Par tiem storveidīgajiem,kurus dzīvus var dabūt. Tie jau tādi selekcionētie,par besteriem saukā.Mana personīgā pieredze nebij visai pozitīva.Ne visai sen atpakaļ,bērni izdomāja,ka vajag pamēģināt maksas dīķī ziemā no ledus varavīksneni noķert.Nu neko, es arī iesaistījos tajā avantūrā.Nu dīķis nebija tuvu, vismaz Vangaži tie nebija.Uz otru pusi.Nu dīķis kā dīķis.Sākām ķert.Vairāk tāds plezīrs.Pa vidu forelēm ķērās ari šitie storveidīgie.Saimnieks ļāva laist vaļā. Dažas aitlaida.Tad mazmeita noķēra vienu 4 kg. Nolēmu paņemt kulinārajiem eksperimentiem.Nenožņaudzos.Un vēl pāris lielākās varavīksnenes.Atceros kādreiz sen senos laikos Krievijā biju ēdis tādas zivtiņas.Bija ļoti garšīgi.Bet tās jau bija dabiskās.Nu par šito mūsmāju.Lai cik es necentos,nekas nesanāca. Drausmākā dūņu garša.Laikam tā zivtiņa ņemās pa dūņaino grunti un kā putekļu sūcējs vāc visu māgā.Nu es vispār esmu ļoti kaprīzs par zivju garšu un svaigumu.Izmetu misenē.Man teica,ka esmu traks.Tādu dārgu zivi.Nu es teicu,ka sūdus needīšu un citiem arī nebarošu,pat ja zeltā būšu maksājis.Ar forelēm viss bija OK.Tās jau dzīvo pusūdenī.Nu secinājumi - laikam ir atkarība no grunts.Varbūt uz smiltīm vai akmeņiem nebūtu tik sūdīgi.
Nezinu kā tagad.Sen neesmu bijis Rīgas Centrāltirgus zivju paviljonā.Kādu laiku atpakaļ vitrīnās vārtījās saldēti storveidīgie.No Krievijas. Visi nu ļoti izteiktā dzeltenā krāsā.Oksidējušies. Arī saldētai zivij ir uzglabāšanas termiņi.Tā,ka gribēt no šitāa izejvielas vismaz 2.kategorijas delikatesi ir visai optimistiski.
Bjorgvins, 28.oktobris 2024, 17:07
Tieši tā! storveidīgo, ja paveicās CT var dzīvu nopirkt, ja ne, tad pie Vangažu Jura noķert katrā laikā. Cenas nav kosmiskas :)
Nezinu kā tagad.Sen neesmu bijis Rīgas Centrāltirgus zivju paviljonā.Kādu laiku atpakaļ vitrīnās vārtījās saldēti storveidīgie.No Krievijas. Visi nu ļoti izteiktā dzeltenā krāsā.Oksidējušies. Arī saldētai zivij ir uzglabāšanas termiņi.Tā,ka gribēt no šitāa izejvielas vismaz 2.kategorijas delikatesi ir visai optimistiski.
Protams, ka garša ir svaigumā, bet ja ēd kaut ko dārgu, tad jau tā vienalga ir delikatese neatkarīgi no tās svaiguma :)
Domaataajs, 28.oktobris 2024, 13:41
oi, var taču gadīties otrās svaiguma pakāpes osetrīna (c) Meistars un Margarita
Sveiki! 27.10. devos uz Lūžņu. 1000 metros biju viens! Pa gaismu nokērās tik 5 gb. Ar tumsu jūra atvērās. Rezultātā 55 butes dažāda izmēra, kopsvarā 9 kg. Jēlā garnele. Ap 21 sāka līt-tinu makšķeres.
Protams, ka garša ir svaigumā, bet ja ēd kaut ko dārgu, tad jau tā vienalga ir delikatese neatkarīgi no tās svaiguma :)
Jo lielāka pašizmaksa, jo garšīgākas. Vismaz tā sev var vieglāk iestāstīt.
Domaataajs, 27.oktobris 2024, 21:59
Nu nē, garšas noslēpums slēpjas svaigumā, nevis ciparos!! Paša ķerta, svaiga bute, reņģe, menca kūst mutē... ar tirgū pirkto nevar salīdzināt!! to baudu nevar par naudu nopirkt :))
Labdien!
Jautājums bušu copmaņiem,vai rudenī uz grunteni ir kādam paņēmis taims vai lasis?
Par pavasari viss skaidrs!
Paldies!
Cepot zivs visbiežāk saiet putrā, ja cep galīgi svaigu, tikko noķertu. Bet ne katreiz tā ir
Bebrs, 27.oktobris 2024, 17:29
Tā arī ir. Tad, kad galva vēl accbļodā muti vārsta un rumpis uz pannas lēkā, tad izjuks :D Liekas, ka arī garšo savādāk nekā tad, kad dvēsele izlidojusi. Bet neteiktu, ka sliktāk. Un lasis arī labs, turpat jūrā uz tupeles izgriezts liemenis :D Un lai ko mednieki neteiktu, vēl silts lops samalts kotletēs arī ir smeķīgs un ar šnabi vēl labāks :D
Jo lielāka pašizmaksa, jo garšīgākas. Vismaz tā sev var vieglāk iestāstīt.
daddy_j [27.okt]: - cept vajag sākt ar balto pusi uz leju - tad labāk redz, cik brūna!! sīkumi, bet svarīgi!! :)
Ja sāk cept ar tumšo pusi uz leju, tad tā zivtiņa tā savērpjās, ka uzcept būs pagrūti.
Kūpinot nav nogājis greizi,viss ļoti smuki sanāk,bet uz pannas cepot gan jāuzmanās, mans novērojums, lēnām uzkarsē pannu, tad samazini T uz vidēju, uzlej eļļu vai dzidrinātu sviestu, ļauj lai tas uzkarst lēnām un tad liec buti ar sausu ādu un lēnām cep, tiešām lēnām, līdz viena puse zeltaina,kraukšķīga un tad griez otru sāniņu un viss izdodas perfekti! Butīte vesela, neizšķīst, perfekti!
copeetaaja, 27.oktobris 2024, 17:25
pie tam - cept vajag sākt ar balto pusi uz leju - tad labāk redz, cik brūna!! sīkumi, bet svarīgi!! :)
BĀ, mēs savas 5 (20 eur/gab pašizmaksa - degviela + 3 Cirkļi mazdēliem) noēdām, vai ku labas!! :)
Pannā daudz uzkarsētas eļļas, sāls, melnie pipari, gāzi grīdā! Apcep dažas minūtes no vienas puses, dāžas minūtes otru pusi!
Sanāk vienmēr! :)
Vienreiz gan nesanāca, tirgū dabūju iesmakušas zivteles... :)
Pirms cepšanas ar nazi butei ādā iegriež seklas strīpas, ik pa 1 - 2 cm. Buti cepot neiegriežot, gaļa no iekšas izvārās.
Gribi tici, negribi netici! ;)
Bebrs [27.okt]: Cepot zivs visbiežāk saiet putrā, ja cep galīgi svaigu, tikko noķertu. Bet ne katreiz tā ir
Jā, svaigāka nemēdz būt. Tikko noķerta cepta jūras malā. Noskaloji, nenosusināju moš tas pie vainas.
Cepot zivs visbiežāk saiet putrā, ja cep galīgi svaigu, tikko noķertu. Bet ne katreiz tā ir
Kūpinot nav nogājis greizi,viss ļoti smuki sanāk,bet uz pannas cepot gan jāuzmanās, mans novērojums, lēnām uzkarsē pannu, tad samazini T uz vidēju, uzlej eļļu vai dzidrinātu sviestu, ļauj lai tas uzkarst lēnām un tad liec buti ar sausu ādu un lēnām cep, tiešām lēnām, līdz viena puse zeltaina,kraukšķīga un tad griez otru sāniņu un viss izdodas perfekti! Butīte vesela, neizšķīst, perfekti!
Uz pannas tādam kulināram kā es arī izjūk. Tāpēc tagad tikai cepeškrāsnī. 15-20 minūtes un delikatese gatava.
daddy_j [27.okt]: tā ir! startā neko štengrāku par alu nevajadzētu... tad, kad jau 3 butes iebaudītas, tad var atlaist...
:DDD
Labs joks , bet nevietā.
Jautājums nopietns un aktuāls.
Tagad butes ķer visi, pat tie ,kas līdz šim makšķeri rokās nav turējuši un gatavojuši sevis noķertu zivi.
Ģimenes , draugu priekšā kā varonis. Pacienā ar paša gatavotu un medītu (ķertu) maltīti.
Un bēdīgi ir sadirst ēdienu nepareizas pagatavošanas rezultātā.
Man ar kāda porcija zivju aizgāja putrā. Un tas uz pannas, sviestā cepjot.
Hvz ko tur var sačakarēt, bet redz ka var :)))