Šajā jautājumā es varu pievienoties Jon-Hill.Es neaicinu ķert maisiem un vezumiem.Nē,tikai makšķerēšanas noteikumu ietvaros.Noteikumos iekļautās normas ir pietiekošas,lai makšķernieks varētu iepriecināt ģimeni un draugus ar zivju kulināriju.Un pietiekoši stingras lai nenoplicinātu zivju resursus.Var jau diskutēt vai noteikumi ir perfekti.Nu šinī pasaulē nekas nav perfekts.Bet viņi ir jāievēro.Cilvēce gadu tūkstošus izmanto zivis pārtikā.Un arī mums ir iespēja racionāli izmantot zivju resursus.Es neiešu šoreiz diskutēt ar ķer un atlaid adeptiem.Es nedaudz par cipariņiem.Tā ir zivsaimniecības statistika par 2022.gadu.Pasaulē vidēji katrs iedzīvotājs 2022. gadā ir apēdis 20 kg zivju un jūras produktu.Ieskaitot visus tuksnešu un pustuksnešu iedzīvotājus.Tās ir legāli iegūtās un piefiksētās zivis.Latvijā - tikai nedaudz virs 10 kg. Gadu iepriekš tie bija 11 kg.Ir valstis kur šis cipars ir 80 kg.Un lielāks skaits 30 - 70 kg.Tas arī ir fakts,ka valstīskur vairāk patērē zivis ir lielāks dzīves ilgums.Un mazāk sirds slimnieku.Gaļas,desu,hamburgeru un čizburgeru štopēšana nav ceļš uz ilgmūžību.Un ne tikai sirds slimības.Mani pagāšgad sieva burtiski aizvilka pie acu ārsta pārbaudīt redzi.Motivācija - visi tavi čomi nēsā brilles a tu te āksties.Nu labi.Nu redzi pārbaudīja gan ar klasiskiem paņēmieniem,gan glauniem aparātiem.Un nonāca pie secinājuma,ka tik tiešām brilles nav vajadzīgas.Sāka runāt par ogām.Nu mellenes,upenes.Nu saku es tās ogas brūķēju.Uz upenēm dārzā man vispār nav konkurentu,es var teikt viens pats tos krūmus notīru.Un galvenais vajag vairāk ēst zivju. Es sāku smieties.Saku - to vērtīgo padomu jūs dodat pareizajam cilvēkam.Es esmu profesionāls zvejnieks,zvejas kuģa kapteinis.Un vēl tā jocīgi ir sagadījies,ka hobijs ir makšķerēšana.Ā nu tad viss skaidrs.Tā uzzināju vēl vienu aspektu par zivju iespaidu uz veselību.Nu kaut kā tā.Zivis izmantojam racionāli.Kas maziņš to atlaižam,kas tajā laika posmā aizliegts arī atlaižam.Necenšamies rotaļāties ar zivīm.Dievam tas nepatīk.Jauku atpūtu pie un uz ūdeņiem. Ne asakas.
20.februāris 2023, 09:38 | links