Neviens -- derēs .Dari tā : uztaisi viņā pamatīgu ugunskuru vismaz uz pāris stundām.Tad ar dzelzs birsti un visādiem kasāmiem vēl nokasi un nodauzi visu kas tur iekšā. Ja jūti smaķi -kurini ilgāk. Man ir vienkārša un baigi laba žāvētava mucā. Noveicās jo man ir vecā krievu laiku biezā muca ( 3,5mm dzelzs).Bij lielā (augstā) muca. Nogriezu augšpusi ar domu lai varu izgriez kurinātavai vāku.Muca ,caurums kurinātavai,durtiņas kurinātavai,kādi 30 cm no augšas divi paralēli vīņu stieņi,uz tiem lieku režģi ar zivīm,vāks no koka,slapjš deķis pa virsu un sanāk super kūpinājumi.Kūpinu pārsvarā ar ābeli - alksnis nobāl viņas priekšā.
Man sanāk kaut kas līdzīgs karstai kūpināšanai.
Process:1. No sākuma izkurinu -uzkarsēju mucu - tā lai ir smuka kaudzīte ar kvēlojošām oglēm(ja kas izmantoju bērzu ,alksni,apsi ,pat egli - izkurināšanai ,,,jo visi sveķi un dranķi izdalās degšanas procesā,paliek tikai plika kvēloša ogle.
2.Sakrāmēju zaļu ābeli pa virsu kvēlojošām oglēm,kad sāk spiest sulu ārā no ābeles un sāk nedaudz dūmot lieku sagatavoto zivtiņu,gaļiņu vai vistiņu kas jau eleganti sagatavota un un guļ uz restītēm uz galdiņa pie kūpinātavas(ieteikums: iesaku sekot līdz lai suns vai kaķis nenosper-man ir gadījies)uz stieņiem.
3.Vāku pa virsu
4.Mitru segu pa virsu vākam un noblīvē.
5. Zivtiņš ātrāk,vistiņš vēlāk,gaļiņš vēl vēlāk
6.Apēd
7.Un saprot ka bij pa maz :))
Asarus,lučus ,vēdzeles(vēdzele man sanāk super !!) spraužu uz iesmiem nevis uz režģa.
1.jūnijs 2010, 14:59 |
links