bums
26.12.11
Ja nu galīgi ziemā bez sālītas zivs nevar iztikt Recepte
Vispirms ir jāievēro viens nosacījums- noķertās zivis pirms sālīšanas nevajag atlaidināt /ja tā ir bijusi sasalusi/ , nemazgāt un neķidāt !!!!!!!!!. Nākošais vajag sagatavot sālāmo trauku (emaljētā vai no nerūsējošā tērauda, vai arī plastmasas partikai domātu), sāls (pārtikas, pirmā maluma rupjākā), Lauru lapas, melnos piparus nemaltus (var smaržīgos), koriandru sēklās vai arī maltu . Tādā veidā ziemā var sālīt jebkuru zivi no 200-1 kg svarā
Zivis kārto traukā -kārtām, sākot ar lielākiem eksemplāriem , galvu pie astes pamīšus. Katru zivju slāni pārberam ar nelielu sāls daudzumu , bet tā, lai visas zivis būtu apsālītas Liekam klāt 3-4 lauru lapas dažus veselus piparus , šķipsnu koriandra - tā turpināt līdz trauks ir pilns. Uz iesālītās zivs liekam slogu
Par slogu var izmantot akmeni vai pielietu ar ūdeni katliņu,
Sālījuma trauku novietoju tā lai tas būtu pēc iespējas tālāk no siltuma avotiem. Pēc 10-12 stundām no zivs veidosies sula (tuzluks). Nevajag viņu liet nost līdz pilnīgai zivs iesālīšanai . Pēc 3-4dienām 'ņemu slogu nost ,Leju ārā tuzluku un ar aukstu ūdeni skaloju zivis , kad tas ir izdarīts visu zivju masu pārleju ar aukstu ūdeni un stundas laikā zivis izmērcēju , jāskatās lai uz zvīņām un it sevišķi uz zivs galvas nebūtu sāls kristāli . Pēc tam ūdeni noleju. Kad tas ir izdarīts kārtoju uz galda avīzes 2-3 kārtās, virsū lieku marli vai arī nevajadzīgus dvieļus . Kārtoju zivis kārtās, tā lai tās savstarpēji nesaskartos. Apžāvēju tās no vienas puses 2 stundas un tik pat no otras puses , mainot avīžu augšējo slāni.
Ja kādam liksies zivi mitru esot , vēl papildus to var apžāvēt . Šāda sālījuma rezultātā zivs iegūs sarkanu krāsu un patīkamu aromātu. Šādi sagatavotu zivi izmanto ,kā auksto uzkodu vai arī pie alus. šādi iesālītu zivi var glabāt ļoti ilgi vēsumā vai arī ledus skapī
Vispirms ir jāievēro viens nosacījums- noķertās zivis pirms sālīšanas nevajag atlaidināt /ja tā ir bijusi sasalusi/ , nemazgāt un neķidāt !!!!!!!!!. Nākošais vajag sagatavot sālāmo trauku (emaljētā vai no nerūsējošā tērauda, vai arī plastmasas partikai domātu), sāls (pārtikas, pirmā maluma rupjākā), Lauru lapas, melnos piparus nemaltus (var smaržīgos), koriandru sēklās vai arī maltu . Tādā veidā ziemā var sālīt jebkuru zivi no 200-1 kg svarā
Zivis kārto traukā -kārtām, sākot ar lielākiem eksemplāriem , galvu pie astes pamīšus. Katru zivju slāni pārberam ar nelielu sāls daudzumu , bet tā, lai visas zivis būtu apsālītas Liekam klāt 3-4 lauru lapas dažus veselus piparus , šķipsnu koriandra - tā turpināt līdz trauks ir pilns. Uz iesālītās zivs liekam slogu
Par slogu var izmantot akmeni vai pielietu ar ūdeni katliņu,
Sālījuma trauku novietoju tā lai tas būtu pēc iespējas tālāk no siltuma avotiem. Pēc 10-12 stundām no zivs veidosies sula (tuzluks). Nevajag viņu liet nost līdz pilnīgai zivs iesālīšanai . Pēc 3-4dienām 'ņemu slogu nost ,Leju ārā tuzluku un ar aukstu ūdeni skaloju zivis , kad tas ir izdarīts visu zivju masu pārleju ar aukstu ūdeni un stundas laikā zivis izmērcēju , jāskatās lai uz zvīņām un it sevišķi uz zivs galvas nebūtu sāls kristāli . Pēc tam ūdeni noleju. Kad tas ir izdarīts kārtoju uz galda avīzes 2-3 kārtās, virsū lieku marli vai arī nevajadzīgus dvieļus . Kārtoju zivis kārtās, tā lai tās savstarpēji nesaskartos. Apžāvēju tās no vienas puses 2 stundas un tik pat no otras puses , mainot avīžu augšējo slāni.
Ja kādam liksies zivi mitru esot , vēl papildus to var apžāvēt . Šāda sālījuma rezultātā zivs iegūs sarkanu krāsu un patīkamu aromātu. Šādi sagatavotu zivi izmanto ,kā auksto uzkodu vai arī pie alus. šādi iesālītu zivi var glabāt ļoti ilgi vēsumā vai arī ledus skapī