Peipusa ezers

Aktuālākais no Peipusa. Vietas, licences, copes atskaites, ledus stāvoklis ...
Ziņas no tiem, kas šodien bija Ninā.
Iešana OK. Pavisam neliels sniedziņš uz ledus, kas soļiem netraucē. Cope ne visai, bet visi apmierināti tāpat. Rezultātā vidēji 4 - 7 kg smuka rauda + standarta asarēni. Tiem, kas braukuši ar močiem n-tajos kilometros, dažiem pat tikai 15 asarēni.
Uz āķa hamburgers - baltais + daži motiļi. Veiksmīgākā cope ne tālāk kā 1,5 km no krasta.
Tas pie apstākļiem, kad igauņu copes kalendārā ir pilnīgs tukšums... jālaiž sestdien, jo tad sola "ideālu copi".
10.janvāris 2013, 21:50 | links
 
Tuzluks ir tā sula kuru izvelk sāls no raudas
10.janvāris 2013, 21:15 | links
 
Uz zemūdenēm bija voblas ievākotas bleķa bundžās ,bet tur ir viens knifs ,ja nemaldos tad tur gaiss nebija, bet gāze slāpeklis laikam -ja kau drusku paliks gaiss tad noslēgtā traukā vobla uztaisīs tādu butulismu ,ka puse derevņas nosprāgs otra puse aizbēgs :DD
10.janvāris 2013, 21:14 | links
 
No avīzes lietošanas manuprāt labāk atturēties, tipogrāfijas krāsas sastāvs nav no tiem veselībai draudzīgākajiem, labāk sakrāt tukšā miltu pakas
10.janvāris 2013, 21:11 | links
 
Pērnās ziemas Peipja raudas kā reiz gatavoju pēc nupat iepriekš pārpublicētās receptes. Tikai tik traki netika pievērsta uzmanība skalošanai 4 stundu garumā vai mērcēšanai ar 5-6 ūdeņu maiņu. Saprāta un pacietības robežās pamērcēju, noskaloju, pažāvēju uz avīzēm un tad saliku 3 variantos. Šķūnī ar astēm uz leju un uz augšu (šķirbas nekādas). Kaltējot ieberzos, jo pārkaltēju. Pēc tam kaut kur izlasīju, ka jāliek 3 litru burkās un jāvāko ciet, lai neturpina kalst. Tas viss forši. Bet kā reiz trešais variants bija pats smeķīgākais gan pašam, gan otrai pusei. Tobiš katru raudu ietinu savā avīzes lapā un ieliku ledusskapī - pēc trim nedēļām bija varen garšīga vītināti mazsālīta zivs, kurai pat mazās asakas bija pačibējušas. Pastāvot ilgāk, bija mazliet sausāka, bet nu ļoti OK!
Šogad esmu apņēmies speciāli darbināt otru ledusskapi, lai šādi uzglabātu raudas (ja saķersies :-))
Varbūt kādam noder. Ne asakas!
10.janvāris 2013, 20:54 | links
 
Pēc bezjēdzīgas sniega tīrīšanas,kad ārā turpina putināt...tad tāds vecs gabaliņš ar der!!
10.janvāris 2013, 20:54 | links
 
Tas ir shtjidrums-puntjveidiiga sulinja
10.janvāris 2013, 20:32 | links
 
"Pēc vairākām stundām izveidojas tuzluks"
kas ir tuzluks?
10.janvāris 2013, 20:31 | links
 
Voblas peec Bumsha receptes, bet asariem asakas nah ar Nukja agregaatu!Proziit!
sen senos laikos regulaari riikojaam kopiigus izbraucienus gan uz Piepi gan Peernavu-gaaja jautri visaadaa zinjaa- kaa i vecie buki?Lepni vai slinki neesat plaikushi, uzriikojam vienu lustiigu divdienieku/grupnjiku?
10.janvāris 2013, 20:27 | links
 
to gintsgg paldies ka ieliki voblu gatavossanas recepti
10.janvāris 2013, 19:52 | links
 
Ar astēm uz leju?un kur paliek žults,ar astēm uz augšu un žults iztek un nav rūgtuma piegaršas ikriem un pūslim.Un par glabāsanu ?Es Padomjos dienēju uz zemūdenēm un voblas bija raciona piedeva ar 100 gr.To glabāja skārda bundžās kā konservus un garša bija perfekta.3 litru budža-16gb.
10.janvāris 2013, 19:03 | links
 
uz 4 kg zivju 1 kg sāls, traki vai ....

Ziemā 10 kg zivis, 1kg sāls, atjauc ar ūdeni tā lai nosedz zivis un viss, protams, vasarā tas neiet cauri, toties zive nav pārsālīta un garsīga ēdot.

Tai marinādē jānostāv ap 5 dienas.
10.janvāris 2013, 18:29 | links
 
Man vienu lielo maisu voblu bēniņos peles sagrauza :((
10.janvāris 2013, 18:22 | links
 
Chest , te buus Buma recepte

Vispirms gribu teikt, ka raudas priekš vasaras ķeru un gatavoju ziemā ,kad tās nebarojas ar veģitāro maltīti ,bet lieto pārtikā visādus moluskus un vēžveidīgos un vēl ir pilnas ar ikriem
Vēl kas lai pagatavotu garšīgu un mazsālītu voblu ir pats laiks ,jo mušas un citi insekti iztrūkst tāpēc var izmantot mazāku sāls daudzumu.
Vienīgais trūkums ir apstāklī ka zivs pēc copes ir jāatlaidina no Peipi savādāk arī nevar atvest Tāpēc pēc Peipja raudas braucu kad ir atkušņi tuvāk pavasarim ,jo nesasaldēta rauda gastranomiskā ziņā ir labāka Atbraucot mājās noķert
ās raudas nemazgāju ,jo cenšos to nesasmērēt -lietoju cukura maisus ar plēvi iekšpusē Zivs sālīšanai izmantoju lielu trauku /25 litru plastmasas toveri/. Ziemas sālijumam izmantoju sāls un cukura maisījumu /uz 1kg saļs 2 ēdamkarotes cukura /tas dod patīkamu smeķi . Zivi lidz 1 kg nedrīkst ne ķidāt ne arī kā citādi apstrādāt tapēc ka tiek zaudēta zivju eļļa kura arī sastāda 90% no zivs garšas Trauka dibenu noklājam ar sagatavoto maisījumu/sāls +cukurs/ Liekam kārtu ar zivīm /kā siļķes mucā /Nokaisam ar sāli un liekam virsū nākamo kārtu līdz toveris ir pilns .Jācenšās zivis sašķirot tā lai rupjākās būtu apakšā bet smalkās augšpusē.Kad toveris ir piepildīts noberam augšējo kārtu pilnībā ar sāls cukura maisījumu.Toveri liekam vēsā -ne aukstā vietā .Vēl kas zivis toverī ir jānoslogo ar dēlīti un akmens slogu /vai arī kādu citu smagumu/ Zivs sālīšanai nav garšas veidošāna ,bet zivs atbrīvošana no mitruma. Pēc vairākām stundām izveidojas tuzluks tā ir pirmā pazīme laika skaitīšanai /no tā parādīšanās zivis jātur 3-4 dienas Ziemas zivis es turu 3 dienas Zivs gatavību nosaku pēc mugurām tām jābūt iekritušām un cietām.Kad esam konstatējuši zivs gatavību sākam nākamo procesa daļu.-mērcēšanu . Praktiski tas ir viens no svarīgākajiem ,ja maksimāli no zivs jādabū ārā sāls . Ir vairāki varianti kā to darīt
1.izmantot tekošu ūden/es tā daru/ar rēķinu cik dienas zivis bija sālījumā tik stundas tās jātur tekošā ūdenī to daru laukos jo tur ūdens daudzums ir neierobežots un bez skaitītāja ;DD
2.Turēt zivis svaigā ūdenī periodiski to nomainot , ūdeni šajā gadījumā ir jāmaina 5-6 reizes un zivis jānotur 12 stundas
3. ja zivis uzpeld virspusē tas norāda par zivs gatavību un mērcēšanu var beigt.
Gatavās žāvēšanai zivis veram uz auklas vai stieples un izkaram vēsā vietā -saules stari tās skārt nedrīkst .Kā karināt tā ir katra iedoma un funktieris tikai jāatceras vienu visām astēm jābūt uz leju un zivis savstarpēji nedrīkst saskārties!!!!, Tālākais jau ir laika un temperatūras varā parasti viss notiek no nedēļas līdz 3 nedēļām Personīgi es zivi ņemu nost kad tā vēl ir mīksta/nedaudz/
Vēl ļoti svarīgi - gatavās zivs uzglabāšana. To var glabāt tikai papīra maisos -nekādā gadījumā plēves maisiņos ,ja nav papīra kulītes tad to ir jāietin papīrā kaut vai avīzē .Vēl par vietu kur žāvēt Vienalga kur-uz bēniņiem pažobelē šķūnī pirtsaugšā -ka tik peles un žorķi nesaskādē.
Šādi gatavota vobla man vasaras mēnešos noēdās visa /atspaids ģimenes budžetā/Parasti jau jūnijā viss ir beidzies -kaut tonna būtu viss tiek apēsts
29.janvāris 2012, 13:31 links
bums
Voblu dz'ivokl'i jau divas ziemas gatavoju bez probl'em'am virtuv'e.P'ec tam , kad zivis atm'erc'e un atmazg'a p'ec s'al'i'sanas , lieku t'as uz kartona pamatnes(no jebkuras pabiez'akas kartona kastes) , kas nokl'ata ar av'iz'em s'akum'a ar vienu s'anu(20 min.) , p'ec tam pamainot av'izes un apgrie'zu zivis ar otru pusi , lai no virspuses paz'ud lielais mitrums.P'ec k'ada br'i'za nomainu av'izes tre'so reizi un salieku uz kartona jau nedaudz ap'zuvu's'as zivis un kartonu uz nakti nolieku virtuv'e pie radiatora zem'e. No r'ita zivis jau ir tik t'alu ap'zuvu'sas no 'arpuses, ka t'as var likt ar to pa'su kartonu aug's'a uz virtuves aug's'ejoem skap'i'siem (man starp skap'i'siem un griestiem ir neliela atstarpe) un t'al'ak pirmaj'as dien'as ivienu reizi dien'a apgrie'zu t'as zivis uz otru pusi un vajadz'ibas gad'ijum'a pamainu av'izes zem ziv'im.Apm'eram p'ec ned'e'las var doties uz bodi p'ec alus.
Dz'ivokl''i bez manis dz'ivo v'e tr'is sievi's'ki un ar smak'am nav nek'adu probl'emu.Vien'igais br'idis , kad dz'ivokl'i var just minim'alu zivju smaku ir pirm'a nakts un tikai virtuv'e , bet zivis cen'sos uz pirmo nakti nolikt v'elu vakar'a , lai no r'ita jau viss b'utu izv'edin'ajies.Un peipusa rauda ar ikriem gar'so gan man , gan sievi's'kiem.
10.janvāris 2013, 18:20 | links
 
vakar noēdu visus peipusa asarīšus, eļlā apbrūnināti...MMM un tās dažas raudas arī.

Ja godīgi, es par vienu mazu asari, 3 lielas raudas gatavs dot. Ceptam asarim cits smeķis...

a lai 20kg voblu noēstu, tur jau cisternu alus vajag, rēķinot 1 vobla uz 2L alus :DDD
10.janvāris 2013, 18:16 | links
 
Es voblu taisu ta. Uz 4kg raudu liek 1kg sals, lieku bloda zem sloga, Pec nedelas nolej udeni un raudas noskalo ar svaigu udeni. Par cik man malkas apkure tad pec nedelas zivis jau edamas, nav jau ka veja vitinatas bet ar alu pa pirmo. Citi liek virs radiatoriem.
10.janvāris 2013, 18:07 | links
 
Bums - pastāsti kā tu tagad ziemā voblas taisi? kā tu viņas izkaltē?
10.janvāris 2013, 17:59 | links
 
Atskaite par 09.01.2013. Varnja, ~2.5km, ~21.5kg. ~20kg raudu, ļoti labs izmērs, divas pat bija ap 400g. Dažiem pazīstamiem būs ideālas voblas. Izteikti labāk ņēma "no dibena".
10.janvāris 2013, 16:54 | links
 
Gatavojas vasaras alus sezonai :). Vobla no Peipusa raudas labu labā sanāk.

ronny, 10.janvāris 2013, 13:25

Piekrītu par visiem 100% voblas exelentas no to Peipsi jarv fishiņ iznāk
10.janvāris 2013, 16:54 | links
 
Sestdien braucam zivis meklēt peipusā,ja kāds grib pievienoties vel 2 vietas ir.Maršruts-Mēdzūla,Bērzkrogs un uz augšu.braucam ar džipu un dalības maksa no paura 10 ls
T.20606059
10.janvāris 2013, 16:34 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager