Kotletes var gatavot no dažādām zivīm, bet visbiežāk tam izvēlas līdaku, jo gatavošanas laikā tiek samaltas smalkās asakas, kuras bieži traucē baudīt zivi. Arī ālants ir asakains, taču kotletes no tā sanāk ļoti garšīgas un sulīgas, viegli sarkanīgā krāsā. Ālanta kotletēm ir arī tikai tam raksturīga cēla garša, tāpēc, ja laimējas šo zivi noķert, es iesaku taisīt kotletes.
Sastāvdaļas:
- 1–1,5 kg ālanta
- 100 g speķa
- 1 ola
- 6–7 šķēles maizes
- 100 ml piena
- Rīvmaize
- Sīpols
- Dilles vai pētersīļa lapiņas
- Melnie pipari
- Sāls
Pagatavošana:
- Zivi notīra, izķidā un izgriež filejas gabalus.
- Maizei nogriež garozu, mīkstumu liek bļodā un aplej ar pienu.
- Zivs fileju divas reizes samaļ gaļas mašīnā. Otrajā reizē pieliek klāt speķi, sīpolu un nospiestu maizes mīkstumu.
- Ālanta gaļa ir pasausa, tāpēc var pievienot nedaudz cūkas speķa. Masai pieliek olu, sāli, piparus un smalki sakapātus zaļumus.
- Visu apmaisa, pārsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 30 minūtēm.
- Ar slapjām rokām izveido vienāda izmēra kotletes, apviļā miltos vai rīvmaizē un liek cepties sakarsētā eļļā, līdz tās no abām pusēm ir viegli zeltainas.
- Gatavās kotletes saliek traukā un uz 5–7 minūtēm ievieto līdz 180 grādiem sasildītā cepeškrāsnī, lai izkarsējas cauri.
- Kotletes ir gatavas – labu apetīti!