Tur jau tā lieta ka tur nav līdaku un ūdens tek no kalnu ledājiem
5.septembris 2020, 01:15 | links
Sēdi biksēs ōpīt tārpotāj, jūsu laiks sen pagājis, kad bāzāt pilnu kuli ar forelēm un mazās sprīdi garās cepāt uz iesmiem (skat. J.Liepnieka grāmateles). Un nekad neatgriezīsies, nostaļģētājs atradies pēc "kārtīgajiem" laikiem!
Karlis_K, 26.augusts 2020, 14:56
Tiem gaļeniekiem kuriem foreļu cope nav iedomājama bez foreļu paturēšanas lomā, saprotams forelēšanu jāpārtrauc ar 01.09. Es atbalstu šo jauno paturēšana sliegumu, es pat priecātos ka tas būtu uz visu vasaru, lai ar foreļmammu ikriņiem nenašķojas tie kuri iet uz upi tikai izēsties. Foreles pie mums nekad nenārsto septembrī, pat ļoti agros un aukstos rudeņos, kādi pēdējo reizi gadījās 90.tajos, tikai septembra pēdējos datumos foreles sāka iemēģināt berzes, bet arī tad nārsts nesākās agrāk par oktobra vidu. Mūsdienās pie siltajiem rudeņiem nārstot sāk oktobra beigās vai pārsvarā novembrī. Manuprāt lielāka liekulība ir ar ūdām februārī masveidā slaktēt ikru pilnās līdakas, īsi pirms nārsta un paturēšanas lieguma sākot ar 01.03., nekā septembrī saudzīgi (izmantojot bezatskabargu āķus) atbrīvot foreli, kurai līdz nārstam vēl labs laiks. Bet demagogiem jau vienmēr būs ko purkšķēt.
Karlis_K, 26.augusts 2020, 10:26
Tiem gaļeniekiem kuriem foreļu cope nav iedomājama bez foreļu paturēšanas lomā, saprotams forelēšanu jāpārtrauc ar 01.09. Es atbalstu šo jauno paturēšana sliegumu, es pat priecātos ka tas būtu uz visu vasaru, lai ar foreļmammu ikriņiem nenašķojas tie kuri iet uz upi tikai izēsties. Foreles pie mums nekad nenārsto septembrī, pat ļoti agros un aukstos rudeņos, kādi pēdējo reizi gadījās 90.tajos, tikai septembra pēdējos datumos foreles sāka iemēģināt berzes, bet arī tad nārsts nesākās agrāk par oktobra vidu. Mūsdienās pie siltajiem rudeņiem nārstot sāk oktobra beigās vai pārsvarā novembrī. Manuprāt lielāka liekulība ir ar ūdām februārī masveidā slaktēt ikru pilnās līdakas, īsi pirms nārsta un paturēšanas lieguma sākot ar 01.03., nekā septembrī saudzīgi (izmantojot bezatskabargu āķus) atbrīvot foreli, kurai līdz nārstam vēl labs laiks. Bet demagogiem jau vienmēr būs ko purkšķēt.
Karlis_K, 26.augusts 2020, 10:26
MV-F [26.08.20]: Vai kādreiz Ziemeļsusējā ir bijušas foreles? Pirms 20 gadiem biju plānojis apmeklēt šo upi un noiet ar spiningu no vidusteces līdz pat lejtecei. Bet tā arī plāni izpalika, neuzzinot kas tur mīt.Nekad neesmu par tādām tur dzirdējis, vai noķēris! Kaut gan upītē straume ir, varbūt kāda tur arī mīt, taču mērķtiecīgi tur uz forelēm nebrauktu..un vispār tur nebrauktu :D
Agrāk mūsu pusē Dienvidlatgalē bija pietiekami daudz upīšu kur bija foreles, diemžēl ķīmija un elektriki savu darbu ir padarījuši. Tagad pat parasto zivi neredzēt upēs. Vēl hesus sabuvējuši. Šogad lietus mazuma dēļ upēs kur agrāk bija normāls līmenis tad šogad gesu dēl pārtapa par maziem strautiņiem. Agrāk vēžu bija Dubnas upē daudz tagad neviena neatrast. Ķimikālijas savu padarījusi melno darbu.
swordfish216, 26.augusts 2020, 08:02