Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.
Jautā Morbidejs

Sveiks!

Ir iekrājušies daži jautājumi par zivju iebarojamā sastāvdaļām:

1) No viena ukraiņu eksperta video uzzināju, ka breksim patīk zirņi. Viņš izmantoja zirņu pārslas, kuras karstā ūdenī izšķīdināja. Cik tas ir aktuāli?

2) Kuras sastāvdaļas profesionālās barībās pilda irdinātāja lomu? Praksē redzu, ka saulespuķu spraukumi un klijas to dara, bet no otras puses - tās arī paceļas un lieki piesaista sīkzivis.

3) Kāda loma ir saulespuķu spraukumiem brekšu barībā? Ziemā pats uz savas ādas pārbaudīju, ka brekši nāca uz spraukumiem, bet neesmu dzirdējis, redzējis un lasījis (informāciju vācu daudz), ka tie tiktu izmantoti profesionālās brekšu barībās.

4) Kādas funkcijas, sastāvdaļas (kukurūzas putraimi, saulespuķu spraukumi, rīvmaize utt.) aplejot ar karstu ūdeni, ir tās svarīgākās barībā? Tas, ka tās kļūst smaržīgākas, lipīgākas, uzbriedušākas, kāda cita? Kas ir tas svarīgākais šajā procesā - īpašību maiņa vai zivju apetītes uzlabošana? Un vai ar karstu ūdeni aplietas sastāvdaļas ūdenī nemaitāsies?

Ne asakas! :)

1. :):):) no Bolderājas eksperta uzzināsi, ka brekšiem patīk grūbas, no Sarkandaugavas eksperta uzzināsi, ka auzu pārslas u.t.t., breksis ir ēdājs, viņam garšo ļoti daudzas lietas, zirņi tajā skaitā, bet ...., savulaik, kad bija problēmas nopirkt raugu, tad brāgas raudzēšanai izmantoja zirņus :):):), zirņi ļoti ātri un ļoti labi rūgst, tāpēc vasarā tos izmantot ir diezgan bīstami, tādā Daugavā , kur zivju bari ir milzīgi, vēl nekas, bet mazos ūdeņos ar zirņiem var labu copes vietu "ieraudzēt " uz labu laiku ..., nav tā, ka žirņi ir kaut kas super, vienkārši tie ir lēti, tāpat kā grūbas un putraimi

2. irdinātāju ir gana daudz, arī tevis nosauktās sastāvdaļas, tik pat labi to dara smalka smilts :), tikai nepārspīlējot daudzumus, rupja maluma kaņepes un citas sēklas, kokosa skaidiņas, vienkārši skaidas u.t.t., ja iet runa par grunts barībām , tad vari kā irdinātāju izmantot smilti un applaucētus saulespuķu spraukumus, nelielu daudzumu kaņepju sēklu, sausus kukurūzas putraimus

3. profesionālajās barībās izmanto pašas sēklas, tur vairāk tiek izmantotas kaņepes, lupīnu sēklas u.t.t., priekš sevis taisot barību labāk ir ņemt labas sēklas, apgrauzdēt tās un samalt, tad ir aromāts superīgs un zivīm dikti patīk, sēkals ir arī smagākas un pilnīgākas par spraukumiem, kur viss labais jau ir izspiests

4. sāksim ar to, ka plaucēt atsevišķas sastāvdaļas var ātrajām, šodienas-rītdienas barībām, ja gatavo sauso masu ilgākam laikam, ko darīt ir krietni prātīgāk, jo lielākos daudzumos iepirkt un maisīt sanāk lētāk,

atsevišķu sastāvdaļu (dažādi putraimi, spraukumi, kombikormi, graudi u.t.t.) plaucēšana krietni atvieglo barības gatavošanas procesu, jo applaucētās daāls "pamostās", sāk dot savu, parasti diezgan spēcīgu aromātu, līdz ar to tev nav jāuztraucas kā tu iedosi barībai aromātu, piemērs tā pati kukurūza, sausiem putraimiem nav ne garšas ne smaržas, toties applaucētiem parā'dās spēcīgs kukurūzas aromāts un pieliekot nedaudz salduma arī forša garša, ar saulespuķu spraukumiem tas pats

Atbildēts: 3.jūnijs 2013, 10:52 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Komentāri
 
Un par paštaisīto barību izmaksām - Tev pilnība taisnība, tas gandrīz vienmēr sanāk dārgāk. Uzņēmumi, kas gatavo barības, sastāvdaļas iepērk lērumos, līdz ar to - par krietni lētāku naudu. Lūk, kāpēc arī tās ir lētākas, bet neskatoties uz finansēm, manuprāt, ir ļoti svarīgi saprast, ko katra sastāvdaļa dara. Tas tāpat ar zivīm, kuras ķeras - jāzina to dzīvesveids, paradumi un citas nianses, lai veiksmīgi tās ķertu. Varbūt arī nav jāzina, bet man šausmīgi nepatīk kaut ko darīt uz dullo. :)
03.06.13
 
:):)pie mums ražo zirņu miltus, es ilgu laiku mēģināju tos atkost dažādās barībās, bet atteicos...
katrā gadījumā līdz šim mana pieredze rāda, ka slepeno sastāvdaļu nav, ir dažādi barību ražošanas principi, bet tas arī viss
03.06.13
 
Zirņu pārslas, nevis paši zirņi, kuras izmanto karpu barību pagatavošanā. Šaubos, kas tur ir kaut kas rūgstošs. Video bija liels fasējums. Pats arī pirmo reizi par tādām dzirdu. Un to ekspertu nevaru salīdzināt ar Bolderājas un Sarkandaugavas ekspertiem. :) http://www.youtube.com/watch?v=iZX0gJaLYfQ
10:35 - tur var redzēt to fasējumu un kā viņš viņu sagatavos barībai.
Šis jautājums bija intereses pēc. :)
03.06.13
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu komentāru
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager