Foreles

Varžu populāciju stipri paretina dabīgie ienaidnieki-stārķi! Šitie "profesori" barojas pa savu maršrutu un , kā pēc pulksteņa. Stārķi "notīra" abas ceļmalas pa tīro, reti kur gadās redzēt sabrauktu vardi.

vairis, 22.marts 2015, 07:45

ar stārķiem interesanti, dabīgo ienaidnieku tiem praktiski nav. No cilvēka tie nebaidās, labprāt taisa ligzdas uz cilvēka veidotām sagatavēm.

No stārķiem stipri cieš uz zemes ligzdojošie putni: griezes, paipalas, cīruļi, irbes, tāpat zaķi, vardes, čūskas utt

Vispār Latvijā dzīvo ap 5% no pasaules stārķu populācijas. Starp citu stārķis ir silto zemju putns, kur Latvija ir tikai vieta kur laist pasaulē bērnus :)
22.marts 2015, 09:40 | links

Varžu populāciju stipri paretina dabīgie ienaidnieki-stārķi! Šitie "profesori" barojas pa savu maršrutu un , kā pēc pulksteņa. Stārķi "notīra" abas ceļmalas pa tīro, reti kur gadās redzēt sabrauktu vardi.
22.marts 2015, 07:45 | links

vardes ikaa visaa pasaulee izmirstot,kaut kaada biistama seeniishu infekcija
21.marts 2015, 23:16 | links

Un cik tonnas NaCl tad izkaisa LV?
ja paskaita nokrišņu daudzumu, ūdenstilpnē ieplūstošo ūdens daudzumu.
var mēģināt izskaitļot koncentrāciju.
Bet visprecīzāk ir analīzes.
21.marts 2015, 22:48 | links

Domātāj.
Par NaCl jau reiz spriedelējām.
Padomā,cik Tonnas izkaisa un kur tās paliek?

BrunoL, 21.marts 2015, 22:02

Spriedelējām, neesmu aizmirsis.
Kāds varētu paņemt un uztaisīt ūdens analīzes tad būtu skaidrs.
Vardes un ne tikai vardes uz šosejām placinātas gaļas izskatā gadās redzēt, asfalts pievelk gaismu, tāpēc ir siltāks kā apkārtne, līdz ar ko viņas tur labprāt atpūšas ceļā no ziemošanas uz nārstu.
Un vēl kas - viena lieta ir ieraudzīt varžu baru uz ceļa, kur izvairīties no nesabraukšanas ir problēma, var jau kāpt ārā un šķūrēt viņas ar lāpstu uz grāvi, varbūt, ka kāds to ari dara, nezinu, bet ir bars kretīnu, kas speciāli viņām brauc virsū.
Jebkurā gadījumā arī man nav trāpījušies varžu bari uz šosejas siltās pavasara un arī rudens dienās, kas iet uz ziemošanu.
21.marts 2015, 22:45 | links

Par vardēm.
Pirms gadiem 10-15 kad vardes modās no ziemas miega un gatavojās nārstam,šoseju posmi bija kā nosēti.Gaļas masa.Arī vasarā lietus laikā.Tagad,reti kāda.Tā pat visā Latvijā. Šad tad sanāk pavizināties.
21.marts 2015, 22:08 | links

Domātāj.
Par NaCl jau reiz spriedelējām.
Padomā,cik Tonnas izkaisa un kur tās paliek?
21.marts 2015, 22:02 | links

Bruni! Brauc ciemā! Viss notiek. 45nieku noparkoju. Ap 50 nokūlās un bija vēl.

Chalitis, 21.marts 2015, 19:37

Nekārdini! Savi ūdeņi jāapsaimnieko!
21.marts 2015, 21:59 | links

Vardes mūspusē panīka kopš viena sausa gada , laikam 1991. Pēc tam kādu laiku bija ļoti maz, bet pēdējos 3-4 gadus ir diezgan daudz, neskatoties uz to, ka pa laukiem peld lielie miglotāji un pie tam diezgan bieži.
Par sāli neņemos spriest, bet zāle tāpat gar ceļmalām ir jāpļauj regulāri. Lielākas koncentrācijas varētu būt pilsētu notekās. Sāls ir nātrija hlorīds, ja vien uz ceļa nekaisa ko citu. Hlors labi skalojas prom uz gruntsūdeņiem. Nātriju arī augi nebrāķē. 100 kg vecī hlors ir 200 gramu. Personīgi es nedomāju, ka sāls uz šosejām būtiski mainītu ūdens sastāvu ilgtermiņā.
Te pie reizes var paskatīt, no kā mēs sastāvam.

http://chemistry.about.com/od/chemicalcomposition/a/Chemical-Composition-Of-The-Human-Body.htm
21.marts 2015, 20:54 | links

Bruni! Brauc ciemā! Viss notiek. 45nieku noparkoju. Ap 50 nokūlās un bija vēl.
21.marts 2015, 19:37 | links

Saskatu vēl vienu problēmu-autoceļu apstrāde ar sāli. Teiksiet,vecis muld,bet nekas nekur nezūd.Ūdeņos nonāk un izmaina to kvalitāti.Droši vien esiet ievērojuši,ka krasi samazinās varžu populācija.
21.marts 2015, 19:26 | links

Nav runa par palieņu ganībām. Par mežu platībām, kur tika izzāģētas visas upmalas.
Nomad. Iedomājies kā upe izskatās, kur tās krastos aug simtgadīgi melnalkšņi, gobas, utt. Krasts, kā mūris! Zem saknēm paceres metru dziļumā. Upes gulte visa oļos. Kā izzāģēja visu malkā, tā tam posmam beigas. Baltalksnis labi noēno. Ja iesējās egle, tad labi aug. Pēdējās vasarās egli nevar ieaudzēt mežā. Priedi vēl...

Chalitis, 21.marts 2015, 18:31

pēdējos upes gadus upju aizsargjoslas kaut cik ievēro. Neļauj cirst pat pie upēm, kas jau sen ir taisnoti grāvji.

agrāk jā, cirta ko varēja nocirst. Tagad jā kāds ko tādu dara, vajag ziņot meža dienestam, vismaz morāls gandarījums būtu un mācība citiem.

priedei daudz kur pa ielam ir pidrik, jo lopi visus jaunos kociņus nograuž pa tīro. Priede arī palienēs īpaši neaug.
21.marts 2015, 18:53 | links

Lai atšķaidītu esošo offtopiku sadaļā, atskaitīšos par paveikto.
5h laikā izlūkoti ~3km upītes. Ūdens līmenis pašā laikā, temperatūra arī OK, bet copes nevienas. Pārsteidza daudzie bebru nedarbi vietās, kur parasti viss bija kluss un mierīgs. Siltā ziema darījusi savu. 2 dambji izjaukti, ceru, ka arhitekts metīs mieru un neatjaunos. Katrā ziņā - jauki pavadīta sestdiena.
21.marts 2015, 18:46 | links

Nav runa par palieņu ganībām. Par mežu platībām, kur tika izzāģētas visas upmalas.
Nomad. Iedomājies kā upe izskatās, kur tās krastos aug simtgadīgi melnalkšņi, gobas, utt. Krasts, kā mūris! Zem saknēm paceres metru dziļumā. Upes gulte visa oļos. Kā izzāģēja visu malkā, tā tam posmam beigas. Baltalksnis labi noēno. Ja iesējās egle, tad labi aug. Pēdējās vasarās egli nevar ieaudzēt mežā. Priedi vēl...
21.marts 2015, 18:31 | links

A_V Nevis pārvērta "zaļos tuneļos", bet atļāva tam tā notikt!Kas notiek, kad upmalu izzāģē? Saaug baltalksnis, kas nedod gaismu. Neaug zāle, vispār nekas neaug! Notiek krastu erozija, utt.
Chalitis, 21.marts 2015, 17:24

pie upēm un to palienēs bieži vien agrākos laikos bija ganības un siena pļavas ar zālaugu veģetāciju. Mainoties lauksaimniecības saimniekošanas metodēm tās kļuva nevajadzīgas un aizaug ar kārkliem, alkšņiem utt. šāda palieņu pļavu izzušanas problēma pastāv visā Ziemeļeiropā.

Auglīgākās meža augsnēs baltalksnis ir pioniersuga ar īsu dzīves ilgumu līdz 40-50 gadi. Ja egle spēj konkurēt (kad alksnis izēdis visu zāli), ar laiku saaug tā. Tas protams notiek ilgākā laika posmā kā mums gribētos.
21.marts 2015, 18:10 | links

A_V Nevis pārvērta "zaļos tuneļos", bet atļāva tam tā notikt!Kas notiek, kad upmalu izzāģē? Saaug baltalksnis, kas nedod gaismu. Neaug zāle, vispār nekas neaug! Notiek krastu erozija, utt.
Ruu. Gastronomiski mani tā zivs nesaista. Garšo ceptas zivis, ne mazsālītas. Lai ģimene dabūtu paēst, būtu jānosit vismaz trīs ap 40 cm zivis. Tāpēc, ļauju tām dzīvot. Citu gadu sanāk paņemt 2-3, citu gadu nevienu. Nelaidīšu vaļā zivi, kura "pumpē" ārā asinis. Arī nevienu līdaciņu nemetu krūmos. Tā ir nogalināšana sev par prieku!
Tāpat karstā laikā nemoku to zivi.
Nobeigumā gribētu uzjautāt tiem kečenrīlistiem, cik no viņiem makšķerē ar pielocītām atskabargām? Vai ir kāds voblerītis ar bezatskabargu vienžuburiem aprīkots?
21.marts 2015, 17:24 | links

Aldēns tavs tēvs malacis. šādu gudrību ir daudz, daudzas ir pat apkopotas un publicētas. piemēram - ka vagas tīrumā jādzen paralēli ūdenim, nevis kā notekas, utt.
21.marts 2015, 13:04 | links

Zvērkāvis teica -Nākamreiz, kad brauks vietējais lielzemnieks miglodams krastus, šim traktoru nodedzināt? Nu ne taču.

Sakarā ar šo man uzausa atmiņā,ka manu tēvu kolhoza laikā vilka zarā par to, ka visos viņa miglotajos labības laukos gar grāvju malām kādi
2-3m labības josla bija bālākā nokrāsā. Kad šim jautāju kāpēc tā, viņš teica, ka nav gudri ar pēdējām miglotāja dīzēm tīšām laist slāpekli grāvī jo visi grāvji ietek upēs.
21.marts 2015, 11:22 | links

Vakar biju piebraucis pie upītes paēst pusdienas. Apstājos nedaudz meža traktoru izbraukātā noriņā. Pēc brīža atbrauc vietējais ar 150nieku. Smirdīgāku un briesmīgāka izskata traktoru redzējis nebiju.

šamais prasa ko daru, atbildu ēdu pusdienas,
Vīrs stāv, skatās, traktors baisi smird.
Jautāju vai viss kārtībā,
Tas noskatās apkārt, mēslus pēc manis neierauga.
Sāk stāstīt ka esmu apstājies privātīpušamu, būs jāmaksā.
Es saku OK, lūdzu piestādi rēķinu, cik?
Vīrs uz šādu pavērsienu nav gatavs, aizbrauc.

Apkārtne pēc nesadegušas degvielas un dūmiem smird vēl minūtes 10.
Vēl pēc brīža atbrauc municipālā policija (līdz iecirknim ap 25 km)
Aprunājamies, policija aizbrauc mierināt traktoristu ka neesmu ne malu mednieks, ne laupītājs.

Pusdienas paēstas, var doties uz copi:-)

nomads, 21.marts 2015, 10:57

Šis bija labs!
21.marts 2015, 11:11 | links

Zvērkāvi. Interesanti, kurš pie tā vainīgs, ka bebri Latvijā tika izskausti un pēctam ievazāti no citurienes?
Chalitis, 21.marts 2015, 07:38

Es nekad neesmu apgalvojis ka cilvēks dabu nečakarē. Jā, arī Sullas vārdos - varo, tam es piekrītu. Bet ko tad man darīt? Nākamreiz, kad brauks vietējais lielzemnieks miglodams krastus, šim traktoru nodedzināt? Nu ne taču. tas ir absurds, lieka vardarbība tikai vairos vardarbību, tas ir mans uzskats. Es daru ko es varu izdarīt - likuma ietvaros savu piemājas upīti tīru no bebriem - pareizi vai nepareizi, bet mannuprāt, upei ir labāk bez tiem bebriem. Reiz, copējot, aizķēru mazos tīkliņus rāmītī, televizorus laikam sauc. Pie piektā sagrieztā un izmestā pamanīju ka mani no krasta krūmiem vēro divi puišeļi, gadus 10-12 veci, ieraudzīja ka redzu un aizskrēja. Gan jau ka sencīši savas atvases aizsūtījuši pieskatīt savu nelikumīgo rūpalu. Nu un pēc sullas scenārija man vajadzēja iet un viņiem garāžu, pirti nodedzināt?
Es neesmu negausīgs, es nepaņemu neko daudz, bet par paņemtajām es nekaunos - man smiekli nāk kad tāds jaunais censonis, kas vēl pirms mēneša forumā prasa kā spolei bremzi regulēt, nu ir noķēris foreli, izfočējis visās malās un visās pozās un esot bijis SPIESTS paņemt jo esot zivs bijusi savainota...
Nezinu, kā pārējiem, bet man rokas ir siltas, varu pusi ziemas bez cimdiem iet - kad redzu bildēs forelītes 25-35cm, kuras autors tur abās plaukstās - man nez kāpēc šķiet ka tā zive tur nejūtās labi...
Citreiz palasot tepat galerijās komentārus pie bildēm - kā tauta spriež cik lielas gadās nepieejamākās vietās kur liels risks norauties un noraujās ar, ar visu āķi, saprotams - cik daudziem pietiek nervi to zivi no atvara TIKAI IZMĀNĪT? Bija izgājiens, viss, ej tālāk. Ja gribi paspēlēties un zini ka zivs tur var apraut rīkus - noņem āķi pavisam - forele pakamps un kādu sekundi-divas tāpat turēs un spirināsies - emocijas gana. Nepietiek? Vajag bombīt un bombīt kamēr sabombī to zivi no viņas bedres? Un ja aiziet ar rotiņu žaunās? Baigā ētika, nudien...
Par sīko līdaciņu krastā sviešanu, tārpošanu ar mākslīgajiem smaržīgajiem un garšīgajiem tārpiem man arī ir savs viedoklis, bet nez kāpēc par to mani vietējie lielceļa huligāni norej...
21.marts 2015, 10:58 | links

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu

Creative templates for Google Ad Manager