Man jau sesto gadu ir līdzīga Fishmena būdai. Starp ķieģeļiem un būdu ir čuguna reste uz kuras sakrauti akmeņi. Virsū tauku panna. Kūpinu samērā bieži- vairākas reizes mēnesī un nekas nav nodedzis. Tauku panna neļauj taukiem pilēt uz akmeņiem, savukārt akmeņu krāvums neļauj dzirkstelēm ieskriet būdā. Manuprāt akmeņiem ir liels pluss- tie uzsilstot ilgāk notur vienmērīgu temperatūru.
daddy_j [06.09.18]: Interesanti kā tad Tu kūpini,ka nokurās kūpinātava.
davidsonsd, 6.septembris 2018, 14:03
elementāri, pat vairāki varianti :)
a)uzmet par daudz malkas, ka neredzamā liesma tiek pa trubu pie sienām
b)izņemot kūpiņu ārā un sākot degustēt, aizmirstās kūpinātavu aizvērt/kurtuvi nodzēst
Varbūt vienkārši dzert mazāk vajag :D
Interesanti kā tad Tu kūpini,ka nokurās kūpinātava.
davidsonsd, 6.septembris 2018, 14:03
elementāri, pat vairāki varianti :)
a)uzmet par daudz malkas, ka neredzamā liesma tiek pa trubu pie sienām
b)izņemot kūpiņu ārā un sākot degustēt, aizmirstās kūpinātavu aizvērt/kurtuvi nodzēst
Labākais priekš zivīm ceplis, jau padsmit gadi stāv, nu lēnām sāk prasīties pēc jauna..
daddy_j [06.09.18]: Sveiki! Vai obligāti ir jābūt metāla mucām? Vai var no ķieģeļiem un koka būdu ar slegto kurtuvi. Lai darbības princips ( Buma mucai).
StormsLV, 4.septembris 2018, 21:16
Protams, ka var!
Vienkārši metāla muca ir pa ātro un vienkāršo un pietiekami labi. Mūrēt ķieģeļu mājiņu ir grūts darbs un uzmūrēt tā, lai vismaz 5 gad stāv, neplaisā ir jāmāk, pamatus vajag, utt.
Koka būdiņa ja ne pirmajā, tad otrajā gadā nodegs ar garantiju. 3x pārbaudīts :)
Interesanti kā tad Tu kūpini,ka nokurās kūpinātava.
Sveiki! Vai obligāti ir jābūt metāla mucām? Vai var no ķieģeļiem un koka būdu ar slegto kurtuvi. Lai darbības princips ( Buma mucai).
StormsLV, 4.septembris 2018, 21:16
Protams, ka var!
Vienkārši metāla muca ir pa ātro un vienkāršo un pietiekami labi. Mūrēt ķieģeļu mājiņu ir grūts darbs un uzmūrēt tā, lai vismaz 5 gad stāv, neplaisā ir jāmāk, pamatus vajag, utt.
Koka būdiņa ja ne pirmajā, tad otrajā gadā nodegs ar garantiju. 3x pārbaudīts :)
Sveiki! Vai obligāti ir jābūt metāla mucām? Vai var no ķieģeļiem un koka būdu ar slegto kurtuvi. Lai darbības princips ( Buma mucai).
StormsLV, 4.septembris 2018, 21:16
Paskaties taču nedaudz zemāk šai lapā kur Fismens pat bildi irlicis.
Sveiki! Vai obligāti ir jābūt metāla mucām? Vai var no ķieģeļiem un koka būdu ar slegto kurtuvi. Lai darbības princips ( Buma mucai).
Nu cilvēki ko darat?? Jaunā paaudze manuprāt uzaust. Parasta kūpinātava 200 l krievulaiku mucā. 4m kurtuve. Pirmo kr;asni ar sausu lapukoku malku siltumam, liek 1,5 kg breksi uz redelēm, pečkā tikko nocirstu zaļu alksni iekšā un ir LABAIS! Zivi liek apmēram pēc stundas, kas sausā malka iekurta. Bērzu labāk nelikt.
https://failiem.lv/filebrowser#/Viss%20par%20copi
bums, 3.septembris 2018, 18:51
sveiks,
man tie failiem.lv linki nestrādā!!
edgarspurins, 3.septembris 2018, 13:26
Pie kādas temperatūras stundas laikā, tur nesanāk cepta?
Azverins, 3.septembris 2018, 17:39[/quote]
20 minūtes paiet kamēr aizdegas malka, pēc tam liek iekšā zivis un vāku virsū uz apmēram 40 minūtēm
Karsto kūpinātavu īstenībā uztaisīt ir ļoti viegli. Der jebkas, kur var nodrošināt, ka malka nevis deg ar liesmu, bet kūp vai gruzd diezgan augstā temperatūrā (kurtuvei ir jābūt nosedzamai, lai nepiekļūst daudz gaiss). Brekši, asari,līņi un vistas kājiņas vai spārniņi sanāk dievīgi.
Jāuzmanās, lai starp alkšņu malku neiemaldās kāds skujkoks - tad viss būs rūgts un melns. Kurtuve katrreiz jāiztīra.Kūpināšana neaizņem ilgāk kā 1 stundu = 20 minūtes lai iekurinātu un 40 minūtes lai kūp,gruzd. Zivis, vistu ievieto, kad ir iekurējies. Nosedz ar vāku.
Šogad uztaisīju no izbijušas 200 litru eļļas mucas - viss perfekti sanāk un ļoti garšīgi ! Marinādē tikai ķiploks un sāls.
P.S. Aukstos kūpinājumus gan var aizmirst un veselu vistu arī varētu būt problēma izkūpināt.
edgarspurins, 3.septembris 2018, 13:26
Pie kādas temperatūras stundas laikā, tur nesanāk cepta?
Karsto kūpinātavu īstenībā uztaisīt ir ļoti viegli. Der jebkas, kur var nodrošināt, ka malka nevis deg ar liesmu, bet kūp vai gruzd diezgan augstā temperatūrā (kurtuvei ir jābūt nosedzamai, lai nepiekļūst daudz gaiss). Brekši, asari,līņi un vistas kājiņas vai spārniņi sanāk dievīgi.
Jāuzmanās, lai starp alkšņu malku neiemaldās kāds skujkoks - tad viss būs rūgts un melns. Kurtuve katrreiz jāiztīra.Kūpināšana neaizņem ilgāk kā 1 stundu = 20 minūtes lai iekurinātu un 40 minūtes lai kūp,gruzd. Zivis, vistu ievieto, kad ir iekurējies. Nosedz ar vāku.
Šogad uztaisīju no izbijušas 200 litru eļļas mucas - viss perfekti sanāk un ļoti garšīgi ! Marinādē tikai ķiploks un sāls.
P.S. Aukstos kūpinājumus gan var aizmirst un veselu vistu arī varētu būt problēma izkūpināt.
Sveiki Vīri!
Varbūt kāds var atsūtīt Buma recepšu grāmatas?
copeixabu@inbox.lv
Jau iepriekš paldies!
Abas kūpinātavas ir pietiekoši kvalitatīvas, siltinātas, esmu kūpinājis arī -7/-10 grādos, malkas patēriņš niecīgs, uzmet aci pa min 20-30, grādi turas stabili.Arī pietiekoši mobila, savu 200L mierīgi iebīdu garāžā.
Es sev šādu uzmūrēju. Sākumā bij ar trubu 3m. Bij čakars. Droši, ka vajadzēja trubu siltināt vai aprakt.
Noņēmu trubu, apakšdaļā uzmūrēju kurtuvi, virsū čuguna virsmu ar riņķiem, no vecas plīts. Strādā perfekti! Protams, par auksto kūpiņu te runa neiet, bet sākot ar 50 gr noturēt var. Kūpinu zivis, vistas, pa retam gaļu. Esmu ļoti apmierināts. Un malka ar aiziet trīsreiz mazāk kā sākotnējā versijā.
Cien. aluspinte! Jautātājs interesējās par BUMA mucu,tās princips tieši tāds kā ABAS,viss notiek uz vietas,bez gariem dūmvadiem!!! Citalieta ir kūpinātava no MUCAS ar dūmvadu...Tā ir vienkāršāka,izgriež caurumu dūmvadam,iekar restes,pieliek dūmvadu un uz priekšu!Mīnuss-vajag daudz labas malkas,vairāk jāseko ugunij.Ar slēgto dažas dūmpagales un kurini kaut ar dēļu galiem....