Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Jautā Eidis

Sveiks, Aivar!
Skatoties pagājušā gada copes rezultātus savvaļas ezeros, secināju, ka jauši vai nejauši vietas kur copēt esmu izvēlējies līdzīgas. Ezera līcis vai atteka, kurai cauri tek upīte vai caurteka, veidojot tādu kā grāvi. Vietas, kur mest makšķeri it kā būtu - tuvā kants, aiz tuvās kants, grāvim pa vidu, pie tālās kants, aiz tālās kants. Grāvim minimāla dūņu kārta, bet pacieta grunts. Tad lūk, visas copes šajos trīs ezeros ir bijušas krietni aiz tālās kants, kur jau sākas pretējā krasta lēpenes ar smilšainu grunti. Copes pārsvarā no 3 līdz 10 rītā. Kustība pa grāvi, it sevišķi naktīs , ir ļoti intensīva. Jā, vējam noteikti jāpūš līcī iekšā. Citas vietas pilnīgi klusējušas, ļoti reti pa dienas vidu ir kāda noķerta grāvja galos, kur sākas ezera lielais dziļums vai otrā gala seklumā. Kā Tu to skaidrotu, un kā Tu veidotu savu stratēģiju šādās vietās ,teiksim, ja būtu sacensības. Paldies!

Aina izskatās ļoti pazīstama, ir nācies ar tādu saskarties. Manā izpratnē šādā situācijā ir jādefinē 3 galvenie zemudens obekti:

Pirmais ir “mājas”. Tā ir vieta, kur karpa pastāvīgi uzturas. Svarīgākais mājas izvēlei ir drošība, tādēļ visbiežāk mājas ir sakrituši zari, citreiz zāļu biezokņi. noteiktos laikapstākļos tas var būt lielais dziļums. jo kvalitatīvāka māja, jo lielāka karpa. tas tā, starp citu.

Otrais ir “ēdnīca”. jāsaprot, ka mājās parasti ēdiena nav. un pat ja bija, tas jau ir apēsts. tāpēc karpa dodas uz ēdnīcu baroties.

Trešais ir ceļš no mājas uz ēdnīcu. šo ceļu karpai nākas mērot turp un atpakaļ. Ceļš nav kaut kas haotisks, tipa no A uz B, bet gan kaut kāds dabisks orientieris. piemēram kante. vai grāvis. vai niedru mala. tie visi ir ļoti labi zemūdens orientieri un tieši tādēļ tur ir sastopamas karpas.

Ja sadala ūdeni šādās zonās, bilde kļūst skaidrāka. Jāsaprot, ka ceļš nav ēdnīca un karpa uz tā nemeklē barību. un, ja tu tur kaut ko noliksi, tad karpa var intereses pēc paņemt, bet visbiežāk nepaņems. viņa jau tūkstošiem reižu ir gājusi pa to ceļu un skaidri zina, ka ēdiena tur nav. un, ja tas ir pēkšņi parādījies, tas diez vai ir kaut kas labs.

Toties ēdnīca ir pavisam cita lieta. karpa šeit ir radusi ēst un daudz labprātāk izskatīs tevis piedāvāto ēdienkarti. Un lai arī šeit ir plaša dabiskās barības bāze, kas itkā konkurē ar tavu boilu, tev ir iespējas piedāvāt ko kvalitatīvāku, garšīgāku, veselīgāku. un karpa to noteikti novērtēs.

Protams, šim visam nāk klāt jautājumi par ūdens temperatūru dažādās ezera vietās, vēju un sauli, kas to ietekmē un citiem aspektiem. bet pamatprincips paiiek - karpa nebarojas 24/7. Tā paēd un dodas uz drošāku vietu atpūsties, sagremot apēsto.

Tas, ka copes ir konkrētos pulksteņos, arī ir ļoti zīmīgi šādām situācijām - karpas uz ēdnīcu šādos ezeros dodas noteiktā laikā. iemesli tiem pulksteņiem var būt dažādi, bet visbiežāk tas ir saistīts ar to pašu ūdens temperatūru. turklāt ne tik daudz "ēdnīcā", cik "mājās"

ja runā par sacensībām, tad bilde parasti ir ļoti ierobežota, sektors ir neliels un diez ko neizvērsīsies ar šādām teorijām. turklāt sacensību ūdeņi ir ļoti dažādi, nav vienas kopīgas pieejas visiem. Visbeidzot, mačos ļoti būtiski ir ne tikai tas, ko dari tu un karpas, bet arī tas, ko dara tavi konkurenti pa labi un pa kreisi. līdz ar to stratēģijas nākas veidot balstoties uz viesiem šiem apstākļiem.

Atbildēts: 12.marts 2022, 22:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu komentāru
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager