Moš tāda recepte jau eksistē, bet izgudroju pats. gribu zināt Jūsu viedokli. Domāta bija mērce garnelēm, bet der arī gaļas ēdieniem, kartupeļiem kā karstā mērce tīri ok.
Saucu to par ,,Užavas tarjaki mērci " :)
Sastāvdaļas uz 350g mērces.
Saldais krējums 250g
Dorblu siers. 30g (50g pēc vajadzības.)
Tariyaki mērce 50g
Pētersīļu pušķītis.
Taizemes vai Itāļu garšvielas.
Sarkanie un melnie pipari.
Ķiploks spiests.
Pagatavošana.
Sarīvējam sieru.
Uz mazas uguns (Indukcijas plītij 2-3)
Uzsildam saldo krējumu.
Izkausējam sieru. Tā ,lai nav kunkuļi.
Pievienojam smalki sagrieztu pētersīli.
Un pārējās garšvielas, pēc garšas un sajūtām.
Uzkarsējam līdz sāk mesties burbuļi.
3 min, lai pastāv un var ēst.
Piezīmes.
Nepārforsējiet ar sieru. Tas dot sāļumu.
Ka nav par traku.
Mērcē sāli jājūt tik minimāli.
Maisiet visu laiku.
Ideāls autoklāvs ir elektriskais tipa šāds https://www.aktualaspreces.lv/lv/galas-produktu-razosana-1-1/aprikojumi-2-1/autoklavs-a-16-electro/
Saliec visu iekšā , uzliec temperatūru un laiku un viss notiek bez ''asistēšanas''. Divus gadus atpakaļ nopirku no Ukrainas pa tiešo , pa 250EUR.Mēlā metāla bija lētāki, bet ja perc tad labāk ''visam mūžam'' nevis tādu kas aprūs. Nu nez kā tiem ražotājiem iet šodien, kara laikā. Bet manta ideāla. Es izmantoju kā tvaika ar minimālu ūdens daudzumu un aizskrūvējamiem vācinīem. Tiesa vaciņus vajag speciālus ( domātus sterilizācijai nevis pasterizācija, kādi parasti veikalā) Bet nav problemas nopirkt tara24.lv.
Starp citu laba metode kā ''asakainas'' ( nu ar sīkajām asakām tipa vimba vai karpa, karūsa) izcept lai nebūtu asakas- uztaisīt iegriezumus un pēc uzcepšanas nesajutīsit nevienu sīko asaku nu tipa šādi. https://www.youtube.com/watch?v=fQzkiy9EVT4&t=71s
Protams pēc cepšanas, sterilizējot autoklāvā , nevajag nekādu graizīšanu, jo autoklāvā visas asakas paliek mīkstas. Bet ja gribās tik uzcept kādu ''asaku bunti'', tad metode strādā ideāli
Tagad noķertās raudas notīra,izņem iekšas,nogriežu galvas,astes un 3l plastmas spainīšos ar vāku salieku,uzleju ūdeni un saldētavā.Būs vairāk sakrājies,atsaldēšu 0,5 burciņās un autoklāvā pēc Buma kunga ieteikuma.Garšo labi apceptas olīveļļā,ar tomātu mērci,burkāniņiem,sīpoliņiem,var stāvēt gadiem..
Sveiki visiem. Radu bērni saķēra auslejas, daudz. Jautājums, kā viņas varētu pagatavot, un vai vispār ir kautcik ēdamas? iedomājos variantu - iztīrīt iekšas un izkūpināt kā reņģes, vai arī sacept uz pannas un iemarinēt ( pats tā mēdzu darīt ar mazām raudiņām)
Paslinka jau viņa man uz gatavošanu, ieliku Engures asarīšus iekš marinādes, reņģi arī šķiet līdzīgi gatavo. Ar caurspīdīgo labi aiziet šādi gatavots zibis, bet var arī tāpat:)
Parasti temperatūru mēğinu turēt 120'-122',bet tā kā ir vēl inerce, temperatūra aiziet līdz 125,bet tas ir īslaicīgi.Medījuma gaļai120 minutes ir normāli.Man līdz šim vēl nav sadegusi.Cik dzirdēju ,gaļa sadeg pie140'.Protams labāk būtu gatavot mazākos grādos,(kvalitāte un garša),bet es nolēmu neriskēt.
[quote=594868]bums [26.11.19]: Protams ka tā nav ikdienas izprieca ,bet paša gatavotu produktu nevar aizstāt neviens lielveikals .
Piemēram jau kādu laiku ēdienu gatavoju kazanā -man ir tādas iespējas -fantastiska padarīšana kura ir maz savienojama ar parastu virtuvi Katru dienu pusdienas kā restorānā un par ļoti samērīgu cenu :)
Bums... Parasti ir interesanti apskatīt jūsu piedāvājumus,komentus. Bet šis jau paliek par traku. Otreiz neskatīšos,siekalas arī var nogalināt
Protams ka tā nav ikdienas izprieca ,bet paša gatavotu produktu nevar aizstāt neviens lielveikals .
Piemēram jau kādu laiku ēdienu gatavoju kazanā -man ir tādas iespējas -fantastiska padarīšana kura ir maz savienojama ar parastu virtuvi Katru dienu pusdienas kā restorānā un par ļoti samērīgu cenu :)
Lasu un priecājos!
Nav jau tie padomju laiki nekur aizgājuši, kā konservējām toreiz, tā, izrādās daudzi šo nodarbi nav atmetuši arī tagad. Ja ir ko, un, ja ir laiks šai nodarbei.
Protams, jauki ir, ja vari pats pēc savas receptes sagatavot sev un ģimenei garšīgu ēdamo, pietaupīt un pabaudīt laikā, kad sezona beigusies.
Pats gan nu jau labu laiku ka tā vairs nedaru, kaut kā to svaigo zivju līdz šim nav trūcis, nav jākonservē, var citādi sagatavot, arī garšīgi.