atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu

Kūpinātavas

Willy 28.10.21
edzuss2 [28.10.21]: Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….
Vai ta Jānim bij cūkas?;D
usis 28.10.21
To gaļu pirms aukstās kupināšanas nedēļu stiprā sālsūdenī mērcēja, emaljētā vannā 2 spaiņi sāli opis bēra, cik tur bij litru ūdens gan nezinu. Cūķis viens.
edzuss2 28.10.21
Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….
BrunoL 28.10.21
Bērnibā klasesbiedram opis skurstnī kūpināja. Likās baigi gardi! Tik, kaimiņa zoss vinmēr treknāka!
Willy 28.10.21
nelietotaajs [28.10.21]: RaimisD [10m]: abrakadabra [10m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.Senči gaļu ilgai uzglabāšanai arī skursteņos ir kūpinājuši līdz pat nedēļai.
Brīvdabas muzejā ir apskatāmas tādas senlatviešu mājas, kurām skursteņi būveti pielagojot tos arī šīm vajadzībām.
Labi ka alu brūvē labu!:)...kas ar tām vimbām?;))
abrakadabra 28.10.21
Ok, tad kā paliek, uzber nedaudz sāli, garšvieliņas un liek 17 stundas aukstajā kūpināšanā un toč stāves gadu klētī?
BrunoL 28.10.21
Par vītināšanu un kūpināšanu.
Ar tautu tradīcijām daļējs sakars. Tikai un vienīgi klimats. Dienvidu, īpaši, kalnu zemēs vītina, Ziemeļos kūpina, pie Polārā loka un aiz, saldē. Tā tautas paaudžu paaudzēs uzglabāja pārtikas krājumus.
Willy 28.10.21
nelietotaajs [28.10.21]: RaimisD [7m]: abrakadabra [10m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.Senči gaļu ilgai uzglabāšanai arī skursteņos ir kūpinājuši līdz pat nedēļai.
Brīvdabas muzejā ir apskatāmas tādas senlatviešu mājas, kurām skursteņi būveti pielagojot tos arī šīm vajadzībām.
Un viss glabājās lidz nākamajām cūku bērēm,bez ledusskapja
RaimisD [28.10.21]: abrakadabra [10m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.
Senči gaļu ilgai uzglabāšanai arī skursteņos ir kūpinājuši līdz pat nedēļai.
Brīvdabas muzejā ir apskatāmas tādas senlatviešu mājas, kurām skursteņi būveti pielagojot tos arī šīm vajadzībām.
Willy 28.10.21
RaimisD [28.10.21]: abrakadabra [9m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.
Pa lielam melnā pirts ir tas pats, kas koka kaste ar akmeņiem apakšā....pats gan tādu pirts kūpiņu neesmu baudījis,bet šaubu nav,ka bij labs
RaimisD 28.10.21
abrakadabra [28.10.21]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!
Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.
abrakadabra [28.10.21]: Sanāk, ka tā nabaga itāļu tauta ir makten stulba, ne? Vītina savus šķiņķus mēnešiem speciālos apstākļos un nezin, ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu! Kur vispār skatās visa pasaules pārtikas rūpniecība?
Sorī Williy, pametu zem riteņiem, jo te apkārt kļīst viens nelietotājs, kuram ļoti svarīgi ir precizitāte visu jūzeru izteikumos. Nevarēju nenoturēties. :)
abra..
Nejauc vītinātu gaļu ar kūpinātu! Tie ir divi atšķirīgi izstrādājumi, ja nezināji! Un arī tautas un tradīcijas atšķirīgas!
Starp citu, ļoti gardu vītinātu gaļu gatavo arī leiši. Kad braucu, vienmēr nopērku gabaliņu!
Willy 28.10.21
abrakadabra [28.10.21]: Sanāk, ka tā nabaga itāļu tauta ir makten stulba, ne? Vītina savus šķiņķus mēnešiem speciālos apstākļos un nezin, ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu! Kur vispār skatās visa pasaules pārtikas rūpniecība?
Sorī Williy, pametu zem riteņiem, jo te apkārt kļīst viens nelietotājs, kuram ļoti svarīgi ir precizitāte visu jūzeru izteikumos. Nevarēju nenoturēties. :)
Itāļu tādu gaļu par kuru es runāju pat sapnī nav redzējuši!
Willy 28.10.21
RaimisD [28.10.21]: Willy [12m]: kadiķa zariņi un gaļa glabājās pakārta klētiņāJāā, tieši kadiķa, bija aktīvākā smarža un šķiet pat garša. :)))
Kulinārs hrenavs!...Mūsdienu kulināra maize sapelē pēc 3dienām!:)
abrakadabra 28.10.21
Sanāk, ka tā nabaga itāļu tauta ir makten stulba, ne? Vītina savus šķiņķus mēnešiem speciālos apstākļos un nezin, ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu! Kur vispār skatās visa pasaules pārtikas rūpniecība?
Sorī Williy, pametu zem riteņiem, jo te apkārt kļīst viens nelietotājs, kuram ļoti svarīgi ir precizitāte visu jūzeru izteikumos. Nevarēju nenoturēties. :)
RaimisD 28.10.21
Willy [28.10.21]: kadiķa zariņi un gaļa glabājās pakārta klētiņā
Jāā, tieši kadiķa, bija aktīvākā smarža un šķiet pat garša. :)))
Willy 28.10.21
abrakadabra [28.10.21]: abrakadabra [49m]: Pēc manas saprašanas tā ilgā stāvēšana ir vienīgi saistīta ar nenormālu sāls daudzumu gaļā. Līdzīgi kā itāļu vītinātie šķiņķi - arī ļoti garšīgi, taču tas liekais sāls kvantums, ko apēd, jēzus, ir padaudz... :)Nop-tas bij kadiķa nopelns!

Willy, 28.oktobris 2021, 20:53
Man kā kulināram, diemžēl, jāiebilst sabiedrības veselības vārdā. Nevar iekonservēt gaļu uz pus gadu vienkārši ar kadiķa dūmīšiem. Vienkārši - nevar un viss. Vajag bāzi anti bakteriālai videi un tā ir sāls, dažādi fermentēšanas un nogatvaināšans procesi. :) Gan būs labi mums visiem kādreiz!
kulinārs ir kulinārs!:D...Nevis uz pus,bet uz gadu!17stundas alkšņa dūmos,beigās klāt kadiķa zariņi un gaļa glabājās pakārta klētiņā
abrakadabra 28.10.21
abrakadabra [49m]: Pēc manas saprašanas tā ilgā stāvēšana ir vienīgi saistīta ar nenormālu sāls daudzumu gaļā. Līdzīgi kā itāļu vītinātie šķiņķi - arī ļoti garšīgi, taču tas liekais sāls kvantums, ko apēd, jēzus, ir padaudz... :)Nop-tas bij kadiķa nopelns!

Willy, 28.oktobris 2021, 20:53

Man kā kulināram, diemžēl, jāiebilst sabiedrības veselības vārdā. Nevar iekonservēt gaļu uz pus gadu vienkārši ar kadiķa dūmīšiem. Vienkārši - nevar un viss. Vajag bāzi anti bakteriālai videi un tā ir sāls, dažādi fermentēšanas un nogatvaināšans procesi. :) Gan būs labi mums visiem kādreiz!
egilss 28.10.21
BrunoL [28.10.21]: Willy, nekā laba tur nebija.
Cūku bēres sākoties salam, jo nebija iespēju svaigu gaļu saglabāt. Labākos gabalus steidza pagatavot un apēst. Vārīja auksto gaļu(galertu), aknu gaļu(pastēti.līdzīga), asins desas, tecināja taukus un pārējo sasālīja. Kūpināja pavasara pusē, kad beidzās sali. Kūpināja pirtī. Koperējās tuvākie kaimiņi, lai pirti piepildītu. Proces 3 dienu garumā. Dežūra maiņās.
Kā jau teicu, labākie gabali apēsti, palikuši treknie.
Pēc tik garas sālīšanas sāļi. Kamēr vēl karsti atkal aiziet labākie un visu vasaru ēda to kas palicis. Tā līdz nākošajām bērēm.
Vēlāk, kad parādījās un bija pieejami aukstumskapji un kameras, protams, cits stāsts.
Labi, ka tēvs bija mednieks, bet piecdesmitajos un sešdesmitajos mūspusē ar meža zvēriem bija pašvaki. Vēlāk, jā. Mani comrādi visās saiešanās vienmēr jūsmoja par mammas ceptajām gardajām kotletēm(meža cūcis+alnis) pēc ziemas copēm.
Nu gan pļāpā. Protams aukstā gaļa, pastētes. No lopa pāri nepaliek nekas, kā smejas tikai bļāviens. Un ar sāli nav nekāda sakara. Ir sālīta gaļa un ir mazsālīta un auksti kūpināta, vītināta. Varianti simts. Un bišķi veselīgāk kā tie mēsli ko var nopirkt mūsu veikalos. Nezin kādēļ jākooperējas kaimiņiem, mēs visu darījām paši. Un neviens neko nesteidza apēst visam gadam. Ēda cik gribēja.
hecs7 28.10.21
Tos laiku ar atceros . Cūkas bēres rudenī , desas galerti aknas ui tikko kautas cūkas aknas ...
Bet galju lielāko daļu muca uz kādu mēnesi riktīgi sālijuma un tad noskaloja sāli un kūpinatavā. Pēc tam tā gaļa uz bēniņiem līdz nākamajam rudenim stāvēja. Protams ja nenoēdas. Liekas vasara beidzās. Pasāļa jau bija gan cik atceros bet toties saglabājas nebojājas. Laikam garšīgakas bija desas ja vēl kādu pusgadu pavejojas bēniņos riktīgi delikatese bija.

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs