Kūpinātavas

Tagad redzu žāvētavas, kas vairāk tuvinās mangālim ar vāku, bet standarta iedzīvotājs nesapratīs, jo ikdienā ēd gaļu un zivis ar ķīmiju žāvētas.

Davis-Di, 31.jūlijs 2024, 00:01


Man arī ir divas - stacionārā muca laukos un pārvietojamā kaste, kura ir LV izbraukājusi krustu šķērsu, pat 3x Norvēģiju redzējusi. "Mangālis ar vāku" nav nekāda ķīmija. :)

"Ķīmija" ir pavisam savādāk - tur produktu izmērcē šķidro dūmu un sāls šķīdumā un tad patur zināmā temperatūrā. Var sanākt aukstā vai karstā kūpināšana

Šķidrais dūms, savukārt (kā viņi paši raksta) nav "ķīmija", bet kondensēti dūmi, attīrīti, lai noņemtu visu kancerogēno.

Tad lūk - pagājšziem Peipusā saķēru smukus asarus, domāju - jāpamēģina, negribējās ziemā mucu kurināt... nopirku to indi, atšķaidīju, 2% sāls, izmērcēju 3 dienas un tad 1.5h cepenē uz 90 grādi. Nebija sliktāki par Maximas kūpinātajiem asariem. Arī vītināmajām raudām šļuku pielēju, tādu interesantu garšiņu iedeva. Tā tā 200ml pudelīte beidzās. https://cikade.lv/produkts/tradicionali-masivkoka-skidrie-dumi-187ml/
31.jūlijs 2024, 08:21 | links
 
Man bij (ir) aba tipa kūpinātavas - ar 3m trubu un abas 250l. Tajā,kas ar trubu vieglāk bij noturēt temperatūru (nelēkāja dikti), abas ir laba,kompakta,bet ar gaisa aizvaru tā prātīgi jāstrādā.Īsāk runājot abas kūpinātava ir jāpieskata.Bet,ja piemetina ritentiņus (kā te kāds ieteica),tad vispār bomba,jo var novietot atkarībā no vēja un netraucēt kaimiņus...Man gan nav ritentiņu un līdz ar to katrā kūpiņā dalos ar kaiminu :-).
31.jūlijs 2024, 06:50 | links
 
Davis-Di [31.jūl]: Nezinu, esmu vecās skolas piekritējs, kad no kurtuves ir 2,5-3m līdz žāvēšanas telpai, kas vēlams ir no koka, lai neapdegtu, jo koks neatstaro tik daudz karstumu, papildus uz trubām ir akmeņi ar pannu, kas ir ar smiltīm lai pilošie tauki nesvilst un nepadara žāvējumu melnu. Protams pārtikas tehnalogi teiks, tur ir benzoskābes utt., bet smeķis būs cits un izskats arī.
Tagad redzu žāvētavas, kas vairāk tuvinās mangālim ar vāku, bet standarta iedzīvotājs nesapratīs, jo ikdienā ēd gaļu un zivis ar ķīmiju žāvētas.
Dāvis...Nezinu, esmu vecās skolas piekritējs, kad no kurtuves ir 2,5-3m līdz žāvēšanas telpai, kas vēlams ir no koka, lai neapdegtu, jo koks neatstaro tik daudz karstumu, papildus uz trubām ir akmeņi ar pannu, kas ir ar smiltīm lai pilošie tauki nesvilst un nepadara žāvējumu melnu...
Tā bij jā! Tēvs savulaik piekalnītē pie kūpinātavas pavadīja 16stundas!tā gaļa klētiņā karājās ap gadu!.. līdz nākamais cūķis stājās pretī miervaldim!...domāju,cik es prasītu par kg,ja 16h kūpinātu gaļu!??:)...Švāgera Tēvs kūpināja 24 h!un pa vidam vēl trubiņu vaktēja!...oj labs bij!!:)
31.jūlijs 2024, 06:24 | links
 
Nezinu, esmu vecās skolas piekritējs, kad no kurtuves ir 2,5-3m līdz žāvēšanas telpai, kas vēlams ir no koka, lai neapdegtu, jo koks neatstaro tik daudz karstumu, papildus uz trubām ir akmeņi ar pannu, kas ir ar smiltīm lai pilošie tauki nesvilst un nepadara žāvējumu melnu. Protams pārtikas tehnalogi teiks, tur ir benzoskābes utt., bet smeķis būs cits un izskats arī.
Tagad redzu žāvētavas, kas vairāk tuvinās mangālim ar vāku, bet standarta iedzīvotājs nesapratīs, jo ikdienā ēd gaļu un zivis ar ķīmiju žāvētas.
31.jūlijs 2024, 00:01 | links
 
daddy_j [30.jūl]: Willy [20:03]: daddy_j [19:02]: Tā notiek ar koka kūpinātavām https://www.facebook.com/reel/984632396343669

es savā dzīvē esmu nodedzinājis kādas 4...Vajag vaktēt kūpinātavu,nevis to kas pa trubiņu tek!;)Siekala tek, gribas pagaršot...par oglēm aizmirstas...tik, kad blāzma logā... tad o--oo!! :(
Reiz bērnībā kaimiņiem aizdegās!sacēlu kipišu,gaļiņu saglāba!šie mani apbalvoja ar šokolādi Lukss!:)
30.jūlijs 2024, 22:32 | links
 
Willy [30.jūl]: daddy_j [19:02]: Tā notiek ar koka kūpinātavām https://www.facebook.com/reel/984632396343669

es savā dzīvē esmu nodedzinājis kādas 4...Vajag vaktēt kūpinātavu,nevis to kas pa trubiņu tek!;)
Siekala tek, gribas pagaršot...par oglēm aizmirstas...tik, kad blāzma logā... tad o--oo!! :(
30.jūlijs 2024, 20:56 | links
 
daddy_j [30.jūl]: Tā notiek ar koka kūpinātavām https://www.facebook.com/reel/984632396343669

es savā dzīvē esmu nodedzinājis kādas 4...

Vajag vaktēt kūpinātavu,nevis to kas pa trubiņu tek!;)
30.jūlijs 2024, 20:03 | links
 
Man jau kādus desmit gadus ir elektriskā kūpinātava Mustang. Ļoooti laba! Iestāda temperatūru un laiku, ieber skaidas, ieliek kādus 30-40 asarus, un aiziet! Pēc divām stundām ņem ārā, un ēd!
30.jūlijs 2024, 19:11 | links
 
Tā notiek ar koka kūpinātavām https://www.facebook.com/reel/984632396343669

es savā dzīvē esmu nodedzinājis kādas 4...
30.jūlijs 2024, 19:02 | links
 
Paldies par iepriekšējām atbildēm. Man doma pa vienkāršo, uzmūrēt no kieģeļiem kurtuvi un uzlikt augšā uz kurtuves mucu, veco krievu laika, biezo. Kā ar mūrjavu, cik saprotu māls no lietus izskalosies. Vai ir kāds cements vai mūrjava āra apstākļiem? jeb tomēr jāuzbūvē kāds jumtiņš kas to visu pasargās?
11.oktobris 2023, 19:37 | links
 
AndrisCopee [13.sep]: hz kāpēc sanāca rūgta garša.Neesmu pats pārbaudījis, bet viens vīriņš izteica viedokli.
Rūgtumu dod alkšņa miza. Ja nepatīk, tad tā ir jānoplēš.

RaimisD, 10.oktobris 2023, 09:24


Manuprāt melnumu/rūgtumu dod nepietiekami uzsildīta kūpinātava un slapja zivs/gaļa, kad dūms "pielīp"... tāpēc cenšos visu mitrumu izdzīt, pirms likt kūpiņu iekšā...
10.oktobris 2023, 09:34 | links
 
Neesmu lielākais kūpināšanas speciālists, bet allaž tiek lietots baltalksnis un nekad neesmu aizrāvies ar mizošanu. Kāds ir, tādu kurinu, bet nekādu rūgtumu neesmu sajutis, salīdzinājumā ar citiem kūpinājumiem.
10.oktobris 2023, 09:29 | links
 
AndrisCopee [13.09.23]: hz kāpēc sanāca rūgta garša.
Neesmu pats pārbaudījis, bet viens vīriņš izteica viedokli.
Rūgtumu dod alkšņa miza. Ja nepatīk, tad tā ir jānoplēš.
10.oktobris 2023, 09:24 | links
 
Reiz mēģinājām ar lazdu. Sapratām, ka tomēr nav tas un atgriezāmies pie alkšņa.

Radās jautājums. Zināms, ka ar ķirsi var kūpināt, bet vai ķirsim jābūt saldajam vai skābajam? Jeb tam nav nozīmes? Tādu informāciju īsti neatrodu.

NormisQ, 9.oktobris 2023, 20:39

Nav nozīmes.

Pa lielam kūpināšanai der jebkurš lapu koks, izņemot bērzu (kvēpi), ozolu, osi (traks karstums), apsi (nav dūmu)... es cenšos izmantot baltalksni, tad vienmēr līdzīgs, gards rezultāts...

daddy_j, 10.oktobris 2023, 09:02
10.oktobris 2023, 09:09 | links
 
Radās jautājums. Zināms, ka ar ķirsi var kūpināt, bet vai ķirsim jābūt saldajam vai skābajam? Jeb tam nav nozīmes? Tādu informāciju īsti neatrodu.

NormisQ, 9.oktobris 2023, 20:39


Nav nozīmes.

Pa lielam kūpināšanai der jebkurš lapu koks, izņemot bērzu (kvēpi), ozolu, osi (traks karstums), apsi (nav dūmu)... es cenšos izmantot baltalksni, tad vienmēr līdzīgs, gards rezultāts...
10.oktobris 2023, 09:02 | links
 
Radās jautājums. Zināms, ka ar ķirsi var kūpināt, bet vai ķirsim jābūt saldajam vai skābajam? Jeb tam nav nozīmes? Tādu informāciju īsti neatrodu.
9.oktobris 2023, 20:39 | links
 
Will]y, kā un ko Tu ar to ūdeni riktē?

Willy, 7.maijs 2023, 09:17[/quote]
...ūdeni gan turi blakus!:)
25.septembris 2023, 17:31 | links
 
Paldies, kungi!
Kūpinātava bija izsilusi līdz ~100 grādiem kad liku zivi, pēcāk temperatūru izdevās noturēt 100-150 grādu robežās. Zivis daļa bija "savā sulā" - nu tajā, kas, turot zivis bļodā, sakrājās bļodas apkšā kopā ar garšvielām... mistika karoč, būs jāeksperimentē.
Malka arī sausa - pirms ~gada nocirsta/zāģēta.

AndrisCopee, 13.septembris 2023, 16:14

pāri par 100 grādiem ir cepta, nevis kūpināta zivs, un nesaprotu, kāpēc "Zivis daļa bija "savā sulā", kāda tad ir kupināšana - kamēr tā sula iztvaiko? Rūgtumu parasti dod mitrums - vai no neizsildītas kūpinātavas vai neatbilstošas malkas.
14.septembris 2023, 17:30 | links
 
NJu jā man ar paša taisīta, partaisīta vecu vecā kūpinātava 2m liela truba ar kurtuvi, kūpinātava, ķieģeļu - koka, man domāt ka 150 grādi tur nekas no tās zivs nepaliek, zivij 70-90max grādi.
Regulēju kā ar gaisu tā arī ar malku temperatūru
14.septembris 2023, 16:47 | links
 
Paldies, kungi!
Kūpinātava bija izsilusi līdz ~100 grādiem kad liku zivi, pēcāk temperatūru izdevās noturēt 100-150 grādu robežās. Zivis daļa bija "savā sulā" - nu tajā, kas, turot zivis bļodā, sakrājās bļodas apkšā kopā ar garšvielām... mistika karoč, būs jāeksperimentē.
Malka arī sausa - pirms ~gada nocirsta/zāģēta.

AndrisCopee, 13.septembris 2023, 16:14


Tajos 150 grādos zivs bija cepta, nevis kūpināta :) normāla karstās kūpināšanas temperatūra ir līdz 90 grādiem...

Lai nebūtu tāds karstums, vajag regulēt vilkmi.

Man vislabākie rezultāti ir miksējot sausu + zaļu un nepārspīlējot ar dauidzumu!! Sākumā sausa, uzsilda, izžāvē, pēc tam miksēju...
14.septembris 2023, 10:46 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager