Zivis ir un daudz, tikai maziņas un tās kas neinteresē makšķerniek kas ar spiningiem .Jāveic melioratīvā zveja,jāaizliedz paturēt lomā vairāk par 2līdakām, zandartiem un svarā no 1-5kg
Nelietīgais, zivis ir, vismaz BIOR tā apgalvo, bet tikai baltās :D
Vispār jau daudz kas ir mainījies kopš 80tajiem. Ar neatkarības atgūšanu pārtrauca daudzas zivju pavairošanas programmas. Makšķernieku presings ir pieaudzis. Ja agrāk pie upes satiku labi ja 1-2 makšķerniekus pa dienu, tad tagad ja nesatieku kādus 10 tad tā jau ir aizdomīga diena.
Klimats arī ir izmainījies, daudzas upes no upēm lēnām pārvēršas par purviem, aizaug nežēlīgi. Tad vēl Hesi, masveidīgā mežu izciršana utt.
Man radās tās jautājums?
Agrāk gadus 20-25 atpakaļ,nekārtība bija lielāka,ar tīkliem kāsa kam nebija slinkums....un zivis bija!
B***j palika Latvija neatkarīga pazuda zivis,visi bļauj nav zivu!
Kur viņas pēkšņi palika???
Varbūt šīs arī emigrēja uz eiropu?!?
Imations, ja kāds var atbildēt uzreiz, tas ir cilvēks kam pieejami dati un informācija par šo tēmu vai arī viņš ir muļķis. Lai es tev varētu atbildētu, man būtu jānoskaidro iemesls kāpēc lašu krājumi ir samazinājušies un jāuzzina ko paredz valsts, jo tai līdz 2015.gadam jāpalielina lašu upēs esošo lašu populāciju līdz 80% no šai upei maksimāli iespējamās (bijušo 65%- 70%). Attiecīgi iepazīstoties ar dokumentiem varētu tev atbildēt uz tevis interesējošiem jautājumiem. Pie vainīgajiem pievienotu vienu variantu ko esmu dzirdējis – karpviedīgie tā pietaisījuši upi, ka lašiem vairs neesot kur nārstot :)
Nu ja Jūs sakāt ka nekas nemainīsies ,tad katrai peļķei savu saimnieku un LM, bet tad būs brēka vēl lielāka.
Imations, no kurienes info par Salacu? Ja pēc iepriekšējo gadu licencēm, tad bilde nav patiesa, jo daudzi vienkārši nepilda licences par noķertām zivīm, lai citi nezinātu, ka zivis upē ir un pat ķeras. Paši vien sev bedri rok, jo ja tā turpināsies tad drīz Vanems varēs pieņemt lēmumu par lašveidīgo copes aizliegumu Salacā.
1. Pašvaldība, kas organizējusi licencēto ļašu makšķerēšanu Domāju tas daudziem ir izdevīgi,protams izdevīgāk novelt vainu uz parasto makšķernieku(cik tad noķer ar to spini tos taimiņus)
Un maliķi arī tonnām nesmeļ!
Ko tur daudz runāt ,,ziepēs Latvijas izsaimniekotājus,,
Imations
Tev jau nu vajadzētu zināt,ka māte katru dienu pīrāgus ari necep.Es par to,ka laši katru gadu nenāk upēs daudzmaz vienādā skaitā.Ir gadi kad to ir vairāk.Un ir ari gadi kad to gandrīz ari nav.
:)
VMK biedriem.Elpojiet rāmi.Jūs cīnaties ar sekām.Tāda cīņa var turpināties mūžīgi.Tāpēc esmu par likumu sakārtošanu un izpildi.Nevis jaunu ..... likumu izstrādi kuri tāpat nestrādās.Jo to ipildē nav ieinteresēti likumu izdevēji.Varbūt kļūdos-palabojiet,ja kas.
:)
imations- nostiept gar visu upi koncerto žogu un pieslēgt strāvu pie dzeloņstieples, ja kāds vēl lien to nošaut:D
Micuks, nesaku ka fonds automātiski nozīmē ko sliktu. Vienkārši dažiem cilvēkiem derētu pašiem savus ieteikumus dzīvē realizēt, nevis skatīties ar kritiku ko dara citi.
Zvaigzne, atvainojos, ka nenoturējos. Man ir viens jautājums par "Vieni dara citi komentē". Vai nevari konkrēti par darīšanu? Ko kur kad cik? Vienkārši, man rodas tāda malā stāvētāja sajūtas!
Zvaigžņuk - neķer krenķi un viss ar ko Tu savā dzīvē nodarbojies ir tikai un vienīgi Tavs. Bet būsim objektīvi, dažreiz tādu "Sūnu ciema" tuftu dzen, ka
šitas tantuks ir enģelis. Un vēl, neuzdod tik daudz jautājumu, bet izsaki viedokli, jo ir lietas par kurām mēs varam tikai spriest - ja tantai būtu riteņi, tad viņa būtu tramvajs.
Zvaigžņuk vari pateikt savu viedokli par sekojošo:
Ir viena reāla problēma - Salacā uz šo brīdi samazinās lašu krājumi (oficiāli dati), pie tam tā ir dabīgā lašupe, kur šo zivju zveja ir aizliegta un netiek būtiski mākslīgi papildināta.
Kas ir vainīgs:
1. Pašvaldība, kas organizējusi licencēto ļašu makšķerēšanu,
2. Badīgie makšķernieki , kas izmakšķerē dabīgo lasi.
3. Ļaunie maluzvejnieki.
Ko darīt?
1. Atļaut turpināt makšķerēt atceļot LM uz lašiem.
2.Turpināt neko nemainot.
3. Aizliegt makšķerēt vispār.
4. Nošaut maluzvejniekus.
Zvaigzne, fondi nav nemaz tik sūdīga lieta. Ir tāds Atlantijas lašu fonds. Viņi dažās valstīs ir izpirkuši visas lašu tīklu licences. Ja pie mums būtu tāds fonds, tad iespējams Daugava nebūtu tik rūtota. Tā ka ir kur izvērsties.
Imations, prieks, ka pārzini ar ko savā dzīvē esmu nodarbojies.
Par prevenciju, vari izrēķināt cik šāds prevencijas pasākums izmaksāja?
Kāds būtu rezultāts, ja šos pašus līdzekļus piešķirtu organizācijai, kura nodarbojas ar zivju resursu aizsardzību?
Par aptauju, vari pateikt kādas aptaujas ir pirms tam bijušas un cik makšķernieku vai respondentu vispār ir aptaujāti?
Vieni dara, citi komentē.
AKM, vari droši turpināt ņirgāties, esmu sapratis, ka dēļ apmēram 5% jēdzīgo domu, ko esi spējīgs ģenerēt nav jēga klausīties 95% sviesta, kuru patstāvīgi nes, pie tam mainot domas pēc apstākļiem, garastāvokļa un iespējams mēness cikla.
Tad kad sapratīsi, ka "tanka" nav un cīnos nevis pret citiem, bet iestājos, un ne es viens, par konkrētām lietām varbūt pasaule sāks izskatīties savādāk. Dotajā brīdī cīnās pret mums, jo acīm redzot kādam vai kādiem ļoti traucējam.
Kurā vietā esmu teicis, ka makšķernieki virza ekonomiku, šķiet, ka lasi to, ko vēlies lasīt. Makšķernieki tērē naudu savas vaļaspriekam, šos tēriņus apliek ar pievienotās vērtības nodokli, kas pilda valsts budžetu. No budžeta arī tiek nauda, piemēram, kontrolei. Savukārt pareizi attīstīts un atbalstīts makšķerēšanas tūrisms spētu nodrošināt darbu reģionos.
Saprotu, ka tev nu galīgi negribas, ka makšķerēšanu atdzīst par nozari un makšķernieku pienesumu par svarīgu, tāpēc arī esam dažādās biedrībās, kas ir ļoti atšķirīgas, kaut gan nosaukumi ir vienādi.
Par fondiem, priekšlikums ir vērā ņemams ... taisīsim turpmāk fondus, veselības fondu, ceļu fondu, policijas fondu, pašvaldību utt. visu to, ko pienācīgi nespēj nodrošināt valsts, risināsim ar sabiedrisko darbu un fondu palīdzību.
Par domāšanu ar galvu.
Zvaigžņuk atkal visu esi sapratis ne gluži tā, es neminēju "darba organizāciju", es minēju
"cilvēku ķeršanu", vari organizēties, kā gribi, bet šoreiz ir runa par profesionālu nodarbi ar specifisku mērķu sasniegšanu. Un ja vari apgalvot, ka makšķerēšana bez MK, drusku palidinoties nav rezultāts, tad stipri tālu stāvi no tādas nodarbes, kā cilvēku ķeršana un elementāras prevencijas.
Ir dažiem talants zināt visu un komentēt, galvenais lai pats saprastu, ko zina.
Nu aptaujas rezultāti ir no manas balss, un pats zini, kas to organizēja, pat 2% makšķernieku šito sviestu nav atbalstījuši - kam negadās 5 dienas vakarā kosjakos iebraukt.
imations, ar citu cilvēku darba organizēšanu nodarbojos vairāk nekā padsmit gadus, attiecīgi zinu kā essošos resursus var izmantot efktīvāk bez visa tevis pieminētā Hi-tech.
Sasprindzinies un padomā cik tāda lidmašīna Gaujas malā redzēja makšķerniekus - vēdzeļotājus un cik maluzvejniekus kuri vaktē savu tīklu. Iespējams tāpēc tāds rezultāts - viens pākāpums, makšķerēšana bez MK.
Kur ir tevis organizētā aptauja, labprāt viņā piedalīšos.
Zvaigžnuk, būtu labāk uzrakstījis AI, AI , VAI, VAI un, ka viss ir slikti un būs vēl sliktāk - visi tevi sapratīs, jo neko citu jau neesi spējīgs pateikt.
Un galvenais, tad kad būsi vismaz kādus desmit gadus nostrādājies pie cilvēku ķeršanas un ķeršanas plānošanas, tad arī saprastu H-Tech nozīmi šajā pasākumā.
Vēl pasaki, ka jau ievērojama Latvijas iedzīvotāju daļa vesali 1146 gab ir pateikuši savu stingro JĀ "PRET LICENCĒTO MAKŠĶERĒŠANU LR PUBLISKAJOS ŪDEŅOS!"
imations, 23.novembris 2012, 19:25
O,super!ar ritdienu sāku cīņu ar licensētajiem zveiniekiem!Vieta nr 1,Lubānas ezers.......
PS. Kaspar, izlien beidzot "no tanka", kurā tu cīnies pret visiem, un es beigšu ņirgāties, goda vārds.
Tikmēr, ja vēl izdodas fokusēties uz svarīgo, tad arī šī muļķīgā saruna raisīja ideju attīstību (varbūt tiešām strīdos var dzimt patiesība). Un proti - mums atliek tikai pierunāt makšķerēšanas lietu tirgotājus niecīgu procentu aizskaitīt makšķernieku mērķiem (vides aizsardzība, biedrību darbība, tilpņu apsaimniekošana, talkas, pētījumi - faktiski ZivjuFonds-2, tikai makšķernieku sabiedriskais). Un TAD (bet ne ātrāk) argumentam par to, ka makšķernieki virza valsts ekonomiku, pērkot dārgas japāņu spoles, būs JEBKĀDA nozīme.
(citādi pa Tavam šobrīd sanāk, ka es grauju valsti, ja roku sliekas pats, nevis pērku :)
Protams, tas jādara operatīvi - ja notiks pāreja uz eiro, tad visas cenas būs jāpārraksta jebkurā gadījumā. 1 sanča no katra pirkuma, tiešām kāds iebilstu? :) Par reāliem darbiem.
Ko? Jau tik daudz balsu? Tas taču ir nopietns panākums. Tad jau jāsāk pamazām likvidēt to LM, varbūt sāciet ar Bausku, tur tāda makšķernieku asociācija ņemoties pa nārsta vietām, vāji kontrolējot vietējos makšķerniekus, kas stiepjot kaudzēm vimbas uz tirgu. Var jau būt, ka tikai baumas, bet skaidrības labad pārbaudīt derētu! Man par tālu, bet varbūt kāds tuvāk būdams un politikā stiprāks var uz signālu kaut kā reaģēt, ko praktisku izdarīt? Kaspar, varbūt Tu kā rīcības cilvēks?