Zivis kūpinu sekojoši:
Kamēr tīru zivis, tikmēr uzkurinu karstu, pagales 10-12 sausas malkas, izdzenu kondensātu, lieko mitrumu un uzsildu kopumā, T ap 100 grādiem un sauss. Aizņem minūtes 40-50.
Tad noslaucītas, ar garšvielām un ķiplokiem ierīvētas zivis uz sietiem ievietoju kūpinātavā( T nokrītas) un piemetu 4-5 pagales svaigas malkas uz ogļu čupiņas/nesadegušām sausām pagalēm. Nogriežu daļēji skābekli, aizveru pieplūdi, nevis izplūdi, bet ne ļidz galam. Pēc 30 min ielieku janas 4-5 pagales alkšņa un vēl mazliet pieveru ieplūdi, sekoju lai ogles atjaunojas, bet nav vilkmes, tad T turās ap 50 grādiem un procesu var stiept garumā pēc garšu vēlmēm. Pēc pirmās stundas gaisu atņemu vispār, tikai pieleiku malku. Man sanāk malku likt ik pēc 30 min.
Cīņai pret mitrumu - Kūpinātavai nav jumta bet gan blīvi salikti apses dēlīši. Caur tiem tad arī izplūst visi dūmi un nekas nepli, bet gan uzsūcas dēļos.
Lielas zivis, piem, ~15 kg samu dūmoju 4 stundas, vimbas ~1,5h.
Ja ir pastāvīga kūpināšanas vieta, tad mūra būdai tomēr ir daudz priekšrōcību T stabilitātes ziņā. Arī gaisa/dūmu apmaiņa būdā ir laba.
[img]
http://www.copeslietas.lv/site/bildes/bilde-19206.htm[img]