Kā gāja copē (atskaites)?

Līdaku sausums ir mīts, jāmāk līdaku pareizi nokaut, saglabāt līdz pagatavošanai un arī cept ;) Pirmkārt zivij nedrīkst ļaut nosprāgt, jo jūs taču neēdat sprāgušas cūkas miesu koa? Bet diemžēl ar šo grēko daudzi, iemet dzīvu zivi laivas kastē un neliekas ne zinis. Tāpat arī nepietiek tikai zivi nosist(nodurt), zivi ir nekavējoties jāatasiņo, pārgrieziet žaunas un pakariet ar galvu uz leju, vai slīpi noguldiet. Tāpat arī jāizķidā, jo ātrāk jo labāk. Es ķidāju uzreiz pēc nogalināšanas. Ja zivi nav iespējams uzreiz novietot vēsumā, bet priekšā vēl visa diena ar siltu laiciņu, tad obligāti jāļauj izķidātajam rumpītim apžūt ēnā un tad var ievīstīt elpojošā drānā vai ielikt grozā. NEKAD neglabājiet zivis plastikāta maisos, nopietni saku NEKAD! Otrkārt NEKAD neapsālīt fileju pirms cepšanas, tas veicina sulas izdalīšanos no gaļas jau pirms likšanas uz pannas un rezultāts protams būs sauss. Apsāliet tikai tad kad abas puses jau apcepušās, vēlams apviļāt miltiņos un cept sviestā, ola nav vajadzīga, ja vien negribat lai līdaka garšo pēc tās ;)Un treškārt, ja gribat ceptu fileju tad nesaldējiet līdaku, atsaldēta ir sūds, ja salīdzina ar svaigu.Man patīk līdakas fileju cept kopā ar sīpoliem sviestā, dikt garšīgi. Un ar asakām arī nav tik ļauni, ja zin kur tās atrodas. Es tās izvelku pirms kumosa bāšanas mutē, no problem :)

Sulla, 2.oktobris 2013, 21:41

LĪDAKA SĪPOLOS IR VIENKĀRŠI SUPER un vis pārējais arī ir balta patiesība
3.oktobris 2013, 00:45 | links
 
drusku oftopiks, lai gan patīkams. Pielikšu savu pieredzi -

1. loti nedaudz var apsālīt, pirms pašas likšanas cepties.sevišķi treknās zivis, bet ne līdaks (tām vienk sula netiek tā izrauta) Bet nu jēga maza. Sevišķi, ka materiāls svaigs, nesen piebeigts. Apstāvējušamām zivēm var likt sāli vairāk, jo tad jau ir aizgājuši citi procesi šūnās.


2. Ja gribas ar garšvielām un tādu smeķīgu *bet lidzarto daleji nokauj zivs dabīgo garšu, bet reizēm dažādībai ir ok) Lieku visādu veidu sausās garšvielas, kas nesatur sāli. Piem dažas gatavās zivju garšvielas ir ok, tāpat citronpipari (cotrons biš sarauj olbaltumvielas un sula netiek ārā, bet tas ir tikai mazos daudzumos ihmo. Ir tāda EKO vegeta, bes sāls, baigi labā. Liekas saucas Anniņa, zaļā paciņā. Tur arī ir blembas , ka nav sāls un E. Ar tādu sacinīju zivi un atstāj uz kādu laiku. Savukārt ja iet uz folliju, tad var apbērt un uzreiz.

Starpcitu cepšanas process sulīgumam arī ir ļoti svarīgs, no sākuma aprauj mizu, tad aiziet uz lēnāka uguns, un ja biezāki exemplāri, tad druusku vāku, bet beigās to noņemt obligāti, lai neatmiekšķē kraukšķi. Experti noteikti var detalizētāk pakumentēt. Tā daru es, ja runa ir par veselu/gabalu cepsānu uz pannas. Kārtrā ziņā punkts nr1 paliek - nedrīkst pārcept!
3.oktobris 2013, 00:18 | links
 
Dārzeņus pa priekšu novāra, un tad, tādus, pus, vai gandrīz gatavus pieber pie zivs un gatavo zivij paredzētā režīmā cepeškrāsnī.

Neesmu nekāds dižais gatavotājs, bet kā var zivi cepeškrāsni gatavot kopā ar dārzeņiem!? Zivs taču izcepas daudz ātrāk!

Josifs, 2.oktobris 2013, 23:03
2.oktobris 2013, 23:17 | links
 
Esmu vilcis ādu tādām 2,5kg+ līdakām un gatavojos pildītās viesībām. Ja līdaka svaiga, nesen kauta, tad āda novelkas pavisam viegli kā zeķe, bet ja neķidāta ir kaltusi entās stundas, tad ķēpa briesmīga :)
Starp citu ja jūs redzētu kā svaigas zivis sadalīja mana restūža šefs, tas katreiz bija kā šovs! Vienreiz saderējām vai šams spēs tādu palielu akmenspleksti (~50cm) safilēt 1 minūtē. Zivis vēl dzīvas kastē, kustina astes, nesen zvejnieks piegādājis. Tātad jāizķidā, jānovelk āda un jāizfilē bez asakām. Vecis (~60gadi) uzvarēja, ātrāk par minūti :)
2.oktobris 2013, 23:04 | links
 
Neesmu nekāds dižais gatavotājs, bet kā var zivi cepeškrāsni gatavot kopā ar dārzeņiem!? Zivs taču izcepas daudz ātrāk!
2.oktobris 2013, 23:03 | links
 
Ja jau aizgāja par sālīšanu gatavošanas procesa beigās, tad nu tā - viss skaidrs ar cepšanu uz pannas, vārīšanu. Jautājums uz norakšanu - kā sālīt zivi, kas tiek cepta cepeškrāsnī? Piemēram, variants ar follijā ietītu foreli? Vai teiksim taimiņš, kurš formā, bet apkārt apkrauts ar kartoškiem un dārzeņiem? Vai pietiks, ka uzbērs uz vienas - augšējās puses to sāli?
2.oktobris 2013, 22:59 | links
 
Laikam nākošreiz būs jātaisa 2 porcijas. Vienas sālītas pirms, otras pēc. Tad salīdzinās :)
2.oktobris 2013, 22:58 | links
 
Sulas ieteikumu saglabāju. Bet vispār šeit laikam ar teoriju par maz. Šo vajadzētu redzēt kaut kreizi, kā dara praksē, lai saprastu kā jādar. Tāpat, ķidājot brīvdienās noķerto līdaku sapratu, ka švaki ar to ķidāšanu vien ir. Daļu vainu var novelt uz instrumentiem, bet tāpat nav līdz galam sapratnes nedz kā novilkt ādu, nedz kā izgriezt fileju. Youtube jau viss smuki izskatās, bet praksē vēl tā nesanāk.
2.oktobris 2013, 22:52 | links
 
Hotentots> vecos laikos es arī visas zivis sālīju pirms cepšanas, jo tā darīja mana muterīte un vispār visi radi, draugi. Acis man atvēra lepna seafood restūža UK šefs, pie kura strādāju par pavāru pusgadu. Visa veida zivis sāla jau gatavošanas beigās, nerakstīts likums svaigu zivju gatavošanā. Protams izņēmums ir marinētas, sālītas zivis :) starp citu iesaku pat kūpinātas zivis apsālīt neilgi pirms tās gatavas.
2.oktobris 2013, 22:45 | links
 
Mjā, par to līdakas sausumu. Lielākā man ir bijusi 7kg. visi teica, ka tā tikai kotletēs jāmaļ, taču man gaļas mašīna bija pazudusi un sacepu filejas, mēli varēja norīt. Un kur tur sausums? Par to sāli - es parasti tūlīt pēc izķidāšanas noberžu zivi ar sāli un maksimāli, ar rokām, to noslauku nost. Būs nākamā jāpamēģina apsālīt apceptu :)
2.oktobris 2013, 22:42 | links
 
Nez, mana cienīgā dikti uzstāj, lai zivi sasāla pirms cepšanas. Atšķirību neesmu pamanījis - gan sālīta, gan nesālīta zivs ir diezgan OK.
Viena lieta gan ir skaidra par cepšanu - zivi viļāt olā ir lielākais stulbums, ko vien var izdarīt. Visas zivis identiski garšo pēc omletes ar kaut kādu zivs piedevu. Ja tā pagatavo plici, tad vēl OK, bet ja sāk asari ķēzīt - zemē nomesta manta.
2.oktobris 2013, 22:37 | links
 
Sulla> Tā ir, vakar izbaudīju sausu asara fileju, jo uzliekot uz pannas uzbēru virsū sāls škipsnu katram gabaliņam, sāls jāber tikai uzceptai zivij! Ko lai dara, jāmācās pašm garšigi pagatavot, jo dārgā neiesaistās šajā procesā.
2.oktobris 2013, 22:07 | links
 
Jā ja izfilējot izgriež muguras asaku ar ribām, tad paliek tikai tās "dakšiņas" muguras daļas viducī. Aukšdaļu ja tā uzmanīgi atdala ar dakšiņu var droši ēst bez ķēpāšanās ar asakām.
2.oktobris 2013, 21:50 | links
 
es līdaku filēju, tad asakas paliek tikai vienā zināmā strīpā.
2.oktobris 2013, 21:47 | links
 
Līdaku sausums ir mīts, jāmāk līdaku pareizi nokaut, saglabāt līdz pagatavošanai un arī cept ;) Pirmkārt zivij nedrīkst ļaut nosprāgt, jo jūs taču neēdat sprāgušas cūkas miesu koa? Bet diemžēl ar šo grēko daudzi, iemet dzīvu zivi laivas kastē un neliekas ne zinis. Tāpat arī nepietiek tikai zivi nosist(nodurt), zivi ir nekavējoties jāatasiņo, pārgrieziet žaunas un pakariet ar galvu uz leju, vai slīpi noguldiet. Tāpat arī jāizķidā, jo ātrāk jo labāk. Es ķidāju uzreiz pēc nogalināšanas. Ja zivi nav iespējams uzreiz novietot vēsumā, bet priekšā vēl visa diena ar siltu laiciņu, tad obligāti jāļauj izķidātajam rumpītim apžūt ēnā un tad var ievīstīt elpojošā drānā vai ielikt grozā. NEKAD neglabājiet zivis plastikāta maisos, nopietni saku NEKAD!
Otrkārt NEKAD neapsālīt fileju pirms cepšanas, tas veicina sulas izdalīšanos no gaļas jau pirms likšanas uz pannas un rezultāts protams būs sauss. Apsāliet tikai tad kad abas puses jau apcepušās, vēlams apviļāt miltiņos un cept sviestā, ola nav vajadzīga, ja vien negribat lai līdaka garšo pēc tās ;)
Un treškārt, ja gribat ceptu fileju tad nesaldējiet līdaku, atsaldēta ir sūds, ja salīdzina ar svaigu.
Man patīk līdakas fileju cept kopā ar sīpoliem sviestā, dikt garšīgi. Un ar asakām arī nav tik ļauni, ja zin kur tās atrodas. Es tās izvelku pirms kumosa bāšanas mutē, no problem :)
2.oktobris 2013, 21:41 | links
 
Man šogad lielākā septiņkilogramīga - bija jūnija pēdējos datumos. Izķidājām, pusi samalām, salika formā (kaut kas līdzīgs maizes kukulim) un cepeškrāsnī. Pēc tam no cepeškrāsns izvilkām to kukuli ārā - sagriezām šķēlēs un sadalījām. Nu ļoti garšīgi. Tad nu 8 cilvēkus piebarojām, tā teikt - loms tika atzīmēts godam. Otra puse - fileju gabalus malām pēc tam kotletēs ko cepām uz pannas, un daļu sataisījām filejās. Viennozīmīgi kotletes bija labākas. Tādai lielai vienīgais, ko manuprāt esmu pamanījis ir tas, ka viņa ir sausāka, pie kaut kāda izmēra, ja tas sausums ir kritisks, domāju, risinājams malšanas procesā piesperot klāt speķi.
2.oktobris 2013, 20:37 | links
 
Šodien atkal Engure, un pa ilgiem laikiem pilnīgs aplauziens, iebraucam ezera ap 0700 un nomētājām līdz kādiem plkst 1500... izmēģinājām gan seklumu gan nosacīto dziļumu, gan atklātā ūdenī gan gar meldriem...
šoreiz to visu norakstīšu uz bezvēju...
:(
2.oktobris 2013, 18:55 | links
 
Aha... 8 kg līdaku safilēju, ādu nost. Pusi sadomāju uz 2 cm biezām citrona ripām salikt, tā ka pannai klāt netiek. Pāri kaudze ar dārzeņiem, rēķinot pretgaršas (sīpols, tomāts, saldais ābols, pipariņš). Otru pusi uz follijas arī ar dārzeņiem, ā, arī majonēzīti nedaudz, tīri lai salīdzinātu. Cepenē iekšā.

Rezultāts pārspēja visas cerības :) Abas puses izcilas - novērtēja 3 valstu rakstnieki', čehu kundze pat aizskrēja uz tirgu iepirkt līdaku, lai pamēģinātu, vai izdosies līdzīgi.
2.oktobris 2013, 16:47 | links
 
Piekrītu pēdējiem pāris komentāriem. Liela līdaka labi pagatavota, ir izcila, pat nevajag labi pagatavot, var vnk apcept fileju un ēd kā gaļu, asakas tur nav. A ko ar mazajām asaku buntēm (līdz 3kg)? Katrā kumosā pus sauja ar asakām jāizspļauda...
2.oktobris 2013, 15:37 | links
 
Lielas ari ir gardas,it seviski rudeni!Kartigs tauku slanis.Lielaka esta ir 12,6kg-nelaimiga sakritiba,vobleris ar trim akiem zaunas un pipec!(((No gastronomiska viedokla vislabakas ir divnieces,maiga gala,pietiekosi bieza fileja.Nu tadas censos fangot!A krokodilisam brivibu,bet ne katrs tam var parkapt pari!Iesaku pameginat,laba sajuta,un ja vel bez sacoka,ar rocinu aiz zaunu vaka,ta pratigi,lai neapskadetu zivi-VNK super!!!
2.oktobris 2013, 15:30 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager