Tri, vareji nemaz neko nerakstīt. Tādu burtu kalpu kā tu ir diezgan, bet kad pašus piemēram aptur policija un sastāda protokolu, tad čīkst un raud, jo redz, var taču kaut ko sarunāt.. nevajag tik strikti skatīties noteikumus utt. Likums man neaizliedz paiet garām guļošam, ievainotam cilvēkam, bet ja es tā izdarīšu vai tas būs etiski, vai tā būs cienīga izturēšanās pret dzīvību. Domā pats!
Diskusija ir vajadzīga, bet ne jau vienam otru sūtot tur un tur. Arī šajā formātā var izdiskutēt lietas, ko var vēlāk koriģēt, mainīt, uzlabot.Mērķis jau ir viens - ezers, kurš pieejams plašam makšķernieku lokam (te gan jāsaka, ka presings liels ir tieši uz plēsīgo zivju veidiem, īpaši jau līdaku) ar iespēju noķert un paturēt tik un tik un kādā gada sezonā. Arī šajā formātā var izdiskutēt lietas, ko var vēlāk koriģēt, mainīt, uzlabot. Nebūtu slikti iesaistīt diskusijā arī ezera apsaimniekotāju, kas varētu padalīties ar datiem, novērojumiem, redzējumu par ezera attīstību. Arī pašvaldību interesēs būtu veidot infrastruktūru, bet tur ir vecā dziesma par naudu, dabas liegumiem u.c. Iekustināt viņus ir ļoti grūti, jo arī viņi vadās pēc n-tajām likuma normām.
A man līdakas garšo ... un kā vēl garšo!!!
Tā kā man likums atļauj paturēt noteiktu lomu skaitu, tad arī bieži paturu!!!!
UN man neviens no jums nekad neliegs paturēt to ko likums atļauj....
Man tā jūsu gaušanās ir pretīga ... TAD ejiet un dariet, lai normas samazina, bet ne jau te gudri di..at!!! Varoņi ... haaaaaaaaaa
"Bet par copēšanu pirms nārsta es izsakos negatīvi, jo tas tomēr ir liels jautājums, vai tā zivtiņa spēs kvalitatīvi iznārsto, ja jūs viņu staipīsiet, fotogrāfēsiet un bučosiet."
???Oktobra līdaka tīri matemātiski arī skaitīsies "pirms nārsta"
Man tā vien nagi niez piezvanīt uz Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldi un pateikt, lai to vīrieti atrod. Lietišķos pierādījumus pats ir sagādājis, uzdāvinot veikalam slaktūža bildi. Cik nopratu, tad veikalnieks šo pat pazīst - esot kaut kāds biezais un ietekmīgais vecis. Būtu mana teikšana, es viņam sū..u veikalā pārdotu.
Par ezera apsaimniekošanu vispār negribas runāt, jo pašvaldības ap ezeru ir tuvredzīgas. Nav attīstības stratēģiju, nav izpētes uz ko balstīt šo attīstību. Mums jau ir tā, ja 2 vai 3 gadu laikā neatpelni savu ieguldījumu, tad esi lūzeris. Arī ja miljonu nemāki ieraut nāsī, tad vēl lielāks lūzeris. :)
Bet par copēšanu pirms nārsta es izsakos negatīvi, jo tas tomēr ir liels jautājums, vai tā zivtiņa spēs kvalitatīvi iznārsto, ja jūs viņu staipīsiet, fotogrāfēsiet un bučosiet. Kamēr nebūs empīriski dati apakšā, ka ir OK, tad tik ilgi to neatbalstu. Labāk pasēžu un Pro Pilkki paspēlēju. :)
Interesanti, cik pašvaldību kase nopelna no tīklinieku atļauju tirgošanas un kāds pretī tam ir ieguvums? Vai tad nevar uztaisīt kko līdzīgu kā salacā? Te nav jau runa tikai par ienākumien no atļauju tirdzniecības. Pēdējo reizi salacā atstājām katrs 15e par liceni 15x5eur, katrs 20e par naktsmītni, katrs vismaz 20e lokālajos ēstūžos un ar apmierinātiem ģīmjiem domājam pasākumu atkārtot. 275e no vienas nelielas kompānijas palika salaspils pašvaldībai par vienu copi+šnaba dzeršanu. Maz? Lielie ezeri sen to varēja īstenot. Liepāja būtu perfekts paraugs tam, vajag tikai sākt.
Mdaaa. Tipisks Latvietis. :) Mēs 4 dienu laikā, (februāra pēdējās dienas) nobučojām un atlaidēm tuvu pie 50 mērā līdakām. Lielākā bija 8.7kg. Ceru ka daudzi no mums ņems piemēru. Bet, zinot Latviešus, nebrīnos ka mēs bijām vienīgā tāda ekipāža ezerā. :) Pēc pāris gadiem paši bļausim ka nav zivis. Standarta variants.
Runājot par noķertām un atlaistām zivīm... Biju iegājis veikalā uz Raiņa ielas meklēt ekipējumu jaunai sezonai. Vārds pa vārdam un nonācām arī par zivju paturēšanu pirmsnārsta periodā. Pārdevējs norādīja uz bildi virs kases, kur viens p....uks pozēja ar vismaz 10 līdakām. Fotogrāfija esot taisīta Tāšu ezerā. Un tāda mums ir tā "apzinīgā" makšķernieku tauta - uz katru apzinīgo ir vismaz viens, kuram po... visi noteikumi.
Viennozīmīgi ir jāaizliedz zvejošana tīkliem Liepājas ezerā pirmsnārsta un nārsta periodā. Tipisks piemērs, kur noved tāda nesaimnieciska rīcība ir Usmas ezers. Tur vairs nav ko darīt. Makšķernieki plosās, bet kaķu lāsti debesīs nekāpj un pašvaldības neņem aubē viedokļus. Liepājieks vēl dzīvo pateicoties jūrai, bet ja makšķernieku un zvejnieku spiediens palielināsies, tad drīz būs tukšums.
To Flakais
Man nav žēl ka citi aktīvie makšķernieki noķer labus lomu, bet tad nav ko gausties, ka sākot ar vasaras otru pusi ezerā vairs nav ko darīt, jo liela daļa nenonārstojušu līdaku ir paturēts lomā.Roshkins, 2.marts 2016, 11:52
Makšķernieki no laivām labākajā gadījumā ietekmē labi ja kādu ceturtdaļprocentu ezera spiningojamo zivju un milzīga daļa no šī pusprocenta nonāk atpakaļ ezerā. Līdzsvaru nodrošina arī dabiskā barošanās ķēde un pat ja tiek paturēts lomā liels skaits līdaku, tas nozīmē, ka divreiz lielāks skaits līdaku nenonāks citām līdakām maltītē. Sāpe ir tīkli....
Protams nebūtu slikti pirmsnārsta periodā Liepājas ezeriem veikt ierobežojumus attiecībā uz paturamo zivju skaitu,kā tas ir maija mēnesī.Tas būtu tikai loğiski,kamēr tas nav izstrādāts,neredzu īpašu jēgu maija ierobežojumiem.
To Flakais
Man nav žēl ka citi aktīvie makšķernieki noķer labus lomu, bet tad nav ko gausties, ka sākot ar vasaras otru pusi ezerā vairs nav ko darīt, jo liela daļa nenonārstojušu līdaku ir paturēts lomā.
Visi jau nav tādi kā tu "Noķer un atlaid".
Vēl jo aktuālāka šī līdaku problēma būs redzama pēc vairākiem gadiem!!
Maliķus mums neizskaust tā vai tā, tad vismaz legālos makšķerniekus kaut kā likumīgi ierobežot par skādi jau nu nebūtu!
Roshkins, 2.marts 2016, 11:52
Legālais makšķernieks jau tiek ierobežots un maija mēnesī vēl jo vairāk. Reāli līdz nullei nevarēs izskaust ne nelegālo nozveju, ne arī makšķerniekus, kam apetīte ir neremdināma. Es gribu ticēt, ka situācija kopumā iet uz labo pusi tieši ētiskā ziņā, ko nevar ielikt konkrētās likuma normās, kontrole ezerā iespēju robežās arī tiek veikta, bet mums liksies, ka tas ir par maz. Doma jau būtībā ir skaidra - nemeklēt utis tur, kas jau ir ar likumu noteikts, kaut arī tur iespējami uzlabojumi. Ja paseko kā tapa jaunie MN, tad gan man optimisma deva stipri noplok, bet tik un tā ceru, ka uzvarēs veselais saprāts. Nedomāju, ka makšķernieku mērķis būtu panākt ierobežojumus jaunus viņu lauciņā.
Tā ir interneta lielākā nelaime,tiklīdz tu ieliec atskaiti,tā vīruss ir klāt.......
jureks, 2.marts 2016, 00:29
Nu tā... Trīs dienās kopsvars apm.>21kg. Ne sliktāk kā kādus 10 gadus atpakaļ tautieši slānīja Ālandos. Izslānīja uz kādiem gadiem pieciem.
To Flakais
Man nav žēl ka citi aktīvie makšķernieki noķer labus lomu, bet tad nav ko gausties, ka sākot ar vasaras otru pusi ezerā vairs nav ko darīt, jo liela daļa nenonārstojušu līdaku ir paturēts lomā.
Visi jau nav tādi kā tu "Noķer un atlaid".
Vēl jo aktuālāka šī līdaku problēma būs redzama pēc vairākiem gadiem!!
Maliķus mums neizskaust tā vai tā, tad vismaz legālos makšķerniekus kaut kā likumīgi ierobežot par skādi jau nu nebūtu!
Tieši tā!Liepājniekā lielākā problēma ir ar inspektoru niecīgo skaitu uz ceturto lielāko ezeru latvijā,kur nelegālā nozveja iet uz urrā.
Ja jau mums sāk palikt žēl, ka zivi noķer cits makšķernieks un to patur...tad pie kopsaucēja nekad nenonāksim. Kā jau te minēja, ja tas ir atļauts, pārmest par to nevar. Esam sevi definējuši par saprātīgām būtnēm, kas spēj izlemt cik paturēt vai atlaist, ievērojot vispārējos noteikumus vai ētikas normas. Tagad ir 2 mēnešu liegums, ceru, ka uzraugošās instances spēs tik galā ar lielāko ļaunumu - nelegālo makšķerēšanu vai zveju, kas Liepājniekā joprojām ir aktuāla. :)
Manuprāt pašvaldībām un ūdenstilpju uzraugošām institūcijām (piem.biedrībai "Liepājas Ezeri") ir jābūt aktīvākiem un jāseko dabas aprisēm un viņiem ir tiesības noteikt ierobežojumus vai liegumus pavasara copei.
TU to zini un tapat liec sadu info:),laist zivi valjaa vai ko citu ar vinju dariit ir katra pasa ieksejais jautaajums,katram pasam liidz tam Liimenim :) ir janonaak(pats saaku censties to dariit ,bet ne vienmeer sanaak:))manuprnaat nevienam nav tiesiibu parmest(iznjemot pasa sirdsapzinjai :)) ja patur zivi MN ietvaros,
Tā ir interneta lielākā nelaime,tiklīdz tu ieliec atskaiti,tā vīruss ir klāt.......
Burtu kalpi varbūt patur ar ikriem pilnu zivi, bet normāli džeki tapat tādas laiž vaļā. Katrs izvēlas kurā pusē grib būt.
Jurcik, 1.marts 2016, 23:41
Ceru, ka Tu to ne par manu ierakstu - es jau tik pahumoroju - tie tak dabasdraugi Jeboti nevis kaut kāc Fischenwafeneses. Viņi tiešām lāga sportisti - tas bija tikai neveikls joks.
Burtu kalpi varbūt patur ar ikriem pilnu zivi, bet normāli džeki tapat tādas laiž vaļā. Katrs izvēlas kurā pusē grib būt.