Kūpinātavas

Man patīk ABBAS ražojumi
18.novembris 2020, 06:33 | links
 
zaraza [17.11.20]: kūpinātāji kas dzīvo līča piekrastē manā tuvumā,entajās paaudzēs darot tikai tā. Tikai tāpēc arī sekoju šim piemēram.

aldenss, 16.novembris 2020, 21:51

Tīri filosofiska atkāpe - lai cik jocīgi neliktos, taču ir situācijas, kad tieši paaudzēs tradicionālo specu izstrādājumi ir tālu no pilnības kulinārā ziņā. Izskaidrojums ir vienkāršs - viņi paaudžu garumā savus produktus ir taisījuši vairumā ar mērķi pārdot, attiecīgi viss ir optimizēts uz kritērijiem, kas būtiski šim mērķim - kā ātrāk un mazāks čakars, kā mazāk atbirumu, kā ilgāk glabājas utt. Garša utml. ir pēdējā prioritāte, pareizāk sakot, tā ir prioritāte tikai tiktālu, cik pircējiem, parasti ne pārāk izlutinātiem pilsētniekiem, liekas OK. Visgaršīgākās lietas parsti ir tās, ko tradicionāli taisījuši salīdzinoši nelielos daudzumos tikai savas saimes lietošanai, bet tur parasti sanāk vairāk patērēt laiku un darbu nekā sērijveida produkcijai.
+ primāri viņi kūpina, lai saglabātu svaru...
17.novembris 2020, 10:54 | links
 
7up [17.11.20]: copis [8:29]: Edzuss2 Gan jau sanāk garšīgi arī bez termometra ,bet labāk kontrolēt procesu ar termometru ,nevajag jau nekādus dārgos,labi der (pats izmantoju)virtuves cepešu termometrs ,kūpinātavā jāizurbj 3-4mmcaurumiņš kurā kad kūpina iesprauž termometu ,un viss notiek....Aļikā maksā 2eur.No Aļika ilgi jāgaida, tepat jebkurā būvmateriālu veikalā nopērkami, pats pirku jaunu savai dzelzs kūpinātavai. Labi ir bik dārgāk 4€, bet nu ideāls.
+++
Es arī Ksenukajā nopirku, durvīs iemontēju un viss notiek. Cena bij simboliska un funkciju pilda perfekti!
17.novembris 2020, 10:20 | links
 
copis [17.11.20]: Edzuss2 Gan jau sanāk garšīgi arī bez termometra ,bet labāk kontrolēt procesu ar termometru ,nevajag jau nekādus dārgos,labi der (pats izmantoju)virtuves cepešu termometrs ,kūpinātavā jāizurbj 3-4mmcaurumiņš kurā kad kūpina iesprauž termometu ,un viss notiek....Aļikā maksā 2eur.
No Aļika ilgi jāgaida, tepat jebkurā būvmateriālu veikalā nopērkami, pats pirku jaunu savai dzelzs kūpinātavai. Labi ir bik dārgāk 4€, bet nu ideāls.
17.novembris 2020, 09:51 | links
 
kūpinātāji kas dzīvo līča piekrastē manā tuvumā,entajās paaudzēs darot tikai tā. Tikai tāpēc arī sekoju šim piemēram.

aldenss, 16.novembris 2020, 21:51


Tīri filosofiska atkāpe - lai cik jocīgi neliktos, taču ir situācijas, kad tieši paaudzēs tradicionālo specu izstrādājumi ir tālu no pilnības kulinārā ziņā. Izskaidrojums ir vienkāršs - viņi paaudžu garumā savus produktus ir taisījuši vairumā ar mērķi pārdot, attiecīgi viss ir optimizēts uz kritērijiem, kas būtiski šim mērķim - kā ātrāk un mazāks čakars, kā mazāk atbirumu, kā ilgāk glabājas utt. Garša utml. ir pēdējā prioritāte, pareizāk sakot, tā ir prioritāte tikai tiktālu, cik pircējiem, parasti ne pārāk izlutinātiem pilsētniekiem, liekas OK. Visgaršīgākās lietas parsti ir tās, ko tradicionāli taisījuši salīdzinoši nelielos daudzumos tikai savas saimes lietošanai, bet tur parasti sanāk vairāk patērēt laiku un darbu nekā sērijveida produkcijai.
17.novembris 2020, 09:07 | links
 
Edzuss2 Gan jau sanāk garšīgi arī bez termometra ,bet labāk kontrolēt procesu ar termometru ,nevajag jau nekādus dārgos,labi der (pats izmantoju)virtuves cepešu termometrs ,kūpinātavā jāizurbj 3-4mmcaurumiņš kurā kad kūpina iesprauž termometu ,un viss notiek....Aļikā maksā 2eur.
17.novembris 2020, 08:29 | links
 
aldenss [16.11.20]: edzuss2 [29m]: aldenss [26m]: No savām brīvdienu Liepenes 100 butēm kūpiņam izlasīju ap 60 mazākās. Man kūpinātava no padumjo laiku lielā atkritumu konteinera ar divviru vāku( kam ap 40,tas noteikti atcerēsies par kādu ir runa). 1h lai apžūst zem liesmas ar 1/2 vāku vaļā pēc tam 2h zem 70-80° uz slapja alkšņa ar vāku ciet . Sāli kaisu jau noņemtām,tikai tā esot pareizi,lieku kārtās ,kastē,pa vidu sviesta papīrs(reti kuram tāds vēl ir). Nevajag nekādus ķiplokus un garšvielas. Kaimiņi stāv rindā. Pieredze man nav diži liela, drīzāk vidēja. Butes kūpinu 15 gadus. Butēs braucu 1-2 reizes sezonā.
P.S. drīzumā metīšu to konteineri lūžņos, metāla dēļ pil kondensāts uz produkta. Jātaisa kūpinātava no koka.Nestrīdos - cik makšķernieki tik kūpināšanas veidi! Un katram kaimiņi stāv rindā :))
Tikai domāju ka korekti nav teikt - tikai tā ir pareizi!!
Pareizi ir tad ja pašam garšo, ģimenei un apkārtējiem - tad tiešām viss ir bijis pareizi :))Protams ka nav pateizi ,bet kūpinātāji kas dzīvo līča piekrastē manā tuvumā,entajās paaudzēs darot tikai tā. Tikai tāpēc arī sekoju šim piemēram.
Katrā ziņā "vecajos vilkos" der ieklausīties!:)
16.novembris 2020, 22:00 | links
 
Tas par to sāli.
16.novembris 2020, 21:52 | links
 
edzuss2 [16.11.20]: aldenss [26m]: No savām brīvdienu Liepenes 100 butēm kūpiņam izlasīju ap 60 mazākās. Man kūpinātava no padumjo laiku lielā atkritumu konteinera ar divviru vāku( kam ap 40,tas noteikti atcerēsies par kādu ir runa). 1h lai apžūst zem liesmas ar 1/2 vāku vaļā pēc tam 2h zem 70-80° uz slapja alkšņa ar vāku ciet . Sāli kaisu jau noņemtām,tikai tā esot pareizi,lieku kārtās ,kastē,pa vidu sviesta papīrs(reti kuram tāds vēl ir). Nevajag nekādus ķiplokus un garšvielas. Kaimiņi stāv rindā. Pieredze man nav diži liela, drīzāk vidēja. Butes kūpinu 15 gadus. Butēs braucu 1-2 reizes sezonā.
P.S. drīzumā metīšu to konteineri lūžņos, metāla dēļ pil kondensāts uz produkta. Jātaisa kūpinātava no koka.Nestrīdos - cik makšķernieki tik kūpināšanas veidi! Un katram kaimiņi stāv rindā :))
Tikai domāju ka korekti nav teikt - tikai tā ir pareizi!!
Pareizi ir tad ja pašam garšo, ģimenei un apkārtējiem - tad tiešām viss ir bijis pareizi :))
Protams ka nav pateizi ,bet kūpinātāji kas dzīvo līča piekrastē manā tuvumā,entajās paaudzēs darot tikai tā. Tikai tāpēc arī sekoju šim piemēram.
16.novembris 2020, 21:51 | links
 
edzuss2 [16.11.20]: Willy - beigu fāzē esi mēģinājis zaļu kadiķi piemest uz uguns? Esmu lasījis un dzirdējis, ka dod labu efektu, bet nēesmu izmēģinājis.
Esmu licis īpašiem kūpiņiem sev! Kadiķītis viens man aug!
Iemetu zaļu un noslāpēju liesmu,lai dūmiņš tiek!vai tas ko beigās dod nezinu,bet par sliktu noteikti nebūs!;)
Aukstajm kūpiņam gaļai, lai labi glabātos klētiņā, noteikti
vajag kadiķi!...tas no sentēvu receptēm!:)
16.novembris 2020, 21:41 | links
 
Domaataajs [16.11.20]: Domaataajs [19:28]: Par zivs likšanu sālsūdenī!?priekš kam mērcēt?

Willy, 16.novembris 2020, 19:12
Lai nebūtu jāber sāls virsū pēc žāvēšanas + gļotas (ja ir) tiek nomazgātas pirms žāvēšanas.
Vismaz butes man patīk sālsūdenī pamērcēt. Manuprāt, vienmērīgāk izsālās un neizvelkas mitrums ārā. Bet tas ir tīri subjektīvi.Butes pāris reizes esmu kūpinājis,lielas pieredzes nav...
Varbūt tai kūpinātavai kautkas nav ar jumtu...dūmam kautkur ārā jātiek! Varbūt tāpēc zivs vienk.izsūt?

Willy, 16.novembris 2020, 19:50
Varētu būt arī tā.
Skaidrs ir tas, ka katram ir sava pareizā recepte zivs pagatavošanai un apgalvot, ka pareizi ir tā un ne citādi, diez vai būs korekti.
Nu es te pakomentēju arī to ko citi raksta.
Un katrai zivij ir atškirīga pagatavošana.
Par copi, zēni un meitenes!
Par copi!! Un par zivīm :)) ir taču svētku nedēļa!
16.novembris 2020, 21:31 | links
 
Domaataajs [19:28]: Par zivs likšanu sālsūdenī!?priekš kam mērcēt?

Willy, 16.novembris 2020, 19:12
Lai nebūtu jāber sāls virsū pēc žāvēšanas + gļotas (ja ir) tiek nomazgātas pirms žāvēšanas.
Vismaz butes man patīk sālsūdenī pamērcēt. Manuprāt, vienmērīgāk izsālās un neizvelkas mitrums ārā. Bet tas ir tīri subjektīvi.Butes pāris reizes esmu kūpinājis,lielas pieredzes nav...
Varbūt tai kūpinātavai kautkas nav ar jumtu...dūmam kautkur ārā jātiek! Varbūt tāpēc zivs vienk.izsūt?

Willy, 16.novembris 2020, 19:50

Varētu būt arī tā.
Skaidrs ir tas, ka katram ir sava pareizā recepte zivs pagatavošanai un apgalvot, ka pareizi ir tā un ne citādi, diez vai būs korekti.
Nu es te pakomentēju arī to ko citi raksta.
Un katrai zivij ir atškirīga pagatavošana.
Par copi, zēni un meitenes!
16.novembris 2020, 21:29 | links
 
aldenss [16.11.20]: No savām brīvdienu Liepenes 100 butēm kūpiņam izlasīju ap 60 mazākās. Man kūpinātava no padumjo laiku lielā atkritumu konteinera ar divviru vāku( kam ap 40,tas noteikti atcerēsies par kādu ir runa). 1h lai apžūst zem liesmas ar 1/2 vāku vaļā pēc tam 2h zem 70-80° uz slapja alkšņa ar vāku ciet . Sāli kaisu jau noņemtām,tikai tā esot pareizi,lieku kārtās ,kastē,pa vidu sviesta papīrs(reti kuram tāds vēl ir). Nevajag nekādus ķiplokus un garšvielas. Kaimiņi stāv rindā. Pieredze man nav diži liela, drīzāk vidēja. Butes kūpinu 15 gadus. Butēs braucu 1-2 reizes sezonā.
P.S. drīzumā metīšu to konteineri lūžņos, metāla dēļ pil kondensāts uz produkta. Jātaisa kūpinātava no koka.
Nestrīdos - cik makšķernieki tik kūpināšanas veidi! Un katram kaimiņi stāv rindā :))
Tikai domāju ka korekti nav teikt - tikai tā ir pareizi!!
Pareizi ir tad ja pašam garšo, ģimenei un apkārtējiem - tad tiešām viss ir bijis pareizi :))
16.novembris 2020, 21:26 | links
 
edzuss2 [16.11.20]: Willy - beigu fāzē esi mēģinājis zaļu kadiķi piemest uz uguns? Esmu lasījis un dzirdējis, ka dod labu efektu, bet nēesmu izmēģinājis.
Kadiķis dod produktam brūnāku krāsu. Tā vietā var iemest beigu fāzē ugunī sauju lauru lapas.
16.novembris 2020, 21:21 | links
 
No savām brīvdienu Liepenes 100 butēm kūpiņam izlasīju ap 60 mazākās. Man kūpinātava no padumjo laiku lielā atkritumu konteinera ar divviru vāku( kam ap 40,tas noteikti atcerēsies par kādu ir runa). 1h lai apžūst zem liesmas ar 1/2 vāku vaļā pēc tam 2h zem 70-80° uz slapja alkšņa ar vāku ciet . Sāli kaisu jau noņemtām,tikai tā esot pareizi,lieku kārtās ,kastē,pa vidu sviesta papīrs(reti kuram tāds vēl ir). Nevajag nekādus ķiplokus un garšvielas. Kaimiņi stāv rindā. Pieredze man nav diži liela, drīzāk vidēja. Butes kūpinu 15 gadus. Butēs braucu 1-2 reizes sezonā.
P.S. drīzumā metīšu to konteineri lūžņos, metāla dēļ pil kondensāts uz produkta. Jātaisa kūpinātava no koka.
16.novembris 2020, 21:20 | links
 
Willy - beigu fāzē esi mēģinājis zaļu kadiķi piemest uz uguns? Esmu lasījis un dzirdējis, ka dod labu efektu, bet nēesmu izmēģinājis.
16.novembris 2020, 21:19 | links
 
Willy [16.11.20]: Labais!viss tas process,romantika!Tā ir īstā copes garša!;)
Veikalā to nenopirkt!!
16.novembris 2020, 21:15 | links
 
edzuss2 [16.11.20]: Willy [7m]: edzuss2 [11m]: Nēesmu nekāds speciālists. Visu no šeit gudrākiem esmu mācījies. Kā arī nav man termometrs kūpinātavai..aptuveno temp. nosaku pieliekot roku pie kūpinātavas durvīm.
Šodien pa dienu veselu vistu nokūpināju un pašlaik kūpinās butes.
Butes nekur nemērcēju - neredzu tam jēgu. Pirms lieku iekšā nokaisu ar sāli un tā vairāk sāli iebēru vēderā, lai procesa laikā sāls iziet pa visu buti. Ķiploku pa virsu un aiziet.
Sākumā izkarsēju kūpinātavu. Tad butes iekšā un aptuveni 30min ar durvīm vaļā apžāvēju. Tad durvis ciet un lēnu garu kurinu augšā līdz noteiktam momentam...tad atkal ar mazāku uguni. Atkarīgs no laikapstākļiem bet aptuveni stunda vai ilgāk un ņemu arā! Man garšo sulīgas ne sausas butes tādēļ bik ātrāk ņemu arā. Beidzu kurināt un durvis vaļā lai viss apžūst un sastingst.
Resti nosmērēju ar eļļu un zivs izcili nonāk nost.
Kurinu ar ābeli.
Re man gari sanāca - pie vainas rums :)))
Ķengurs ļoti labi zin šo drēbi.. :) ieklausās viņā!Tev viss kā no grāmatas!galvenais saprast kūpinātavu!;))
Vai tad rums ar bij receptē?;DRums ir neatņemama sastāvdaļa (reizēm) :))
Tak ārā auksts ir un visu laiku jāvaktē kūpinātava :)
Paldies par grāmatu, jo zinu ko saki.
Labais!viss tas process,romantika!Tā ir īstā copes garša!;)
16.novembris 2020, 21:13 | links
 
Willy [16.11.20]: edzuss2 [11m]: Nēesmu nekāds speciālists. Visu no šeit gudrākiem esmu mācījies. Kā arī nav man termometrs kūpinātavai..aptuveno temp. nosaku pieliekot roku pie kūpinātavas durvīm.
Šodien pa dienu veselu vistu nokūpināju un pašlaik kūpinās butes.
Butes nekur nemērcēju - neredzu tam jēgu. Pirms lieku iekšā nokaisu ar sāli un tā vairāk sāli iebēru vēderā, lai procesa laikā sāls iziet pa visu buti. Ķiploku pa virsu un aiziet.
Sākumā izkarsēju kūpinātavu. Tad butes iekšā un aptuveni 30min ar durvīm vaļā apžāvēju. Tad durvis ciet un lēnu garu kurinu augšā līdz noteiktam momentam...tad atkal ar mazāku uguni. Atkarīgs no laikapstākļiem bet aptuveni stunda vai ilgāk un ņemu arā! Man garšo sulīgas ne sausas butes tādēļ bik ātrāk ņemu arā. Beidzu kurināt un durvis vaļā lai viss apžūst un sastingst.
Resti nosmērēju ar eļļu un zivs izcili nonāk nost.
Kurinu ar ābeli.
Re man gari sanāca - pie vainas rums :)))
Ķengurs ļoti labi zin šo drēbi.. :) ieklausās viņā!Tev viss kā no grāmatas!galvenais saprast kūpinātavu!;))
Vai tad rums ar bij receptē?;D
Rums ir neatņemama sastāvdaļa (reizēm) :))
Tak ārā auksts ir un visu laiku jāvaktē kūpinātava :)
Paldies par grāmatu, jo zinu ko saki.
16.novembris 2020, 21:08 | links
 
edzuss2 [16.11.20]: Nēesmu nekāds speciālists. Visu no šeit gudrākiem esmu mācījies. Kā arī nav man termometrs kūpinātavai..aptuveno temp. nosaku pieliekot roku pie kūpinātavas durvīm.
Šodien pa dienu veselu vistu nokūpināju un pašlaik kūpinās butes.
Butes nekur nemērcēju - neredzu tam jēgu. Pirms lieku iekšā nokaisu ar sāli un tā vairāk sāli iebēru vēderā, lai procesa laikā sāls iziet pa visu buti. Ķiploku pa virsu un aiziet.
Sākumā izkarsēju kūpinātavu. Tad butes iekšā un aptuveni 30min ar durvīm vaļā apžāvēju. Tad durvis ciet un lēnu garu kurinu augšā līdz noteiktam momentam...tad atkal ar mazāku uguni. Atkarīgs no laikapstākļiem bet aptuveni stunda vai ilgāk un ņemu arā! Man garšo sulīgas ne sausas butes tādēļ bik ātrāk ņemu arā. Beidzu kurināt un durvis vaļā lai viss apžūst un sastingst.
Resti nosmērēju ar eļļu un zivs izcili nonāk nost.
Kurinu ar ābeli.
Re man gari sanāca - pie vainas rums :)))
Ķengurs ļoti labi zin šo drēbi.. :) ieklausās viņā!
Tev viss kā no grāmatas!galvenais saprast kūpinātavu!;))
Vai tad rums ar bij receptē?;D
16.novembris 2020, 21:02 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager