nesanāk rūgtas!
Kāds var kko ieteikt?
Varu pateikt, ka nežāveju ar slapju alksni sevišķi ar mizu. Miza dod rūgtumu
Kāds var dot padomu!!!
Kā pareizi nokūpināt reņģes!
Man ir ABAS 200l kūpinātava, sākumā turēju ap 40 min ar atvērtām durvīm lai apžūst, pēc tam 2h ar svaigu alksni kūpināju apt 70 grādos! Pēdējās 15min piemetu pāris čiekurus!
No iesmiem nost nekrita, sanāca zeltaini brūnas, bet bija rūgtas, skābas un nedaudz pa sausu!
Esmu kūpinājis citas zivis ar slapju alksni ar visu mizu, nekad nesanāk rūgtas!
Kāds var kko ieteikt?
piiraagsxxx
laikam neesi ieraudzījis, ka Tev arī p.m
pienef - Tev p.m.
mmartins, 1.maijs 2018, 20:34
Paldies mmartins par palīdzību un materiālu :)
mmartins [01.05.18]: pienef - Tev p.m.
Man arī vajag
Braslas ielā Latvijas metālā,ar dažāda izmēra acīm,pats pirku.
kur var iegādāties cirstu režgi? man vajag kūpinātavai 60cmx60cm divas gabalas. nevaru nekur atrast. Varu arī iegādāties, kam ir!
Visiem paldies! Nem'su veeraa visus ieteikumus un meeginaasu velreiz. Vajag tik to zivi nokert :)
Iespējams, tas iepriekš jau ir te apspriests, bet varbūt kāds var īsi paskaidrot, ar ko atšķiras zivju/gaļas žāvēšana no kūpināšanas?
juvelieris, 23.aprīlis 2018, 17:42
ar to pašu, ko vītināšana no kaltēšanas, tb wordings...
žāvēšana parasti ir karstā kūpināšana, bet ir arī aukstā kūpināšana (30-40 grādi), ko par žāvēšanu saukt mute neverās...
Es agrāk arī štukoju par kūpinātavu, bet tad atklāju, ka to elementāri var veikt arī grillā. Jālieto nevis parastās kokogles, bet briketes, tad ir vieglāk uzturēt vajadzīgo temperatūru (zem 100 grādiem, citādi sanāks grillētas nevis kūpinātas zivis). Uz oglēm slapjas skaidas dūmam, vāku virsū un sanāk pa pirmo. Vienīgais mīnuss varētu būt, ka nevar daudz ielikt iekšā. Šitā pat vieglāk kā cept vai ko nu tur katrs dara, jo zivis var likt ar visām zvīņām, vajag tik atvērt pa muguru un izņemt iekšas.
jurciks66, 23.aprīlis 2018, 14:27
var arī tā,tik jāuzmanās lai nedarvojas kastes iekšpuse,kautkas līdzīgs kā slēgtā metāla kaste uz oglēm sanāk
Sveicināti spečuķi! Samontēju karsto kūpinātavu... kūpināju breksi 1.5kg ar sausām ābeles skaidām, rezultātā zivs skaista pēc izskata,bet pēc garšas ļoti rūgta! Kāpēc, kur vaina???
Imux85, 23.aprīlis 2018, 13:49
vaina skaidās,par dauz spēcīgs dūms sanāca,vajadzēja miksēt ar alksni,man personīgi ar tīru ābeli nevisai.bet nu katram sava garšas recepte jāmeklē
Iespējams, tas iepriekš jau ir te apspriests, bet varbūt kāds var īsi paskaidrot, ar ko atšķiras zivju/gaļas žāvēšana no kūpināšanas?
Vēlams kūpinātavu pirms izmantošanas izkarsēt, izžāvēt, citādi sākumā tur viss svīst un no tā parādās rūgtums. Ja kūpinātava no tērauda trumuļa tad karsēšana gandrīz obligāta, īpaši kūpinot vēsā laikā.
Imux85 [23.04.18]: Sveicināti spečuķi! Samontēju karsto kūpinātavu... kūpināju breksi 1.5kg ar sausām ābeles skaidām, rezultātā zivs skaista pēc izskata,bet pēc garšas ļoti rūgta! Kāpēc, kur vaina???
Esi pārliecināts, ka tās bija ābeles skaidas? Es ar tā kā vairāk sliecos uz to, ka vaina ir kurināmajā. Ar žaunām visu zivi diez vai sabojāsi, bet ar kurināmo elementāri.
Es agrāk arī štukoju par kūpinātavu, bet tad atklāju, ka to elementāri var veikt arī grillā. Jālieto nevis parastās kokogles, bet briketes, tad ir vieglāk uzturēt vajadzīgo temperatūru (zem 100 grādiem, citādi sanāks grillētas nevis kūpinātas zivis). Uz oglēm slapjas skaidas dūmam, vāku virsū un sanāk pa pirmo. Vienīgais mīnuss varētu būt, ka nevar daudz ielikt iekšā. Šitā pat vieglāk kā cept vai ko nu tur katrs dara, jo zivis var likt ar visām zvīņām, vajag tik atvērt pa muguru un izņemt iekšas.
Varbūt klāt bija ceriņa skaidas?
laikam būs vaina skaidās!