Foreles

Par 3žuburi ļaunākas ir atskabargas. Pašam no savas pieredzes ir vērts nepaslinkot un nolocīt. No kastītes izvilku jaunu vobleri un gribēju patestēt bedrītē, tomēr nenoslinkoju un nolocīju, rezultāta viens knapmēriņš tika noķerts, bet mēģinot atbrīvot un nospirinoties turpat forelei, iecirtu otru 3nieku sev īkšķī. Forelēnu atbrīvoju, un tad mēģināju sevi atbrīvot, arī ar pielocītu nav tik viegli un tagad nojaušu zivs sajūtas, kad mēģini atskabargas āķi izvilkt no mutes :)))
24.marts 2015, 16:45 | links

Nu bet es par attieksmi arī runāju. Kā var izcelt un popularizēt uznākošo ēdamgumiju mikrodžiga vilni ja tas jau pēc savas būtības ir radīts lai SLĀNĪTU efektīvāk nekā sliekojot? Teiksiet, džigotāji neiepauzē, tā dara tikai sliekotāji? Absurds.
Man ir personīgas pretenzijas pret šitiem ēdamgumiju matadoriem, uzskatu ka viņi nodara lielāku postu nekā sliekotāji - tas ir mans viedoklis. Bet gan jau sulla tūlīt mani atkal nodēvēs par gaļenieku...
24.marts 2015, 16:08 | links

Sliekot vai nesliekot,tas katra paša ziņā!Varbūt kādam pietrūkst naudas,lai iepirktu voblerīšus vai citus mānekļus..BET,ja runa iet par āķiem,tad trijžuburis vai pat to pāris ir reāla skāde zivs mutē,ja ne rīklē.Ja sliekotājs piecirtīs bez pauzes,tad arī visticamāk nebūs problēmu zivi atbrīvot.Pats esmu uzaudzis pie foreļupes ar slieku ķerot tās,zinu ko runāju..Iekampts vobleris jau sagādās krietni lielāku skādi..cik nav bijis,ka viens āķis atbrīvots un zivs sāk raustīties..viss no jauna,līdz jau pa vēlu ir ko glābt ! Ne visi ir tik izveicīgi ķirurgi un saudzīgi,lai veikli atbrīvotu sparīgu zivi no iekampta voblera.Pa lielam viss atkarīgs no copmaņa un tā,ar kādām domām viņš ieradies pie upes.Mazākais būtu tas uz ko un kādiem āķiem ķēris[likumā paredzētā kārtībā],svarīgāk vai zivs vesela palikusi.. Man pašam kaudze ar vobleriem,kam pārī 3žuburi..jāapsver doma par vieninieku maiņu.Runājot par gumijām..tās protams arī mēdz būt ar 3žuburiem un kombinācijā ar rotiņu,bet labs risinājums ir ar vienu āķi un džigošanas tehniku..pavisam cita interpretācija utt. Katram savs piegājiens un savs ķeršanas stils-bezjēdzīgi kādu pārpārliecināt,jo sadzirdēs tikai to ko vēlēsies sadzirdēt.Cietēja jau beigās būs zivs-neatkarīgi no tā,cik dabīga vai nedabīga būs ēsma.
P.S. Par zverkavis teikto,ka pietiek tikai ar to,ka redzēts iznāciens bez cīņas..gan JĀ,gan .. bik pa īsu..vajadzīgs man tomēr tas bremžu skrējiens,pumpis un manevri.Nu nepietiktu man ar to,ka teiksim izsmelt un atbrīvot ar tīklu,pajūsmot par skatu un būt priekā ka IR bijis notikums..,bet iespējams,ka vēl neesmu līdz tam izaudzis.. Ja nu vienīgi ar tauriņķeramo pārtvert iznāciena brīdī pa fikso :D
24.marts 2015, 16:06 | links

Tikko pārrados mājās un jāsaka, ka kopš rīta te ir ļoti saradies ko palasīties. Dažādos laikos periodiski esmu orientējies ķert dažādas zivis līdz nonācu pie forelēm. Pāris gadus esmu ķēris tikai zušus,dažus gadus spiedis tikai uz samiem,bija brīdis kad tie bija zandarti un asari, un pat līņi. Par foreli esmu sapratis,ka šī ir patiesībā ir viena no stulbākajām zivīm kas ļoti instinktīvi un agresīvi metas virsū traucēkļiem,protams ir arī reizes kad šī rotam seko un neņem, bet tajā mirklī uzliekot gumiju tas nostrādā. Nav svarīgi uz ko mēs ķeram, manis pēc varat pludināt kaut 3 sliekas vienlaicīgi jo tur meža vidū pie gandrīz neskartās dabas kāds inspektors ja paveicas uzrodas tikai kaut kad starp 1.oktobri un 31. decembri. Māneklim nav nozīmes, nozīme ir vienīgi attieksmei, vai nu tu atstāj kaut ko pēc sevis vai neatstāj. Man personīgi vienā vasarā vēl otreiz patīk atgriezties upē kur pirmajā reizē atlaidu atpakaļ kādas 50 gb.
24.marts 2015, 15:13 | links

Un pats tu esi gaļenieks, pietiek palasīt nomada galerijās komentārus, kā krietnais sulla dod padomus fileju gatavošanā...

zverkavis, 24.marts 2015, 15:02

noķertu foreli saglabāt svaigu un gardu ir māksla. Labi ir tas, ka cilvēki nekautrējas padalīties ar savu pieredzi. Jaunajiem arī no kaut kā ir jāmācās.
24.marts 2015, 15:12 | links

Un pats tu esi gaļenieks, pietiek palasīt nomada galerijās komentārus, kā krietnais sulla dod padomus fileju gatavošanā...
24.marts 2015, 15:02 | links

Sulla, atvaino ka nolaižos līdz tavam līmenim, bet tu esi cirvis. Jei bogu, šito tupumu - ES SAKU KA ĒDAMGUMIJAS IR SLIKTĀKAS PAR SLIEKOŠANU! PIELECA TAGAD?
24.marts 2015, 15:01 | links

cik tupam jābūt lai nepielektu elementāras lietas? Sliekas zivis ierij droši un dziļi, tā ir pierasta dabīgā ēdmaņa, pavasara palos kad upe skalo krastus sliekas lielā daudzumā nonāk ūdenī. Ja forele liela tad āķis var atrasties jau dziļi rīklē vai barības vadā. Zivs anatomiju pārzini, kur tai sirds? Ja āķis liels tad gadās arī ka ieduras jau sirdī. Ja neieduras sirdī tad vienalga pie zivs nokausēšanas tiek letāli traumēts barības vads, saplēsts vai izrauts ārā Otrs, tārpi uz āķa vienmēr ir ar kustīgiem gariem galiem, tāpēc tārpotāji ietur pauzi, pat vairāku sekunžu garumā un tikai tad piecērt, kad pārliecināti ka nu āķis neizspruks no mutes. Jopcik visur pasaulē cilvēki kā cilvēki, jau sen sapratuši ka lašveidīgās nevar ķert uz sliekām, ja nevēlies retināt to populāciju. Tik pie mums ir cietpauraini dunduki kas apgalvos pretējo. Ka tik attaisnot savu gaļenieka sūtību!
24.marts 2015, 14:52 | links

ēdamgumijām ne par velti ir tāds nosaukums ka viņas ir uztaisītas GARŠĪGAS. Te kāds minēja ka muša un silikons zivij liekas aizdomīgs - es domāju ka gardu silikonu forele rij stipri aktīvāk nekā dabīgo slieku.
Es arī uzskatu ka pārliecība "sliekot ir slikti, bet džigot ar ēdamgumiju ir taisni un krietni" ir divkosīga, neatkarīgi no tā kas ir rakstīts aktuālajā mn redakcijā. Tā ka, katrs mēs paliekam pie savam.
24.marts 2015, 14:43 | links

strauta foreles neiet uz smaržu, šīs zivis medījot galvenokārt izmanto redzi, tāpēc lielākā nozīmē ir mānekļa formai, krāsai, kā tiek izspēlēta ūdenī. Mazi voblerīši un roterīši var imitēt gan zivtiņa gan vabolītes vai pat citus ūdenī iekritušus kukaiņus. Tāpat MM mušas imitē neskaitāmus ūdens un sauszemes kukaiņus, tārpiņus un arī zivis. Skaldīt matus kurš visvairāk imitē sliekas piemēram ir absurdi. Pats silikona mānekļus foreļcopē neizmantoju, vienkārši nepatīk ar tiem darboties. Bet nenosodu tos kas izmanto, jo tos tomēr liek uz vienžubura āķiem, kas ir nesalīdzināmi saudzīgāk nekā piemēram 1-2 trijžuburi vobleriem. Un retais forelists trijniekus nomaina uz vieniniekiem, vismaz galerijas bildēs te neko tādu manījis neesmu. Pirms 5 gad iesāku trijnieku nomaiņu vobleriem, pērn sāku nomainīt arī rotiem, pamazām nomainīšu visiem. Arī zacepu uzreiz mazāk, tā ka iesaku visiem par šo padomāt.
24.marts 2015, 14:36 | links

Par kādu paradoksu draugs mīļais te runā? Ja kaut drusku tev ir sajēga no upes, tad gan rotiņš, gan vobleris, gan pārsmaržojies gumijas māneklis ir vienlīdz efektīvi. Runa ir par pludiņu, tālāk nāk sviniņš, tad āķitis, to visu kopā uzver uz auklas, var ņemt bambuseni vai arī citu makšķerīti ar spolīti (atkarībā no upītes). Uz āķīša dabīgā ēsma- slieka. Par šo ir stāsts!

skutans, 24.marts 2015, 13:47

Nepiekritīšu - jebkura ēdamgumija, piesūcināta ar atraktoriem, ir 100reiz efektīvāka par tupu slieku, te jau iepriekš viens prātīgs cilvēks izteicās ka salīdzinājumam der situācija, kad kaimiņa dārzā smaržo šašliks, bet tev vēders no bada kurkst...
Stāsts ir tieši par to, nevis par pludiņmakšķerēšanu foreļupēs.
Nezinu, vai man ir sajēga no upes, bet skolas gadus tieši tā arī nodauzījos pa piemājas upīti, ar slieku, lazdas kātu un BEZ spoles. Lielākā forele tieši 2kg.
24.marts 2015, 14:19 | links

Un daudzi tagad staigā ar to prasto gumijas slieku? Tak ne - industrija piedāvā visādus brīnumus, tad nu tiek lietotas gan ēdamgumijas, gan atraktanti, rezultātā prātīgākie ļaudis atzīst ka tas ir slaktiņš kur forelei nav izredžu, daļai tas tomēr paliek kā sarkana lupata ka "sliekot ir slikti, gumijot ir labi un pareizi".
Ko lai saka, ar likumu tas aizliegts nav, kas, manuprāt, jau pašā saknē ir paradokss.

Par kādu paradoksu draugs mīļais te runā? Ja kaut drusku tev ir sajēga no upes, tad gan rotiņš, gan vobleris, gan pārsmaržojies gumijas māneklis ir vienlīdz efektīvi. Runa ir par pludiņu, tālāk nāk sviniņš, tad āķitis, to visu kopā uzver uz auklas, var ņemt bambuseni vai arī citu makšķerīti ar spolīti (atkarībā no upītes). Uz āķīša dabīgā ēsma- slieka. Par šo ir stāsts!
24.marts 2015, 13:47 | links

Nu man dažām pirktām mušām apmēram šitādi pēc formas.
http://www.tackle2u.com/coarse-fishing-tackle/hooks/kamasan-b911-f1-barbless-spade-end-hooks/flypage.tpl.html

Domāju ka šitāds varētu darboties līdzīgi.

https://www.detteflies.com/files/imagecache/product_full/sud.JPG

Mnliekas ka tas viss ir tajā ka tas līkums ir dziļš, šķēps garš, kā savadak pateikt;d
24.marts 2015, 13:36 | links

Nu labi labi, gadās ar tām acīm tā, bet vispār ir tāds viens āķu veids kas man liekas ļoti superīgs,saudzīgs, forši zivi atbrīvot un neiedomājami labi tur zivi.Bezatskabargu ''dziļie'' āķi.

Jaunzemis, 24.marts 2015, 13:23

Var palūgt bildi vai vismaz linku kur tādus apskatīt? ir interese.
24.marts 2015, 13:28 | links

Nu labi labi, gadās ar tām acīm tā, bet vispār ir tāds viens āķu veids kas man liekas ļoti superīgs,saudzīgs, forši zivi atbrīvot un neiedomājami labi tur zivi.Bezatskabargu ''dziļie'' āķi.
24.marts 2015, 13:23 | links

Jaunzemi, par "pieklājīga izmēra āķi" - kas tad ir labāk, mazāks trijžuburis, kas ieķer lūpā, vai kārtīgs vieninieks, ko izcērt cauri pusgalvai acī?

zverkavis, 24.marts 2015, 13:14

grozi kā gribi -no vienžubura vieglāk atbrīvot
24.marts 2015, 13:23 | links

Un daudzi tagad staigā ar to prasto gumijas slieku? Tak ne - industrija piedāvā visādus brīnumus, tad nu tiek lietotas gan ēdamgumijas, gan atraktanti, rezultātā prātīgākie ļaudis atzīst ka tas ir slaktiņš kur forelei nav izredžu, daļai tas tomēr paliek kā sarkana lupata ka "sliekot ir slikti, gumijot ir labi un pareizi".
Ko lai saka, ar likumu tas aizliegts nav, kas, manuprāt, jau pašā saknē ir paradokss.

Jaunzemi, par "pieklājīga izmēra āķi" - kas tad ir labāk, mazāks trijžuburis, kas ieķer lūpā, vai kārtīgs vieninieks, ko izcērt cauri pusgalvai acī?
24.marts 2015, 13:14 | links

piedo atvaino,bet kas tad ir musha un slapjaa nimfa?

Ruu, 24.marts 2015, 10:31

Kutkas jau ir uz to pusi, pēc funkcijas.Bet nekādu mušu forele ilgi neturēs mutē kur nu vēl rīt iekšā.Piecērt ir, nogulēji- nu tad arī nogulēji visticamāk.
Neesmu īsti provējis forelēs bijis ar viņiem( džigiem), bet nedomāju ka džiga mānekļus(nerunāju par smaržīgajiem un garšīgajiem) var likt vienā plauktā ar dzīvu slieku.
Ar slieku nostaigāju savus apmēram pirmos divus foreļošanas gadus. Mierīgā udenī. piem bebriniekā vēl tik ātri nerij citreiz, straumē gan un īpaši sīkie, ļoti fiksi un dziļi.Katrā ziņā es neiemācijos nokontrolēt to visu, un pēc savas vēlēšanās izvēlēties kuru copi realizēt.Liela zivju slaktēšana tiešām.
Es nedomāju ka ar gumijas slieku notiek tas pats, nu ganjau par cik mīksts un zobus nelauž tad nelaiž tik ātri kā bleķi ārā, un uz atkārtotiem mēģinājumiem lielākas šanses.Domāju ja pieklājīga izmēra āķis tad nav tik traki, un nosodāmi,lai arī liekas ka tas nav īstais uz ko foreles ķert.
24.marts 2015, 13:08 | links

Tas pareizīgums un patriotisms šeit brīžiem ir par traku!!
gumija nav ne tīkls, murds, kur nu vēl trakāk elektrība!

mikucis15, 24.marts 2015, 11:42

Pašam ir kaudze dažnedažādāko gumiju, no praktiski bezsmaržas, beidzot ar tādu ko nevar atmazgāt pāris dienas. Bet tas ir no čempja, dabā neizmantoju, jo tiešām to uzskatu par sliekošanu, dabīga nav tikai krāsa (varbūt), toties tie atraktanti dod zivij pa galvu, tas pats kas Tev izsalkušam saostīt kaimiņu mājā cepamies šašliku.
Nepiekrītu ka muša un nimfa ir tas pats, OK varbūt pret parastu silikona mānekli, ne "ēdamgumiju" un zinot cik pūliņu mušojot ir jāīeliek lai vispār ielīstu foreļupē, tas galīgi nav tas pats.
24.marts 2015, 13:01 | links

gramatika pieklibo - "pirms TAM noņemšu āķus"
24.marts 2015, 12:29 | links

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu

Creative templates for Google Ad Manager