Bet man....
Jurik [23.12.20]: ...aizgāju uz virtuvi pārbaudīt, vai man nav kovids - ostīju kūpināto speķīti. Ir divas ziņas - kovida man nav, un speķīša arī vairs nav...
daddy_j, 23.decembris 2020, 08:42
Atvainojos par iepriekšējo komentāru Willguram. Padomāju, ka viņš kārdina, bet izrādās vienkārši nodrošinājies ar kovid testiem. Krietns pilsonis.
Wilgurs!;Dlabs!..Tieši tā!es arī veicu testus!mani draugi un paziņas ēd vistiņas un slavē!Tātad visi veseli!;)
...aizgāju uz virtuvi pārbaudīt, vai man nav kovids - ostīju kūpināto speķīti. Ir divas ziņas - kovida man nav, un speķīša arī vairs nav...
daddy_j, 23.decembris 2020, 08:42
Atvainojos par iepriekšējo komentāru Willguram. Padomāju, ka viņš kārdina, bet izrādās vienkārši nodrošinājies ar kovid testiem. Krietns pilsonis.
...aizgāju uz virtuvi pārbaudīt, vai man nav kovids - ostīju kūpināto speķīti. Ir divas ziņas - kovida man nav, un speķīša arī vairs nav...
Sauss alksnis ar zaļu bumbieri no Kurzemes!Labs,balts dūms un ļoti garšīgs kūpiņš, ņemot vērā apmākušos laiku,temp ap+1 un diezgan“piebāztu“ kūpinātavu Abas...
Visiem smukus kūpiņus!:))
Willy, 23.decembris 2020, 07:43
Dvēseles Tev nav! Sadists!
Sauss alksnis ar zaļu bumbieri no Kurzemes!Labs,balts dūms un ļoti garšīgs kūpiņš, ņemot vērā apmākušos laiku,temp ap+1 un diezgan“piebāztu“ kūpinātavu Abas...
Visiem smukus kūpiņus!:))
Triviāls jautājums, jo var, bet vai ...
Koka žāvētavā var žāvēt zivi un arī vistu pārmijus? Garša un izskats utml. nemainās?
Davis-Di, 2.decembris 2020, 01:13
Nu siļķi ar šokolādi arī var ēst, tak nesen viens mūziķis teica ka viņam po kādas garšas un smaržas jaukt! Gaumes lieta, kā sacīt jāsaka!
Triviāls jautājums, jo var, bet vai ...
Koka žāvētavā var žāvēt zivi un arī vistu pārmijus? Garša un izskats utml. nemainās?
Kurtuve, 3m, žāvētava no koka, nekas nedeg - ja termometrs iekšā un regulē temperatūru.
Visi šie abas nav žāvētavas, bet modificēts grils.
Tie kas runās pretī, nav ēduši normāli žāvētu gaļu.
Un starp citu tu to tavarnij vid, vari dabūt ar pareizu ķīmisku trauciņu stūrītī un arī nebūs dažādas vielas ko EU un RU aizliedz, tā tas notiek tam, ko tu pērc veikalā, nevis regulējot temperatūru un malku ko piemet!
Davis-Di [01.12.20]: Ja ir pana tad uz pannas malām tā pat tie tauki svilst, lai ari liekas temp ir maza un viss tas šķidrums tvaiko ar visu kas tur sakrājas.
Savulaik esmu licis panā balto smilti, tas sasūc visu iekšā un negaro!
Kā jau teicu nezinu Abas žāvētavas, ir pieredze tikai ar vecās skolas koka žāvētavām.
Tici man! Abas un citas tā principa nesvilst!pat atvērta 500L nesvilst...protams, ka pečka ir jātīra!:)Trubu,ja tāda ir, var vienk.padauzīt ar pagalīti,lai nobirst sodrēji!
... koka ar akmeņiem apakšā gan esmu redzējis kā deg!
Ja ir pana tad uz pannas malām tā pat tie tauki svilst, lai ari liekas temp ir maza un viss tas šķidrums tvaiko ar visu kas tur sakrājas.
Savulaik esmu licis panā balto smilti, tas sasūc visu iekšā un negaro!
Kā jau teicu nezinu Abas žāvētavas, ir pieredze tikai ar vecās skolas koka žāvētavām.
Davis-Di [01.12.20]: Nezinu ABAS kūpinātavu, bet apakša ir vai nu akmeņi vai metāla pana uz tās satek tauki - gan pana gan akmeņi ir jātīra, jo tad kad tauki sak svilt viņi veido melno nokrāsu gan vistai gan zivij!
Tie kas pasi taisa žāvētavas un lieto akmeņus tad, viņiem ir vairāki komplekti un maina pirms katras kūpināšanas!
Tā gluži nebūs...Abas apakšā ir panna,ja kūpina kko vairāk par vienu žani,peim.5vistas, tad pannā ir šķidrums,kautvai vienk.ūdens un tauki pil ūdenī...nekas tur aizdegties nevar!
Runājot par tovarnij vid...laika apstākļi kopā ar drusku par daudz piebāztu kūpinātavu!Dūms netiek ārā un viss...jau pašā sākumā uz kūpiņa ir melna plēve...bet tas nav nekas slikts!:) Saulainā laikā būs smukāks!
Izkurini kārtīgi, bez gaļas un tad pamēģini atkal!
Papildus tumšāku krāsu var dot ja pa daudz miza un pārāk slāpē, bet riktīgi sausam alksnim tā miza nodeg bez kvēpiem.
..diez vai tas būs par iemeslu..it kā panna tiek tīrīta un tā...vienīgi varbūt kaut kas ar vilkmi..a nevarētu tā būt,ka truba piekvēpusi par tām entajām reizēm(tipa 1,5gadi(18 mēneši *2..sanāk ap 40 kūpiņiem)....eghhh...arī bija doma iegādāties,bet tagad drusku sāku šaubīties.....help
Nezinu ABAS kūpinātavu, bet apakša ir vai nu akmeņi vai metāla pana uz tās satek tauki - gan pana gan akmeņi ir jātīra, jo tad kad tauki sak svilt viņi veido melno nokrāsu gan vistai gan zivij!
Tie kas pasi taisa žāvētavas un lieto akmeņus tad, viņiem ir vairāki komplekti un maina pirms katras kūpināšanas!
Ir nedaudz mainījusies āra temperatūra No tā arī jāsāk meklēt iemeslu
..nu vajadzigs padoms....ir draugam nopirkta ABAS kūpinātava.Ir pagājis pusotrs gads un izmantota tika nu kādas divas reizes mēnesī.No sākuma ievērojot visas pamācības,kas nāca līdzi,kūpinājumi bija skaisti,zeltaini utt...nu tādiem kā jābūt..
Bet nu jau pēdējās vismaz 4-as reizes kūpinājumi ir apkvēpšuši un nav tovarnij vid..kaut gan visu laiku tiek izmantots sauss alksnis...kā no sākuma.Kāpēc tā?visu dara pēc grāmatas!
Vienkāršāk ir siltas salikt sviestpapīrā, apkasot ar sāli.Ievelkas un ir sulīgas. :)
Man reiz ieteica recepti,pie kuras joprojām pieturos.Pēc kūpināšanas zivis iemērc sālsūdenī ( uz 10l. ūdens 1kg. sāls )un iztur ~30-40 min.Pēc tam zivis ar vēderiem uz leju notecina un ļauj nedaudz apžūt.Zivis sanāk mitras,kas man un manējiem patīkās.Tā daru ar līņiem,asariem,brekšiem,līdakām,vimbām.Par butēm neatminu,jo pārsvarā cepu.
Par kadiķi reiz man teica,ka to kādreiz esot likuši,lai grauzēji neaiztiktu pieliekamajos...uz taisnību nepretendēju !
Es parasti paļaujos uz čuj,ņuh,poņ :),bet ja grib ieklausīties profos,tad te viens no entajiem ,,viģikiem" no interneta dzīlēm .
https://www.youtube.com/watch?v=M5bNZA7v8ig
Kad senāk vecāki laukos kūpināja speki beigās vienmēr piemeta kadiķi,jo tas darbojas kā konservants.Kadiķa dūms piebeidz baktērijas,arī aromāts speķītim patīkams.Arī mājā ik pa laikam ar kadiķa dūmu izkūpināja istabas,šito dzelu ari es piekopju vēl šobaltdien.