Šeit nu gan nav loģikas.
Ja es nopērku spoli Latvijā - tad to peļņu ieliek kabatā starpnieks Latvijā un tad nu ar to naudiņu kautko te izdara.
Ja es pasūtu ārzemēs - tad es ietaupu Latvijas starpnieka peļņu un es pats to ietaupījumu te iztērēju citām lietām.
Protams, ka jebkurš starpnieks aģitēs par to, lai peļņa paliek viņa kabatā, nevis manā :D:D:D
Kipris, 23.marts 2023, 10:00
Ir drusku cik garš tik plats ar papildus "ja".
Tā doma:
1. Ja veikalnieks paņem starpību, kas var būt lielāka kā tevis iegūtā, tad no tās kādam samaksā par īri, kādam izmaksa algu, ..., kas tiek tērēta arī šeit uz vietas LV.
2. Ja pats pērc un tu ietaupi:
2.1. par to naudu nopērc nākamās lietas, no ārvalstīm - ieguvums tev uz doto mirkli mantā, naudas cikls LV beidzas.
2.2. nauda tiek vienkārši uzkrāta - ieguvums nav ne tev ne kaimiņam, papildus inflācija noēdīs tavu pirktspēju uz to ietaupīto summu, nauda nav LV ekonomikā.
2.3. Sakrāj naudu un aizbrauc ceļojumā - forši, bet aizvedi prom naudu no LV, naudas cikls LV beidzas.
2.4. par ietaupīto naudu, kādam samaksa uz vietas par darbu, nopērc LV produkciju - ietaupījuma nauda turpina naudas ciklu LV. Vai ietaupījuma summa ir mazāka vai lielāka par 1. scenāriju, tas ir diskutabls jautājums.
2.5 ietaupīto naudu investē un sāc ko ražot vai sniedz pakalpojumus, ko pārdod ārpus LV, kas nes tev papildus ienākumus, ko atkal tērē uz vietas.
Līdz ar to 1 un 2.4 scenāriji ir labi kaimiņam un tev, bet vislabākais ir 2.5. To sauc par cikliskumu un ja naudai tie cikli daudz un īsāki vienā ekonomikā, kā piemēram LV, tad ekonomikas dalībnieki ir lielāki ieguvēji ilgtermiņā.
*Ekonomiku esmu mācījies maz un sen, un nepretendēju uz 100% precīzu izklāstu! Tā kā vērtējiet pēc būtības un domas ;D
Jebkurā gadījumā labāko cenu un servisu solās piedāvāt Onkyo!