Tuvojās asakaino vimbu laiks. Recepte kā riktīgi asakainas vai sīkas zivteles pagatavot garšīgas un nebūtu jācīnās ar asakām.
Notīrām no spurām, galvām, iekšām un zvīņām . Apcepām . Ņemam burkānus, sarīvējam uz rupjās sakņu rīvēs . Apcepam līdz paliek tie burkāni gandrīz sausi . Ņemam sīpolus un apcepam līdz paliek caurspīdīgi. Burkāni un sīpoli jācep atsevišķi, vēlams krietnā eļļas daudzumā, bet ne uz pārāk lielas uguns , lai nepiedeg. Gan sīpolus gan burkānus vēlams pēc cepšanas metāla sietiņā nospiest no liekās eļļas. Apceptos sīpolus un burkānus liekam kāda trauciņā un sajaucām ar tomātu pastu. Pastai ir jābūt tīrai , nevis tādai kā Spilvas kur , laikam sastāvā ir vis kaut kas un uzrakstīts ka tomātu pasta 70%. Īstā ir uzrakstu par 99%. Ņemam apceptās zivis un liekam ātri vārāmajā katlā . Vēlams salikt zivis ‘’uz kants’’ . Uzlejam saliktajām zivīm virsū ūdeni līdz nedaudz virs zivīm. Pielejam nedaudz etiķa Liekam uz uguns, bet vāku pagaidām neliekam virsū. Kad saturs sāk tā pa īstam vārīties, tik tad , uzmanīgi, katla vidū ieberam cepto burkānu, sīpolu un tomātu pastas maisījumu. Fiksi taisām ciet katlam vāku un kad sāk strādāt tvaika vārsts, noregulējam siltumu, lai tik knapi šņāktu . Pēc 30-40 min slēdzam laukā siltumu un gaidām kad nokrīt spiediens. Tālāk... es parasti atveru karstam vāku un samaisu. Nu dažreiz tie sīpoli ar burkāniem tā īsti nesamaisās kopā ar zivī karsēšanas laikā. Protams , zivis ‘’sabirzt ‘’ kā zivju konservos, bet.. Nu sanāk dikti labs ēdiens, kur pat lielās asakas 3kg karpai neatradīsiet ( precīzāk būs tikpat mīkstas ka pati zivs). Kāpēc nedrīkst likt klāt uz reiz pastu un samaisīt ar zivīm? Nu ar garantiju piedegs , kamēr aiztaisītais katls uzkarsīs līdz nāk tvaiks.
Cik un ko daudz? Man lielam katlam – 2kg notīrītie liemeņi, pus kg burkānu, pus kg sīpolu , trīs karotes etiķa ( var arī nelikt, ja pasta paskāba) . Sāls ap 30 gramiem ( ja zivis vispār nesāla pirms cepšanas) un 30 gr cukura. Uz reiz saku, ja nav burkānu, nekas labs nesanāks. Nezinu kas ir tajos burkānos , bet apcepti dot riktīgi labu garšu zivīm. Šādi var gatavot arī prastas reņģes- sanāks īsta delikatese.
10.marts 2017, 22:34 |
links