Ekonomika un politika

Demokrātikas sabiedrības ietvaros būtu būtiski iepazīties un diskutēt par šo tēmu. Tā kā iepriekšējā politisko diskusiju tēma ir veiksmīgi nonākusi pie paredzamā finiša,gribētos to atsākt jaunā kvalitātē, bez personīgiem cieņu aizvainojošiem komentāriem un bez kādas rasu naida kurināšanas. Tā ar bišku ar vēsāku un skaidrāku prātu...
Skandināvijā jā, tur tiešām labi zina, un parasti ne vienu vien svešvalodu. Tieši tāpēc, tāpēc, ka viņi arī ir mazi. "Lielā" Zviedrija ir nieka +/- desmit ļimoni, Somija un Norge biki pāri 5. Ne jau teritorija nosaka, bet valodas nesēju skaits.
Spāniju es pieminēju tiēsi tāpēc, ka tur ir baigi labi redzams kontrasts. Spānijā, izņemot internacionālas kompāniju darbiniekus nu un viesnīcu/tūrisma sfēru ne vella nerunā angliski. A balkus mazjā Portugālē kā diena pret nakti, visi runā.
Bet ne jau mums vienīgajiem ir problēmas ar valodu, vienkārši pa virsu citas vēsturiskās lietas uzklājušās. Belģijā/Holandē flāmi ar voloņiem (frančvalodīgiem) sitas uz nebēdu, flāmu pašvaldības valsts iestādes principiāli atsakās runāt jebkurā citā valodā, ne angļu, ne franču, lai gan tās lieliski zin. Tepat balkus Lietuvā iet diezgan augstos toņos pierobežas rajonos par poļu valodu, tik to tā kaut kā no valsts baigi neiznes.
A piemēram Šveicē, kur četras officiālas valsts valodas, nevienu vispār šis jautājums nekrata. Mazajā Maltā, kur simtgadīga angļu kolonizācija bijus, joprojām angļu valodu zin visi (lielākā daļa arī arābu un itāļu) un galīgi nesatraucas. Ne jau valodas pie vainas.
21.aprīlis 2023, 21:29 | links
 
Tu esi bijis kādreiz Francijā vai Vācijā?
L200, 21.aprīlis 2023, 18:50


Vispār man personīgi no pieredzes ne Vācijā, ne Austrijā, ne Šveicē nav bijušas problēmas komunicējot angļu valodā, Francijā ar runā angļu valodā ir cita lieta kad viņi runā angliski izklausās ka viņi runā franciski, bet tu visu saproti, tādā dīvaina sajūta un tas ir gan darba jautājumos, gan atpūtā. Spāņu bijušajās kolonijās ar angļu valodu ar nav bijušas problēmas, pašā Spānijā ir būts tikai Barselonā un Sierra Nevada, ar angļu valodu neesmu sajutis diskomfortu.
Lielākās komunikācijas problēmas ir bijušas deviņdesmitajos Slovākijā, Polijā, Čehijā, jo tad daudzi angļu valodu nezināja.
Āzijā ar labi angļu valodu zina izņemot Ķīnieši, tiem ar angļu valodu pat amatos kur "must have" ir kā ir.
Skandināvijā visi ļoti labi zina angļu valodu un tādā Somijā krievi ļoti labi komunicē angļu valodā, bet pie mums viņi uzskata ka var runāt Krieviski, jo ar viņiem runā krieviski!
Pārāk lielu nozīmi mēs tai Krievu valodai pievēršam!
21.aprīlis 2023, 21:07 | links
 
Tu esi bijis kādreiz Francijā vai Vācijā? Tu pat nespēj iedomāties, kur noved šī svešvalodu nogrūšana mēslainē. Mēs tomēr dzīvojam pie Krievijas, Baltkrievijas un var arī teikt daļēji Ukrainas robežas. Man liekas loģiski zināt krievy jazik. Tavs prievīšu viedoklis ir senils un neatbilst realitātei

L200, 21.aprīlis 2023, 18:50


Praktiski jebkura liela valodu grupa (nu kādiem 50 miljoniem valodas nesēji jābūt pasaulē, ne obligāti vienā valstī) var atļauties mierīgi dzīvot bez svešvalodu zināšanām, pietiek savas "valodas telpas", nu un nāk klāt lielo valodu/nāciju "vīzdegunība" - Krievija, Ķīna, Japāna, Francija, Vācija, Spānija u.c. Visās minētajās ļoti slikti ar sešvalodu zināšanām vidēji vispār. A populācijā mazākās valstis/valodas parasti zin pat pa vairākām svešvalodām, jo savas vaoldas nesēju skaits (un attiecīgi to ģenerētās informācijas apjoms) vienkārši ir par mazu. Par to nav ko refleksēt, tā vienkārši ir un būs. Mūsu mērķim ir jābūt primāri savu valodu (kas ciešā saistībā ar kultūru) nosargāt un palielināt tās nesēju skaitu, kaut krievus spiest mācīties, kaut nēģerus, ka tik būtu, zinātu un lietotu. Kur mēs tos tīrasiņu letiņus ta ņemsim pie pašreizējās demogrāfijas?! Vai nu maksimāli censties kontrolēti asimilēt cittautiešus valstiskas politikas līmenī (lai nesanāktu kā zviedriem vai frančiem) vai nu arī sēžam uz pakaļas un lūdzam Pērkontēvu. Vai nu mož tomēr klonēšanu līdz kaut kādai jēgai savedīs :)
21.aprīlis 2023, 20:45 | links
 
No valsts ir jāizvāc tā orku valoda.
21.aprīlis 2023, 20:31 | links
 
udo733 [21.04.23]: Karlis_K [18:16]: Redzu nelāgu tendenci, ka kāda daļa % letiņu, lupatas un mūžīgie krieviņu kājslauķi, gaudo lidzi mūsu vatņikiem, noraizējušies par samo labklājību un ērtību, sak nabadziņi vairs nevarēs ērti publiskajā telpā lietot raškas valodu, tiem vairāk neatbildēs pa ruski. Langas iesāktā akcija ir obligāta un pašsaprotama jebkurai valstij ar vienu, uzsveru tikai VIENU valsts valodu. Diemžēl šis darbiņš ir novēlots 30 gadus, būtu to izdarījuši 90.tajos, un pašlaik neviens par to vairs nesatrauktos. Bet man prieks ka neskaitāmas oficiālās Latvijas iestāžu mājas lapas jau noņēmušas krievu valodas izvēlni, jo tas bija vienkārši absurds. Terorvalsts valodai un karodziņiem vairs nav vietas Latvijas publiskajā telpā, āmen, uz neatgriešanos! Un lai vatņiki bimbā!Tu esi bijis kādreiz Francijā vai Vācijā? Tu pat nespēj iedomāties, kur noved šī svešvalodu nogrūšana mēslainē. Mēs tomēr dzīvojam pie Krievijas, Baltkrievijas un var arī teikt daļēji Ukrainas robežas. Man liekas loģiski zināt krievy jazik. Tavs prievīšu viedoklis ir senils un neatbilst realitātei

L200, 21.aprīlis 2023, 18:50
Aiz sētas dzīvojošie nav Francija un Vācija.
Es to protams apzinos. Un tam ka jāaizvāc no medijiem krievu valoda, tas ir skaidrs. Bet es jūtu ka tas viss aizies raznosā un tad būs kā Francijā. Lielā nācija nemāk ne bū ne bē angliski.
21.aprīlis 2023, 20:28 | links
 
Karlis_K [18:16]: Redzu nelāgu tendenci, ka kāda daļa % letiņu, lupatas un mūžīgie krieviņu kājslauķi, gaudo lidzi mūsu vatņikiem, noraizējušies par samo labklājību un ērtību, sak nabadziņi vairs nevarēs ērti publiskajā telpā lietot raškas valodu, tiem vairāk neatbildēs pa ruski. Langas iesāktā akcija ir obligāta un pašsaprotama jebkurai valstij ar vienu, uzsveru tikai VIENU valsts valodu. Diemžēl šis darbiņš ir novēlots 30 gadus, būtu to izdarījuši 90.tajos, un pašlaik neviens par to vairs nesatrauktos. Bet man prieks ka neskaitāmas oficiālās Latvijas iestāžu mājas lapas jau noņēmušas krievu valodas izvēlni, jo tas bija vienkārši absurds. Terorvalsts valodai un karodziņiem vairs nav vietas Latvijas publiskajā telpā, āmen, uz neatgriešanos! Un lai vatņiki bimbā!Tu esi bijis kādreiz Francijā vai Vācijā? Tu pat nespēj iedomāties, kur noved šī svešvalodu nogrūšana mēslainē. Mēs tomēr dzīvojam pie Krievijas, Baltkrievijas un var arī teikt daļēji Ukrainas robežas. Man liekas loģiski zināt krievy jazik. Tavs prievīšu viedoklis ir senils un neatbilst realitātei

L200, 21.aprīlis 2023, 18:50

Aiz sētas dzīvojošie nav Francija un Vācija.
21.aprīlis 2023, 20:21 | links
 
Krievu vatņiki grib redzēt divvalodību Latvijā, bet vienīgie kam jāzina divas valodas ir latvieši!

Primāri no svešvalodām jāzina angļu, tālāk jau ir erudīcijas līmeņa jautājums!
21.aprīlis 2023, 19:35 | links
 
Man Langa arī maz interesē, neesmu ne viņas fans ne pielūdzējs, tikai atbalstu viņas uzsākto akciju, tā ir ļoti loģiska un nepieciešama, un kā redzams vairums valsts iestādes tam piekrīt. Bet visādu vatņiku un glumu krievu pakalpiņu uzsāktā viņas nomelnošanas kampaņa riebjas.
21.aprīlis 2023, 19:11 | links
 
Tu nu gan uzmet lūpu pilnīgi ne par ko un uzreiz sāc gānīties. Man personiski tā LL ir pie kājas. Lai raksta, ko grib un kā.
21.aprīlis 2023, 19:04 | links
 
Gruz 200, zināt svešvalodu un "neoficiāli" uzspiestā otrā valsts valoda vairāk kā 30 gadus garumā ir 2 absolūti dažādas un nesavienojamas lietas ;) Mēs visi ekspadomju pilsoņi perfekti zinām krievu valodu, arī lietojam to regulāri soctīklos sazinoties ar domubiedriem no ekspadomju valstīm, tā ērtāk. Bet Latvijas publiskajā telpā tai vairs nav vietas. Beigsies karš, raška izmaksās reparācijas, krievu tauta lūgs piedošanu ukraiņiem, viņu propagandas tv vairs katru dienu nedraudēs mūs un citas rietumvalstis noslaucīt no zemes virsmas ar ātomieročiem, kas zin arī mainīsies attieksme pret visu krievisko.
21.aprīlis 2023, 19:02 | links
 
Pirmās dzejas publikācijas
1987: krievu valodā sarakstītu dzejoļu kopa žurnālā "Родник" (Nr. 3).
andreiko, 21.aprīlis 2023, 18:39


Aha cienīgs lapsas stiliņš, parakājas mēslos, izvilka faktu no padlaikiem, paklapē sev pa plecu eksžurnālistel ;)
21.aprīlis 2023, 18:54 | links
 
Karlis_K [21.04.23]: Redzu nelāgu tendenci, ka kāda daļa % letiņu, lupatas un mūžīgie krieviņu kājslauķi, gaudo lidzi mūsu vatņikiem, noraizējušies par samo labklājību un ērtību, sak nabadziņi vairs nevarēs ērti publiskajā telpā lietot raškas valodu, tiem vairāk neatbildēs pa ruski. Langas iesāktā akcija ir obligāta un pašsaprotama jebkurai valstij ar vienu, uzsveru tikai VIENU valsts valodu. Diemžēl šis darbiņš ir novēlots 30 gadus, būtu to izdarījuši 90.tajos, un pašlaik neviens par to vairs nesatrauktos. Bet man prieks ka neskaitāmas oficiālās Latvijas iestāžu mājas lapas jau noņēmušas krievu valodas izvēlni, jo tas bija vienkārši absurds. Terorvalsts valodai un karodziņiem vairs nav vietas Latvijas publiskajā telpā, āmen, uz neatgriešanos! Un lai vatņiki bimbā!
Tu esi bijis kādreiz Francijā vai Vācijā? Tu pat nespēj iedomāties, kur noved šī svešvalodu nogrūšana mēslainē. Mēs tomēr dzīvojam pie Krievijas, Baltkrievijas un var arī teikt daļēji Ukrainas robežas. Man liekas loģiski zināt krievy jazik. Tavs prievīšu viedoklis ir senils un neatbilst realitātei
21.aprīlis 2023, 18:50 | links
 
No kura laika autordarba tulkojums pielīdzināms autordarbam svešvalodā? ;) Protams demagogiem faktu sagrozītajiem viss vienā putrā.

Karlis_K, 21.aprīlis 2023, 18:08


Bet sāka viņa krieviski. Un pati rakstīja:

https://www.literatura.lv/personas/liana-langa

Pirmās dzejas publikācijas
1987: krievu valodā sarakstītu dzejoļu kopa žurnālā "Родник" (Nr. 3).
21.aprīlis 2023, 18:39 | links
 
Ejam jau ejam pareizajā virzienā .

Āleluja :)...ta ta beidzot...nepagāja ne 33trīs gadeļi .:)
21.aprīlis 2023, 18:30 | links
 
Redzu nelāgu tendenci, ka kāda daļa % letiņu, lupatas un mūžīgie krieviņu kājslauķi, gaudo lidzi mūsu vatņikiem, noraizējušies par samo labklājību un ērtību, sak nabadziņi vairs nevarēs ērti publiskajā telpā lietot raškas valodu, tiem vairāk neatbildēs pa ruski. Langas iesāktā akcija ir obligāta un pašsaprotama jebkurai valstij ar vienu, uzsveru tikai VIENU valsts valodu. Diemžēl šis darbiņš ir novēlots 30 gadus, būtu to izdarījuši 90.tajos, un pašlaik neviens par to vairs nesatrauktos. Bet man prieks ka neskaitāmas oficiālās Latvijas iestāžu mājas lapas jau noņēmušas krievu valodas izvēlni, jo tas bija vienkārši absurds. Terorvalsts valodai un karodziņiem vairs nav vietas Latvijas publiskajā telpā, āmen, uz neatgriešanos! Un lai vatņiki bimbā!

Karlis_K, 21.aprīlis 2023, 18:16

Ejam jau ejam pareizajā virzienā .
21.aprīlis 2023, 18:21 | links
 
Redzu nelāgu tendenci, ka kāda daļa % letiņu, lupatas un mūžīgie krieviņu kājslauķi, gaudo lidzi mūsu vatņikiem, noraizējušies par samo labklājību un ērtību, sak nabadziņi vairs nevarēs ērti publiskajā telpā lietot raškas valodu, tiem vairāk neatbildēs pa ruski. Langas iesāktā akcija ir obligāta un pašsaprotama jebkurai valstij ar vienu, uzsveru tikai VIENU valsts valodu. Diemžēl šis darbiņš ir novēlots 30 gadus, būtu to izdarījuši 90.tajos, un pašlaik neviens par to vairs nesatrauktos. Bet man prieks ka neskaitāmas oficiālās Latvijas iestāžu mājas lapas jau noņēmušas krievu valodas izvēlni, jo tas bija vienkārši absurds. Terorvalsts valodai un karodziņiem vairs nav vietas Latvijas publiskajā telpā, āmen, uz neatgriešanos! Un lai vatņiki bimbā!
21.aprīlis 2023, 18:16 | links
 
No kura laika autordarba tulkojums pielīdzināms autordarbam svešvalodā? ;) Protams demagogiem faktu sagrozītajiem viss vienā putrā.
21.aprīlis 2023, 18:08 | links
 
Karluha, nav taisnība.

https://sejas.tvnet.lv/5521746/izdod-lianas-langas-dzejas-gramatu-krievu-valoda

Bet - manuprāt viņa varētu rakstīt kaut mandarīnu valodā vai drukāt jidišā, man viņas dzejas dziļi pie sēžamvietas.
Labi atceros atmodas un pirmsatmodas laikus (esmu no VAK), tādas Liānas Bokšas (īstais uzvārds) ar mums nebija. Tagad kundzīte uztaisījusies par urrā patrioti, he, he, he, bet viņa taču ir tīrais konservs (no šamo partijas). Iepriekšējā Saeimā kā suņuks nēsāja līdzi Saeimas priekšsēdētājas Beitneres Gallas rokassomiņu, jo kalpoja par palīdzi. :) Tas tiešām ir cienījams amats tautas tribūnei. :)
21.aprīlis 2023, 17:55 | links
 
Tas štrunts, galvenais ka vakar Saeima pieņēma likumu ka aizliedz jebkādus 9.maija pretvalstiskus pasākumus. Šo regulējumu atbalstīja 79, atturējās 1 (Juris Jakovins, ZZS), bet nebalsoja 12 deputāti.
Rosļikovieši tupa nebalsoja, savējos uzmeta, vai nav skaisti? :) Propagandoni raškā šiem jau parakstījuši nāves spriedumu! Tas nozīmē ka ar šo partijeli ir cauri, šiem vairs nekas nespīd nakamajās vēlēšanās.

Karlis_K, 21.aprīlis 2023, 16:06

Aha.Biedrs Utkins visu atrisinās ar savu komunistu pieredzi.
21.aprīlis 2023, 17:17 | links
 
Tas štrunts, galvenais ka vakar Saeima pieņēma likumu ka aizliedz jebkādus 9.maija pretvalstiskus pasākumus. Šo regulējumu atbalstīja 79, atturējās 1 (Juris Jakovins, ZZS), bet nebalsoja 12 deputāti.
Rosļikovieši tupa nebalsoja, savējos uzmeta, vai nav skaisti? :) Propagandoni raškā šiem jau parakstījuši nāves spriedumu! Tas nozīmē ka ar šo partijeli ir cauri, šiem vairs nekas nespīd nakamajās vēlēšanās.
21.aprīlis 2023, 16:06 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager