Es kā vecs orientiierists varu padalīties kā es daru. 1. Pirms brauc iekšā piefiksē orientieri - labāk kādu torni +/- 2-3 km no iebraukšanas vietas .
2 . Tikai tālāku gabalu no krasta ,vēlams lai to torni vēl redz ,noliek kompasu zemē - tad visprecīzāk nostājas bultiņa uz ziemeļiem.Jo to no tālāka gabala uzliksi virzienu (azimutu) precīzāk uz viņu iziesi,ja to dara tuvumā tad būs ļoti liela novirze bet vismaz krasta virziens .
3. Tad pagriez stikliņu - novieto strīpiņu uz torni neizkustinot pamatu.
4. Tad kompasu ielidinu kastē un zinu ka ja kas tad man jau virziens atpakaļ ir uzlikts.
Un vēl ir svarīgi - atcerēties un trīs reizes pie sevis nomurmināt krasta debess pussi pat nepiesienot precīzām koordinātēm.
5. Kad ir putenis - daru tā : Atdaloties nokompānijas izurbju caurumu un urbi nolieku zemē kā bultu kompānijas virzienā . Ir bijis man konkrēts gadījums kad bij putenis.Bij laba cope ,biju kādus 500m no kompanī ,paceļu galvu ,redzamība +/- 10m ,vējš ,pēdas aizputinātas ...ko darīt ? Zinu ka nekur nevajag iet un sākt maldīties ,paliku uz vietas ,copēju tālāk kamēr pāriet purga .Kopš tās reizes lieku urbi kā bultu zemē ,citādi atkal palikšu neiegraužoties cepumā ,kā toreiz :))))))))
6.marts 2012, 14:07 |
links