Laivas un to motori

Opā, nu gan mans jautājums baigo diskusiju pacēla.. katrā ziņā interesanti palasīties dažādos viedokļus.
Es šobrīd vienk. vados no visapkārt lasītā - pirmajā sezonā nopērk elektromotoru (tas jau man ir), nākamajā - 2,5hp motorīti, pēc tam 5hp, pēc tam 10-15-30 utt., tas pats ir ar laivām - sākumā brauc ar nomas laivām (ko līdz šim arī es darīju), pēc tam nopērk mazu pūsli, tad nākamo lielāku, tad jau kādu stiklašķiedras vai alumīnija darinājumu, nākamajā sezonā arī tas ir par mazu/šauru/lēnu..
Mana loģika tāda, ka vismaz pirmajiem soļiem vajadzētu pārlēkt, jo pēc tam to visu hlamiņu vai nu kaut kur jātur, vai arī jāpārdod pa lēto, jo pa dārgo arī neviens negrib pirkt.. beigu beigās atšķirība ir tikai tajā, ka, vai nu uzreiz nopērc puslīdz sakarīga izmēra laivu (kuru pēc tam var pa druskai uzlabot, ja ir vēlme) ar normālas jaudas motoru (kuru arī pēc tam, ja galīgi nepatīk, var nomainīt), nevis katru sezonu pērk kaut ko drusku labāku, un pēc tam pus sezonu tirgo vecos loriņus.

Tāpat arī labi saprotu, ka ar pirmo reizi diez vai trāpīšu desmitniekā un nopirkšu tādu laivu un motoru, ka pēc tam visu mūžu ar tādu gribēsies braukt un negribēsies neko citu, bet vismaz tos pirmos soļus gribās izlaist.

Par velcēšanu un ātriem motoriem - hz, līdz šim velcēt sanāca tikai piespiedu kārtā - ar elektromotoru tāpat ātri nepaskriesi. Bet kopumā velcēšana mani pagaidām īpaši nevilina, vairāk tracina lēnie/ilgie pārbraucieni tā vietā lai mētātu/copētu.
21.decembris 2014, 19:36 | links

Pilniigi piekriitu, man paziņa uz kazankas uzlika 40 zirgu Hondu, vairs nevar pavelceet, par aatru, kad bija 5hp, tad bija pa leenu paarvietoties :)

opusums, 21.decembris 2014, 19:23

Ir tāda laba fiška "trolling plate", man uz "Krim" stāv...
Tāda plāksne kura braucot stāv vertikāli, bet vajadzības gadījumā var nolaist uz leju, izveidojas "bremze" kas efektīvi ļauj mazināt ātrumu velcējot.
21.decembris 2014, 19:27 | links

Atkārtošos-Neka personīga!Es braucu copēt un ar konkrētu mērķi un uz konkrētu zivi ko vienmēr noķeru!Nevis vizināties pa ūdeņiem no punkta A uz punktu B!

Pilniigi piekriitu, man paziņa uz kazankas uzlika 40 zirgu Hondu, vairs nevar pavelceet, par aatru, kad bija 5hp, tad bija pa leenu paarvietoties :)
21.decembris 2014, 19:23 | links

Nejaucoties ,,Lielo zēnu" lietās!Domāju ka svarīgi ir saprast ko ar to laivu uz ūdens darīsi!Nēsāsies apkārt vakardienu meklējot,piedalīsies mačos,vizināsies vai copēsi?Manuprāt tīri priekš copes(Ne mačošanās),mūsu ūdeņiem(Ne jūrai) ar 4,00m + 20hp pietiek atliektiem galiem!Nu kur mums Tādi ūdeņi kur priekš makšķerēšanas parastās vajag 5,5m+100hp un vairāk?Tad jau tāds vipendrons vien sanāk?Nu nekā personīga!Es braucu uz konkrētu vietu ar konkrētu mērķi,nevis ekskursijā!Konkrēti-vai nu jigs vai spinis vai sams nevis nēsāties teiksim no Aizkraukles lidz Jēkabpilij!Tikai personīgas domas.

willijs, 21.decembris 2014, 18:41

Ne jau motora "lopiņos" un laivas metros ir laime, bet gan spējā operatīvi pārvietoties un komfortabli justies. Pilnīgi piekrītu, ka pietiekošs ir jebkurš motors kurš spēj laivu ar visiem braucējiem izcelt glisē, tālāk jau vai 30km/h vai 100km/h vairs milzu lomu nespēlē. Ja copē vienatnē, tad pilnīgi var piekrist ka ar 4m un 15-20hp pietiek atliektiem galiem, tikai man personīgi nepatīk copēt vienam, parasti sanāk divatā vai trijatā un trijiem jau mazākā laivā ir stipri pašauri, 20 zirgi arī trīs vidējus latviešu rumpjus ar vsiem loriņiem glisē nepacels. Vēl jau atkarīgs cik sver pati laiva...Aptuvenā formula uz ko var orientēties , lai gan stipri neprecīzi, ir 20kg=1hp.
21.decembris 2014, 19:21 | links

Atkārtošos-Neka personīga!Es braucu copēt un ar konkrētu mērķi un uz konkrētu zivi ko vienmēr noķeru!Nevis vizināties pa ūdeņiem no punkta A uz punktu B!Tikai manas domas !Kas domā savādāk aber lūdzu kaut 300hp!
21.decembris 2014, 18:57 | links

coplietdraug,
tad jau autiņiem ar var likt tikai 1,2 litru dzinējus un neko lielāku nevajag, jo tie bez problēmām spēc nogādāt no punkta A uz B
21.decembris 2014, 18:47 | links

Nejaucoties ,,Lielo zēnu" lietās!Domāju ka svarīgi ir saprast ko ar to laivu uz ūdens darīsi!Nēsāsies apkārt vakardienu meklējot,piedalīsies mačos,vizināsies vai copēsi?Manuprāt tīri priekš copes(Ne mačošanās),mūsu ūdeņiem(Ne jūrai) ar 4,00m + 20hp pietiek atliektiem galiem!Nu kur mums Tādi ūdeņi kur priekš makšķerēšanas parastās vajag 5,5m+100hp un vairāk?Tad jau tāds vipendrons vien sanāk?Nu nekā personīga!Es braucu uz konkrētu vietu ar konkrētu mērķi,nevis ekskursijā!Konkrēti-vai nu jigs vai spinis vai sams nevis nēsāties teiksim no Aizkraukles lidz Jēkabpilij!Tikai personīgas domas.
21.decembris 2014, 18:41 | links

Laiva LATREX 450 - 2150 eur
Dzinējs SELVA 25 zs - 3080 EUR
Piekabe - 1000 EUR

Kopā 6230 EUR + PVN = 7538.3 EUR
21.decembris 2014, 18:05 | links

Lai ari kādu pirmo laivu nopirksiet, nākamo gribēziet labāku.
21.decembris 2014, 17:59 | links

Nu beidz,viss ir kārtībā,normāli papļāpājam:)
Secinājums laikam viens:kaut ko jau nopirkt var,bet nekas svaigs vai īpaši labs tas nebūs.
Bet es vienalga iesaku pirkt,nevis vēl pāris gadus krāt kaut kam labākam un ciesties.
21.decembris 2014, 16:31 | links

pūlos pastāstīt cilvēkam , kurš iedomājies pirkt 5x2m laivu,motoru, piekabi dabūt to pasākumu uz glisi, apceļot dzimtās zemes ūdenskrātuves, iekļauties 4 naudiņās, vēlams - nu kungi, Jums kā asiem šajā sfērā, negribas draudzīgi pabrīdināt, ka tas viss nav tik vienkārši,ja ne tad piesipieties pie vārdiem , kuru jēgu negribat saprast, man pa lielam , po:)
21.decembris 2014, 16:16 | links

usi,mēs pilnīgi visi braucam ar lietotiem laivu dzinējiem.Tu arī,ja Tev ir motorlaiva.
Jauni tie dzinēji bija tikai veikalā un,pieņemsim,pirmajās stundās ūdenī.
21.decembris 2014, 11:44 | links

nav bijis gadījumu, lai neizbrauktu no mājas, jeb paliktu uz ceļa:)

usis, 20.decembris 2014, 22:16

man ar nav bijis, mājās kaut kā taču esmu vienmēr nokļuvis :) Es taču saku, ka viss ir galvā... Man galva ar formulām piedzīta, kā jau ekonomikas maģistram, varu momentāli sarēķināt cik sanāk price/performance jaunam/lietotam autiņam , jauns zaudēs vienmēr, izņemot tādos parametros kā milipontu izstarojums uz kvadrātmetru un krāna pagarināšanās mikronos :) Bet tas viss ir subjektīvi, tāpat kā ar makšķerrīkiem - vajag sevi mīlēt un lutināt, kā nu katrs to saprot...:D
20.decembris 2014, 22:33 | links

Par izdzīvošanas komplekta nepieciešamību - saprotu, ja brauktu jūrā, nelabvēlīgos apstākļos..
bet, par cik paredzēts dzīvoties 98% pa iekšzemes ūdeņiem, tad nav jau tankkuģis, lai nevarētu arī ar airiem tikt vismaz līdz tuvākajam krastam.
Ja domā ar galvu un seko līdzi tehnikas stāvoklim, diez vai būs īpaši daudz īpaši nepatīkamo gadījumu.
Par mašīnām runājot - man nekad nav bijuši jauni auto, un pa 600K+ nobrauktajiem kilometriem ne reizi neesmu palicis uz ceļa, vienk jāseko līdzi tehnikas stāvoklim un nevajag ekonomēt uz apkopēm.
20.decembris 2014, 22:22 | links

redzi jig, lv, stāsts tikai par to ka tehnoloģiski pieļaujamā nodzīšanas rezerve, tik komplicētam izstrādājumam kā motoram, kunga interešu zonā ap30-50zs, sastāvošam no milzimdaudz detaļām, mezgliem, gan mehāniskiem , gan elekt/elektroniskiem, vairumam sastāvdaļu būs dažāda, un pie vismaz 1000 darbstundām iespēja regulāri izmantot izdzīvošanas koplektu ir lielāka nekā iegādājot , jaunu vai mazlietotu- bet tas savukārt neierakstās budžetā, lūk:)
a par auto - esmu sācis 5 mašinas no 0 km, kopā ar tām ap 300000km , nav bijis gadījumu, lai neizbrauktu no mājas, jeb paliktu uz ceļa:)
20.decembris 2014, 22:16 | links

pie tam pirkt lietotu motorlaivu ir krietni romantiskāk kā lietotu auto, šamo var izstumt, ievilkt, dajebkurš var atbraukt pakaļ ja neveicas, toties ja noklājas laivas motors vietās attālās, labi ja līdz sainītis ar izdzīvošanas koplektu:)

usis, 20.decembris 2014, 20:36

A pri čom te jauns vai lietots? Gan jauns autinš, gan jauns laivas motors noklājas ne sliktāk par mazlietotu ( neiet runa par to, kas nodzīts vairāk par tehnoloģiski paredzēto rezervi). Es principā nepērku jaunus autiņus, kā ekonomists nevaru pārvarēt pshihoģisko barjeru par 30% cenas kritumu izbraucot no salona, bet kādam atkal ir svqrīgi iegūt "jaunavīgu" un īpaši sev sakomplektētu. Viss ir galvā...
A tehnika plīst un arī citi ČP gadās jebkam. Ir bijis visādi - vienreiz uz dzenskrūves ķēdi uztinu, paldies municipāļiem, kas izbuksēja un ar fleksi nogrieza, ir palaidējrelejs motoram nobiris, šķilts "uz īso" ar skrūvgriezi, aķis ir nomiris uz ūdens un startēts "po starinke" raujot ar striķi, mazajam 2.5h motoram n-tās reizes drošības "šponka" aprauta, kamēr nepiegriezās un neielika naglu. Vai tāpēc mēs raudājām? Tas pie lietas pieder... :) Garantija jaunam motoram un arī jaunam autiņam 100% garantē tikai to, ka noteiktos termiņos jāaizved apkopt uz autorizētu servisu un jāatstāj konkrētas naudiņas, viss pārējais jau "kak karta ļažet"..
20.decembris 2014, 21:35 | links

pie tam pirkt lietotu motorlaivu ir krietni romantiskāk kā lietotu auto, šamo var izstumt, ievilkt, dajebkurš var atbraukt pakaļ ja neveicas, toties ja noklājas laivas motors vietās attālās, labi ja līdz sainītis ar izdzīvošanas koplektu:)
20.decembris 2014, 20:36 | links

Labāk gan skaties tagad,neatliec uz pavasari.Cenas ziemā krietni zemākas un būs laiks sagatavot sezonai,ja kādi remontdarbi vai aprīkojums jāuzstāda.
Ja Tu domā daudz vadāt laivu pa dažādiem ūdeņiem,Guntara laiva laikam nebūs tā pareizākā izvēle.Vai ne,Guntar?

andis47, 20.decembris 2014, 00:33

Es jau labprāt tagad iepirktu, un arī saprotu, ka tagad būtu īstais laiks to darīt, bet ir vēl dažas lietas pirms tam jāsakārto, kas ir svarīgākas par copi..
Jebkurā gadījumā paldies par viedokļiem - par laivas svaru līdz 350kg ņemšu vērā - par to nebiju domājis..
20.decembris 2014, 20:30 | links

Jig tev jautājums, tā kā pats dzīvoju blakus ķīsim, cik maksā par laivas turēšanu jaunciema ostā ?

tr222, 20.decembris 2014, 19:39

15EUR par laivas garuma tekošo metru, attiecīgi, tā kā laiva virs 5m, tad 75EUR/mēnesī.
20.decembris 2014, 20:17 | links

Jig tev jautājums, tā kā pats dzīvoju blakus ķīsim, cik maksā par laivas turēšanu jaunciema ostā ?
20.decembris 2014, 19:39 | links

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu

Creative templates for Google Ad Manager