atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu

Kūpinātavas

V.S.O.P. 26.05.10
Par Usmas zušiem

Cik viņi mums ir vesti un piedāvāti, tad eksemplāri virs KG ir retums, pārsvarā striķīši ap 500gr. Palūdzām, lai piedāvā tos ap kg+, bet tos nevarot sakrāt, reti trāpās. No turienes arī viedoklis par Usmas zušu izmēriem. "Alūksniešus" ēdam jau daudzus gadus un neko par dūņu garšu nevarētu teikt. Neesmu pamanījis.
V.S.O.P. 26.05.10
Bums,
uz garā vājiem idiņiem neapvainojos ;))) Vairošanās spējas trūkums dzen izmisumā garā vājos...
Kātam
Mirsti ar mieru, sūdiņ (c) Dienvidu parks
bums 26.05.10
Alūksnē jau varbūt ir lieli bet smird pēc dūņām Lielos Usmas zušus mierīgi var salīdzināt ar jūrniekiem tikai bišķīt jāmāk sagatavot.
bums 26.05.10
tie nav kapilāri ,bet ir goļtu veidošanas dziedzeris zutim . Ja to neizgriež zutim būs sīva garša.Vēl ir jāuzspiež uz žaunu vākiem no tiem iznāks asiņaina susla.Zuti sālu pēc kūpināšanas iemērcot uz 15 min stiprā sālsūdenī un viss.Ja zuti sāla pirms kūpināšans tā krāsa būs tumša gandrīz melna .Tā patām netīru gļotu ar sāli vai smilti.Tīrot ar sāli arī būs tumša krāsa Tīrot pēc savas metodes man zuši iznāk gaiši brūni-zelta.analogi jūras zušiem bez ezera piegaršas.
aakkis 26.05.10
Zuti(Alūksnes izmēru, nevis Usmas diegus ;)=cik tad jums tas izmērs tur lielāks?Usmā ar ir lieli,Amjūdzē noķērām gadus atpakaļ 2.8kg.
V.S.O.P. 26.05.10
PS Tīrot zušus neaizmirstiet atgriezt vēderus kādus 5 cm tālāk par pakaļas caurumu un iztīrīt asins kapilāru pie centrālās asakas.
V.S.O.P. 26.05.10
Nu re :) Atkal viss savādāk :))))

Zuti(Alūksnes izmēru, nevis Usmas diegus ;) ) lieku sālsūdenī uz 2 h pirms kūpināšanas, Buti uz stundu. Sālsūdens koncentrācija 1:10.
Samu, lasi, foreli, karpu, līdaku griežu vaļā pa muguru, garšvielas lieku pirms kūpināšanas, kamēr izdeg pirmā malka, apmēram 30-40 min.

Process pēc vēlmēm - var taisīt mitrāku un kūpināt ilgāk, var taisīt īsāku sesiju un turēt augstāku T. Butēm pietiemk ar 1,5-2h, lielus samus kūpinu 4-5h. Ziemā kūpinot lasi var uztaisīt efektu, ka kūpina tikai ārējo daļu filejai, vidus paliek gandrīz jēls.

Par malkas patēriņu - pirmo iekuru taisu uz normālām 8-10 pagalēm, uztaisu ogļu masu un izdzenu visu kondensātu no kūpinātavas, pēc tam atkarībā no plānotā rezultāta, tiek likta zaļa malka uz oglēm. Ja kūpinu vistas, tad klāt leiku pa kādai sausas malkas pagalei un dodu vairāk gaisa vilkmei, paceļu T. Augļu koki, alkšņi. Vienīgā, no kuras man šķiet, ka nav jēgas, ir plūme. To vairs nelietoju.
bums 26.05.10
1.Breksis pirms /nekad negriežu pa muguru /sasālu vēderu un lieku stateniski lai viss buljons iziet cauri mugurai-kūpinot.
2.zutis pēc
3.bute pēc
4.Līni pirms
5.Zandarts pirms
6.asaris pirms
Vēl nianse dažreiz asarus neķidāju bet sālsūdeni sašpricēju gan mugurā gan vēderā.kaut gan asari var izķidāt vēderu nepārgriežot

Vistu pēc šādas receptes
recepte domāta uz 10 vistām ja kūpinat mazāk proporcionāli garšvielu sevas devas samaziniet
Vistas pērkam lielas (vēlams virs 1700g), Ķekavas cāļi nekam neder. Galvenā sastāvdaļa ir kūpinātava.
Ielejam katlā 5l ūdens, pievienojam esenci 0,2l garšojam, etiķūdenim jābūt nedaudz stiprākam nekā pašam patīk.

Liekam klāt pārējos komponentus.

Sāls 500g (ne mazāk)

Cukurs 150g (lai marināde labāk ievelkās)

Pipari 20g (pēc vēlēšnās)

Smaržīgie pipari 6-7gb (pēc vēlēšanās)

Krustnagliņas 4-6gb (pēc vēlēšanās)

Lauru lapas 6-8 gb (pēc vēlēšanās)

Visu vāram, kad sācis vārīies nogriežam mazu liesmu un vāram 8-10 min. Ļaujam atdzist ar vāku virsū.

Marināde stāv līdz nākamajai dienai, ievelkās un atdziest.

Vakarā sagriežam vistas pārgriežot krūtis. Sagriežam ķiplokus daiviņās ar aprēķinu 60 gr uz vistu. Liekam vistas spainī ar mugurām uz leju. Pārkaisam katrai vistai pa saujai ķiploku. Pārlejam ar marinādi. Uzliekam slogu. Glabājam istabas t°Nakamās dienas rīts, noņemam slogu atstajam virsū vāku.

sakurinam kūpinātavu, lai iesilst. Izliekam vistas uz restēm ar mugurām uz leju, pārkaisam ķiplokus no marinādes. Ap 9:00 sākam kūpināt uzturam 80-90 c°
aakkis 26.05.10
Kā kurām zivīm-lučiem,butēm,renģēm pēc kūpināšanas,kārtojot traukā.Karpveidīgās es apstrādāju ar sāls+garšvielām pirms un ļauju ievilkties.
siluro 26.05.10
bums
kurā brīdī, kūpināšanas procesā zivīm pievieno sāli, pirms vai pēc kūpināšanas????????
Norms 25.05.10
Ir jau labu laiku uzbūvēts analogs Buma mucai, darbojas labi.
tinis 25.05.10
bums,paldies,kad izprovēšu došu atsauksmi.
bums 25.05.10
Nav nekādu starpkārtu Augšējai mucai ir saglabāts dibens/jābūt bez caurumiem hermētiskam/kurtuvei izmantota otras mucas puse ar nocirstu augšdaļu .Lai labāk varētu ielikt kūpināmajā daļā ābeles vai ķiršu pagales ir izzāģēta lūka.No sākuma izmantoju mitras skaidas ,bet tās dod lieku mitrumu tagad izmantoju uz pusēm šķeltas augļukoku pagales.Esmu izmēģinājis pilnīgi visus kūpināšanas veidus.- namiņus ar 3 m ieri .pepināšanu zemē -auksto kūpināšanu gan manteļskurstenī gan koka kastē.Bet nonācu pie šādas pariktes un citu man nevajag.Garšigi ekonomiski/malkas ziņā/un nav vajadzīga pieskatīšna.Vienīgais ka mucai jābūt daudz maz hermētiski noslēgtai lai neaizdegtos ābeles šķilas kūpinātavā.Kā gribat tā kupinat es palieku pie savām domām un polēmikā neielaidīšos.
tinis 25.05.10
bums-saki lūdzu,vai liesma no kurtuves iet uz mucas apakšu,vai ir kāda starpkārta.
bums 25.05.10
pilnīgi pareizi saprati šī muca ir analogs zemāk attēlotajiem Vācu kūpināšanas skapjiem.
bazels 25.05.10
bums, cik es saprotu no bilde, tad tev uguns silda tikai to mucu (uguns iekšā mucā netiek , bet izskrien pa skursteni) un tās ķirša pagales ir tieši mucā?
V.S.O.P. 25.05.10
Cik cilvēku tik viedokļu. Man ir šāda kūpinātava(skat bildi galerijā), kūpinām gan vistas, gan zivis, šogad ir plāns arī gaļu padūmot(bail, ka alkohols tiks par daudz tai procesā un tamdēļ kavējam ar 1. mēģinājumu). Zivis kūpinu 2-4 h atkarībā no kūpināmā izmēra un garšas vēlmēm. Man patīk tādas stingrākas, lai dūmu garšu kārtīgi jūt.
daddy_j 25.05.10
un vēl es izmantoju kūpinātavas pēcefektu - tajās smukajās oglēs, kas paliek kurtuvē, ierušinu sauju kartupeļu! :))
bums 25.05.10
Pilnīgi pareizi man pietiek klēpis malkas 2 kūpināšanas piegājieniem un 2 pagales ābeles dūmam. Breksis ar ķirsi vispār iznāk fantastisks krāsa sarkanīga/skaists/un garšigs jo dūms ir saldens
daddy_j 25.05.10
bums - nav tik traki - man čomam ir ņerž truba 6m garumā un 30 cm diametrā. Gribēja, gudrinieks, uztaisīt visu vienā - ij auksto, ij karsto...neklausīja vecus viedus ļaužus, kas savā mūžā tūkstošiem zivju nokūpinājuši :)

rezultātā - lai kaut ko karsti nokūpinātu viņam vajag ~2 tačkas ar malku...kur es savā mucā iztieku ar 4 sausām un 3-4 zaļām pagalēm :)) a auksto kūpināšanu nav i mēģinājis...

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs