Foreles

Un gadās visādi - rudenī VKP arī sūtīja apkārt labas meliorācijas piemēru, ilgi jārok augšā, kas par upi. SĪkāk nezinu, bildes smukas bija.
26.februāris 2016, 01:39 | links

Brīvkalns, paldies, paskaidroji. Man gan nav mērķis kādu bez maizītes atstāt.

Bet problēma sākas, kad videi draudzīgas meliorācijas principus... piemēram, neiekļauj projektā, jo tad nevarēšot garantēt zemāko cenu.
Ups... Ja visiem tie jāievēro, tad kādam būs zemāka cena arī AR šiem principiem, vai ne?

Ja urgas ieteka strautā atstāta tā, ka vispirms purvam pusmetru jāuzkāpj, lai urga atkal ietecētu strautā... tas ir pret plūdiem, lai ātrāk ūdens notek vai pretēji? Man stāsta - tu nesaproti, pacelsies līmenis un šito izraus vaļā :) Ok, nesaprotu. Gaidu, kā būs tālāk :))

Ja vietā, kur "aizaaugušajā novadgrāvī" gājis taimis, izveidojies 4 cm dziļš un 2 reiz platāks nekas, ko ar to lai iesāk? :) Pēc diviem gadiem iebildēs, kā viss ir aizaudzis un atkal varēs rakt? "Tikai makšķernieki" jau nemācēs pierādīt ka nārsta vieta sajāta.
Klau, bet ja nu daudzie atzinumi tiek radīti, neatraujoties no beņķa? Tiešām visi visu izstaigā?

Jā, man ir viens gadījums praksē bijis, kad izdodas satikt atzinuma veidotāju, kurš tiešām iedziļinās... tad savest kopā ar vietējo copmani un noskaidrot, kur berzes un iekļaut saudzīgāku risinājumu. Vēl atgādināt, ka latvāņu audze arī ir upmalā, kas īpaši izplatību veicina. Bet tak arī vēl jāskatās līdzi, vai būs izdarīts tā.

Jo mēs daudz ko varam nesaprast, bet mēs varam arī vienkārši safočēt situācijas un pavaicāt. Tas ir bišku produktīvāk, nekā čatot, vai ne?

Tāpēc sausais atlikums - jāseko līdzi, kas tajos konkursos parādās, kā nomads teica. un jāseko, kas notiek tālāk, fočuki visiem ir telefonos.
26.februāris 2016, 01:37 | links

Njā kas to būtu domājis ka pat malēnijas foreļu guru uzpirkts :))) bet ja nopietni, esi redzējis kādas izskatās upītes pēc meliorācijas un pārrakšanas ? Tu tiešām lolo cerības ka tajos sterilajos seklajos taisnajos grāvjos ar smilšu uzbērumiem krastos, kuros ātro saaug baltalkšņi, saradīsies atkal foreles ? :) Sasodits naivums, man bi tādu..
25.februāris 2016, 22:49 | links

Pārāk radikālas noskaņas šeit džekiem! Saprotu to sāpi, bet ir vietas kur savādāk nevar!Cienījamo Sulla un Nomad. Pagajušo gadu vienu forelupīti tīrīja un pat es sapratu, ka cita varianta nebija! Upīte tika regulēta padomijas laikos Tek pārsvarā pa pļavām (regulētais posms). Pa šiem gadiem upīte aizsērēja totāli. Izmainījas gruntsūdens līmenis. Apkārtējie valsts meži iet bojā! Viss pārpurvojās un ūdens kvalitāte ir pasliktinājusies. Visa gultne pilna ar pūstošiem kokiem, kas ieserejuši dūņās! Vēl piecpadsmit gadi atpakaļ bija pa kādai forelei, bet tagad tukšs! Bebru paradīze! Piebildīšu, ka kritums niecīgs un oļainu straujteču nav. Agrāk, dzeltena smiltiņa, kūdras krasti. Ko šajā situācijā darīt?! Kādam ir tik daudz naudas, lai upei atgrieztu dabigos līkumus?

Chalitis, 25.februāris 2016, 20:06

Bet kas šo visu uzpasēs, pērsies ,entuziasti ? Lielāks darba apjoms- lielāks rublis..., vēlme iehamīt protams neizpaliks. Ir upītes ,ar ļoti skumjiem posmiem - pārpurvojušās pļavas, bebru labumi, centīgie saimnieki, kas nogāž praktiski visu upes krastos. Būtu ok, ja šo sakoptu, tikai par:)
25.februāris 2016, 22:22 | links

Pārāk radikālas noskaņas šeit džekiem! Saprotu to sāpi, bet ir vietas kur savādāk nevar!Cienījamo Sulla un Nomad. Pagajušo gadu vienu forelupīti tīrīja un pat es sapratu, ka cita varianta nebija! Upīte tika regulēta padomijas laikos Tek pārsvarā pa pļavām (regulētais posms). Pa šiem gadiem upīte aizsērēja totāli. Izmainījas gruntsūdens līmenis. Apkārtējie valsts meži iet bojā! Viss pārpurvojās un ūdens kvalitāte ir pasliktinājusies. Visa gultne pilna ar pūstošiem kokiem, kas ieserejuši dūņās! Vēl piecpadsmit gadi atpakaļ bija pa kādai forelei, bet tagad tukšs! Bebru paradīze! Piebildīšu, ka kritums niecīgs un oļainu straujteču nav. Agrāk, dzeltena smiltiņa, kūdras krasti. Ko šajā situācijā darīt?! Kādam ir tik daudz naudas, lai upei atgrieztu dabigos līkumus?
25.februāris 2016, 20:06 | links

Nu es arii domaaju, ka diez ko pareizi nebuutu tagad atkal visus graavjus/upes atkal melioreet, jo paskatoties tiiri reaali melioraacija veel savu uzdevumu pilda, protams ne par visiem 100, bet pilda, bet nu protams kaadam jau vajag uz to nopeelniit un kaadu labumu guut. Shodien tieshi ar autinju laidu garaam vienai upiitei (kaut nezinu vai maajo tur foreles) kura agraak melioreeta un tajaa teiksim izchakareetajaa vietaa vinja bija atdziivojusies, straumiite, liikuminji. Nu cerams, ka paliksim pie taa pasha kas shobriid ir;) Peace:)
25.februāris 2016, 18:17 | links

neviens netērē bez sajēgas naudu, ja nav nekādas vajadzības

brivkalns, 25.februāris 2016, 13:18

:)))) zelta tilts, nanoūdens... turpināt ?
25.februāris 2016, 13:22 | links

Kas par informētiem un izglītotiem melioratoriem!Pirmkārt, neviens netērē bez sajēgas naudu, ja nav nekādas vajadzības, tāpat, griestos paskatoties izlemj, ko tad nu raks. Vispirms lērums visādas apsekošanas, ekspertīzes, sūdzību pārbaudes. Otrkārt, ne melioratori spriež, kurš, kur un cik raks, eksistē projekts, un ja to lietu daudzmaz nezinātu, tad arī domātu, ka foreļo sēžot kviešu lauka malā.Un vēl- ZMNĪ ir valsts uzņēmums, bet darbus izpilda privātas firmas.
25.februāris 2016, 13:18 | links

brīvkalns - kaut vienu teikumu bez apvainojumiem, kas pierādītu, ka melioratorus interesētu kas vairāk par $ un kausa izmēru.

Ja samaksu mēra kubikmetros - vai nav pie kājas gan zemnieki, gan upes?

Kāds ekonomiskais ieguvums no iztaisnotas upes kura aizaugusi un smird? Ka nav plūdu? Tur kur viņi tāpat nekad nav bijuši?

Kādi miljoni ir nopelnīti ar atgūto zemi (neapstrādātas lauksaimniecības zemes % Latvijā ko, ļoti zems vai? :)

Ļoti saņemoties ar atrast tikai dažus piemērus, kur atrasts ok risinājums visām pusēm.
25.februāris 2016, 12:16 | links

Nomad- skarbākais ir tas, ka Tev nav ne mazākās nojēgas, kā un kāpēc notiek upju tīrīšana! Tīra tikai agrāk REGULĒTUS upju posmus, t.i., kas tieši saistīti ar lauksaimniecības zemju meliorācijas sistēmām, un tos, ja neesi uz acīm pasists, labi var redzēt lapā www.melioracija.lv, par neregulētajiem posmiem šai organizācijai nav nekādas daļas, ne atbildības! Pirms cel traci, razuj glaza!

brivkalns, 25.februāris 2016, 07:05

Padomju gados upes meliorēja plānveidā gan ar ar jēgu gan bez jēgas. Piesmietās upes pa pēdējiem 30- 40 gadiem sāk atkopties, veidojas līkumi, atvari utt

Pašlaik valsts ir dabūjusi ES naudu meliorācijas sistēmas tīrīšanai kas ir jāizmanto nedaudz dīvainā veidā:

ja upei (ūdens notecei) ar garumu piem 12,5km ir aizsērējuma problēmas divos posmos 200 +500 m tad pēc noteikumiem ir jātīra VISI 12 500m.

Tīrīšana nozīmē: koku izzāgēšanu atbērtnē, gultnes tīrīšanu, krastu planēšanu VISAI UPEI. ar izrietošām sekām...

Par laimi pastāv jēdziens kā saudzīgā meliorācija un ja foreļu ķērāji ir modri tad jau projektēšanas laikā var iestrādāt risinājumus straujteču un nārsta posmu saglabāšanai, tādi pozitīvi piemēri jau ir.
25.februāris 2016, 11:46 | links

Ar šito savu versiju aizej pie tiem zemniekiem, kam slīkstošie labības vai citi lauki atrodas aizaugušo upju krastos, tie Tevi iejūgs arklā vērša vietā, lai stādītu rīsu!

brivkalns, 25.februāris 2016, 09:17

zemniekus es cienu, bet šitādu sviesta dzīšanu gan necienu. Pēdējos gadus vasaras paliek arvien sausākas, visur trūkst ūdens, lauki izkalst un upēs bieži vien ir kritiski zems līmenis. Pārbagarējot upītes situācija tikai pasliktināsies. Skumji ka cilvēki ir tik neizglītoti un entās reizes kāpj uz grābekļa.
25.februāris 2016, 11:35 | links

Ar šito savu versiju aizej pie tiem zemniekiem, kam slīkstošie labības vai citi lauki atrodas aizaugušo upju krastos, tie Tevi iejūgs arklā vērša vietā, lai stādītu rīsu!
25.februāris 2016, 09:17 | links

Uz tiesneša jautājumu : "kāpēc apsūdzētais tik nekaunīgi izmantojis sievietes bezpalīdzību un to piesmējis ?" varmāka atbildēja :"es neesmu vainīgs, viņa gulēja zemē jau izvarota, es tikai atkārtoti to piesmēju".
Savulaik melioratoru piesmietās upītes laika gaitā sāka atdzimt, palos sāk skaloties krasti, pamazam veidojas atkal līkumiņi, bedrītes, ūdens tik ātri nenoskrien. Un taisnie tukšie grāvji atkal sāk kaut nedaudz izskatīties pēc agrākajām upītēm. Bet protams te atnāk brašie varotāji un atkal saved visu kārtībā..
25.februāris 2016, 09:05 | links

Nomad- skarbākais ir tas, ka Tev nav ne mazākās nojēgas, kā un kāpēc notiek upju tīrīšana! Tīra tikai agrāk REGULĒTUS upju posmus, t.i., kas tieši saistīti ar lauksaimniecības zemju meliorācijas sistēmām, un tos, ja neesi uz acīm pasists, labi var redzēt lapā www.melioracija.lv, par neregulētajiem posmiem šai organizācijai nav nekādas daļas, ne atbildības! Pirms cel traci, razuj glaza!
25.februāris 2016, 07:05 | links

Es arī to Henīti paņēmu, lietainā laikā uz 3-o mepu, 5-as reizes sēdās un uz 6-to paņēma, H2O līdz celim.
24.februāris 2016, 23:22 | links

Es arī jaunībā gāju ar pīcku, nu aukla, āķis, naktstārps. Vēlāk jau ar spiningu.

Bet kad kāda skaistule dabūja ar āķi pa muti un paslēpās bedrē, tad mierīgi uzsēju parasto āķi, uzliku tārpu un pēc pusstundas šī bija kulē :)
24.februāris 2016, 17:04 | links

Un cik foreļuki tika nozūmēti ar zakiduškām-pat domāt negribās. Labi ka foreļu epopeja Latvijā priekš manis ir beigusie pagājušajā gadsimtā.

urmaas, 24.februāris 2016, 16:34

Pēc šī teksta var padomāt, ka esi bijis varens zakidušku metējs :) man gan joprojām patīk pabradāt :)

daddy_j, 24.februāris 2016, 16:50

Pat jaunības dienās gāju ar pīcku.
Zakiduškas izmantoju bērnībā copējot likteņupē. :)
24.februāris 2016, 16:59 | links

Un cik foreļuki tika nozūmēti ar zakiduškām-pat domāt negribās. Labi ka foreļu epopeja Latvijā priekš manis ir beigusie pagājušajā gadsimtā.

Pēc šī teksta var padomāt, ka esi bijis varens zakidušku metējs :) man gan joprojām patīk pabradāt :)
24.februāris 2016, 16:50 | links

zakidušku sērga nekad nav beigusies, pirms pāris gadiem tepat pierīgā nogriezu ap 20 tādas, visas iepretī lepnai divstāvu viensētai kas vienīgā gozējas mežu ieskautā klajumā. Uz dažām jau bija beigtas zemmēra forelītes..
24.februāris 2016, 16:39 | links

24.februāris 2016, 16:34 | links

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu

Creative templates for Google Ad Manager