Kūpinātavas

edzuss2 [28.10.21]: Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….
Vai ta Jānim bij cūkas?;D
28.oktobris 2021, 22:19 | links
 
To gaļu pirms aukstās kupināšanas nedēļu stiprā sālsūdenī mērcēja, emaljētā vannā 2 spaiņi sāli opis bēra, cik tur bij litru ūdens gan nezinu. Cūķis viens.
28.oktobris 2021, 22:17 | links
 
Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….
28.oktobris 2021, 22:15 | links
 
Bērnibā klasesbiedram opis skurstnī kūpināja. Likās baigi gardi! Tik, kaimiņa zoss vinmēr treknāka!
28.oktobris 2021, 22:12 | links
 
nelietotaajs [28.10.21]: RaimisD [10m]: abrakadabra [10m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.Senči gaļu ilgai uzglabāšanai arī skursteņos ir kūpinājuši līdz pat nedēļai.
Brīvdabas muzejā ir apskatāmas tādas senlatviešu mājas, kurām skursteņi būveti pielagojot tos arī šīm vajadzībām.
Labi ka alu brūvē labu!:)...kas ar tām vimbām?;))
28.oktobris 2021, 22:12 | links
 
Ok, tad kā paliek, uzber nedaudz sāli, garšvieliņas un liek 17 stundas aukstajā kūpināšanā un toč stāves gadu klētī?
28.oktobris 2021, 22:10 | links
 
Par vītināšanu un kūpināšanu.
Ar tautu tradīcijām daļējs sakars. Tikai un vienīgi klimats. Dienvidu, īpaši, kalnu zemēs vītina, Ziemeļos kūpina, pie Polārā loka un aiz, saldē. Tā tautas paaudžu paaudzēs uzglabāja pārtikas krājumus.
28.oktobris 2021, 22:10 | links
 
nelietotaajs [28.10.21]: RaimisD [7m]: abrakadabra [10m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.Senči gaļu ilgai uzglabāšanai arī skursteņos ir kūpinājuši līdz pat nedēļai.
Brīvdabas muzejā ir apskatāmas tādas senlatviešu mājas, kurām skursteņi būveti pielagojot tos arī šīm vajadzībām.
Un viss glabājās lidz nākamajām cūku bērēm,bez ledusskapja
28.oktobris 2021, 22:08 | links
 
RaimisD [28.10.21]: abrakadabra [10m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.
Senči gaļu ilgai uzglabāšanai arī skursteņos ir kūpinājuši līdz pat nedēļai.
Brīvdabas muzejā ir apskatāmas tādas senlatviešu mājas, kurām skursteņi būveti pielagojot tos arī šīm vajadzībām.
28.oktobris 2021, 22:04 | links
 
RaimisD [28.10.21]: abrakadabra [9m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.
Pa lielam melnā pirts ir tas pats, kas koka kaste ar akmeņiem apakšā....pats gan tādu pirts kūpiņu neesmu baudījis,bet šaubu nav,ka bij labs
28.oktobris 2021, 22:03 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!
Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.
28.oktobris 2021, 22:00 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: Sanāk, ka tā nabaga itāļu tauta ir makten stulba, ne? Vītina savus šķiņķus mēnešiem speciālos apstākļos un nezin, ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu! Kur vispār skatās visa pasaules pārtikas rūpniecība?
Sorī Williy, pametu zem riteņiem, jo te apkārt kļīst viens nelietotājs, kuram ļoti svarīgi ir precizitāte visu jūzeru izteikumos. Nevarēju nenoturēties. :)
abra..
Nejauc vītinātu gaļu ar kūpinātu! Tie ir divi atšķirīgi izstrādājumi, ja nezināji! Un arī tautas un tradīcijas atšķirīgas!
Starp citu, ļoti gardu vītinātu gaļu gatavo arī leiši. Kad braucu, vienmēr nopērku gabaliņu!
28.oktobris 2021, 21:59 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: Sanāk, ka tā nabaga itāļu tauta ir makten stulba, ne? Vītina savus šķiņķus mēnešiem speciālos apstākļos un nezin, ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu! Kur vispār skatās visa pasaules pārtikas rūpniecība?
Sorī Williy, pametu zem riteņiem, jo te apkārt kļīst viens nelietotājs, kuram ļoti svarīgi ir precizitāte visu jūzeru izteikumos. Nevarēju nenoturēties. :)
Itāļu tādu gaļu par kuru es runāju pat sapnī nav redzējuši!
28.oktobris 2021, 21:58 | links
 
RaimisD [28.10.21]: Willy [12m]: kadiķa zariņi un gaļa glabājās pakārta klētiņāJāā, tieši kadiķa, bija aktīvākā smarža un šķiet pat garša. :)))
Kulinārs hrenavs!...Mūsdienu kulināra maize sapelē pēc 3dienām!:)
28.oktobris 2021, 21:55 | links
 
Sanāk, ka tā nabaga itāļu tauta ir makten stulba, ne? Vītina savus šķiņķus mēnešiem speciālos apstākļos un nezin, ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu! Kur vispār skatās visa pasaules pārtikas rūpniecība?
Sorī Williy, pametu zem riteņiem, jo te apkārt kļīst viens nelietotājs, kuram ļoti svarīgi ir precizitāte visu jūzeru izteikumos. Nevarēju nenoturēties. :)
28.oktobris 2021, 21:51 | links
 
Willy [28.10.21]: kadiķa zariņi un gaļa glabājās pakārta klētiņā
Jāā, tieši kadiķa, bija aktīvākā smarža un šķiet pat garša. :)))
28.oktobris 2021, 21:47 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: abrakadabra [49m]: Pēc manas saprašanas tā ilgā stāvēšana ir vienīgi saistīta ar nenormālu sāls daudzumu gaļā. Līdzīgi kā itāļu vītinātie šķiņķi - arī ļoti garšīgi, taču tas liekais sāls kvantums, ko apēd, jēzus, ir padaudz... :)Nop-tas bij kadiķa nopelns!

Willy, 28.oktobris 2021, 20:53
Man kā kulināram, diemžēl, jāiebilst sabiedrības veselības vārdā. Nevar iekonservēt gaļu uz pus gadu vienkārši ar kadiķa dūmīšiem. Vienkārši - nevar un viss. Vajag bāzi anti bakteriālai videi un tā ir sāls, dažādi fermentēšanas un nogatvaināšans procesi. :) Gan būs labi mums visiem kādreiz!
kulinārs ir kulinārs!:D...Nevis uz pus,bet uz gadu!17stundas alkšņa dūmos,beigās klāt kadiķa zariņi un gaļa glabājās pakārta klētiņā
28.oktobris 2021, 21:40 | links
 
abrakadabra [49m]: Pēc manas saprašanas tā ilgā stāvēšana ir vienīgi saistīta ar nenormālu sāls daudzumu gaļā. Līdzīgi kā itāļu vītinātie šķiņķi - arī ļoti garšīgi, taču tas liekais sāls kvantums, ko apēd, jēzus, ir padaudz... :)Nop-tas bij kadiķa nopelns!

Willy, 28.oktobris 2021, 20:53

Man kā kulināram, diemžēl, jāiebilst sabiedrības veselības vārdā. Nevar iekonservēt gaļu uz pus gadu vienkārši ar kadiķa dūmīšiem. Vienkārši - nevar un viss. Vajag bāzi anti bakteriālai videi un tā ir sāls, dažādi fermentēšanas un nogatvaināšans procesi. :) Gan būs labi mums visiem kādreiz!
28.oktobris 2021, 21:20 | links
 
BrunoL [28.10.21]: Willy, nekā laba tur nebija.
Cūku bēres sākoties salam, jo nebija iespēju svaigu gaļu saglabāt. Labākos gabalus steidza pagatavot un apēst. Vārīja auksto gaļu(galertu), aknu gaļu(pastēti.līdzīga), asins desas, tecināja taukus un pārējo sasālīja. Kūpināja pavasara pusē, kad beidzās sali. Kūpināja pirtī. Koperējās tuvākie kaimiņi, lai pirti piepildītu. Proces 3 dienu garumā. Dežūra maiņās.
Kā jau teicu, labākie gabali apēsti, palikuši treknie.
Pēc tik garas sālīšanas sāļi. Kamēr vēl karsti atkal aiziet labākie un visu vasaru ēda to kas palicis. Tā līdz nākošajām bērēm.
Vēlāk, kad parādījās un bija pieejami aukstumskapji un kameras, protams, cits stāsts.
Labi, ka tēvs bija mednieks, bet piecdesmitajos un sešdesmitajos mūspusē ar meža zvēriem bija pašvaki. Vēlāk, jā. Mani comrādi visās saiešanās vienmēr jūsmoja par mammas ceptajām gardajām kotletēm(meža cūcis+alnis) pēc ziemas copēm.
Nu gan pļāpā. Protams aukstā gaļa, pastētes. No lopa pāri nepaliek nekas, kā smejas tikai bļāviens. Un ar sāli nav nekāda sakara. Ir sālīta gaļa un ir mazsālīta un auksti kūpināta, vītināta. Varianti simts. Un bišķi veselīgāk kā tie mēsli ko var nopirkt mūsu veikalos. Nezin kādēļ jākooperējas kaimiņiem, mēs visu darījām paši. Un neviens neko nesteidza apēst visam gadam. Ēda cik gribēja.
28.oktobris 2021, 21:11 | links
 
Tos laiku ar atceros . Cūkas bēres rudenī , desas galerti aknas ui tikko kautas cūkas aknas ...
Bet galju lielāko daļu muca uz kādu mēnesi riktīgi sālijuma un tad noskaloja sāli un kūpinatavā. Pēc tam tā gaļa uz bēniņiem līdz nākamajam rudenim stāvēja. Protams ja nenoēdas. Liekas vasara beidzās. Pasāļa jau bija gan cik atceros bet toties saglabājas nebojājas. Laikam garšīgakas bija desas ja vēl kādu pusgadu pavejojas bēniņos riktīgi delikatese bija.
28.oktobris 2021, 21:06 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager