Lašveidīgo spiningošanas sāpe!

Daudzās lašu un taimiņu apdzīvotās latvijas upes....
8 un sevišķi 9 gadā lasi nenoķēra tikai tie , kas to nevēlējās.
8.oktobris 2013, 23:21 | links
 
Ja var uzskatīt, ka laši pazūd tad pēc piekrastes zvejnieku mutiski teiktā, tas būtiski noticis laika posmā no 2008 līdz 2010. gadam pietam zivju apjoms samazinājies 2X-5X, kad tās var ķert pirms lieguma, to ko parasti noķer lieguma laikā varbūt max ir ¼-1/2 no pirms lieguma apjoma. Teorētiski lasim vajadzēja būt vairāk, jo ir aizliegta to zveja ar dreifu tīkliem un principā lašus mazāk pat zvejo, tādēļ to neesamība upēs vismaz ar zveju nav būtiski saistīta.
Ja ņem vērā roņus, tad to tik tiešām ir daudz šogad septembrī vienam zvejniekam 16.gab. bija izbeigušies jūras murdā. Cilvēki nesaprot vai nevēlas to redzēt/saprast, ka ronis sen ir problēma, turklāt gudra problēma, kas mācās. Principā ja ir reņģes tīklā, tad ronis tikai atstāj galvas nokožot astes, ja lasis tad viņš izplēš visu lasi no tīkla, ja ronis paēdis tad tikai apņammā laša smadzenes. Smieklīgi, kā visi tā ņemas laižot brīvībā roni Villiju – interesanti tas ir sabiedrības aklums vai morālā divkosība.
Varbūt problēma ir tur, ka lasis nespēj iznārstot dēļ divkājainā vai pašā nārstā ir kaut kādas problēmas. Katrā ziņā jākonstatē tas posms, kurš ir kritisks lasim un jānovērš tā kaitīgā ietekme, jo šobrīd pamatotu un loģisku izskaidrojumu par lašu populācijas stāvokli un attīstību nevar atrast. Standarta frāzes, sargāsim nārstu, laidīsim lašu mazuļus utt, protams, dos rezultātus, bet, ja ar lašiem iet uz grunti, tad tas tikai attālina lašu beigas, bet ne risina problēmas.
8.oktobris 2013, 22:51 | links
 
Skatot šo problēmu no otrā gala, jeb precīzāk no vidus, tobish vēdera, paveras burvīga ainiņa.Jebkurš produkts tiek vākts, audzēts, medīts ar vienu mērķi- iekampt.un kas tad lašveidiga lopiņa , kas visu iepriekšminēto apstākļu ietekmē nevar būt lēts produkts, gala patērētājs?
Jā ,mīļie, tie paši labi situēti, izglītoti, .........., pērk no rokas , ēd krogos.
Protams daļu samaina pret šmigu.
Ja komerciāli nozīmīgs tas zivs kādam simtam un gastronomiski nepieciešams tūkstotim , būtīb*ā nav problēmu ar šo auditoriju strādāt, bet visticamāk jau ir kā parasti:)
8.oktobris 2013, 22:15 | links
 
Gribējās jau ar mesties šajā karstajā diskusijā, bet tā kā katru gadu viens un tas pats, tad laikam nav jēgas. Tā jau ir ar to (ne)sargāšanu, pie foreļ un lašupēm sastapt inspektoru ir mazāka iespēja nekā uzskriet virsū lācim. Izņēmums tikai dažas populāras un viegli piebraucamas upītes GNP rudenī, tad ja bieži brauksi, vienreiz pa 10 gadiem Lencbergu sastapsi :) vispār meloju, pēdējos 13 gadus nav nācies.
8.oktobris 2013, 22:13 | links
 
Atvainojos,vēstule aizgāja ne tur kur domāts.:(
8.oktobris 2013, 21:50 | links
 
EmīlsP,negribu piegružot forumu,tapēc Tev rakstu personīgi.Šā domu apsmadzeņojām divus gadus atpakaļ(licenzēta foreļošana).Ar licenžu naudu nav iespējams upi nosargāt.Cik dienas gadā var ķert foreles un cik dienas gadā upe ir jāsargā.Ja Tu domā kad ziemā upe nav jāsargā,tad stingri maldies.Kā rāda prakse,Kurzemē vienu upi izsita no ledus tieši ziemā,ar tārpiņu.Pagājušo ziemu veči varen slavēja ,ka feini foreļlomi,šovasar šiš.Ja tam būtu kāds ekonomiskais pamatojums ,tad sen tas būtu vekts.Vienīgi,var mēģināt bīdīt cauri kādu Eiropas projektu ,bet tas jau ir cits stāats.
8.oktobris 2013, 21:46 | links
 
Kamēr visi godīgie copmaņi te cepjas par to, kas bija un būs, maliķi krāmē tīklus un zvejo to zivi... drīz jau arī durs!! Jo ilgāk tas bardaks ap to pumpaino (un vispār zivju populāciju) turpināsies, jo mazāk būs ko ķert nākotnē. Prēmēšans sistēma inspektoriem labs variants, tikai mūsu valsts līdz tam aizies pēc 20 gadiem, ja vispār aizies...
8.oktobris 2013, 21:31 | links
 
Bazārs ik gadu atkārtojas daudzmaz līdzīgs, tas tiesa.
Bet pa kādai idejai jau ar parādās.
Ā, man iešāvās prātā ierosinājums - katrs, kurš iesaka, kā būtu jādara, pievieno arī īsi savu pašreizējo darba pieredzi un zinātnisko grādu.
ok, domas atkārtosies, bet jautrāk būtu :)

Tipa - "zeltkalis, ķer lašus X+ gadus, domāju, ka..."
8.oktobris 2013, 21:27 | links
 
Raih, ne velti viņš ir mums uz latiņa :)
8.oktobris 2013, 21:27 | links
 
Un cik tad ir paredzētas pavasara licences?
8.oktobris 2013, 21:08 | links
 
Principā gribēju nevis skaitīt to ne-manu piķi,bet tikai pateikt to,ka jebkurā razkladā tā piķa nesanāk daudz,lai sūkstītos par LM mantrausību.
Re, kas par aktivitāti tēmā! Tomēr ir latvietim tas lasis asinīs! Es vēl saprotu sevas aktivitātes,jo visu ziemu pavadu pie upes. Bet te tak ņemās arī ļautiņi,kas uz lašiem aizbrauc tikai pāris reizes pa sezonu:) Kas notiek pie Salacas lašu laikā-to vispār nevar aprakstīt,neesot tām intrigām tuvumā! Kaimiņš kaimiņam rīkli kož pušu,nerunā pa pusgadam,kamēr laši nav jūrā pazuduši. Un vēl tā stučīšana,lai iemantotu inspektoru labvēlību un iespēju copēt bez licenzēm...Laši pazūd,un viss lēnām nostājas savās vietās...Gēnos mums tā zivs,jo piekritīsiet,ka ne par vienu zivi šajā forumā neviens tā netrako,kā šajā tēmā
8.oktobris 2013, 21:07 | links
 
Brusi - Tu vispār lasi tos dokumentus, kuru linkus kopē forumā vai arī pāris frāzes gogles mātē iesit un tad tik kopējam? Kāds sakars vasaras sezonas licencei ar līdakas sezonas atklāšanas licencēm, kā arī jaunāku LM nolikumu varēji atrast.

Arī par to tiesas spriedumu zemāk, laikam izlasīji sprieduma beigas, bet, ka inspektori nolohojās to neizlasīji, es tiesneša vietā būtu sodu vispār atcēlis, lai mācās strādāt un TU mācies dokumentus lasīt pirms ko kopē.
8.oktobris 2013, 20:58 | links
 
Mja, parakājos pa nolikumiem un Salaca pavisam kopā, pie ideāliem apstākļiem, pašvaldībās ienes gandrīz 40kLVL gadā. Atdodam otkatu Zivju fondam, samaksājam algu pārdevējai, un pašiem paliek naudiņa prēmijai :D
8.oktobris 2013, 20:49 | links
 
Kāds šai muldēšanai par skaitu arī tic?

Burtnieks, Te nesen kāds kaut ko klepoja par superīgo apsaimniekošanu...[Trīsdiennieks un būda jāver ciet]NĒ,KĀPĒC?

http://www.koceni.lv/upl_files/nolikums0.pdf

6.5. Vienreizējā (1 diennakts) vasaras
sezonas licence 2 ls ,,licenču skaits gadā 2000,,

http://www.tvnet.lv/zala_zeme/daba/463868-lidaku_sezonas_atklasana_burtnieka_pulcejas_600_makskernieku
8.oktobris 2013, 20:47 | links
 
 
Tātad 1650 par 9ls un 10gab par 300ls. Jo tagad cope ir no 1.01. Agrāk kad varēja copēt vēl novembŗi tad tur arī daži simti licenču bija un koējais skaits bija 2000. Nu un vēl nepilnus 16kLVL ienes pludiņotāji, spiningotāji, ja vien izpērk pilnīgi visas licences. Info ņemts no 2013.gada Salacas copes nolikuma.
8.oktobris 2013, 20:40 | links
 
Uztaisīt to visu, protams, var kaut va foreļupē ar ķer un atlaid, bet tas droši vien nozīmētu 5 ls licenzes nesezonā un 10 ls vai dārgākas licenzes sezonā.

Cita lieta, ka neviens nav gatavs ko tādu darīt.
8.oktobris 2013, 20:37 | links
 
2000 jau n tos gadus. Tikai viņas savā laikā bija stingri sadalītas pa posmiem. Kad zonas izmainīja, tas katls palika viens liels ar kopējo licenču skaitu.

micuks, 8.oktobris 2013, 20:30

Nu labi-18000 jau izklausītos labāk,bet ar nekāda zelta bedre jau nu nav. Turklāt nav jau garantēts,ka izpirks(šosezon jau nu toč šiem būs bankrots) Iepērkot vienu trolejbusu,otkats būts krietni lielāks:)))
8.oktobris 2013, 20:34 | links
 
2000 jau n tos gadus. Tikai viņas savā laikā bija stingri sadalītas pa posmiem. Kad zonas izmainīja, tas katls palika viens liels ar kopējo licenču skaitu.
8.oktobris 2013, 20:30 | links
 
Tieši tā,man smiekls nāk,kad te kāds sāk runāt par mantrausīgajiem LM necilvēkiem:) Kaut vai tā pati Salaca-gadā dod 1000 licenzes pa 9Ls=9000Ls. Nu ko tu pa to naudu izdarīsi? Da neko! Nezinu kur viņa paliek,bet ja kaut kas jāatdod valstij vai pašvaldībai,tad kas tur nah pāri paliek? ja visu naudu atstātu sargāšanai,tad vēl būtu ok

raihs, 8.oktobris 2013, 19:03

Raihs, šoreiz nepareiza Tev info. Salacas lejā ir 2000 licences. Cik ir Staicelē to gan nezinu. Un vēl jau ir pludu licences, par to naudu arī nevajag aizmirst. Tiesa 40% pazūd Zivju fondā.

micuks, 8.oktobris 2013, 19:57


Nezinu,Sveta teica,ka uz lašiem 1000... Pagājušajā gadā,kad licenzes beidzās,tad daudzi par to jautāja.Šogad savukārt nemaz neiztirgoja visas
8.oktobris 2013, 20:15 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager