Sveiki!Velos padomu rugta produkta joma.
Zinu, ka sads jautajums seit jau ir uzdots, bet viennozimigu atbildi te ta ari neesmu izlasijusi.
Vakar izmeginaju jaunopirkto Abas 100L kupinatavu, bet vistas sanaca rugtas no arpuses.
Pirms lietosanas izkurinaju kupinatavu 2h ar sausu malku ~200-250C temperatura. Kad temp.nokrita uz ~100C ieliku slapju alksni(ar visu mizu) un gradi nokrita uz kadiem 20C. Ieliku marinetas vistas, uzdzinu ar sauso alksni temp. uz 50C turpinaju kupinat. Temperatura bija konstanta un kupinaju 7h, jo pec ~4-5h vistas vel iekspuse bija ar asinainu sulu.
Ik pa laikam pieliku slapjo alksni un ari skaidas.
Kondensats ari bija redzams.
Kas isti ir pie vainas?Maza temperat., uzpilejusais kondensats,alksnis ar visu mizu vai skaidas?
Valtere, 1.maijs 2014, 13:55
Es īsti līdz galam nesapratu visa minētā cikla jēgu, priekš kam 2h dzīt augšā uz 250 pēc tam dzesēt uz 100, tad vēl ar slapju/zaļu malku nomest uz 20. Manuprāt tā ir kaut kāda specializēta tehnoloģija kondensāta iegūšanai uz strauju temperatūras potenciālu maiņas rēķina :) Es daru vienkārši un viss strādā - iekurinu, 10-15 min(izņēmums desas, ar tām bik ilgāk un rupīgāk) paturu durtiņas vaļā lai mazliet "aprauj", tad taisu ciet uz udzenu temperatūru kaut kur līdz 70 un talāk tikai sekoju lai nekristu zemāk un nelīstu īpaši pāri 100. Konstanta viendabīga temperatūra, manuprāt nāk tikai par sliktu kūpiņa garšai, temperatūras maiņas dod to pašu efektu kā gatavojot uz malkas plīts, garšo pavisam savādāk (manuprāt daudz labāk!) nekā uz +/- konstantas elektības vai gāzes.
Par rūgtumu... Pie vainas ir zaļais alksnis, to var un pat vajag, taču pavisam bišķiņ un uzmanīgi, principā mizu labāk dīrāt nost, vai likt pavisam nedaudz, savādāk sanāk skābs un rūgts. Sausu var ar mizu, tas nekaitē, bet dūmu koncentrācijas palielināšanai labāk tad mitras alkšņa skaidas bez mizas nedaudz iebērt. Vēl rūgtumu palīdz novērst augļukoku pievienošana - bumbiere, ābele, par plūmi gan neesmu pārliecināts. The best ir ķirsis, es lietoju tikai to, taču , ja nav radu Alsungas - Ēdoles pusē, tad ķirša malka ir baigais ekskluzīvs, ko dabūt praktiski neiespējami.