Līņa galerts ir klasiska un garda zivju uzkoda gan svētkiem, gan ikdienai. Pagatavojiet – un neviens zivju cienītājs nepaliks vienaldzīgs.
Sastāvdaļas:
- 400–600 g līņa
- 1 paciņa saldētu burkānu un zaļo zirnīšu (vai arī svaigus)
- 2–3 baltmaizes šķēles
- 2 šķēles sālīta speķa
- 2 olas
- Piens
- Lauru lapas
- Melnie un smaržīgie pipari
- Koriandra sēklas
- Burkāns
- Selerijas sakne
- Dilles
- Sīpols
Pagatavošana:
- Līņiem gar muguras asaku nogriež abas filejas. Atdala tās no ādas, vēdera asakas atstāj. Galvai izņem žaunas.
- Galvu, asakas, ādu un spuras liek katlā ar aukstu ūdeni un vāra buljonu.
- Kad uzvārās, noputo. Pievieno sīpolu, selerijas sakni, burkānu, piparus, diļļu kātus, koriandra sēklas un sāli.
- Vāra vēl 20–25 minūtes un pēc tam buljonu nokāš.
- Zivs fileju divas reizes izmaļ gaļas mašīnā kopā ar pienā izmērcētu baltmaizi un speķi. (Pēc tam bez bažām par asakām to var dot arī bērniem.)
- Pievieno vienu olu, sāli, maltus melnos piparus. Visu labi samaisa un liek ledusskapī uz 30 minūtēm.
- Tad ar slapjām rokām veido nelielas bumbiņas un liek vārošā buljonā. Pieber saldētos dārzeņus un vāra, līdz bumbiņas uzpeld.
- Bumbiņas un dārzeņus liek vienā lielā traukā vai mazās bļodiņās –pēc paša izvēles. Pārlej ar buljonu.
- Atdzesē un liek ledusskapī, lai saželē.
Labu apetīti!
P.S. Želatīnu neizmanto, jo līnim pašam ir ļoti daudz želējošās vielas.