Ekonomika un politika

Demokrātikas sabiedrības ietvaros būtu būtiski iepazīties un diskutēt par šo tēmu. Tā kā iepriekšējā politisko diskusiju tēma ir veiksmīgi nonākusi pie paredzamā finiša,gribētos to atsākt jaunā kvalitātē, bez personīgiem cieņu aizvainojošiem komentāriem un bez kādas rasu naida kurināšanas. Tā ar bišku ar vēsāku un skaidrāku prātu...
Usi, tas kantoris atrodas turpat, kur kādreiz nacionāli svarīgais VIA ansamblis Zvaignīte dziedāja un naktis pavadīja! :)))
20.februāris 2023, 14:01 | links
 
Kā nu kurš pieiet lauksaimniecībai, kā biznesam jeb īstermiņa slauktuvei. Man viens rads sāka ar pushektāru, pamazām ar gadiem, hvz cik tagad ha un tehnikas,gadus 15 neesmu bijis, Google rāda 3 lielus angārus pie mājas, kalti, tehnikas laukumu utt. Visi nevar ne graudus audzēt, ne bumbierus dauzīt, katram savs.
20.februāris 2023, 13:37 | links
 
Deidī, tā ir ļoti slepena militāra informācija! Tevi rīt vai aizparīt aizviks kandalās uz vārdā nemināmu iestādi. Jo Putja no tevis pieminētas informācijas varētu kļūt pikts :)))
20.februāris 2023, 13:35 | links
 
Baidens ieradies Kijevā https://www.delfi.lv/news/arzemes/video-baidens-ieradies-vizite-kijiva.d?id=55262794

...atbildot uz šādu provokāciju, Putins esot apsēdies otrā galā savam garajam galdam... :)
20.februāris 2023, 13:27 | links
 
toties ieliekot TIKTOKĀ smieklīgus video, ķip "kā es mēģināju slaukt govi, bet viņa mani apdirsa" var nopelnīt lielu naudu...vismaz daži... :)

daddy_j, 20.februāris 2023, 13:23[/quote]
tieši tā!!! un pēc tam vēl apdirst govi par to ka viņa apdirsa tevi!un tu esi interneta zvaigzne!piķis nāk!
20.februāris 2023, 13:27 | links
 
Patiesībā pasaule ir mainījusies, bet vīri nav tikuši līdzi... digitālā ekonomika... t.i. ar materiālo ražošanu vairs neko nenopelnīsi - pienu lētāk no leīšiem atvest, kartupeļus no poļiem...

toties ieliekot TIKTOKĀ smieklīgus video, ķip "kā es mēģināju slaukt govi, bet viņa mani apdirsa" var nopelnīt lielu naudu...vismaz daži... :)
20.februāris 2023, 13:23 | links
 
Patiesīga nav laba. Man labs kolēģis, ž cunftes grands. Viņš toreiz Breša laikos intervēja septiņus Lībavas "breša" zemniekus, liekas, ka viņi bija pirmie, kas dabūja. Un pagājuši divdesmit gadi, kolēģis brauc apraudzīt. Sekas bija tādas - es ienāku kabinetā, viņš sēž ar pudeli uz galda un saka - nāc ierauj. Es viņam prasu - kas noticis (sieva,māte devusies turpu -man prātā)? Nē, viņš saka, man nav ko uzrakstīt. Kāpēc? Nu dirsā, ar to visu kampaņu utd.
Es apsēdos, sāku tirpināt. Nu,žopa. No septiņām kārtīgām saimniecībām divas kaut cik elpojošas (nu lai pietiek naudas lai būtu ko vēderā bāzt), pārējās - vai nu tukšas, vai vīri apmiruši. Skumjš stāsts, bet toties patiess. Druvā minūte dārga, ieklausīsies jūras arājos! :(((
20.februāris 2023, 13:02 | links
 
andreiko.Lasīju tavu komentāru.Man nav informācijas.Breša un viņa zemnieku laikos strādāju citā kompānijā un vismaz 200 km no Liepājas. Liepājā no 2002.gada.Tajā laikā par Breša zemniekiem neviens vairs nerunāja.Klasika - nāca jauni sūdi un vecie aizmirsās.
20.februāris 2023, 10:05 | links
 
Kaut kā paplūda vec(senī) as atmiņas. Es reiz šancēju mazajā kantorītī (domas vai kas cits), tur vispār redakcija izvietojas divās telpās. Agra rīta stunda, pirmajā telpā rukāju es (rakstu), otrajā ir tā brīža un tā laika tipa redaktors (negribu viņu pieminēt ne ar kādu apzīmējumu). Nu labi, mēs tur šancējam, te pie durvīm atskan bikls klauvējiens. Es norēcos (neesmu pieradis, ka pie tā utu midzeņa kāds klauvē) un bļauju - Iekšā. Durvis atveras, kautrīgā maza nogrēkojuša puišeļa solīti pussāniski ievirzās džekiņš, nu tā izaicinoši amerikāniski tērpts un vidēji normālā balsī prasa man - kur es varētu satikt A.B. (nu to kolēģi, kas blakus istabā). Un man jau smiekls parauj riktīgi, es prasu - a kas tu tāds? Un viņam ir kepons ar Alena Aiversona simboliku. Un es viņam vēlreiz stingrā balsī prasu - tu esi Alens Aiversons????
Un džeks apjūk, tad sāku drusciņ smieties un parādīju ar pirkstu - ej tur tālāk, tajās otrajās durvīs (man liekas viņas visu laiku vienmēr bija vaļā) sēž tevis meklējamais A.B. Nu džeks aizdefilē man pirksta norādītajā virzienā, es ķeros pie kompīša (laika nau, jāpaspēj iedrukāt, jo man bija sarunāts kaut kas cits), drukāju un viss štokos. Nu pēc kāda brītiņa dīvaini tērptais puisis iet atpakaļ, kautrīgi atsveicinās no manas pavisam ne iespaidīgās personas, paiet vēl kāds brītīņs, no tā savas puses kambara parādās A.B., es viņam tur tehnisko infu nododu - tūlīt es tev tos divus gabalus aizmetīšu. nu kaut kā. Nu es viņam prasu - kas tas bija par dīvainīti pie tevis? Viņš man saka - Andža, kā tu nezini - tas ir uzlēcošā latviešu repa zvaigzne Ozols! Es atmetu ar roku (nu A.B. bija ņēmies tur ar latvijas mūzikas aprakstīšanu. kaut kādu puspagrīdes žurnālišu izdošanu u.c.).
Un tā pagaidām pagāja jebkura mana vienīgā klātienes tikšanās ar kādu Latvijas repa stāriņu. Protams, ka reperim ir pēc būtības jābūt agresīvam un jāienīst viss tas apkārtējais, par to es izlasīju nedaudz vēlāk, kad man iepatikās viena no Eminema dziesmām. Es varu apbrīnot ātrā tempā noskaitītus vārdus, kuriem pēc iespējas pēc kaut kā jāskan, jāskan asi un agresīvi, bet... Tā ir īpaša subkultūra, mums jau visi jaunieši (bērni) sāk ģērbties nu tā... Galvenais, jau bikšu krāsa vai piegriezums, galvenais, lai ķūlis būtu līdz zemei. :)))))))))
19.februāris 2023, 09:37 | links
 
Vēl pa vidu rubļiem sovejetijas -latiem bija Repšes (Margas) baltie rublīši. Tos saņemot algā uzreiz varēja iebērt misenē, jo par tiem neko nopirkt nevarēja (veikali tukšāki par leo laikiem). Ai, man te liekas es tāds senīlaikais pidriķis no tiem laikiem (kas piedalās diskusijā).
Vispār Gints Marga mācījās vienu vai divas klases zemāk par mani. Es viņu galīgi neatceros (nu tāds dīvains nāliņš), jo mēs jau baigi sportojām un jandalējām amplitūdā no 7-11 klasei. Pirmais strītiņš dzima mūsu skolas pagalmā (lai tie amīši ielien Reperim vienā caurumā). Mēs spēlējām tā, ka manai mātei bija katru trešo dienu manas skolas bikses jālāpa. Bļin, a bikses tikai reizi gadā tika pirktas...
Un vispār laikam jau arī reps ir dzimis Eiropā. Tajā laikā visi zināja kaut kādus amerikāņu māksliniekus. RP mīļāko dungātāju Vitniju vai briļļu puisi Reju, vai kaut vai BBkarali, bet neviens pie mums nebija dzirdējis repu. Toties pie mums pirmajās disenēs uz nebēdu skanēja:

Falco

https://www.youtube.com/watch?v=8-bgiiTxhzM

https://www.youtube.com/watch?v=cVikZ8Oe_XA

P.S. :)))
UN es vēl nepieminu Trio ar viņu dadada
19.februāris 2023, 08:57 | links
 
Svens, mani kaimiņi ir Puriņi, es saprotu ko tas nozīmē mācīties un tai sfērā strādāt! Es komentēju ārpus ārstiem par reālu situāciju, kur nenāca rubļi regulāri! Respektīvi par parastajiem mirstīgajiem, kas mācēja izmantot situāciju! Es esmu lohs, man BB ir 16k parādā, ko nekad nedabūšu atpakaļ!
19.februāris 2023, 06:53 | links
 
andreiko [18.02.23]: viss tak vienkārši, kā to nesaprotat?:)))

svens76, 18.februāris 2023, 19:37


Nezinu, gan cik no jums, puiši atceras naudas reformu (rublis pret latu). Manējam čomam bija divas štukas krājbankā noliktas, viņš aizgāja izņemt un rociņas dabūja 20 lašus. Nu tā gan bija lielākajai ļautiņu daļai, tomēr ne visiem. Tiem, kas pirms naudas reformas bija izdevies dabūt aizņēmumu no krājbankas cccp veidolā, pie atdošanas gāja zaļi. Vistreknāk bija vairākiem tā saucamajiem Breša zemniekiem, tie kuri bija dabūjuši aizņēmumu lielos ciparos (kūtij, traktoram, lopiem utt.), tie aizņēmuma atdeves brīdī nokāva vienu govi, atdeva uzpircējam un viss bija štokos. Viens no labdabīgajiem ieguvējiem bija ... Vilis Krištopāns. Jo redz, tas līgums bija noslēgts pārsvarā uz 20 gadiem. Vilis aizņēmās no krājenes cccp laikos privātmājas celtniecībai, 20 štukas. Un, kad pienāca laiks atdot, tad miniet četrreiz, cik viņam latus bija jāatdod? Tā nav nekāda bauma, to viņš stāstīja man personiski.[/quote]atceros to reformu. mums katram mazbērnam vecfāters, kurš bija turīgs neiroķirurgs bija atstājis piķi par kuru jaunu 24to volgu varēja nopirkt. pēc reformas par to piķi uztaisīju sev par piemiņu no vecfātera tetovējumu
18.februāris 2023, 22:20 | links
 
Ja par kredītiem, tad paskaidrojiet tādu joku. Cilvēkam ir jāatdot kredīts + procenti, sen ņemts, māju banka savāca, bet nepietika , vēl jāatdod esot 48 000.
Bet man lkās aizdomigi, ka prādu piedzinējs vēl teicis ka pēc tam vēl jānomaksājot ienākuma nodokis šiem par tiem 48 000.
Kāds ienākums, tie taču ir izdevumi ko atdod no nopelnītās algas, no kuras jau nodokli smaksājis darba devējs.
Vai te nav kāda pačakarēšna, un kāds mēģina iešnaukt sev rubli"?
18.februāris 2023, 22:20 | links
 
Dāvi, praktiski varēja aizņemties tikai pirmie zemnieki un tie, kas būvēja jaunu māju un bija pietiekami rocīgi, ka kaut ko tur varēja garantēt (ar savu vai radu īpašumu). Ja tu biji jauns džekiņš ar vēlmi uzcelt māju, tev laipni pateiktu - ej ta tu pupās!
P.S. Ne visiem Breša zemniekiem tik lekni klājās. Tas stāsts ne no manis un ne šajās lappusēs. Ja, pareizi atceros, vēsturiski pirmajiem B zemniekiem iedeva Liepājas pusē. Bjorgvīna komentārs?
18.februāris 2023, 22:12 | links
 
Īstenībā, ja strādāji līdz kādam 2008 maksājot nodokļus un nebiji gluži melnstrādnieks, tad pensija maza bet vēl ciešama, bet ja biji metinātājs, taksists, celtnieks, kas visu saņema melnajā, tad protams pensija ir daži simti eur! Aprēķinot pensiju ietver padomju laiku darba stāžu un arī armijas biļitena laiku. Būtisks jautājums daudziem cik ir tas kopējais darba stāža apjoms, no tā ir kardināli atkarīgs pensijas apjoms pat pie līdzīga nodokļos nomaksātā apjoma brīvā Latvijā!

jegersz, 18.februāris 2023, 18:10


Bračka, nelaiķis kopš decembra, strādājis kā bārmenis un taksists RedCab taksī tur pat minimālo nodokļos nemaksāja, dabūja invalīdīti pāris gadus atpakaļ, tad invidalitātes pensija bija viņam 90€, bet ar visām indeksācijām par pēdējiem 3x gadiem jau bija 380€ 11.2022, nodokļos praktiski neko nebija nomaksājis, kad uzzināju cik - es vienkārši apstulbu jo tādu summu nomaksāju ~1,5 mēnešos, ko viņš bija nomaksājis par 30 gadiem.
18.februāris 2023, 22:10 | links
 
viss tak vienkārši, kā to nesaprotat?:)))

svens76, 18.februāris 2023, 19:37


Nezinu, gan cik no jums, puiši atceras naudas reformu (rublis pret latu). Manējam čomam bija divas štukas krājbankā noliktas, viņš aizgāja izņemt un rociņas dabūja 20 lašus. Nu tā gan bija lielākajai ļautiņu daļai, tomēr ne visiem. Tiem, kas pirms naudas reformas bija izdevies dabūt aizņēmumu no krājbankas cccp veidolā, pie atdošanas gāja zaļi. Vistreknāk bija vairākiem tā saucamajiem Breša zemniekiem, tie kuri bija dabūjuši aizņēmumu lielos ciparos (kūtij, traktoram, lopiem utt.), tie aizņēmuma atdeves brīdī nokāva vienu govi, atdeva uzpircējam un viss bija štokos. Viens no labdabīgajiem ieguvējiem bija ... Vilis Krištopāns. Jo redz, tas līgums bija noslēgts pārsvarā uz 20 gadiem. Vilis aizņēmās no krājenes cccp laikos privātmājas celtniecībai, 20 štukas. Un, kad pienāca laiks atdot, tad miniet četrreiz, cik viņam latus bija jāatdod? Tā nav nekāda bauma, to viņš stāstīja man personiski.

andreiko, 18.februāris 2023, 21:57[/quote]

Tiem kam tajā laikā sanāca aizņemties tie bija zirgā, jo inflācija bija kosmoss!
No Padomju rubļa uz repšuku kurs bija 2:1 un no repšikiem 1000:5! Zinu kas maksāja kredītu kādus vairākus gadus un tad pateica zb, nolika 1/2 algas par kredītu par kuru bija nopircis māju un 100ha zemi Limbažu rajonā, tas īpašums viņam vēl jo projām ir, par vērtību nekomentēšu!
18.februāris 2023, 22:03 | links
 

viss tak vienkārši, kā to nesaprotat?:)))

svens76, 18.februāris 2023, 19:37[/quote]

Nezinu, gan cik no jums, puiši atceras naudas reformu (rublis pret latu). Manējam čomam bija divas štukas krājbankā noliktas, viņš aizgāja izņemt un rociņas dabūja 20 lašus. Nu tā gan bija lielākajai ļautiņu daļai, tomēr ne visiem. Tiem, kas pirms naudas reformas bija izdevies dabūt aizņēmumu no krājbankas cccp veidolā, pie atdošanas gāja zaļi. Vistreknāk bija vairākiem tā saucamajiem Breša zemniekiem, tie kuri bija dabūjuši aizņēmumu lielos ciparos (kūtij, traktoram, lopiem utt.), tie aizņēmuma atdeves brīdī nokāva vienu govi, atdeva uzpircējam un viss bija štokos. Viens no labdabīgajiem ieguvējiem bija ... Vilis Krištopāns. Jo redz, tas līgums bija noslēgts pārsvarā uz 20 gadiem. Vilis aizņēmās no krājenes cccp laikos privātmājas celtniecībai, 20 štukas. Un, kad pienāca laiks atdot, tad miniet četrreiz, cik viņam latus bija jāatdod? Tā nav nekāda bauma, to viņš stāstīja man personiski.
18.februāris 2023, 21:57 | links
 
jegersz [18.02.23]: es tak prikola peec, čalis normaali iesmej:)))

svens76, 18.februāris 2023, 20:25

Ar to iesmiešan var normālās problēmās iekulties, kad tiko internetbankas parādījās, neatceros 99 vai 2000. gads, man čoms aizdeva naudu otram čomam mērķī norādot "terorisma finansēšana", abiem konti bija bloķeti un kādas trīs nedēļas čakarējās pa VDP un bankām, lai to joku izstrebtu!
nu šis čalis jau tā iesmej 10 gadus :)
18.februāris 2023, 20:31 | links
 
es tak prikola peec, čalis normaali iesmej:)))

svens76, 18.februāris 2023, 20:25


Ar to iesmiešan var normālās problēmās iekulties, kad tiko internetbankas parādījās, neatceros 99 vai 2000. gads, man čoms aizdeva naudu otram čomam mērķī norādot "terorisma finansēšana", abiem konti bija bloķeti un kādas trīs nedēļas čakarējās pa VDP un bankām, lai to joku izstrebtu!
18.februāris 2023, 20:29 | links
 
jegersz [18.02.23]: Svens un tu šitādu tik tok h*iņu* skaties, , par to kukuļu starpniecību dir*š kā zariņu govs!
protams dirš, caune normāls uzņēmējs, prot kruķīties
18.februāris 2023, 20:26 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager