A man vispār šogad forši sagadījās. Nedēļu pirms ārkārtīgā stāvokļa no Amazon paspēja atnākt tas gaļas termometrs, kam ir adata-termo izturīgs vads-displejiņš. Tad gan es aizskrēju uz Rimčiku un specjāli nopirku liellopa kakla karbonādi ap kilo (jo tā ir kautcik ar sakošļājamiem tauciņiem).
Tajā brīdī, kad tev tas termometrs ir - dzīve bikiņ pamainās. Jo - nevis jācep kādu konkrētu laiku, bet līdz konkrētai iekšējai gaļas temperatūrai. Tobiš, ragulopam tas būs 71 grāds (faktiski 69, jo 10 min IZRĀDĀS tas gaļas klucis pats gatavojās tun temp ceļās). 165 grādos tā ir aptuveni stunda.
Joooopcik - tāāādu rostbifu biju bērnībā redzējis tikai vācu pavārgrāmatās. Pilnīgi gatava, koši sarkana gaļa. Marinēju baigi moderni - tā kā Ņūorleānā - piparetiķī PĒC cepšanas.
geos, 31.jūlijs 2020, 00:05
Es termometru nelietoju, jo konsekventi ievēroju malkas sastāvu (ābele, ķirsis, ceriņš, jasmīns, alksnis iekurei) aptuvenās proporcijas un daudzumu. Līdz ar to pirmā pazīme, kas liecina par produkta gatavību ir sulas daudzums, kas sakrājas padziļinājumos uz produkta, otrā pazīme produkta brūnums, jo lietojot regulāri vienu un to pašu malciņu, tas sastāvs ir nemainīgs un nekad nepieviļ. Trešais orientieris ir laiks, bet tas ir atkarīgs no tā kādu kūpiņu es taisu (auksto, karsto,vidējo) un protams, cik tālu no kūpinātavas es nolieku kurtuvi. Ar cūkgaļu ir savādāk, jo tur svarīgi kāda gaļa iegadās (kautķermeņa izgriezuma vieta un lopiņa vecums) kā arī marinādes ilgums un koncentrācija. Temperatūru es nosaku ar plaukstu visos gadījumos, bet kūpinot cūkgaļu pie tās gatavības noteikšanas ir jāpiestrādā. Nekad nav bijusi vajadzība lietot marli. Malciņa man žūst 2 - 3 gadus, tad arī dūmu tikpat kā nebūs. Būs zeltainums nevis apkvēpusi gaļa. Ja par maz brūnuma, piemet beigās zaļu malku, bet man tas nav jādara. Visi liekie tauki un šķidrumi nopil apakšā kūpināšanas kameras zemē, nesadegot, kas ir ļoti svarīgi. Karstuma trubas ievads kamerā ir no sāniem. Kamera atrodas 1 m augstumā virs zemes. Nepieciešamības gadījumā var regulēt arī kameras augstumu, atkarībā no gaisa spiediena un vilkmes, to piepaceļot, nolaižot. Pamatā 250 l muca ar dūmeni ar durtiņām kā arī buržujka. Attālumu starp abiem regulēju ar metāla caurules gabaliem.