Grādi bija xy... viņu zin cik, un kūpināju apmēram 2 stundas. Man tas kūpinātavas pasākums ir pagalam elementārs - krievu laika bleķa muca un pāris metri garš dūmu kanāls no kurtuves līdz mucai. Grādi un kūpināšanas ilgums ir uz "čuju". Laikam tāpēc arī sanāca bik par sausu, bet anyway garšoja super! :)
pauls
un Tu viņu kūpināji 1-1.2st uz 70 grādiem!!!!????
buma vistiņas tika izmēģinātas - sanāca super !!!
to Bums-
pirmais etaps "marināde" tika izpildīta stingri pieturoties receptei... vienīgi plāns kūpināt 2-3 vistas, tāpēc marināde 2.5L... aromāts fantastisks!!!
P.S. turpinājums sekos...
shonedeelj tiks kuupinaatas vistinjas peec buma receptes ;)
Man ar tapusi kuupinaatava, tik biju piemirsis palieliities :D
------
saanskats
-----
ieksha, nu jau bik noteceejusi. taa metaala ripa, lai netek tauki trubaa :)
--------
te var redzeet attalumu no kuupinaatavas liidz kurtuvei
---------
kurtuve
Čangals ar mītu rūkā - strašnāks par tjigru kūkā.
@(latgaliešu sakāmvārds) ... atvainojos :)
Urmaas
Latgaļīši nav kreņģīgi, viss ok.
tontons
neķer kreņķi.neesi slinks un palasi.vislabākais-jau sen pārbaudītais variants-alksnis.pārējais gaumes lieta!!!:)))
Urmaas
Par gaļu, vistām un citām žuvēm lasīju, domāju speciāli ašukiem kāds aromāts piestāvētu vislabāk un vispār, iģi rabotatj!
tāpat kā steiks.kuram pārcepts,kuram asiņains!:)))
Bums kā var vista būt gatava pēc 1-1.2st 70 grādos(28.jūnijs 2010, 10:24) ja cepeškrāsnī vistu cep aptuvenu 1-1.5st uz 200grādiem!???
bet nu būs jāpamēģina!
Liec egli.būs smuki nēģerēni!!!:DDD
vai tad tiešām tik grūti palasīt pāris postus zemāk?????.
Gribu ašukus 200-350gr nokūpināt. Kādu skaidu ielikt kūpinātavā? Kūpinātava ir ņeržaveikas kaste 40x40x30, 2 stāvi un apakšā jāieliek smaržai kaut kas! Iepriekš senkuju.
bums- kāpēc jāgriež pa krūti(tajā pusē kur mīkstums) vai ta nav labāk pa "lieso" muguras daļu?
Kā sanāca 1/20, vai ta nebija, ka esence ir 70% un etiķis 9%?
Tad it kā sanāk 1/8 aptuveni?
Vai es ne tā rēķinu? :)
Vistas pērkam lielas (vēlams virs 1700g), Ķekavas cāļi nekam neder. Galvenā sastāvdaļa ir kūpinātava.
Trešdienas rīts. Marinādes pagatavošana:
Ielejam katlā 5l ūdens, pievienojam esenci 0,2l garšojam, etiķūdenim jābūt nedaudz stiprākam nekā pašam patīk.
Liekam klāt pārējos komponentus.
Sāls 500g (ne mazāk)
Cukurs 150g (lai marināde labāk ievelkās)
Pipari 20g (pēc vēlēšnās)
Smaržīgie pipari 6-7gb (pēc vēlēšanās)
Krustnagliņas 4-6gb (pēc vēlēšanās)
Lauru lapas 6-8 gb (pēc vēlēšanās)
Visu vāram, kad sācis vārīies nogriežam mazu liesmu un vāram 8-10 min. Ļaujam atdzist ar vāku virsū.
Marināde stāv līdz nākamajai dienai, ievelkās un atdziest.
Ceturtdiena. Pērkam vistas.
Vakarā sagriežam vistas pārgriežot krūtis. Sagriežam ķiplokus daiviņās ar aprēķinu sauja uz vistu. Liekam vistas spainī ar mugurām uz leju. Pārkaisam katrai vistai pa saujai ķiploku. Pārlejam ar marinādi. Uzliekam slogu. Glabājam istabas t°Nakamās dienas rīts, noņemam slogu atstajam virsū vāku.
recepte uz 10 vistām
Ideāli marinēšanai der plastmasas spaiņi, uz 10-11 vistām tikai 5 l ūdens. Ja lietosiet bļodas vai katlus marinādes var vajadzēt vairāk, galvenais ievērot sāls proporciju 1:10 un etiķi nedaudz stiprāku kā patīk. (ja marināde paliek pāri var glabāt nenoteiktu laiku)
Leikot vistas uz restēm, spārniņus iesaku atlocīt lai neapdeg gali.
Kūpinot ar sausu alksni (melnalskni) un pieliekot zaļus zarus var labi uzturēt t° garša būs klasiska.
Kūpinot ar ābeli gaļa būs tumša un daudz garšīgāka.
Ja ir ķirsis ar ko kūpināt tad tā jau ir izvirtība!!!
Ja nav neviena eksotiska koka 40 min pirms beigām kurinam ar kadiķi, ne tik daudz skujas bet pašu koksni, gaļai būs laba smarža.
Ko varat ērpēties apskatat kāda ie esences un etiķa koncentrācija no tā visas devas arī izriet.proporcija 1:20 uz 1 karote esences atsvērs 20 karotes etiķa VIenkārši esence izmaksā lētāk nekā etiķis.
ir jau arī gatavas žāvētas vistas un zivis, ja gadās svaigas - arī pa pirmo :))
Kā kuram tā mērvienība-krūze,man kafijai=0.5l.Un veikalos ir gatavi garšvielu maisījumi,kuriem tikai jāuzlej ūdens-marināde pa pirmo.