Gadījumā, ja ir uzsmaidījusi makšķernieka laime un ir noķerts sams, tad parasti vidus daļa tiek cepta vai kūpināta, un pāri paliek galva un aste. Taču – no tām sanāk varen garda un sātīga zupa!
Sastāvdaļas:
- 4,5 kg sama galvas un astes
- 5–7 jaunie kartupeļī
- 2–3 burkānī
- 1 sīpols
- Dilles, diļļu kāti
- Laurlapas
- 1/3 tējk. koriandra sēklu
- Melnie, sarkanie, smaržīgie pipari
- Sāls
Pagatavošana:
- Izņem žaunas un galvu noskalo.
- Galvu un asti ieliek katlā ar aukstu ūdeni un vāra.
- Kad parādās putas, tās noņem.
- Pievieno diļļu kātus, uz pusēm pārgrieztu sīpolu, laurlapas, piparus, koriandra sēklas. Vāra apmēram 20 minūtes.
- Izņem laukā zivs galvu un asti, sīpolu un diļļu kātus. Ja vēlas, buljonu var izkāst caur sietiņu.
- Pievieno sagrieztus burkānus un kartupeļus un vāra, līdz tie ir mīksti.
- Pievieno no kauliem atdalītu sama gaļu un pavāra vēl 5 minūtes.
- Pirms pasniegšanas ļauj zupai ievilkties 10–15 minūtes.
- Pasniedz ar sakapātām dillēm.
P.S. Atdziestot sama galvas zupa sarecē tāpat kā līņa zupa.