Kā Jūs to sāli tados kvantumos varat ielocīt, vai nav vienkāršāk sadalīt pa porcijām un iesaldēt, izņem vēlāk kad vēlme rodās sacep garoziņā. Nē nu ja kādam garšo aluss tad protams vītināta.
Un kur problēma, sasaldētā zivtiņā?
Cieņā.
addd, 5.janvāris 2023, 13:15
Gaumes lieta :) asari, lidaku, zandartu, Norvēģijas zivis saldēju un ir pa pirmo.
Raudas, ruduļus, brekšus cepu tikai svaigus, saldētiem manuprāt stipri pasliktinās garša, tad labāk reņģīti tirgū paņemt. Ja "garšas uzlabošanai" jālieto vegetas u.c., tad tā vairs nav zivs... :)
Jā, agrāk vītināmajām zivīm sāli kaisīju uz aci un stipri par daudz, kā izrādās... pagājšgad dēļ kara sāls aptrūkās uz laiku, bet man tieši pusvanna ar raudām. Tad nu nosvēru un sāli precīzi 10%.
Sāls izspieš ūdeni no zivīm, izšķīst un lielākā daļa tiek nolieta +, kā L200 atzīmēja, pēc tam vēl zivis mērcē tekošā ūdenī.
Rezultātā man vītinātā nebija sāļāka par salami desu. Bet katrs jau var rīkoties pēc savas garšas un saprašanas :)
Igauņi raksta,ka Peipusā no rītdienas 06.01.23 atļauts 2km kājām no krasta Tartu un Jōgevas apriņķos.
addd [05.01.23]: vītināšanai lieku "kā stāv", t.i noskaloju un kārtām zivis-sāls-zivis... nelielu slogu virsū (šķīvis+burka ar ūdeni) un viss...
daddy_j, 4.janvāris 2023, 12:24
Kā Jūs to sāli tados kvantumos varat ielocīt, vai nav vienkāršāk sadalīt pa porcijām un iesaldēt, izņem vēlāk kad vēlme rodās sacep garoziņā. Nē nu ja kādam garšo aluss tad protams vītināta.
Un kur problēma, sasaldētā zivtiņā?
Cieņā.
Ar to sāli ir tā, ka daudzi zivi pēc sālīšanas tikai noskalo un karina vītināties.
Pareizi ir zivi pēc tam atmērcēt. Cik diennaktis zivs ir turēta sālijumā, tik stundas ziva ir jātur ūdenī lai iznāk ārā sāls.
Es ūdeni mainu ik pēc stundas, bet vislabāk ir tekošā ūdenī.
Ja visu pareizi izdara, tad uzdzert alu prasās tikai pēc pirmajām 4 raudām un sāļš būs tikai pašā astē un ikros.
vītināšanai lieku "kā stāv", t.i noskaloju un kārtām zivis-sāls-zivis... nelielu slogu virsū (šķīvis+burka ar ūdeni) un viss...
daddy_j, 4.janvāris 2023, 12:24
Kā Jūs to sāli tados kvantumos varat ielocīt, vai nav vienkāršāk sadalīt pa porcijām un iesaldēt, izņem vēlāk kad vēlme rodās sacep garoziņā. Nē nu ja kādam garšo aluss tad protams vītināta.
Un kur problēma, sasaldētā zivtiņā?
Cieņā.
tie kilogrami raudu nekad nav interesējuši. tikām vienu gadu uz razdaču, bet mukām prom, meklējām asari. rauda smuka, garda ar tai peipī, dažus kg paņēmu marinēšanai. grūti iedomāties cik buutu savilkts ja paliktu tur. bet tā dēļ raudas speciāli nekad nebraucu, nav mana zivs tā
svens76, 4.janvāris 2023, 12:29
Protams, man līdzīgi - asarim ir cerība uz "lielajiem"...un ķera cita... rauda ir rauda... lai gan tāda 200gr rauda pretojas stprāk nekā līdzīga izmēra asaris... nu var cerēt uz "bonusu" brekša izmērā...
bet kopš sāku vītināt (un meitas ģimenē ir cienītāji) pārāk neraudu arī par raudu... KATRA zivs ir Diva dāvana, kas jāmāk novērtēt. Arī lielie Peipusā ķīši, kas par brangu zupu sanāk!! :)
daddy_j [04.01.23]: cepta marinādē ar sīpoliem arī ok
svens76, 4.janvāris 2023, 11:54
cik kilogramus tādā veidā pievārēsi?? aiz mēles neraustu :)
2-3kg var sacept, no tiem nākamā dienā pusi ielikt marinādē... pa lielam, viss... saldēta? - tad es labāk maximas reklāmas lapas panētas cepu... :)
toties vītinātu var glabāt un uzkost līdz "jaunajai ražai".
konservi, protams, ārpus konkurences... intereses pēc varētu iemainīt pret mežacūku, nu bundžas 5...
tie kilogrami raudu nekad nav interesējuši. tikām vienu gadu uz razdaču, bet mukām prom, meklējām asari. rauda smuka, garda ar tai peipī, dažus kg paņēmu marinēšanai. grūti iedomāties cik buutu savilkts ja paliktu tur. bet tā dēļ raudas speciāli nekad nebraucu, nav mana zivs tā
vītināšanai lieku "kā stāv", t.i noskaloju un kārtām zivis-sāls-zivis... nelielu slogu virsū (šķīvis+burka ar ūdeni) un viss...
daddy_j [04.01.23]: Es biju pirmo reizi tajā ezera no 27 līdz 29 un to noķerto raudu daudzumu ir traki sagatavot ēšanai un ir konzervi un kotletēm laba laikam bet iedomājos ko citi cilvēki dara ar viņam .
Zintis74, 3.janvāris 2023, 23:12
Peipusa raudai vienīgais pielietojums - vītināt - 10% sāls šķīdumā (tb uz 10kg zivīm, 1 kg sāls) uz 3 dienām, tad paskalot un izkarināt... pēc 3-4 nedēļām var sākt baudīt... līdz jāņiem noēdas pa tīro...
Tu liec ar visām iekšām vai tīri.
daddy_j [04.01.23]: Es biju pirmo reizi tajā ezera no 27 līdz 29 un to noķerto raudu daudzumu ir traki sagatavot ēšanai un ir konzervi un kotletēm laba laikam bet iedomājos ko citi cilvēki dara ar viņam .
Zintis74, 3.janvāris 2023, 23:12
Peipusa raudai vienīgais pielietojums - vītināt - 10% sāls šķīdumā (tb uz 10kg zivīm, 1 kg sāls) uz 3 dienām, tad paskalot un izkarināt... pēc 3-4 nedēļām var sākt baudīt... līdz jāņiem noēdas pa tīro...
Tu liec ar visām iekšām,vai tīri.
cepta marinādē ar sīpoliem arī ok
svens76, 4.janvāris 2023, 11:54
cik kilogramus tādā veidā pievārēsi?? aiz mēles neraustu :)
2-3kg var sacept, no tiem nākamā dienā pusi ielikt marinādē... pa lielam, viss... saldēta? - tad es labāk maximas reklāmas lapas panētas cepu... :)
toties vītinātu var glabāt un uzkost līdz "jaunajai ražai".
konservi, protams, ārpus konkurences... intereses pēc varētu iemainīt pret mežacūku, nu bundžas 5...
daddy_j [04.01.23]: Es biju pirmo reizi tajā ezera no 27 līdz 29 un to noķerto raudu daudzumu ir traki sagatavot ēšanai un ir konzervi un kotletēm laba laikam bet iedomājos ko citi cilvēki dara ar viņam .
Zintis74, 3.janvāris 2023, 23:12
Peipusa raudai vienīgais pielietojums - vītināt - 10% sāls šķīdumā (tb uz 10kg zivīm, 1 kg sāls) uz 3 dienām, tad paskalot un izkarināt... pēc 3-4 nedēļām var sākt baudīt... līdz jāņiem noēdas pa tīro...
cepta marinādē ar sīpoliem arī ok
Es biju pirmo reizi tajā ezera no 27 līdz 29 un to noķerto raudu daudzumu ir traki sagatavot ēšanai un ir konzervi un kotletēm laba laikam bet iedomājos ko citi cilvēki dara ar viņam .
Zintis74, 3.janvāris 2023, 23:12
Peipusa raudai vienīgais pielietojums - vītināt - 10% sāls šķīdumā (tb uz 10kg zivīm, 1 kg sāls) uz 3 dienām, tad paskalot un izkarināt... pēc 3-4 nedēļām var sākt baudīt... līdz jāņiem noēdas pa tīro...
Es biju pirmo reizi tajā ezera no 27 līdz 29 un to noķerto raudu daudzumu ir traki sagatavot ēšanai un ir konzervi un kotletēm laba laikam bet iedomājos ko citi cilvēki dara ar viņam .
Peipusa uz zivi parasti trapu pavasarī un jābrauc vismaz uz divām dienām, mani novērojumi, mērķis Kalaste,,,
Ir padoms. Savulaik sievastēvs uz peipi brauca gandrīz katru nedēļu, likumsakarīgi no autobusa lidz ezeram puse neaizgāja, tad nu tie kas saķēra, tiem, kam nesanāca pat uzkāpt, zivis notirgoja.
usis, 3.janvāris 2023, 21:55
pirms gadiem 40-45 ar pazikiem un RAF-iem , smagi braucieni, bet asari tad bija lielāki un sīgas bija
Ir padoms. Savulaik sievastēvs uz peipi brauca gandrīz katru nedēļu, likumsakarīgi no autobusa lidz ezeram puse neaizgāja, tad nu tie kas saķēra, tiem, kam nesanāca pat uzkāpt, zivis notirgoja.
Batlers [03.01.23]: Sākumā noķer tik daudz,,,
Vo,vo!:DDD...un atceries,ka zivi nedrīkst tirgot!:))
Zintis74 [03.01.23]: Sveiki vīri,vai kāds nezin,vai peikusa uz vietas var arī pārdot to balto zivi jo ja brauc uz pāris dienām tad jau vajag lielo piekabi lai viņas visas pārvestu,un tad vēl nezin kur viņas likt.
Gaidi kad varēs tikt uz Peipusa un tad tik ķer,laikam jā var gan nodot
Sākumā noķer tik daudz,,,
Sveiki vīri,vai kāds nezin,vai peikusa uz vietas var arī pārdot to balto zivi jo ja brauc uz pāris dienām tad jau vajag lielo piekabi lai viņas visas pārvestu,un tad vēl nezin kur viņas likt.