Kūpinātavas

Vai ir atšķirība, ja kūpina ar slapju alksni vai sausu alksni?

gunarsb, 10.maijs 2022, 14:55



Labāk miksēt. Jo nebūs labi gan vienā gan otrā variantā. Ja tikai slapja malka, tad būs grūti temperatūru dabūt, bet ar sausu otrādi. Nekādas jēluma un slapjuma pazīmes, kā pravietis raksta, neesmu novērojis. Tas, kā kūpināsi. Ja slapjāka malka, vnk kūpināsi zemākā temperatūrā un ilgāk. Un būs tev garda zivs. Un vēl.. manām garšu kārpiņām tieši patīk, kad kūpināta zivs ir sulīga, nevis sausa izkaltēta. Bet katram savs.
10.maijs 2022, 17:09 | links
 
Alksnim maz kaloriju. Ja kūpina ar slapju alksni, tad process būs garāks, zivs sanāk tāda kā vārīta, sutinata un jēla. No lielām zivīm grūti dabūt prom lieko šķidrumu. Es lieku parasti sausu koku malku. Mitro malku piemetu dūmiem un krāsai. Pamatā man ir ābele, ķirsis, tad alksnis, jasmīns, ceriņš un īpašiem gadījumiem arī mazliet kadiķis.

Praviets, 10.maijs 2022, 16:00


Tu tak reiz rakstīji, ka tev speciāli kūpināšanai ir cik tur to gadu noturēts sauss alksnis! Beidzās? Tagad jākūpina ar ceriņiem un tūjām, kamēr rajonā arī tās nebeigsies? :))
10.maijs 2022, 17:02 | links
 
Willy [54m]: Praviets [7m]: Alksnim maz kaloriju. Ja kūpina ar slapju alksni, tad process būs garāks, zivs sanāk tāda kā vārīta, sutinata un jēla. No lielām zivīm grūti dabūt prom lieko šķidrumu. Es lieku parasti sausu koku malku. Mitro malku piemetu dūmiem un krāsai. Pamatā man ir ābele, ķirsis, tad alksnis, jasmīns, ceriņš un īpašiem gadījumiem arī mazliet kadiķis.Smiltsērkšķi neesi mēģinājis?man ir liels koks sazāģēts..Kad nav bijis kadiķis, esmu licis arī mazliet tūjas..... Ar smilšu ērkšķi gan neesmu ņēmies..... :).

Praviets, 10.maijs 2022, 16:09


Tūjas? :))
Tev tā zivs pēc kapiem tad negaršo, gadījumā?:)
10.maijs 2022, 17:00 | links
 
Willy [10.05.22]: Praviets [7m]: Alksnim maz kaloriju. Ja kūpina ar slapju alksni, tad process būs garāks, zivs sanāk tāda kā vārīta, sutinata un jēla. No lielām zivīm grūti dabūt prom lieko šķidrumu. Es lieku parasti sausu koku malku. Mitro malku piemetu dūmiem un krāsai. Pamatā man ir ābele, ķirsis, tad alksnis, jasmīns, ceriņš un īpašiem gadījumiem arī mazliet kadiķis.Smiltsērkšķi neesi mēģinājis?man ir liels koks sazāģēts..
Kad nav bijis kadiķis, esmu licis arī mazliet tūjas..... Ar smilšu ērkšķi gan neesmu ņēmies..... :).
10.maijs 2022, 16:09 | links
 
Praviets [10.05.22]: Alksnim maz kaloriju. Ja kūpina ar slapju alksni, tad process būs garāks, zivs sanāk tāda kā vārīta, sutinata un jēla. No lielām zivīm grūti dabūt prom lieko šķidrumu. Es lieku parasti sausu koku malku. Mitro malku piemetu dūmiem un krāsai. Pamatā man ir ābele, ķirsis, tad alksnis, jasmīns, ceriņš un īpašiem gadījumiem arī mazliet kadiķis.
Smiltsērkšķi neesi mēģinājis?man ir liels koks sazāģēts..
10.maijs 2022, 16:05 | links
 
Alksnim maz kaloriju. Ja kūpina ar slapju alksni, tad process būs garāks, zivs sanāk tāda kā vārīta, sutinata un jēla. No lielām zivīm grūti dabūt prom lieko šķidrumu. Es lieku parasti sausu koku malku. Mitro malku piemetu dūmiem un krāsai. Pamatā man ir ābele, ķirsis, tad alksnis, jasmīns, ceriņš un īpašiem gadījumiem arī mazliet kadiķis.
10.maijs 2022, 16:00 | links
 
Vai ir atšķirība, ja kūpina ar slapju alksni vai sausu alksni?

gunarsb, 10.maijs 2022, 14:55

Karstumā un dūmainībā.
10.maijs 2022, 15:12 | links
 
Vai ir atšķirība, ja kūpina ar slapju alksni vai sausu alksni?
10.maijs 2022, 14:55 | links
 
Ieliku kūpiņa bildi savā profilā, tā kūpināta vecajā mucā. Kūpiņu no Abas vispāŗ bail likt, zili melna bildē un tāda arī skāba garša, kaut temperatūras režīms ievērots. Šeit bildi neatļauj ielikt.
5.novembris 2021, 12:02 | links
 
[quote=660941]Precīzi mana situācija. Sākotnēji arī biju šokā! Melnas un rūgti skābas. Tad iedomājos, ka, varbūt, no mizas. Tā arī bija. Tagad sausam alksnim cērtu nost mizu un ir perfekti.

Būs jāpamēģina bez mizas.
Ieliktu bildi, bet man nemaz neparādās kur likt!
5.novembris 2021, 11:49 | links
 
Precīzi mana situācija. Sākotnēji arī biju šokā! Melnas un rūgti skābas. Tad iedomājos, ka, varbūt, no mizas. Tā arī bija. Tagad sausam alksnim cērtu nost mizu un ir perfekti.

Pašlaik man ir divas kūpinātavas, paštaisītā no mucas, tieši apakšā kurtuve no 4. rindām ķieģeļu un Abas. Vecā no mucas bija ierakta zemē, kurtuve bija ķieģeļu un sildīja vairāk zemi. Tagad uzmūrēta uz betona plāksnes un patērē mazāk malkas, visi atzīst, ka sanāk ļoti labi un garšīgi,
Abas, viss sanāk pārāk pelēks-melns, garša sliktāka noteikti, tas dūms cirkulē visu laiku iekšā un pēc izskata sanāk neglītas. Toties vajag daudz mazāk malkas. Varbūt, ka daru kaut ko nepareizi, jājautā Willy??
Abās kūpinu gan zivis, gan vistas.
Vistām ir laba marinādes recepte, ko iepriekš daudz gatavojot esmu pierakstījis un atradis par labu esam. Interneta receptēs ir copy paste un noteikti par daudz etiķa un sāls. Sastāvdaļas tagad vienmēr sveru, agrāk pēc garšas gatavoju. Vairāk kā desmit vistas gan neesmu gatavojis, parasti 4-6 pašpatēriņam.
Tas tā Hecs7 pārdomām.

Brex, 28.oktobris 2021, 13:00

Man ar Abas 200L sanāk līdzīgi, pārāk daudz dūma, pārāk tumši viss sanāk - pat tāds skābs rūgtums veidojas. Tad piešāvos celt augstāk temperatūru un vairāk cept dūmos nevis kūpināt un ir normāli, bet tas ar sausu malku-šķilām un īsu laiku. Vecā sadales kastē kur kurtuve ir atsevišķi un pa vidum skārta ventilācijas caurule rezultāts ir daudz labāks. Pa ziemu būvēšu pēc usa parauga "offset smoker" - tad redzēšu kas sanāks.

snitraM, 28.oktobris 2021, 14:43
29.oktobris 2021, 14:56 | links
 
Karbonādi lika kaprona zeķē pirms kūpināšanas.
28.oktobris 2021, 23:36 | links
 
Viss ir relatīvi!
Ko tur skumt :)
Tak ne kūpinām gaļu 12 mēnešiem, bet šodienai!
A par vītinātu vimbu cits stāsts :D
28.oktobris 2021, 22:47 | links
 
edzuss2 [28.10.21]: Willy [11m]: edzuss2 [4m]: Willy [4m]: edzuss2 [5m]: Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….Vai ta Jānim bij cūkas?;DNesmej…bij un ne tikai cūkas!
Šis Janka nekūpināja…otrs kūpināja.
Bet laiki mainās…cilvēki mainās….pats ar Abu kūpini, kas ir tālu no senchu metodes.
Siltas atmiņas, ko mums nesasniegt.Nja!...ne tāda gaļa,ne kūpiņš tāds!un Veču mūsdienās ar tik izturīgu nav!Piekrītu katram Tavam vārdam!!
Bet skaties no otras puses…ko bērni teiks par Tavu kūpiņu, kuri iespejams nav garšojuši senchu kūpinājumu. Tavs ir bijis super-duper un pec 20 gadiem mēģinās atveidot tevi :) A huju izdosies, jo būs citas kūpinātavas, citas metodes utt. :))
Aš skumīgi paliek!:)
28.oktobris 2021, 22:40 | links
 
Willy [28.10.21]: edzuss2 [4m]: Willy [4m]: edzuss2 [5m]: Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….Vai ta Jānim bij cūkas?;DNesmej…bij un ne tikai cūkas!
Šis Janka nekūpināja…otrs kūpināja.
Bet laiki mainās…cilvēki mainās….pats ar Abu kūpini, kas ir tālu no senchu metodes.
Siltas atmiņas, ko mums nesasniegt.Nja!...ne tāda gaļa,ne kūpiņš tāds!un Veču mūsdienās ar tik izturīgu nav!
Piekrītu katram Tavam vārdam!!
Bet skaties no otras puses…ko bērni teiks par Tavu kūpiņu, kuri iespejams nav garšojuši senchu kūpinājumu. Tavs ir bijis super-duper un pec 20 gadiem mēģinās atveidot tevi :) A huju izdosies, jo būs citas kūpinātavas, citas metodes utt. :))
28.oktobris 2021, 22:33 | links
 
Mēs ar opi, kad galīgi sīks biju, kūpinājām gaļu skurstenī. Nezinu cik ilgi, taču ļoti sāļu cauradzi tinām divkāršā marlē. Tad opis kāpa uz jumta un iekāra pāris gabaliņus skurstenī. Vairāk nevajadzēja, jo process bija svarīgs, ne kvantums, acīmredzot. Tad aptuveni diennakti tika uzturēta degot viena pagalīte. Beigās man ļāva to supermelno marli nogriezt un vienam no pirmajiem nogaršot. Aromātā vilka līdzi tikai viena večuka darinājumi Matīsa tirgū. Viņš gan bij čoms opim, tāpēc man ir dziļas aizdomas, ka ar zināšanām bija padalījies.
28.oktobris 2021, 22:27 | links
 
edzuss2 [28.10.21]: Willy [4m]: edzuss2 [5m]: Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….Vai ta Jānim bij cūkas?;DNesmej…bij un ne tikai cūkas!
Šis Janka nekūpināja…otrs kūpināja.
Bet laiki mainās…cilvēki mainās….pats ar Abu kūpini, kas ir tālu no senchu metodes.
Siltas atmiņas, ko mums nesasniegt.
Nja!...ne tāda gaļa,ne kūpiņš tāds!un Veču mūsdienās ar tik izturīgu nav!
28.oktobris 2021, 22:26 | links
 
Willy [28.10.21]: edzuss2 [5m]: Lasu šo visu un brīnos. Protams ir patīkami atcerēties bērnību(manā gadījumā). Viedokļi tik daudz un dažādi - un galvenais visiem sava taisnība. Bet tas bija…sen!
Kurš mūsdienās kūpina priekš 6 vai 12 mēnešiem. Nu beidziet!
Kūpinām…ēdam un kūpinām atkal! Pilns topiks ar atmiņām….Vai ta Jānim bij cūkas?;D
Nesmej…bij un ne tikai cūkas!
Šis Janka nekūpināja…otrs kūpināja.
Bet laiki mainās…cilvēki mainās….pats ar Abu kūpini, kas ir tālu no senchu metodes.
Siltas atmiņas, ko mums nesasniegt.
28.oktobris 2021, 22:23 | links
 
nelietotaajs [28.10.21]: Willy [10m]: nelietotaajs [17m]: RaimisD [10m]: abrakadabra [10m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.Senči gaļu ilgai uzglabāšanai arī skursteņos ir kūpinājuši līdz pat nedēļai.
Brīvdabas muzejā ir apskatāmas tādas senlatviešu mājas, kurām skursteņi būveti pielagojot tos arī šīm vajadzībām.Labi ka alu brūvē labu!:)...kas ar tām vimbām?;))Ar vimbām viss notiek! Vītinās savā nodabā!
Krasava!;)rīt pērku miestiņu!
28.oktobris 2021, 22:22 | links
 
Willy [28.10.21]: nelietotaajs [17m]: RaimisD [10m]: abrakadabra [10m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.Senči gaļu ilgai uzglabāšanai arī skursteņos ir kūpinājuši līdz pat nedēļai.
Brīvdabas muzejā ir apskatāmas tādas senlatviešu mājas, kurām skursteņi būveti pielagojot tos arī šīm vajadzībām.Labi ka alu brūvē labu!:)...kas ar tām vimbām?;))

Ar vimbām viss notiek! Vītinās savā nodabā!
28.oktobris 2021, 22:21 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager