Nu nezinu ja tu tieši brauci ar kolhozu un tevi veda tikai uz noteiktu vietu tad jā tupa ķera un dzēra tajā vietā gandrīz visi, bet ja kāds bija loģiski domājoš vai kā mēs braucām ar savu privāto auto tad tuvu kolhozam negājām un ezeru dziļuma kartes zinājām ne sliktāk kā tagad.
Ja tu saki ka zivju nepalika mazāk, tad pasaki kāpēc ar katru gadu to pašu plakano cope ir švakāka un švakāka. Tie paši asari kur mēs ķērām agrāk tur to nav, bet ja ir tad mazā skaitā un lielākoties mazi, Visas slavenie seklumi ir pārsegti ar tīkliem, kur agrak ķērām labus asarus un raudas, dažreiz labs breksis trāpījās. Tagad tur stāv tīkli. Saki ka maškernieku palika daudz ne vella, piemēram tas pats Zosna tur katru gadu pilns bija copētāju, bet tagad labi ka pāris sēž un to lielākoties kāds vietējais. Kaunatos ar salīdzinot kas agrāk darījās pat ja paņemt 2000 gadu un kas tagad tas ir diena un nakts. Agrāk 2000 gados braucam uz Rāznu sākot ar Zosnu un beidzot ar čornuju zagubu pa pilnam bija copētāju, bet tagad dažreiz pat brīvdienāš uz pirkstiem var saskaitīt. Vecākā paaudze izmirst,, vēl intensīvi copē 50 gadīgie bet cik jauniešu copē vispār maz, jo lielākoties viņiem neinteresē cope, vairāk datoros tusē. Tici man paies 10-20 gadi, izmirs paaudze kuram tagad vidēji 50 gadi, vai paliks nespējīgi braukāt un ezeri vispār paliks tukši. Un ar katru gadu situācija uz visiem LAtgales ezeriem ir vienāda ka copētāju paliek mazāk, toties tīklinieku paliek vairāk. Lūk tāda situācija no maniem 30 gadu novērojumiem. Un man nevajag nekādu statistiku jo pats redzu kas darās un ar ko darās. Pat tas pats Višku ezers kaut ir tipa savs zivju inspektors, un kliedz ka tur nav tīklu, bet tīklu to ir pa pilnam, un lai noģērb viņš rozā brilles, jo svaigas zivis Višķos no Višķu, Luknas un Dotkas var nopirkt gadrīz visu gadu izņemot ziemā kad ledus sega ir, tad retāk. Tā kā lūdzu nekur tālu nevajag. Un resursi uz Šiem ezeriem ar mazāk palikuši, jo ja salīdzināt kad es intensīvi ņemos ar plakaniem pa Višku ezeru 2010 gada ziemā un uz mājām labus eksemplārus vedu tad tagad pēdejos gadus trāpās puskilogramnieki un labi ka pa pāris kg noķer.
28.marts 2017, 06:40 |
links