atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu

Kūpinātavas

ezers 24.05.11
vislabāk tomēr no koka,iebetonē pamatni,cik nu katrs lielu grib,uzmūrē kādas četras rinda ķieģelīti,virsējo daļu gatavo no koka kā parastu kasti ar durtiņām pa vienu plakni,var arī ar šahtu taisīt,man labāk patīk ka kurina apakša,iekurina lai ceplis uzsildas pie viena veidojas ogles uz kurām uzmet mitras skaidas(pa druskai)var šķeldu vai vēl labāk pērnos priežu čiekurus,pa to laiku zivs ir apžuvusi,apvītusi un ir gatava iekšā šaušanai,(mitru nav lāgu ,būs mitra pļockaina,ja karina var nokrist)tālākais process lēnā garā pa pagalītei skaidiņas čiekuri kas nu kuram pa rokai,tikai nevar pārforsēt,kāpēc koks vislabāk???vot to jūs dabus zinat pēc kāda laika,tā foršā cepliša smarža(izteikti siltā laikā),koks kurš pievilcies ar dūmu un kūpinātas zivs smaržu,ja kāds to apšauba tad višš nav to procesu baudijis,nav bijs klāt kad man vecfāč darbojās ar no jūras vestajām žuvēm,gadijas arī nosvilinat pa kādam ceplitim,bet tas jau tas štengrais brendiņš vainigs,lai veicas un labu apetīti...
Es jau iepriekš rakstiju:
Manā albumā ir bildes kā taisīt kūpinātavu un ir arī komentāri.
AndisN 24.05.11
Pa manam vis vieglāk kontrolēt temperatūru ir kūpinātavās kurām dūms un siltums pienāk pa trubu(mums trubas garums ir apm. 2metri)
Un pašas kūpinātavas apakšā ir sakrauti akmeņi,siltums un dūmi iet caur viņiem.
Akmeņi nodrošina vienmērīgāku temperatūru.
Vistai,zivij,gaļai katram cits karstums un kūpināšanas laiks,bet pie tā var piešauties.
Es ziemā ar uzcirtu dūmotavu pēc Buma k-ga ieteikumiem un padomiem. Iekš vienas kastes otra, no nerūstošā. Pa vidu ugunsdrošais drapējums no Isover...
Gaļa arī tāda sanāca, kā Valdis saka - izvārīta. Ieliku jumtpusē šīberi un ar karstumu vairs neaizrāvos. Neteikšu ka sanāca laba, bet ciešama. Manuprāt ir jāliek vēl viens restots šīberis, jo ja "uzdod" lielāku karstumu, tad iekšā rodas kondensāts nepajokam...
daddy_j 24.05.11
tontons7 - "Ābele manām kūpinātajām zivtelēm piedeva nelielu skābuma garšu, vismaz tā likās. Kur probļema?" - nevajag kurināt vis ar antonovku, bet gan balto dzidro vai bumbierābeli... :DD

valdis687 - vajag vairāk ventilācijas, lai zivtiņa apžūst, citādi skapī tiešām sanāks kā sautēta.

ērgli - es ar mucā tieši tā visu daru. Šādā siltā laikā pēc zivs ielikšanas kurinu ar zaļu alksni, ja liek arī sausu malku tad ir par karstu manuprāt
eerglis 24.05.11
valdis687, info par zandartu sezonas atklāšanu saņēmi?

valdis687 cik ilgi gala beigās kūpināji? varbūt vajadzēja vienkārši ilgāk pakūpināt?
valdis687 24.05.11
Es tāpat kūpinu metāla skapī, tipa kā mucā pēc buma projekta. Bet turot ap grādiem 70, tās zivis sanāca kā vārītas un ņemot nost juka ārā. Pie kam turēju arī vāku vaļā. Laikam tomēr tas ir par karstu un vēl, zivis nežūst bet mitras izvārās. Varbūt slēgtā mucā nav vajadzīgās vilkmes (gaisa plūsmas)?
Nākošā reizē turēju vairāk vaļā un it kā labāk bija, bet līdz OK tālu.
Bebrs 24.05.11
Es zivis ar sāls/cukura maisījumu+ķiplociņš zem sloga noturu ap 2,5 stundām, tad vēl pustunda kamēr uzsilst žāvētava(no groda). Zivij vajag laiku lai iesālas. Grādus nezinu bet princips tas pats - uzdod temperatūru ar pirmo gājienu, ar otro malkas likšanu kurinu mierīgāk.
eerglis 24.05.11
kad atdzisa līdz 70 grādiem liku vāku atpakaļ.
eerglis 24.05.11
svētdien iemēģināju mucu. Beigu beigās sanāca garšīgi, bet ir daži jautājumi.
Varbūt kāds var aprakstīt kūpināšanas procesu mucā no a-z?

Es darīju sekojoši:

iekurināju, lai uzsilst un pa to laiku notīrīju zivi.

Ieliku iekšā, (ap 60 gr), ar puspaceltu vāku. Tad ieliku dūmpagales un iemetu ugunī vienu pagalīt.

Pēc desmi minūtēm temperatūra mucā bija 90 - 95 grādi , palūrēju uz zivi, skatos, ka tā jau gatava :DDD

rāvu vaļā vāku, un kurināju prātīgāk, turēju ap 70 grādiem.

pēc stundas ņēmu nost. atdzesēju un stūmu iekšā :D


Jautājums, vai tā uzvārīšana kaut ko dod vai nē?
pickers 24.05.11
reņģes bij resnas un treknas ar ikriem!
bums 23.05.11
reņģei vajag 1,5 stundu un namiņā Jākūpina tik ilgi kamēr paliek sausa -nosacīti Atšķirība ir starp līča reņģi un jūras Atklātās jūras reņģei process vēl ilgāks
Mucā kūpinān neiesaku ,kau gan ar vaļēju vāku var mēģināt
pickers 23.05.11
vajag padomu!!
Kā pareizi kūpināt reņģes??? cik grādos, cik ilgi???
uzrubīju uz 60gradiem, sāka birt, nometu uz 35-40gradi, un sapratu ka process būs ilgs! tagad atstāju lai žarījās :)
prorab 21.05.11
savaa laikaa pie zvejniekiem tuujas pusee noskatiiju un bikin uztjuuneeju un pa smuko...
daraas taa...no kiegeliem uzmuuree zaaveetavu cik katrs lielu grib un ieriiko apaksaa kurtuvi liesmas slaapeejot ar akmens kraavumu(tie uzlikti uz rezgja),kuri savukaart uzsilst un ziemaa ir nenoveerteejams paliigs pie -20*c..zivis 40-60min atkariibaa kaadu temp padod,vistas un cuucinjas peec gabalu lielumiem..tas pirmais variants..otrs..tai pasai zaaveetavai ir saanos izbuuveets kanaals,truba un viss notiekaas tikai ar duumu..kaa smejies ..divi vienaaa...nu kau kaa taa!!!
jez_ups 21.05.11
Tontons7.Es atkal savā kūpinātavā iemūreju Suzuki, un ar neko - rezultāts labs.
tontons7 20.05.11
Jenots
Man 200L muca ir iemūrēta, vienkārša java, nafig metināt? Asarus kūpinu 40-45 min vasarā, cūkas cisku aizmugurējo 5-6 stundas, ik pa laikam kurtuvē iemetu 4-5 pagales, taisnība, tikai alksni vai ķirsi. Ābele manām kūpinātajām zivtelēm piedeva nelielu skābuma garšu, vismaz tā likās. Kur probļema? Kāda siltuma nesaturēšana, ja kurtuvē uztur liesmu pastāvīgi.
aakkis 20.05.11
Tās mucas taisa tāpēc,ka kurināt var ar jeb kuru materiālu,malku.Tikai vajag ābeles,alkšņu skaidas-šķelda dūmiem.Nav tev visu laiku jākurina ar alksni.
jenots13 20.05.11
A kas butu ja tadu trubu piemetinatu pie 200l mucas ko? Man ta truba ir kadus 2,5m gara. Vai ta ir galigi garam ideja :) Esmu vienkarsi redzejis tadas kam ir truba,kurtuvite un gala no kiegela uzmureta kupinatava.Ta ka muresana man nesagada nekadas problemas tad tas likas vieglakais variants.Bet kad palasos par tam mucam tad muca ar man ir tiesa gan apaksa jau noflekseta,jo taisiju atro kupinatavu asariem.Asariem jau pietika izkurina vaku virsu un gatavs,bet ja gribas kadu lielaku zivi tad vina tak tik ilgi netur to siltumu.:) Karoce esmu zals gurkis sais lietas :)
Stalis 16.05.11
Kadam ir zinams, kads labs meistars kurs to lietu varetu izdarit, kvalitativi un par sapratigu cenu?
Staaar 16.05.11
daddy_j: prieksh pāris zivju kūpināšnas vajag to metāla kasti un ar dūmu taisa no skaidām, tad vaidzēs tik pāris pagales. lielākam vairumam zivju kā arī gaļas kūpināšanai es dodu priekšroku fundamentālākām kūpinātavām. Man ir 2m augsta 0.75 metru dziļa un 0.75metru plata kūpinātava mūrēta no ķieģeļiem - uzsildot temeratūras svārstības nav tik krasas kā metāla mucām. Vienā piegājienā puscūku var izdūmot

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs