Kaltētas, vītinātas zivis (voblas)

Pēc statistikas vis lielākais inficēšanās avots ir līdaku ikri -ja tos termiski neapstrādā ,bet sadomā no tiem būvēt kaviāru ala ščuks :DD
17.marts 2012, 13:52 | links
 
Nestrīdēšos ir lenteņi ,bet nevajag ņemt mazās sprīža raudas -tās ir krastinieces pārsvarā arī tajās tas zaraza arī atrodas Es ar savu aci uzreiz pasaku kurai ir šī sērga Lielajās dziļuma raudās to nav vai ,ja ir tad ļoti reti Man ir arī tādas bijušas ,bet ir viena nianse Tie kuri ar šo nodarbi nodarbojas tekoši būs ievērojuši ,ka dažām raudām kaltēšanas laikā parādās caurums krūšu sporu rajonā Tad ziniet pa to ir parāvis pēdu lentenis .Es tādu raudu noņemu no auklas un utilizēju ugunskurā -deg labi :DDD Nav dzirdēts ,ka kāds cilvēks būtu šādā veidā norāvis to tārpeli.Parasti tos noķer no suņa vai kaķa un tos laikam nevītina :DDD

eju
17.marts 2012, 13:49 | links
 
a kaa ir ar lentenjiem? kautkur lasiiju, ka lentenjus var dabut edot vitinatas zivis. peipusa raudam pedeja laika ari paradijusies lentenji.
17.marts 2012, 13:33 | links
 
Tikai ziemas Vēl ir viena fīča Ja esat Peipī ieguvuši brekšu Pēterlomu Tad nav ko kreņķēties it sevišķi tiem kuriem ir pagrabs Visu to pašu ko daru ar raudām daru arī ar breksi -līdz 1,5 kg Lielākus jau būs jākūpina /tā būs labāk/ Tālāk viss tiek likts plastmasas 200 litru mucā .Tā brekši var atrasties kaut visu vasaru.Ja sagribas svaigi kaltētu voblu -izņem no mucas pāris skaistuļus 2 dienas nomērcē frišā ūdenī /ik pēc 5-6 stundām mainot/.to arī dara pagrabā ,jo ir vajadzīgs vēsums .Pēc ūdens procedūras karinat marles būrītī -vējā un lai mitrums no gaisa netrāpītu uz zivs .Pēc 4-5 dienām ar alu iegūstat savam organismam vajadzīgo Omegu B .Uz veselību !!
17.marts 2012, 13:03 | links
 
Ne mazāk svarīga piebilde (atkal jau Bumša citāts:D)
--------------
Jāpiebilst ,ka ar cukuru tikai ziemas zivis var sālīt un līdz aprīļa beigām ,kā parādās mušas Tad tikai marles mājā un bez cukura.Personīgi voblā gatavoju tikai ziemas raudas
--------------
17.marts 2012, 12:46 | links
 
Atkārtošana - zināšanu māte :D N-to reizi citējam Bumu:
--------------------------------------
Vispirms gribu teikt, ka raudas priekš vasaras ķeru un gatavoju ziemā ,kad tās nebarojas ar veģitāro maltīti ,bet lieto pārtikā visādus moluskus un vēžveidīgos un vēl ir pilnas ar ikriem
Vēl kas lai pagatavotu garšīgu un mazsālītu voblu ir pats laiks ,jo mušas un citi insekti iztrūkst tāpēc var izmantot mazāku sāls daudzumu.
Vienīgais trūkums ir apstāklī ka zivs pēc copes ir jāatlaidina no Peipi savādāk arī nevar atvest Tāpēc pēc Peipja raudas braucu kad ir atkušņi tuvāk pavasarim ,jo nesasaldēta rauda gastranomiskā ziņā ir labāka Atbraucot mājās noķert
ās raudas nemazgāju ,jo cenšos to nesasmērēt -lietoju cukura maisus ar plēvi iekšpusē Zivs sālīšanai izmantoju lielu trauku /25 litru plastmasas toveri/. Ziemas sālijumam izmantoju sāls un cukura maisījumu /uz 1kg saļs 2 ēdamkarotes cukura /tas dod patīkamu smeķi . Zivi lidz 1 kg nedrīkst ne ķidāt ne arī kā citādi apstrādāt tapēc ka tiek zaudēta zivju eļļa kura arī sastāda 90% no zivs garšas Trauka dibenu noklājam ar sagatavoto maisījumu/sāls +cukurs/ Liekam kārtu ar zivīm /kā siļķes mucā /Nokaisam ar sāli un liekam virsū nākamo kārtu līdz toveris ir pilns .Jācenšās zivis sašķirot tā lai rupjākās būtu apakšā bet smalkās augšpusē.Kad toveris ir piepildīts noberam augšējo kārtu pilnībā ar sāls cukura maisījumu.Toveri liekam vēsā -ne aukstā vietā .Vēl kas zivis toverī ir jānoslogo ar dēlīti un akmens slogu /vai arī kādu citu smagumu/ Zivs sālīšanai nav garšas veidošāna ,bet zivs atbrīvošana no mitruma. Pēc vairākām stundām izveidojas tuzluks tā ir pirmā pazīme laika skaitīšanai /no tā parādīšanās zivis jātur 3-4 dienas Ziemas zivis es turu 3 dienas Zivs gatavību nosaku pēc mugurām tām jābūt iekritušām un cietām.Kad esam konstatējuši zivs gatavību sākam nākamo procesa daļu.-mērcēšanu . Praktiski tas ir viens no svarīgākajiem ,ja maksimāli no zivs jādabū ārā sāls . Ir vairāki varianti kā to darīt
1.izmantot tekošu ūden/es tā daru/ar rēķinu cik dienas zivis bija sālījumā tik stundas tās jātur tekošā ūdenī to daru laukos jo tur ūdens daudzums ir neierobežots un bez skaitītāja ;DD
2.Turēt zivis svaigā ūdenī periodiski to nomainot , ūdeni šajā gadījumā ir jāmaina 5-6 reizes un zivis jānotur 12 stundas
3. ja zivis uzpeld virspusē tas norāda par zivs gatavību un mērcēšanu var beigt.
Gatavās žāvēšanai zivis veram uz auklas vai stieples un izkaram vēsā vietā -saules stari tās skārt nedrīkst .Kā karināt tā ir katra iedoma un funktieris tikai jāatceras vienu visām astēm jābūt uz leju un zivis savstarpēji nedrīkst saskārties!!!!, Tālākais jau ir laika un temperatūras varā parasti viss notiek no nedēļas līdz 3 nedēļām Personīgi es zivi ņemu nost kad tā vēl ir mīksta/nedaudz/
Vēl ļoti svarīgi - gatavās zivs uzglabāšana. To var glabāt tikai papīra maisos -nekādā gadījumā plēves maisiņos ,ja nav papīra kulītes tad to ir jāietin papīrā kaut vai avīzē .Vēl par vietu kur žāvēt Vienalga kur-uz bēniņiem pažobelē šķūnī pirtsaugšā -ka tik peles un žorķi nesaskādē.
Šādi gatavota vobla man vasaras mēnešos noēdās visa /atspaids ģimenes budžetā/Parasti jau jūnijā viss ir beidzies -kaut tonna būtu viss tiek apēsts
17.marts 2012, 11:56 | links
 
Sveiki! Varētu lūdzu apstāstīt cik ilgi zivis jātur tajā sālsūdenī, lai pēc tam varētu kaltēt? Peipusā saķēru raudas un gribu vītināt! esmu jau ielicis sālsūdenī bet grūti saprast cik ilgi tureet!
17.marts 2012, 11:48 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager