atgādināt paroli atcerēties

Ienāc ar Draugiem.lv profilu

Foreles

Nezinu kā ar Lielupes baseinu.Biju dzirdējis,ka kaut kur kaut kas pilnīgā slepenībā ir ielaidis tajā baseinā foreles.Par Latgali eesmu ko tādu dzirdējis.Paša meklējumi nav bijuši rezultatīvi.Ja kāds ir noķēris vai vismaz ir daudzmaz ticama informācija tad neturi sveci zem pūra.
Vēl opcija, attaisi makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumus, tur ir pievienota tabula ar ūdenstilpnēm kurās kādā periodā ir aizliegts copēt. Meklē upes kur liegums ir no 1. oktobra līdz 30. novembrim ;)
Kuha 9.dec
Kādreiz bija teorija un kategorisks apgalvojums, ka Lielupes baseinā foreļu nav. Kad nejauši vienā slepenā upē noķēru pirmo, labu laiku biju zaudējis valodu no pārsteiguma, domāju, ka sapņoju, ka tā nevar būt. Bet, nē, viss bija pa īstam! Tā bija forele, un liela, tuvu 50 cm, ja mērītu kā šodien (toreiz zivi mērīja bez astes). Pēc nedēļas devos uz šo upi jau ar nopietniem nolūkiem, un noķēru, laikam, piecas skaistas foreles. Tas bija vēl lielāks pārsteigums! Un tā, nu jau kādus 40 gadus pāris reižu sezonā šo upi apciemoju. Pa kādai noķeru, bet ir arī tukšās reizes. Ir tā, kā saka Basks- ja ir, tad liela.
Piekrītu baska teiktajam.
Foreles ir sastopamas visā Latvijā - citur vairāk, citur mazāk un arī tur kur liekās vispār viņu vai zivju nav, kā meliorācijas grāvjos, purvājos un dažreiz pat gadās ezeros. Tikai jautājums ir par koncentrāciju.
Makšķerēšanas un zemūdens medību aizlieguma periodi atsevišķās upēs un ezeru daļās - var palasīt
basks 9.dec
Sāc tik krāt degvielai! Lai izbraukātu un izstaigātu iespējami tuvākās foreļupītes rēķinies ka pāris simts km vajadzēs noripināt.
Bet ja āķis lūpā un vilku kājas baro, tad tas normālam forelistam nav šķērslis. Kad es pirms gadiem 40 gadien sāku, tad nebija forumu un veizu kam paprasīt, bet pēc vecām kartēm un no vecām mēlēm kaut ko jau izvilināju. Vienu gan varu apliecināt, ka vairāk vai mazāk šis zivis ir daudzās upītēs. Arī tajās, kur liekas ka nevajadzētu būt. Un ņem vērā, ka tur kur ir mazāk, tur tās ir lielākas. Ir tukšie posmi, kas starp citu laika gaitā mainās un vienreiz atkodies, neizdari pārsteidzīgus secinājumus.
Visam pāri protams ir princips - saudzē un neiztukšo!
Iespaidi makškerējot foreļupēs protams ir pārākie par jebkuru citu makškerēšanu. Lai veicas!
Paldies par izsmeļošo info!
Jā,vecajās gāmatās ir info, ka dažās upēs bijušas foreles.Esmu dzirdējis, ka ir vēl joprojām, bet maz, ļoti reti sastopamas! A ālat visticamāk bija Veļikajas pietekā kādā!? Tur tās ir mitušas........bet tas pagātnes formā visticamāk.
Pašam kādreiz bija izteikta interese par šo jautājumu.Tas bija laikos,kad Vidzemes un Kurzemes upītēs foreļu bija stipri vairāk kā tagad. Nu ne galīgi uz dullo,bet tā,ievācot visu iespējamo informāciju.Informācija protams ļoti veca - 70 un vairāk gadu atpakaļ.To laiku makšķernieku grāmatas un J.Jaunsudrabiņa grāmatas.Nebiju slinks.Izbraukāju un izstaigāju.Vairums upīšu pat neizskatījās,ka foreles tur varētu būt.Taču bija vizuāli pievilcīgas.Rezultāts - no forelēm ne smakas. Noķēru pārsvarā asarus un sapalus,reizem baltos sapalus.Sarunājos ar vietējiem - pēc viņu teiktā dominējošā zivs mentuzi - tātad vēdzeles. Vienreiz gan noķēru alatu.Nez no kurienes bija uzradusies.Kaut kā tā.Vidzemes un Latgales robežupe ir Aiviekste.Vidzemes pusē pietekās forelevarbūt vēl ir.Latgales pusē nav dzirdēts. Taču tas nevarētu būt šķērslis pašam izstaigāt tās upītes.Atpūta lieliska.Un brīnumi reizēm notiekot. Lai tev veicās.
Latgalē kāds ir redzējis un noķēris foreles??Nejautāju konkrētu upi, bet gan vispārīgi....
Davis-Di 13.jūn
Supper, +++ H2O
H20 13.jūn

Kaut kur aiz Piebalgas pauguriņiem, pa mežiem atklāju mazu upīti. Nav ne jausmas ir te zivju vai nav. Protams šoreiz nātru vēl vairāk, sajūta, ka caur biksēm kož. Un kur soli spert, ar tā īsti nevar redzēt, bebru okupantu atstātās bedres. Priecē fakts, ka viss ir jauns. Jauna meža upīte, ir kur iemest arī. Lēni plūst līkumos, ik pa brīdim ar labām vietiņām. Copes nav. Un tad negaidīti iznirst un kampj, nepaņem, pavelku, un atkal ņem, un nepaņem. Tā bija drukna. Gaiša. Nomainu Rapala voblerīti uz rotiņu, iemetu pāris reizes un eju augstāk. Un jā, pēc brītiņa netālu viena uzsēžas, mazāka, bet liela. Tas jau pavisam lika sapriecāties. Zivju te ir. Vēl mazliet pacopēju un devos atpakaļ. Baigie džungļi tomēr. Svarīgākais dienas uzliesmojums bija noticis. Vēl sekoja trešā cope, bet tā pati nokabinājās pie krasta, tā bija mazāka. Vēl bija interesants mušu uzlidojums. Kur tās sarodas? Būs vien jāatgriežas pavasarī. Vai arī rudenī.
H20 12.jūn

Vakar izbridu upīti vidzemes mežos. Šoreiz tā tecēja cauri pļavām un vietām bij bebru dambji. Viss jau būtu lieliski, ja varētu mierīgi pieiet pie vietiņas, nolūkot bedrīti, atvērt lociņu un palaist rotiņu, lai lido. Nekā! To tikai foreļotājs zin. Kā izlīst nātrei starp kājām. Četrāpus pie upes līst. Kāpt alksnīša galiņā, un bebra kungam vakara haltūru sagādāt. Vēl visur kaut kādi zariņi, mistiska zāle, lieli zvēri, ka pat assinsspiediens ceļas. Pašam brienambikses, sudraba un balsas koka ķēmiņi, viegls kātiņš, kepons un brilles. Nav jau brīnums, ka neķeras. Lai jau kā tur bija, tomēr vienu pumpainu zivi pirmajā metienā izvilku. Vēl viena copīte bija, negaidīti uzleca, izleca un prom bija. Skaists mirklis. Daudzās vietās vienkārši netiku klāt. Tās tādas tumšas, līkumos bedrītes, alkšņu paceres, krituši koki, zari pāri pārliekušies, dažbrīd smilgas, bebru uzpludinājumi. Jābūt ļoti precīzam, lai iemestu kaut cik pieejamā vietā, pārsvarā man neizdevās nemanot, klusiņām piezagties. Nolēmu vēl pastaigāt mazliet un doties mājās. Sajūtas bija noķertas. Un kāds ods ar.
bio-r 10.mai
Sveiciens! Iesakiet kvalitatīvus vienžubura bezatskabargas āķus vobleriem 50-60mm. Ideālā gadījumā mūsu LV veikalos nopērkamus. Intereše pietam tādi smagāki kurus varētu piekabināt floating vobleriem un paspēlēties ar iegrimēm nedaudz.
Sanders 12.06.23
Sveiki! Vēlējos uzzināt vai varbūt kāds kas vairāk zin var apgaismot mani vienā jautājumā. Esmu dzirdējis, ka šobrīdējos laikos pie forelēm iespējams tikt tikai Gaujā un tās pietekās. Mans jautājums - Vai tā ir patiesība? Un ja nē vai foreles ir iespējams arī noķert vairāk uz Latvijas rietumu pusi?

DGK, 12.jūnijs 2023, 00:14

Nepaslinko, bet izlasi "Makšķerēšanas noteikumus" un Tev viss taps skaidrs. Tālāk, jau pēc paša iniciatīvas. Atrod tas, kas meklē! Veiksmi Tev un "Ne asakas!".
Sanders 12.06.23
Sveiki! Vēlējos uzzināt vai varbūt kāds kas vairāk zin var apgaismot mani vienā jautājumā. Esmu dzirdējis, ka šobrīdējos laikos pie forelēm iespējams tikt tikai Gaujā un tās pietekās. Mans jautājums - Vai tā ir patiesība? Un ja nē vai foreles ir iespējams arī noķert vairāk uz Latvijas rietumu pusi?

DGK, 12.jūnijs 2023, 00:14
DGK 12.06.23
basks 19.11.22
Aizmirsu piebilst, ka mūsu bāleliņi atņēma upi visai tautai vienas ģimenes labklājības dēļ, kuru, Jūs zināit visi...

reho, 18.novembris 2022, 21:03

Nerausties puis!
ja zini un esi pārliecināts, ka tā ir - nebaidies nosaukt lietas īstajos vārdos! Es un daudzi mēs nezinām kuru upi un kurš sačakarēja. Arī tie "bāleliņi" mums nav zināmi. Mēs vecie buki jau sen gaidām, ka jaunie kaut ko izdarīs. Tagad ir jūsu laiks! Dariet labāk par tiem kuri darīja nepareizi!- Dibiniet biedrības, lobējiet likumprojektus. Izgaismojiet problēmas! SNIEDZIET RISINĀJUMUS> Tad nekādi bāleliņi nenozags jums jūsu upi! Uz priekšu!
Mēs pastāvēsim malā. Tas ko mēs vecie forelisti jau izdarījām būs vēsturē. Un mēs izdarījām. pateicoties tādiem spurainiem kādi savulaik mēs bijām - tagad ir upju saraksts, kur nevar būvēt HESus. Ejiet tālāk -jauciet nost jau izbūvētos!
reho 18.11.22
Aizmirsu piebilst, ka mūsu bāleliņi atņēma upi visai tautai vienas ģimenes labklājības dēļ, kuru, Jūs zināit visi...
reho 18.11.22
To ko normāli makšķernieki izņem (1-3) zivis gadā neko neizsaka, taču patstāvīgais lauksaimnieku presings un aizsargjoslu likuma debīlisma pamata ir novedis par daudzu upju pārvēršanos par grāvjiem, kuros ūdeņa ir ļoti maz (arī lauksaimnieku laukiem), tas ir, aizsargjoslā drīkst izcirst baltalksni, varbūt kāds domāja, ka gar upēm aug ntikai ozoli..... Rezultāts ir tāads, ka piemēram Pelava Aizkraukles novadā ir pārvērtusies par grāvi, un tas pats draud arī Pērsei, jo šinī reģionā arī mednieki nav naski uz invazīvās sugas bebru izskaušanu, kuri pārvērš mūsu upes dīķos un mežus izkaltušos stumbeņos. Ļoti gribētos sadzirdēt dzirdīgas ausis, un sanākt kopā risināt šo
LIELO problēmu,
P.S. Igaunijā jau drīz nebūs neviena dambja uz upēm.
Karlis_K 28.10.22
Starp citu beidzot iekustējās mazo un pilnīgi bezjēdzīgo hesu/dambju nojaukšana, bijām šajā ziņā visatpalikušākie starp kaimiņvalstīm. Daudzas upes uzelpos, īpaši tās kurām aizsprosti katru dienu rausta līmeni pa pārdesmit cm.

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs